COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 107
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 005
  • Bulgaria
Да не би да са отменил маските вече. Сега ходих до магазина, ми само 4 човека и персонала бяхме с маски. Ние с маските на средна възраст. Останали 20тина човека или пенсионери или между 20-35 годишни без маски. Едната пенсионера с маска под брадата помолих да направи място да се разминем и да сложи маската на устата.... Малее как викна....
Не мисля че ще пази след премахване на ИП мерки някакви...

Аз мисля, че сериозно трябва да глобяват по този повод и да се подават сигнали.
Аз се чудя какви са тези магазини, подайте сигнал да ги предупредят поне. При второ нарушение може да последва и глоба. Това е и за тяхно здраве, най-малкото.

# 22 006
  • Там,където се събуждам щастлива.

В Нидерландия също не носят маски.Някои искат,но няма откъде да вземат.

Не е вярно. Има безброй сайтове, където можеш да си поръчаш. Не се продават в обикновени магазини, но там по принцип никога не е имало такива неща.

Висшите училища: не знам дали ще отворят до края на тази година, заради транспорта. Не искат там натоварване, въпреки че в нашата провинция влакове и рейсове пътуват празни.

# 22 007

Предварителното изпълнение какво общо има с това, което обсъждаме?
Правоотношението също няма нищо общо с темата.
До тук за днес лично аз обсъждам и пиша по повод на това, че всеки човек може да иска и да претендира да не бъдат ограничавани конкретни негови права, като обжалването на актовете, с които се допуска такова ограничение,у е един напълно законен способ за защита. Това не е нито "мрънкане", нито нещо, от което човек трябва да се притеснява или срамува.
За мен, в тази връзка, е доста по-осъдително възражението на някои лица против реализирането на това право.

Тези, които са за тотални ограничения, имат същите права като онези, които държат конкретни такива да не се налагат, респективно да отпаднат.
/Правото ти на живот никой не е доказал, че се накърнява, ако няма КПП, например или от това, че Х се разхожда без маска в планината, или защото някой седи с жена си на пейката в парка или на маса в един ресторант. Не прекалявайте, изпадате в крайности. Ако се докаже е друга работа, но до момента това не е осъществено./

Абе разходките може никога да не са забранявани, ама по всички телевизии денонощно стоеше надписа "Остани си вкъщи", навсякъде говореха да не се излиза без основателна причина.. Може да не е било точно забрана, ама то все същото стана в крайна сметка.
Забрана може да няма, но имаше продължително съществено целенасочено затрудняване на това право на свободно движение - със затваряне на местата за разходка, на които предимно се случва това и с поставяне на намордници при движение на открито, което за много хора е съществена пречка, вкл. за всички деца, с чиито родители съм говорила по въпроса. Примерно.

А правото на образование не се ли нарушава и защо не пуснете жалби  и за Дистанционното обучение, като дискриминационно?

А,забравих, точно ти писа в друга тема, че няма да си пуснеш детето на училище, каквото и да става и каквото и да разпореди министъра.

# 22 008

В Нидерландия също не носят маски.Някои искат,но няма откъде да вземат.

Не е вярно. Има безброй сайтове, където можеш да си поръчаш. Не се продават в обикновени магазини, но там по принцип никога не е имало такива неща.

Висшите училища: не знам дали ще отворят до края на тази година, заради транспорта. Не искат там натоварване, въпреки че в нашата провинция влакове и рейсове пътуват празни.

До момента за университетите няма конкретно решение.
Обсъжда се удължаване на годината през лятото и полагане на изпитите юни и септември, защото не всеки университет и не във всяка специалност се допуска изпитите да се провеждат онлайн.

...

"А правото на образование не се ли нарушава и защо не пуснете жалби  и за Дистанционното обучение, като дискриминационно?
А,забравих, точно ти писа в друга тема, че няма да си пуснеш детето на училище, каквото и да става и каквото и да разпореди министъра."

