COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 242
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 435

Нито една от тези държави не е била под пълна блокада. Всъщност от посочените, само Нова Зеландия имаше по строги мерки, взети още в зародиш, всичките спряха вируса в началото с много тестване. Ние този момент го отървахме, защото тогава НОЩ Ви казваха, как е "просто грип"! Може би сте забравила България и не само, на какъв принцип тестваха в началото. Спрете да лъжете хората, че ще спрете вирус, който вече активно си циркулира в страната, като се затворим. Вероятно ще го забавим, но няма да го спрем.

Напротив, нова зеландия беше под далеч по-тежка блокада от нашата - там нищо не работеше освен хранителни магазини, болници и още 2-3 ключови отрасъла.
А ЮК имаше над 1000 нови случая на ден. И въпреки това успяха да го спрат.
Това, че нещо циркулира активно, не означава, че с нефармакологични методи не може да се "спре" (хинт: ако Rt = 0.8, при 100 случая на ден днес след 2 месеца случаите ще бъдат 10).

Отново: ако не го спрем, така или иначе се връщаме в 19 век, защото съвременната икономика, базирана на услугите, не може да съществува, ако това нещо циркулира.
It's eradication or bust.

# 21 436
  • София
Беше пуснат оригинален линк - в темата е някъде.  Една дама си направи труда да го преведе и се оказа, че твърдението, че 26% от преболедувалите придобиват имунитет е невярно, касаело се за 26% хора с антитела в посочения район.
Аз, както пиша много пъти, нищо не твърдя от само себе си. Не аз правя изследвания и изчисления, че да твърдя каквото и да било. Мога да обсъждам най-много това, което съм прочела и да дам източника на информация.
На прима виста намирам по въпроса:
https://www.ukrinform.ru/rubric-culture/3012016-antitela-posle-z … ludej-ucenye.html

https://www.lexpress.fr/actualite/societe/sante/a-crepy-en-valoi … orps_2124417.html

Източникът не е български.
Цитирах ти по-горе изследването на Пастьор от сайта на Пастьор. То е единственото по темата. Руските сайтове са първи рупор в дезинформацията и много от нашите именно от там превеждат.
А в статията се говори за 26% от гимназистите и семействата им в най-засегнатото населено място, като гимназията е била огнище. Пак казвам, виж в предишния ми пост оригиналната публикация на Пастьор.

За Франция смешното от днес е, че нямало да слагат под карантина пристигащите от Шенген. Значи някой от Нова Зеландия да, но от Испания не. Забавни хора.

# 21 437
Скрит текст:
Не знам за Австрия, но в Ню Йорк преди 1 седмица 25% от населението е било с антитела, сега според изчисления вече е 35%. Така че стадният имунитет е доста, доста близко

https://www.healthleadersmedia.com/covid-19/coronavirus-antibodi … -un-pause-certain

И аз се впечатлих. Вероятно много се изследва. За антитела.
Имаше преди седмица данни за Северна Франция, бяха публикувани и тук - 26%.

Откъде са тези данни? Официалните данни за най-засегнатата област на север са 12%, средно за страната 5.7, а в по-голямата част под 2%.

Преди седмица тук се публикуваха такива данни на института Луи Пастьор. Доста линкове имаше, че и превод. Понеже някой друг го беше превел неправилно.
Има много и на български.
Например това:
https://www.mediapool.bg/edva-26-ot-horata-v-epitsentara-na-epid … a-news306550.html
Това пък се оказа неверен превод:
https://offnews.bg/zdrave/institutat-pastior-edva-26-ot-preboled … -anti-727306.html

На едни им се виждат много, на други малко.
За мен нещата си остават неизследвани. Навсякъде.

Ето ги такива, каквито са цитирани във Франция и няма нищо ново по въпроса. Това са прогнози при това за 11-ти май. Пусни си го с преводача на Хром по-добре. Нашите сайтове не знам откъде черпят информация, но почти във всеки един случай не са, дори близо до истината. Езици ли не знаят, тенденциозно ли отразяват, дори няма да коментирам, защото има от всичко.

https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/04/21/coronavirus-5- … 6037269_3244.html

Ето го и оригиналното на Пастьор
https://www.pasteur.fr/fr/espace-presse/documents-presse/covid-1 … -ont-ete-infectes

Аз бях. В двете проучвания става въпрос за съвсем различни неща, използваните методи също са други. Сега не ми се търси линка, но едното е теренно проучване в една гимназия (плюс семействата на гимназистите) , а това сега е анализ на данните за хоспитализация на пациенти,по който е направен някакъв модел, по който пък се оценява от цялото население каква част е прекарала заболяването. Извинявам се много, но двете проучвания нямат абсолютно нищо общо. Да не говорим, че предишното го зачекнахме, защото българска медия не си беше превела нещата като хората и ставаше въпрос за антитела и каква част от преболедувалите ги имат.

