COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 047
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 020
Охраната на входа на магазина пръска ръцете с вода. Преди беше спирт. Сега отбиваме номера само. Чиста вода.
Аз си взех вода със сребро ... поне от чума да ме пази, тая ако е такава мисля не е зле Simple Smile

# 22 021
Бих искала да попитам живеещите в чужбина каква е ситуацията с библиотеките? Отворени ли са и какъв е начинът им на работа, ако е така?
UK- затворени са за физическо посещение, но и преди кризата можеше да си вземаш книги онлайн, през киндъл или пс. Сега разшириха асортимента на електронните книги. Още в началото получих съобщение за тези "новости".

# 22 022
Това, от което се нуждаят страните, е „стратегия за излизане“ - начин за премахване на ограниченията и връщане към нормалното.

Но коронавирусът няма да изчезне.

Ако премахнете ограниченията, които пречат на вируса, случаите неизбежно ще се покачат.
По този въпрос си мисля в момента, като започнат(продължат) да се покачват случаите при нас кога пак ще се стреснат политиците и кого ще резнат първо.
Мерките трябваше да падат с по-дълъг период между различните разпускания, имам чувството че направиха един компромис и от там всички успешно ги натиснаха веднага да разпускат всичко.

# 22 023
Цитат на: Judy link=topic=1198767.msg40690336#msg40690336 date=1588680374

[/quote

До момента за университетите няма конкретно решение.
Обсъжда се удължаване на годината през лятото и полагане на изпитите юни и септември, защото не всеки университет и не във всяка специалност се допуска изпитите да са онлайн.

Така е, но тези учебни заведения вече имат изградени планове и много от тях са в действие.
Работя със стажанти и се опитваме вече месеци да им помогнем да завършат тази година. Така че, няма да са в шахматна позиция да имат две седмици за завършване.

О, аз също не мисля, че изведнъж от днес за вчера ще им спуснат "план" за завършване.
Затова и споделих, че те очакват /и се надяват/ на удължаване на годината, понеже не за всяка специалност е добре изцяло онлайн обучението им. За изпити - да не говорим. За теоретичните специалности - би могло такова покриване в по-голямата част, но има доста практически специалности, при които от основно значение са семинарните занятия, знаеш. И изпитите не е добре да са онлайн.
Притеснението на много студенти е, че двата модула - трети и четвърти, ще са с обединени изпити през юни, като се събира голям обем за кратко време. Затова се надяват на удължаване и възможност за изпити и през септември.
Но в настоящия момент това още не е регламентирано.

Това, от което се нуждаят страните, е „стратегия за излизане“ - начин за премахване на ограниченията и връщане към нормалното.

Но коронавирусът няма да изчезне.

Ако премахнете ограниченията, които пречат на вируса, случаите неизбежно ще се покачат.
По този въпрос си мисля в момента, като започнат(продължат) да се покачват случаите при нас кога пак ще се стреснат политиците и кого ще резнат първо.
Мерките трябваше да падат с по-дълъг период между различните разпускания, имам чувството че направиха един компромис и от там всички успешно ги натиснаха веднага да разпускат всичко.

У нас вероятно мислят, че както на юруш се въведоха, така и по същия начин трябва да ги отменят - целокупно и за дни.
Лично аз бих заложила също на поетапно отпадане, след добро и професионално прецизиране кое следва да отпадне, след което да се анализират последиците от отпадането му и тогава да се премине към следващото.

# 22 024
Скрит текст:
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални глоби и забрани, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват плавилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н.

Мисля, че точно това имаше предвид докторът от СЗО като каза, че шведите може би ще са моделът за новото нормално. На практика дистанцията и самоограниченията при незаразените хора трябва да станат рефлекс, а не да се налагат агресивно от държавата. Държавата по-скоро трябва да бъде агресивна откъм тестване, ранна диагностика, проследяване и карантиниране на заразени/вероятно заразени.
Е да де,ама в случая не съм съгласна с това, защото на шведите не им вървят нещата добре и от всичките им съседи те са най-зле. А те може да се каже, че слушат, съдействат и вярват на властите повече от останалите народи, със сигурност повече от българите. Така че щом при шведите не работи добре, не виждам в България как би проработило това. Някаква система за контрол все пак трябва да има, навсякъде другаде е така и то не защото хората не са се сетили първо да помолят учтиво.

# 22 025
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални забрани и глоби, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват правилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н. Докато наш Мангъров директно си пропагандира масово заразяване, да се отваря всичко и хората да имали възможност да се "проепидемичват".

