COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 529
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 035
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/ananiev-promeni-zapovedta-za-za … tra-mezhdu-masite
 Ново допълнение, вече 1.5 м. между масите Simple Smile . Въпреки, че според мен е важно разстоянието между клиентите, което вече отива на 40-50 см.

# 22 036
  • София
Взимам повод от постаното интервю с д-р Вулхаус по-горе, който казва, че разхлабването на мерките неминуемо води до покачването на случаите, за да Ви отправя едно предложение: Да спрем да обсъждаме ресторантите и кафетата, техните отстояния между маси, столове и пейки.
Аз също предполагам, че до месец заради бурното разхлабване на мерки и заради по-масовото тестване - ще качим случаите. Може би ще стигнем по твърди 100 на ден.

Тогава ресторантьорите сами ще ви се молят да сядате при тях, чинно раздалечили де що има маси и столове, обикаляйки с дезинфектанта. Просто в България все още българинът си мисли, че се прибира и сяда да гледа екшъна по телевизора, без да е осъзнал, че тоя път той Е в екшъна.  И не говорим за обичайните  политическа или парламентарна криза. И тва дето вчера или днес в една съседна тема, собственик на магазин, беше писала, че "не е й излиза сметката да дезинфекцира след всеки" (не, че има такова условие, но те се превземат) - ще почне и преди всеки и след всеки да дезинфекцира. Ресторантите сами ще си раздалечат масите на 3 метра и с дезинфектант в ръка и маска ще ви канят да влезете. Но нека мине първия месец на "Еуфория" и завръщане към "нормалното".... Периодът обаче (ако не стане Чудо) няма да е нито 2 седмици, нито 2 месеца. Говори се за 2 г. Така, че......

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 16:08 от Ronald

# 22 037
  • Пловдив
В Швейцария от 11 май отварят ресторанти и някои бистра. Не можеш да консумираш прав в тях. 2 м. разстояние между масите и прегради между тях. До 4 души на маса. Даваш име, фамилия и телефон за връзка. Щом искаш да ходиш на ресторант, значи си готов да дадеш тази информация.

https://www.20min.ch/fr/story/nom-prenom-et-numero-pour-aller-au … esto-230296580227

И още едно дете със засегната сърдечно-съдова система, като се предполага, че е свързано с Ковид-19.

https://www.20min.ch/fr/story/mineurs-vaudois-atteints-petits-va … gnes-506950108908

# 22 038
не съм против училищата и дори искам детето ми да ходи, но виждам нетърпението на Министъра
Само дано да не последват австрийския модел. Моите деца, не само че не са в едни и същи дни на училище (явно не разделиха група едно и две по фамилии), ами и са по някаква странна схема. Първият учебен ден за големия е 19.05, за малкия 22.05 (за различни училища става дума). После понеделник, сряда и петък е големият на училище, а във вторник и сряда - малкият. После малкият в сряда и петък, а големият само в четвъртък тази седмица... Итн, докато докараме за всеки 14 учебни дни Smiley

Скрит текст:
Иначе дистанцията в Австрия винаги е била един метър. Със сядане навън нямам проблем, събирам се и в парка с трима човека, като не се целуваме и прегръщаме за поздрав и стоим на разстояние. Но не искам да се срещам хора, които се присмиват на мерките и няма да ходя в заведението на такива. Засега не съм срещала, уж са съвестни хората, но кой знае.

Между другото в автобус във Виена ми се наложи да пътувам вчера - имаше хора без маски и не се спазваше дистанция, беше пълен. Мисля да не ползвам тази линия.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 16:00 от Анонимен

# 22 039
Вие хубаво цъкате с език, че лошият българин никога няма да почне да спазва такива мерки и не можем да разчитаме на самосъзнанието му, само че аз от всички изказвания на шведските шефчета, които Pure сложи, не видях нито един на обяснява на шведите, че са тулупи Grinning
Един човек, за да иска да повлече след себе си хората, трябва да знае как да го направи. С открита конфронтация, и то от позицията на силата, няма да се получи. Имаха всички шансове да го направят с Мутафчийски, когото хората припознаха като спасител, и това пропиляха. Та, нещата не са еднопосочни.

