COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 188
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 990
  • София
Борба до пълна победа!
Ресторантьори от Кюстендил наредиха 1000 стола по 500-метровата пешеходна алея в града, където се намират основните заведения за хранене, кафенета и ресторанти в града. Със символичния акт собствениците на заведения настояват за 5 процента ДДС в сектор "Туризъм".
"Подкрепят ни и колеги от другите градове на страната. Решихме да протестираме, след като решиха да ни отворят по същият груб начин, по който решиха да ни затворят по-рано", каза за БТА Станислав Димитров, собственик на заведение в града. "Предполагам, че в другите градове също ще възникнат такива протести", допълни Димитров.
Ресторантьорите в Кюстендил няма да отворят заведенията си въпреки смекчаването на противоепидемичните мерки, съгласно заповедта на здравния министър, категорични са те.

от ТУК
Какъв е бил тоя  "груб начин", по който са ги затворили - по времето, когато в цяла Европа затвориха всичко? Издействаха си правото на нагъчкат клиентите през метър, но и това не им стига.
Не че съм фен на управниците, но мразя рекетьорите, а това си е точно опит за изнудване. Дали някой се чуди колко ли са загрижени тези хора за здравето на клиентите си, щом даже пандемията не ги спира да наглеят?

# 21 991
# 21 992
Цитат
търкалят от предната седалка отзад и да се събличат
В криза сме,кой има пари за хотел?А и така не контактуват с персонал.WinkНека се пазим взаимно!

Ми да, пък вкъщи е сложно - ту деца налични 24/7, ту съпруг/а се размотава хоум офис. Прецакаха авантюрите (аферите) на хората с това ИП! Нищо не е като преди.

# 21 993
Ходенето на заведение не е задължително.
Никой не може да опази никого от собствената му глупост.

Ходенето на заведение ще направи невъзможно проследяването на контактните и ограничаването им, ако заразяването стане там. А, хората на работното си място ако бъдат заразени от колега няма да им е от особено значение дали е ходил на ресторант или не. Чуждата безотговорност ни засяга пряко. Нямаме контрол върху ситуацията.

Ясно ми е това. За щастие работя с нормални хора, които нито ще тръгнат по кафенетата, нито са прекарали последния месец да хленчат за пейки и градинки.

# 21 994
На 7 март имаше събитие в НДК, пълна зала 1. Знаете колко са разстоянията между редовете и как се изнася народът.
Пълен фраш. Мор Нямаше след това.
Успокойте се малко.

# 21 995
Да не би да са отменил маските вече. Сега ходих до магазина, ми само 4 човека и персонала бяхме с маски. Ние с маските на средна възраст. Останали 20тина човека или пенсионери или между 20-35 годишни без маски. Едната пенсионера с маска под брадата помолих да направи място да се разминем и да сложи маската на устата.... Малее как викна....
Не мисля че ще пази след премахване на ИП мерки някакви...

# 21 996
Няма аман. Правата са си права. И не може всичко да се ограничава наред, понеже някой го е страх, без да е наясно точно от какво.
Затова и има неотменими права. Както и възможност за обжалване на актовете, с които се налагат ограниченията.
Ще се обжалват актовете, но подлежат на предварително и незабавно изпълнение.
Освен това, точно ти знаеш, че правата и задълженията са правоотношение. Джули.
На всяко право кореспондира и съответното задължение. Неотменимо не е ли и правото ти на живот.
Или ?

Предварителното изпълнение какво общо има с това, което обсъждаме?
Правоотношението също няма нищо общо с темата.
До тук за днес лично аз обсъждам и пиша по повод на това, че всеки човек може да иска и да претендира да не бъдат ограничавани конкретни негови права, като обжалването на актовете, с които се допуска такова ограничение,у е един напълно законен способ за защита. Това не е нито "мрънкане", нито нещо, от което човек трябва да се притеснява или срамува.
За мен, в тази връзка, е доста по-осъдително възражението на някои лица против реализирането на това право.

Тези, които са за тотални ограничения, имат същите права като онези, които държат конкретни такива да не се налагат, респективно да отпаднат.
/Правото ти на живот никой не е доказал, че се накърнява, ако няма КПП, например или от това, че Х се разхожда без маска в планината, или защото някой седи с жена си на пейката в парка или на маса в един ресторант. Не прекалявайте, изпадате в крайности. Ако се докаже е друга работа, но до момента това не е осъществено./

Абе разходките може никога да не са забранявани, ама по всички телевизии денонощно стоеше надписа "Остани си вкъщи", навсякъде говореха да не се излиза без основателна причина.. Може да не е било точно забрана, ама то все същото стана в крайна сметка.
Забрана може да няма, но имаше продължително съществено целенасочено затрудняване на това право на свободно движение - със затваряне на местата за разходка, на които предимно се случва това и с поставяне на маски при движение на открито, което за много хора е съществена пречка, вкл. за всички деца, с чиито родители съм говорила по въпроса. Примерно.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 19:10 от Не се сърди, човече

# 21 997
Много ми се сяда на кафенце,на слънце.Знам три скрити с 3-4 маси.Ако ги отворят сигурно трябва да се чака дълго отпред.На ресторант,няма да се ходи.Пък и да видим как вървят нещата със заразата.