Да, това и аз помня - обсъждахме го тук точно заради превода.
Няма как да е за държавата, не си и представям подобен мащаб на изследването.
Както вече писах - за мен подобни изчисления са спекулация. Не само за България.

Бояна, пуснах руски сайт, който цитира френския - с тази цел. Френският линк е от руския сайт. Понеже не го намерих на първо четене в български.
Сега тук и на тема Русия - за и против ли ще пишете? /Понеже аз в подобни не участвам. А и май имаше нейде тук подобна, та ще се дублират./ За и против Мангъров да не се е изчерпала?

Цитат
За Франция смешното от днес е, че нямало да слагат под карантина пристигащите от Шенген. Значи някой от Нова Зеландия да, но от Испания не. Забавни хора.
Е, нали Нова Зеландия вървели добре, а Испания - още не е ясно. Може да не вярват на по-далечния. То до вяра опира основно. Може това да им е тайната мисъл. Ако има мисъл, разбира се.Smile

# 21 438
Тия дни гледах един репортаж, но не мога да намеря снимки, беше много забавно, в Атина протестираха за нещо си и полицаите предварително им бяха разграфили с едни червени квадрати кой протестиращ къде да застане, та да спазва дистанция Grinning Бяха се наредили като китайска комунистическа партия и кротко протестираха на разстояние Grinning

# 21 439
Ужас! Още 17 заразени в старческия дом в Кула 😢.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/oshte-15-zarazeni-s-koronavirus- … -hora-v-kula.html
А Току-що сега социалната министъра каза за четири от персонала, работещи в подобен дом в Радомир.

# 21 440
https://btvnovinite.bg/bulgaria/oshte-15-zarazeni-s-koronavirus- … -hora-v-kula.html
А Току-що сега социалната министъра каза за четири от персонала, работещи в подобен дом в Радомир.

Мда, разраства се и в България вече тая гад, а ние разпускаме мерки.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 17:35 от stasha_s

# 21 441
Изключително точен коментар на Владо Береано за ситуацията в страната. Просто по - точно не може да се опише.

https://youtu.be/wOQVergVlbg
Този и той стана вирусолог Grinning, цял свят още не е изчислил смъртността, и нещо повече - става ясно, че тя ще варира много заради специфични фактори. Стигнах до изчисленията 0,1 и сравненията с грипа, и му дръпнах шалтера.
Пък и ме стресират такива разпенени и ръкомахащи хора.

# 21 442
  • София

Да, това и аз помня - обсъждахме го тук точно заради превода.
Няма как да е за държавата, не си и представям подобен мащаб на изследването.
Както вече писах - за мен подобни изчисления са спекулация. Не само за България.

Бояна, пуснах руски сайт, който цитира френския - с тази цел. Френският линк е от руския сайт. Понеже не го намерих на първо четене в ългарски. Сега тук и на тема Русия - за и против ли ще пишете? /Понеже аз в подобни не участвам. А и май имаше нейде тук подобна, та ще се дублират./

Цитат
Е, нали Нова Зеландия вървели добре, а Испания - още не е ясно - може това да им е тайната мисъл. Ако има мисъл, разбира се.
Не е въпросът в Русия и за или против, това са факти. Не държавата Русия, а източници с такава география. Това е заключение на ЕС и нашите сайтове само го потвърждават. Във френската статия ти казах какво пише. Цитират в най-голямото огнище, което било училище, по-точно гимназия, какъв е процента на хората с имунитет – гимназисти и семействата им. На 24.04 Пастьор прогнозират на 11-ти май да има средно 5,7% имунитет, най-много в Оазе – 12%, в по-голямата част от страната под 2%, та средно 5,7.
Изобщо не повдигам тези за и против каквото и да е, просто казвам какви точно са данните. Никой не е длъжен да ги знае, дори и аз не съм, но понеже ги знам ги казвам.

Това с нашите домове е наистина ужасно. При положение, че се знаеше какво става точно на тези места...
Единственото положително е, че нямаме почти милион възрастни в тези домове, както е във Франция. Лошото е, че у нас в дом са основно хора, които са много зле, с тежка деменция и прочее. Повечето възрастни тук си ги гледаме вкъщи по традиция, на запад не е така.