ДО няма как да е дискриминационно, след като е едно за всички.
Иначе по места качеството му е вероятно различно, но това е така и при не-ДО.
Не съм сигурна нечетенето и неразбирането по принцип ли е или в конкретни избирателни случаи - три пъти днес писах - бявно и ясно, че за всеки човек важните неща са различни, което налага взимане на общо решение. Правото на образование в този му вид за мен не е нарушено - при нас учителите си вършат ежедневно работата, качествено и навреме. В момента е по-добре, в сравнение с реалните посещения откъм усвояване на материал, що се касае до моето дете.
Ако някой не е съгласен с горното, разбира се, за разлика от доста натопорчен народ тук, лично аз не съм против да пише и да иска нещо друго. Ако докаже, че е по-прав - нека го послушат. Нямам против. Smile

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 15:11 от Judy

# 22 009
Охраната на входа на магазина пръска ръцете с вода. Преди беше спирт. Сега отбиваме номера само. Чиста вода.

# 22 010
  • Bulgaria
Охраната на входа на магазина пръска ръцете с вода. Преди беше спирт. Сега отбиваме номера само. Чиста вода.

Те и лекарите утре може така да ни лекуват, както ние днес спазваме мерките. Нямам думи.

# 22 011
Таис,
Скрит текст:
много занижи нивото. Премина на лични нападки от безсилие, а аз там не смятам да слизам.
Моля квалификациите на тази база - на лични.

Ако имаш какво конкретно да опонираш на по-приемливо ниво - моля. Аз не се разстройвам от това, че има хора на различно мнение, но поне да се изразяват мнения би било добре, а не лични емоции, породени от загуба на позиции, както смъкна нещата ти.
Пиша "елементарни" неща, разбира се - правата на човека са основна и "елементарна" част от всяко битие и всеки правен ред. Точно те са в основата на всяка мярка и забрана.
Обяснявам бавно и елементарно. За да бъда разбрана. Никое признато от закона право не може да се ограничава, освен когато това не е доказано наложително. Това, че някой издал някаква заповед, не е доказателство за адекватност на решението.
[/quote
Джули.
С много законови разпоредби и аз лично Не съм съгласна. Влезли в сила по преценка на Законодателя.
 В темата за Ковид сме. Иначе бих ти дала примери от нормативната уредба, срещу която съм.
Не унифицирай, моля. Става дума за ИП, мерки в ситуация на пандемия. Ти нещо си се бунтуваш. Какво обжалва ЛИЧНО ТИ , на пострадали лица , аз ги наричам нарушители и престъпници, и постигна резултат. Адекватността на мерките не ги обсъждам, честно. Добри или лоши.
Закон има . И се спазва.
Спирам, че ще ни трийнат.
Действай си, момиче. Успех.
Но не насаждай воленсидерови лозунги. За да се правиш на оригинална.

# 22 012
Пробните се пръскат с дезинфектант след Всеки клиент.
А относно пробването на дрехи по магазини и молове, вие бихте ли пробвали, ако не се въведат мерки по дезинфекция на самите дрехи след всяка проба? Интересно ми е просто. Smiley В момента работя по проект на тази тема (в Италия) и затова с любопитство се захващам за този постинг.
Аз лично, да. Пробвах, и не само днес, и купих. Покупките вече са изпрани. Не виждам как точно бих се заразила от пробвана дреха. Дори да е обличана от заразен... аз няма да я облизвам или душа. А и съм била с маска през цялото време. Също, дори да има вирусни частици останали по дреха, те биха били в пренебрежимо малко количество.

# 22 013
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални забрани и глоби, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват правилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н. Докато наш Мангъров директно си пропагандира масово заразяване, да се отваря всичко и хората да имали възможност да се "проепидемичват".

# 22 014
Това, от което се нуждаят страните, е „стратегия за излизане“ - начин за премахване на ограниченията и връщане към нормалното.

Но коронавирусът няма да изчезне.