# 22 040
Това с преградите по кръчмите калинките са го пропуснали. А е много важно и не струва много. Тиквеници.

# 22 041
  • Bulgaria
Вие хубаво цъкате с език, че лошият българин никога няма да почне да спазва такива мерки и не можем да разчитаме на самосъзнанието му, само че аз от всички изказвания на шведските шефчета, които Pure сложи, не видях нито един на обяснява на шведите, че са тулупи Grinning
Един човек, за да иска да повлече след себе си хората, трябва да знае как да го направи. С открита конфронтация, и то от позицията на силата, няма да се получи. Имаха всички шансове да го направят с Мутафчийски, когото хората припознаха като спасител, и това пропиляха. Та, нещата не са еднопосочни.

Несъмнено нямат правилен подход, но това отношение на българина е изграждано с години. Няма подход, който може да даде резултат. Още повече интелигентен с повече поощрение, молби, съпричастност, а не със заплахи и всяване на паника. Подходът си е според манталитета. Ние от добро не разбираме и това си е.

# 22 042
Мутафчийски го заплашват точно тези като оня с косата.
Пречи на печалбите.
А народът ни е неразумен.

Чудя се сега ли се открива това.
С навременното вземане на мерките и на фона на беднотията ни и прогнилия ни чувал, се яви един прогностик, ама той стоеше малко преди дупките.
Кой го заплаши със смърт. На когото пречи. На кой пречи.
Сега ще имаме отговор.
За мен, единстевият е, който не пречеше на нас. И искаше да ни предпази.
Да е жив и здрав.

# 22 043
Скрит текст:
Скрит текст:
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални глоби и забрани, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват плавилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н.

Мисля, че точно това имаше предвид докторът от СЗО като каза, че шведите може би ще са моделът за новото нормално. На практика дистанцията и самоограниченията при незаразените хора трябва да станат рефлекс, а не да се налагат агресивно от държавата. Държавата по-скоро трябва да бъде агресивна откъм тестване, ранна диагностика, проследяване и карантиниране на заразени/вероятно заразени.
Е да де,ама в случая не съм съгласна с това, защото на шведите не им вървят нещата добре и от всичките им съседи те са най-зле. А те може да се каже, че слушат, съдействат и вярват на властите повече от останалите народи, със сигурност повече от българите. Така че щом при шведите не работи добре, не виждам в България как би проработило това. Някаква система за контрол все пак трябва да има, навсякъде другаде е така и то не защото хората не са се сетили първо да помолят учтиво.
Обаче нали се сещаш, че сме все още в началото на пандемията.

Какво ще се случи накрая на епидемията? Умрелите няма да се върнат от оня свят.

# 22 044
Скрит текст:
Скрит текст:
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални глоби и забрани, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват плавилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н.

Мисля, че точно това имаше предвид докторът от СЗО като каза, че шведите може би ще са моделът за новото нормално. На практика дистанцията и самоограниченията при незаразените хора трябва да станат рефлекс, а не да се налагат агресивно от държавата. Държавата по-скоро трябва да бъде агресивна откъм тестване, ранна диагностика, проследяване и карантиниране на заразени/вероятно заразени.
Е да де,ама в случая не съм съгласна с това, защото на шведите не им вървят нещата добре и от всичките им съседи те са най-зле. А те може да се каже, че слушат, съдействат и вярват на властите повече от останалите народи, със сигурност повече от българите. Така че щом при шведите не работи добре, не виждам в България как би проработило това. Някаква система за контрол все пак трябва да има, навсякъде другаде е така и то не защото хората не са се сетили първо да помолят учтиво.
Обаче нали се сещаш, че сме все още в началото на пандемията.