Мангъров си говори малко на гьотере. Тенгеле винаги е казвал, че трябва да натискаме кривите, защото здравната система ще рухне. Затова са и всички препоръки, които всеки ден ни повтарят на пресконференциите.

Ето вчера всички се изредиха да ни повтарят да не се отпускаме, да продължим да спазваме препоръките, че все още сме през никъде в тази криза, да приемем факта, че животът ни ще продължи по този начин през идните седмици, дори месеци, че всички ще продължим да правим жертви и отстъпки.

Коронавирус: Швеция съвсем съзнателно избра различен път. Ето защо:

В битката срещу коронавируса Швеция реши да се довери на населението си - и заложи на препоръките, вместо на забраните. В тази страна отношенията между граждани и държава са просто по-различни.

В тези времена, в които света треска го тресе (и в буквалния, и в преносния смисъл), мнозина обръщат поглед към Швеция. И понякога виждат изненадващи неща. Говори се, че шведите я карали твърде небрежно, че дори си правели "експеримент" с населението, което било "чиста лудост". Нещата обаче не са толкова прости. Често пъти даже не е съвсем ясно какво точно правят шведите. А е добре да се взрем много внимателно, защото тази страна съвсем съзнателно избра различен път - и изборът ѝ намира все повече привърженици. Да, някои детайли на шведския модел подлежат на критика, но от скандинавската страна със сигурност има какво да се научи. Впрочем, в подхода си в борбата срещу коронавируса Германия и Швеция започват все повече да се приближават - само дето идват от различни посоки.

Митове и истини

Когато Швеция подхвана борбата срещу вируса, целта не беше много по-различна от тази в други страни: ръстът на заразяванията да бъде овладян в такава степен, че да не претовари медицинските капацитети. Най-обикновен мит е, че шведите били решили да оставят заразата да се разпространява, за да се постигне стаден имунитет. Стратегията им беше съвсем друга: икономическият и социалният живот да се ограничават само колкото е необходимо, а свободата да бъде колкото е възможно по-голяма. Ето защо в Швеция продължиха да работят редица институции и обекти, които в Германия бяха затворени: училищата (без горните класове), магазините и ресторантите (с някои ограничения). Въпреки това и в Швеция всекидневието доста се промени.

Много трудно е да се сравняват различните стратегии в борбата срещу коронавируса. Първо, не навсякъде инфекцията избухна по едно и също време. Второ, условията в отделните страни са съвсем различни. Трето, различни са и отношенията между граждани и държава. Швеция е относително слабо населена страна, с по-младо население от германското и с много повече едночленни домакинства. Хората не само са свикнали да се доверяват на държавата - те разчитат на нея да им осигури сравнителна независимост откъм най-различни социални принуди. Страната дължи много на успешната си експортна икономика, но и на факта, че майките и бащите равноправно участват в трудовия живот. Всички тези шведски специфики накараха правителството да избере курса, който страната следва: по-малко забрани, повече препоръки. Правителството просто се довери на гражданите. Какво казва това за Германия, където беше заложено главно на забраните?

Тъй или иначе, засега едно нещо си остава сигурно: все още знаем твърде малко и непрекъснато се учим. Затова и шведските власти напоследък все по-настойчиво отправят към гражданите своите препоръки за спазване на изискванията. И затвориха например онези ресторанти, които не се придържаха към правилата. Да, кривата на инфекциите тръгна нагоре, а положението в болниците на най-засегнатия стокхолмски регион стана напрегнато, но нито за миг нещата не бяха извън контрол, както стана в други страни. Коефициентът на репродукция в Швеция отдавна падна под критичната стойност 1,0. За сметка на това обаче смъртността спрямо числеността на населението е сравнително висока. Разбира се, далеч не толкова висока, колкото в Италия или Испания, но значително по-висока в сравнение с Германия например. Голяма част от починалите са обитатели на домове за възрастни хора. Тоест, по отношение на грижата за възрастните шведският курс очевидно не постига целта си.

А ако се окаже, че шведите наистина са развили имунитет?

Ако се намирахме в края на пандемията, лесно щяхме да отхвърлим шведския модел - най-малкото заради високата смъртност. Но ние се намираме едва в самото ѝ начало. И още никой не може да каже къде ще бъдем след няколко месеца. Навярно натискът върху обществото и икономиката в Швеция беше поотслабен поради факта, че решението детските градини и училищата да продължат да работят не оказа особено въздействие върху ръста на заразяванията. Дали в Германия хората ще разхлабят дисциплината си, ако в дискусията за въвеждане на облекчения интересите на различните части от обществото продължат да се раздалечават? Ами ако дойде втора вълна и се окаже, че в Швеция действително повече хора имат имунитет?