Ако премахнете ограниченията, които пречат на вируса, случаите неизбежно ще се покачат.
"Имаме голям проблем в това каква е стратегията за излизане и как да се измъкнем от това", казва Марк Уулхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета в Единбург.
"Това не е само Великобритания, нито една държава няма стратегия за излизане."
Това е огромно научно и обществено предизвикателство.
По същество има три пътя от тази каша.
1.ваксинация
2.достатъчно хора развиват имунитет чрез инфекция
3.да променим трайно нашето поведение / общество

Най-доброто предположение е, че ваксината все още може да е на разстояние от 12 до 18 месеца, ако всичко върви гладко. Това е дълго време да чакаме, когато се сблъскаме с безпрецедентни социални ограничения по време на мирното време.
"Изчакването на ваксина не трябва да бъде удостоено с името" стратегия ", това не е стратегия", заяви проф. Вулхаус пред BBC.
Естествен имунитет - поне две години
Краткосрочната стратегия на Обединеното кралство е да се намалят случаите, доколкото е възможно, за да се предотврати пренаселеността на болниците - когато ви свършат леглата за интензивно лечение, тогава смъртните случаи спадат.
След като случаите бъдат потиснати, това може да позволи някои мерки да бъдат отменени за известно време - докато случаите се покачат и се наложи нов кръг ограничения.
Това може неволно да доведе до имунитет на стадото, тъй като все повече хора са заразени.
Но това може да отнеме години за изграждането, според проф. Нийл Фъргюсън от Imperial College London: „Говорим за потискане на предаването на ниво, при което, да се надяваме, само много малка част от страната ще бъде заразена.
"Така че в крайна сметка, ако продължим това в продължение на две години, може би достатъчна част от страната в този момент може да е заразена, за да осигури някаква степен на защита на общността."
Но има въпрос за това дали този имунитет ще продължи. Други коронавируси, които причиняват симптоми на обикновена настинка, водят до много слаб имунен отговор и хората могат да хванат една и съща грешка многократно в живота си.
„Третият вариант са постоянните промени в нашето поведение, които ни позволяват да поддържаме ниски скорости на предаване“, каза проф. Вулхаус.
Това може да включва запазване на някои от мерките, които са предприети. Или въвеждане на строго изследване и изолиране на пациентите, за да се опитат да останат на върха на всякакви огнища.
"Направихме ранно откриване и проследяване на контакти от първия път и това не проработи", добавя проф. Вулхаус.
Разработването на лекарства, които успешно могат да лекуват инфекция с Covid-19, може да подпомогне и останалите стратегии.
Те могат да бъдат използвани веднага след като хората покажат симптоми в процес, наречен „контрол на предаването“, за да спрат да го предават на другите.
Или да се лекуват пациенти в болница, за да направи болестта по-малко смъртоносна и да намали натиска върху интензивното лечение. Това би позволило на страните да се справят с повече случаи, преди да се наложи да въведат отново блокировки.
Увеличаването на броя на леглата за интензивно лечение би имало подобен ефект чрез увеличаване на капацитета за справяне с по-големи огнища.
Попитах главния медицински съветник на Обединеното кралство, проф. Крис Уити, каква е стратегията му за излизане.
Той ми каза: „В дългосрочен план очевидно ваксината е един изход от това и всички се надяваме това да се случи възможно най-бързо“. И че „в световен мащаб науката ще излезе с решения“.
https://www.bbc.co.uk/news/health-51963486

# 22 015
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални глоби и забрани, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват плавилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н.

Мисля, че точно това имаше предвид докторът от СЗО като каза, че шведите може би ще са моделът за новото нормално. На практика дистанцията и самоограниченията при незаразените хора трябва да станат рефлекс, а не да се налагат агресивно от държавата. Държавата по-скоро трябва да бъде агресивна откъм тестване, ранна диагностика, проследяване и карантиниране на заразени/вероятно заразени.

# 22 016

Ами не навсякъде е с вода. Аз на вода още не съм попадала. Все препарати на спиртна основа са.