А за 14 дневната карантина за всички без Шенген не знам каква е идеята. Само политическа, друга логика не виждам.

# 21 443
Simple Smile Новината е че 102-годишна жена от Сингапур която по спомени е 3-тият човек столетник преборил се с вируса, имаше жена или мъж не помня на 103 в Китай, и мъж на 101 в Италия. Може да има и още столетници но не се сещам. Simple Smile

# 21 444
  • Варна
Отново се извинявам, ако вече е обсъждано тук, но съдилищата започват работа. Имам вече призовки за 19 и двадесет и някой май. Което отново поставя въпросът за детските градини. Всички работещи в съдебната система, адвокатите и юрисконсултите трябва да има на кого да си оставят децата. Тази дейност няма как да се извършва от вкъщи.
Замисляли ли сте се на кого си оставяха децата всички,които не са спирали да работят, на работните си места? Вече два месеца? И занапред?

# 21 445
Simple Smile Новината е че 102-годишна жена от Сингапур която по спомени е 3-тият човек столетник преборил се с вируса, имаше жена или мъж не помня на 103 в Китай, и мъж на 101 в Италия. Може да има и още столетници но не се сещам. Simple Smile
Жена на 103г. в Белгия.

https://www.hln.be/in-de-buurt/koksijde/na-woi-en-woii-overwint- … kracht~a267f4986/

https://www.hln.be/in-de-buurt/oostende/het-onwaarschijnlijke-le … -ik-had~aaf6c57b/

# 21 446

Точно, както се предполагаше, че ще стане след масовото напускане на столичаните в повече по време на Великден - занесоха заразата по родните си места и сега тепърва ще "берат плодовете" на своята глупост и наглост. Много ми се иска да ги попитам - дами и господа, агнето и бирата заслужаваха ли си

# 21 447
Отново се извинявам, ако вече е обсъждано тук, но съдилищата започват работа. Имам вече призовки за 19 и двадесет и някой май. Което отново поставя въпросът за детските градини. Всички работещи в съдебната система, адвокатите и юрисконсултите трябва да има на кого да си оставят децата. Тази дейност няма как да се извършва от вкъщи.
Замисляли ли сте се на кого си оставяха децата всички,които не са спирали да работят, на работните си места? Вече два месеца? И занапред?
Натака, преупълномощаваш някой колега- и аз имам призовки, и то много. Да не говорим, че ми се налагаше в ИП да гледам мерки за неотклонение , интересна организация се правеше в съда.
Аз по-скоро се притеснявам за личната си сигурност, защото в сградите на съда е пълно с граждани, а по наказателни дела и с доста роми . Коридорите са тесни, стават страшни стълпотворения.
За себе си съм решила, че ако не ме устройва, няма да поемам нови дела, ще си изгледам тези, които имам, а те не са малко. И ще си седя докато не реша, че е безопасно.
Има решение.

# 21 448
  • Bulgaria
1652 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 4 май. През днешния ден са доказани още 20 нови случая - в областите: 17 във Видин и 3 в София.

316 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 37 са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина: 824 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 828 на жени.

177 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 52; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 24; Видин – 150; Враца – 10; Габрово – 6; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 69; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 33; Перник – 19; Плевен – 163; Пловдив –79; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 52; Смолян – 37; София – 743; Стара Загора – 38; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 16.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 78. В УМБАЛ „Александровска“ е починал 82-годишен мъж. Пациентът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност и пиелонефрит. В МБАЛ Враца е починал мъж на 69 г. от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Той е бил с цироза и мозъчно-съдова болест. В областната болница във Видин е починал 78-годишен мъж от дома за стари хора в Кула. Той е страдал от диабет. В областната болница в Ямбол е починала жена на 55 г. Пациентката е била с диабет и хипертония.

# 21 449

Точно, както се предполагаше, че ще стане след масовото напускане на столичаните в повече по време на Великден - занесоха заразата по родните си места и сега тепърва ще "берат плодовете" на своята глупост и наглост. Много ми се иска да ги попитам - дами и господа, агнето и бирата заслужаваха ли си
Ситуацията във Видин няма нищо общо с Великден, а с немърливото отношение на видинските лекари! Всички случаи са свързани с престой или лечение в МБАЛ.
Лекарите продължават да се правят на интересни и недосегаеми! Ходят в Кауфланд и на Общиснкия пазар и пазаруват БЕЗ маски! Продължават да се държат като недосегаеми, въпреки всичко!

Общи условия

Активация на акаунт