Все още е прекалено рано за окончателни изводи. След първите седмици живот с вируса Германия се справя много добре. По-добре от Швеция. Но все още не се знае дали и в бъдеще ще бъде така.

Матиас Висува, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2 … _PT8z8-hvoPJiLTFk

# 22 026
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални глоби и забрани, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват плавилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н.

Мисля, че точно това имаше предвид докторът от СЗО като каза, че шведите може би ще са моделът за новото нормално. На практика дистанцията и самоограниченията при незаразените хора трябва да станат рефлекс, а не да се налагат агресивно от държавата. Държавата по-скоро трябва да бъде агресивна откъм тестване, ранна диагностика, проследяване и карантиниране на заразени/вероятно заразени.
Да де рефлекс, ама да сравняваш шведи с българи май не се получава. Имаме прекалено различен манталитет, за да очакваш да сме като шведите.

# 22 027
Да де рефлекс, ама да сравняваш шведи с българи май не се получава. Имаме прекалено различен манталитет, за да очакваш да сме като шведите.

Не че ги сравнявам, но мисля, че това е идеята -  на едни места манталитетът ще помогне за изграждането на рефлекс,  на други ще му помогнат чрез мерки за контрол. По единия или по другия начин, но изчакването на зелен светофар, преди да продължиш, се превръща в рефлекс - образно казано.

# 22 028
Не знам как ги виждате нещата тук, но в щатите се готвят за двугодишна "нова нормалност" и говорят за "план Маршал" в посока тестове на населението.

# 22 029
  • В.Търново
Стига с тези "намордници".
Излагате се.

Абе какво  значение има какво се празнодумства, след като щом стане въпрос собственото дете реално да се върне на училище предпазливостта веднага надделява Simple Smile
Децата ми са 4 и 12 клас.Аз бих ги върнала на училище.
Малкия до преди 2 години боледуваше много.но това не ми пречи да го пусна.Аз също карам тежко грипове и вируси, но ако ходех на работа не бих спряла работа, защото се страхувам от зараза.Страха е по-силен и ще унищожи всичко, отколкото някакъв вирус.

# 22 030
Скрит текст:

Е да де,ама в случая не съм съгласна с това, защото на шведите не им вървят нещата добре и от всичките им съседи те са най-зле. А те може да се каже, че слушат, съдействат и вярват на властите повече от останалите народи, със сигурност повече от българите. Така че щом при шведите не работи добре, не виждам в България как би проработило това. Някаква система за контрол все пак трябва да има, навсякъде другаде е така и то не защото хората не са се сетили първо да помолят учтиво.
Обаче нали се сещаш, че сме все още в началото на пандемията.

# 22 031
PURE,благодаря много полезно...колко жалко,че в България и в следващ живот няма да се получат по този начин нещата...Само в тези 3 теми се вижда какво оплакване,какво мрънкане,рев и чудо е.Българския манталитет"Ти ли ще ми кажеш на мен" изобщо не може да се впише в шведската картинка-то тук с тояга не става,а камо ли с молби.Макар,че не съм "за"тази стратегия много ми беше интересно да прочета причините зад действията Simple Smile
Всъщност като прочетох тези изказвания на вашите специалисти-наш Мангъров и там няма да го искат -хаххахахха

# 22 032
Не знам как ги виждате нещата тук, но в щатите се готвят за двугодишна "нова нормалност" и говорят за "план Маршал" в посока тестове на населението.

Като гледам, в България май се готвим за "стара нормалност". Прехвърлям пресата и имам чувството, че едва ли не първи отваряме заведенията, но пък с най-малка дистанция между масите.

# 22 033
  • Bulgaria

Ние тук 2 месеца не можахме да издържим, аз лично не мога да си представя хората дисциплинирани и спазващи всичко дори за 6 месеца. С времето се свиква, но тук масово нямат намерение да го правят. Ще се даде заден с разхлабването на мерките, няма начин. Само се чудя кога ще е, че като гледам Видин - не са се забързали да направят нещо.

# 22 034

Като гледам, в България май се готвим за "стара нормалност". Прехвърлям пресата и имам чувството, че едва ли не първи отваряме заведенията, но пък с най-малка дистанция между масите.
И това прави изумително БЕЗСМИСЛЕНИ всичките стратегически мерки на практика.
а не бяха затваряли НИЩО, да бяха призовАли към поепидемИчване смелите -да .
Сега е цинизъм.
Стояхме си със саможертвата в името на обществото.
Голям купон, честно.

Общи условия

Активация на акаунт