Цитат
Джули.
С много законови разпоредби и аз лично Не съм съгласна. Влезли в сила по преценка на Законодателя.

Цитат
В темата за Ковид сме. Иначе би ти дала примери от нормативната уредба.
Не унифицирай, моля. Става дума за ИП, мерки в ситуация на пандемия. Ти нещо си се бунтуваш. какво обжалва ЛИЧНО ТИ , на пострадали лица , аз ги наричам нарушители и престъпници и постигна резултат. Адекватността на мерките не ги обсъждам, честно. Добри или лоши.
Закон има . И се спазва.
Спирам, че ще ни трийнат.
Действай си, момиче. Успех.
Но не насаждай воленсидерови лозунги. За да се правиш на оригинална.

Аз, когато не съм съгласна с нещо и това нещо много ми пречи - пиша и организирам инициативи за промяна.
В други случаи, по-честите, се примирявам и изтърпявам.
Точно по темата пиша - за границата между нужно и ненужно ограничение на права. Това е основна тема в такива специфични ситуации, като настоящата.
Какво "унифициране? Точно аз разграничавам нещата, като никога не обсъждам "мерките". Това е много ниска топка. Многократно писах, че понятието "мерки" не е и не може да бъде единно при преценката - всяка мярка, сама за себе си, може и трябва да се преценява дали и доколко е законова, подходяща, постигаща определени цели. Дадох затова и ясен пример какво намирам аз подходящо и неподходящо точно в случая по точно тази тема.
И не съм тръгнала да квалифицирам кой и защо се "бунтувал", "опявал", "мърморел" и т.н. безсмислени и ненужни квалификации. Всеки човек има право да харесва или не харесва каквото и да било. И да го заяви.
Не разбирам какво ви убива в това елементарно и азбучно правило. Че сте готови страници наред да пишете и да определяте чуждата позиция като "мърморене", "лозунги" и т.н. подобни квалификации.
Единственото ми логично обяснение по този повод е, че когато позицията е слаба се стига до такива.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 19:08 от Не се сърди, човече

# 22 017
Бих искала да попитам живеещите в чужбина каква е ситуацията с библиотеките? Отворени ли са и какъв е начинът им на работа, ако е така?

# 22 018
  • Там,където се събуждам щастлива.
Цитат на: Judy link=topic=1198767.msg40690336#msg40690336 date=1588680374

[/quote

До момента за университетите няма конкретно решение.
Обсъжда се удължаване на годината през лятото и полагане на изпитите юни и септември, защото не всеки университет и не във всяка специалност се допуска изпитите да са онлайн.

Така е, но тези учебни заведения вече имат изградени планове и много от тях са в действие.
Работя със стажанти и се опитваме вече месеци да им помогнем да завършат тази година. Така че, няма да са в шахматна позиция да имат две седмици за завършване.

Бих искала да попитам живеещите в чужбина каква е ситуацията с библиотеките? Отворени ли са и какъв е начинът им на работа, ако е така?

Отворени са, но само за работещите там. Онлайн си правиш заявка кои книги искаш и те ти ги приготвят в книжни пликове. Отиваш да си ги вземеш от входа. Някои носят по къщите.
Все още не искат да се връщат.

Иначе отвориха всички книги онлайн за свободен достъп, дори за хора, които нямат абонамент. Говоря за Нидерландия.

# 22 019
За отворените магазини в Германия... По новините ли казаха, че няма клиенти? Joy
Усещам с нашите заведения, че ще стане като отварянето на магазините в Германия. Те са си въобразили, че като отворят и ще имат клиенти, като от лято 2019г., но ще останат много разочаровани. Най-малкият им проблем е да отворят с мерките, масите да са на 2.5м разстояние.

П.П. Имаше си един период, който полицаите ни прибираха, като ни видят навън, но това беше м. Март. От тогава аз си излизам зад блока всеки ден и нямам проблем. Минават и ми казват, просто да си спазвам дистанцията.

Общи условия

Активация на акаунт