Какво ще се случи накрая на епидемията? Умрелите няма да се върнат от оня свят.
Не няма да се върнат, както няма да останат и на това моментно ниво. Имам чувството, че възприемаш ситуацията като състезание - ако е така помисли дали няма на финала първите да се окажат последни......

# 22 045
И в нашия ГТ е същата история, доста хора са без маски или ги носят под носа, така, че е добре да се избягва във всички случаи.

# 22 046
Таис,
Скрит текст:
много занижи нивото. Премина на лични нападки от безсилие, а аз там не смятам да слизам.
Моля квалификациите на тази база - на лични.

Ако имаш какво конкретно да опонираш на по-приемливо ниво - моля. Аз не се разстройвам от това, че има хора на различно мнение, но поне да се изразяват мнения би било добре, а не лични емоции, породени от загуба на позиции, както смъкна нещата ти.
Пиша "елементарни" неща, разбира се - правата на човека са основна и "елементарна" част от всяко битие и всеки правен ред. Точно те са в основата на всяка мярка и забрана.
Обяснявам бавно и елементарно. За да бъда разбрана. Никое признато от закона право не може да се ограничава, освен когато това не е доказано наложително. Това, че някой издал някаква заповед, не е доказателство за адекватност на решението.
Ама, Джули, за това точно става дума. Доказано и наложително. Бе симпатяга си , ама те дебна , когато пишеш нещо. Защото имаш последователи, а си юрист. Малко по- обрани да сме, а.
И не знам откъде си, досега не беше важно. Но в София без маска си си пациент. Дишай някъде. Аз тук не мога. Че и да търся къде ми е правто да дишам, когато около мен има сто маймуни. Малко различен аршин, ако ти се вееш по шал до съда, а аз се бутам там. Свободи. Ми гледайте глобално, а не регионално.

# 22 047
  • В.Търново
https://bgtourism.bg/040520201-14-dni-karantina-ananiev/
14 дни карантина за всички влизащи в България и след 13 май, част от мерките ще продължат още два месеца

Има и друга информация в статията.

# 22 048
Чудно ми е възмущението от неспазване на мерките при наложеното ИП. Та вече колко години не се научи народа да изхвърля отпадаци разделно, по примера на Европа, и санкци за това няма. Даже горихме отпадъците на "мафията" забравихме ли? Забравихме ли как декември новините отчитаха високите нива на замръсяване и финните прахови частици? Глоби ли ни Европа не веднъж за това че не правим нищо по проблема с мръсния въздух...Мога да продължавам.. сега произвеждаме 4 млн БЦЖта, а онези 5 млн подарени на Турция? Има ли наказани за ощетяването? .. Та за спазване на елементарни правила при ИП ли се очаква да бъдат следвани?  Може да се каже че бяхме за пример, като ни затвориха, наблюдаваше се стриктност в изпълнение на рестрикциите. . И теста мина успешно.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 17:27 от Анонимен

# 22 049
  • на пъпа на Златията
Човечеството не си е взело никаква поука от последната пандемия. Тогава също учените са обяснявали, че вдигането на мерките прекалено рано ще доведе до по-силна втора вълна. Тя е била факт. Сега отново икономиката се поставя преди живота на хората.  А те са щастливи. Не мога да повярвам, че се водим най-интелигентните, а се оставяме да но водят за носа, уж за наше добро. И на ресторантьорите ще им разрешат разбира се. Че сигурно и ДДС ще свалят, само да е в полза на хората. И после пак ще има измиване на ръцете- я със учените, я с хората. Живеем в интересни времена. За съжаление.

Не се притеснявайте . Всичко е под контрол .
Това във Видин просто беше изпуснато от местните .То е така като се изтъпанват всякакви по телевизията и приказват приказки  без да се замислят . Ще се овладее.
 Жалко за хората . Бог да ги прости !

Общи условия

Активация на акаунт