# 21 998
В UK маските не са били препоръчвани до сега.
Главният научен съветник на правителството на Обединеното кралство, сър Патрик Валанс, дава изявление на Комитета по здравеопазване и социални грижи тази сутрин.
Той каза на виртуалната среща, че носенето на маски за лице има „маргинално, но положително“ въздействие върху разпространението на инфекцията и може да има моменти, когато за хората може да е от полза това.
„Там, където маските може да имат роля, е там, където дистанцирането не е възможно, там може да има ненужно струпване“, каза той. "Може да има моменти, когато носенето на маски може да бъде от полза за спиране на разпространението."
Сър Патрик даде да се разбере, че социалното дистанциране и измиването на ръцете са жизненоважни и че носенето на маска не трябва да замества нито едното, нито другото.
Той добави, че този съвет е даден на министрите и казва, че "зависи от тях да решат какво да правят".
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52539905

# 21 999
Пробните се пръскат с дезинфектант след Всеки клиент.
А относно пробването на дрехи по магазини и молове, вие бихте ли пробвали, ако не се въведат мерки по дезинфекция на самите дрехи след всяка проба? Интересно ми е просто. Smiley В момента работя по проект на тази тема (в Италия) и затова с любопитство се захващам за този постинг.

# 22 000
Няма аман. Правата са си права. И не може всичко да се ограничава наред, понеже някой го е страх, без да е наясно точно от какво.
Затова и има неотменими права. Както и възможност за обжалване на актовете, с които се налагат ограниченията.
Ще се обжалват актовете, но подлежат на предварително и незабавно изпълнение.
Освен това, точно ти знаеш, че правата и задълженията са правоотношение. Джули.
На всяко право кореспондира и съответното задължение. Неотменимо не е ли и правото ти на живот.
Или ?

Предварителното изпълнение какво общо има с това, което обсъждаме?
Правоотношението също няма нищо общо с темата.
До тук за днес лично аз обсъждам и пиша по повод на това, че всеки човек може да иска и да претендира да не бъдат ограничавани конкретни негови права, като обжалването на актовете, с които се допуска такова ограничение,у е един напълно законен способ за защита. Това не е нито "мрънкане", нито нещо, от което човек трябва да се притеснява или срамува.
За мен, в тази връзка, е доста по-осъдително възражението на някои лица против реализирането на това право.
Тези, които са за тотални ограничения, имат същите права като онези, които държат конкретни такива да не се налагат, респективно да отпаднат.
/Правото ти на живот никой не е доказал, че се накърнява, ако няма КПП, например или от това, че Х се разхожда без маска в планината, или защото някой седи с жена си на пейката в парка или на маса в един ресторант. Не прекалявайте, изпадате в крайности. Ако се докаже е друга работа, но до момента това не е осъществено./
Джули, спокойно, бре.
Нещо на революция си тръгнала.
Направо не ти разбирам психическото състояние. Я започвай да плющиш някакви обжалваници на нарушени права , за да се успокоиш. Blush
Много елементарни примери даваш- на фона на ситуацията. Но няма да ти отговарям. Действай. Явно за теб няма и никога не е имало ИП, вирус и т.н. А виждаш само клиенти. .
Моля.
На теб ли  точно да обяснявам, че има ли действащ закон, той се изпълнява. Добър или лош. Въпросът при санкциите вече е в степента на нарушението. Нали "жалихте " с жалби във ВАС и Заповедта за маските и за КПП тата. Докато се произнесе съдът, ДЕЙСТВАТ. Това е положението. И точно на юрист да го обяснявам, ми е обидно. Стига си се правила на защиник на вселената.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 14:59 от tays

# 22 001
Цитат
А относно пробването на дрехи по магазини и молове, вие бихте ли пробвали, ако не се въведат мерки по дезинфекция на самите дрехи след всяка проба?
Не знам.Ако съм стигнала до магазина,значи имам нужда от дрехата.Ако много ми харесва и мога да я преценя на око,няма да я пробвам.

# 22 002
Вчера сутринта област Стокхолм проведе пресконференция в с участието на:

- Бьорн Ериксон, директор по здравеопазването и директор на регионалното специално управление в Стокхолм
 - Сус Форсман Тюлбърг, ръководител на администрацията на градския транспорт в Стокхолм
 - Йохан Брат, главен лекар

Съобщението беше ясно. Все още е твърде рано да се надяваме, че животът може да се върне към нормалното в столицата въпреки положителната тенденция: намаляване на смъртните случаи от ковид-19 в Стокхолм. Независимо от това, ситуацията в здравеопазването бе описана от Бьорн Ериксон като "силна буря с продължителна пълна сила на вятъра" и нашият фантастичен медицински персонал продължава да се бори с тази буря. Те са нашите герои! Но тези наши герои са вече много уморени от работа, защото удвоихме броят на интензивните легла и този медицинският персонал работи неуморно, затова Бьорн Ериксон се обърна с  твърд тон към стокхолчани:

- Обръщам се към всички стокхолмчани: това, че сега виждаме някаква светлина в тунела и успешно натискаме кривите, не означава, че не трябва да продължаваме да спазваме социална дистанция и да си останем вкъщи, ако сме болни. Сега, повече от всякога трябва да се стегнем и да продължим да следваме стриктно препоръките. Никакво отпускане и неглижиране на мерките, колкото и да е изкушаващо заради настъпващото лято. Приемете фактите - това е дълъг маратон, който ще продължи в идните седмици, да не кажа месеци. Задължение на всеки индивид от обществото  е да помага на здравната система като продължи да  спазва препоръките на Агенцията за обществено здраве. Всеки възрастен или дете дори с най-леките симптоми на настинка трябва да си остане вкъщи. На обществени места спазване на социалното дистанциране, лична отговорност и самосъзнание от всеки. При влошаване веднага да се търси медицинска помощ. Да не прекарваме време с никой друг освен с хората в домакинството и работното място. Всеки, който има шанс да работи дистанционно от вкъщи, го прави. Не искал да вижда препълнени ресторанти, барове и места за сядане на открито. Няколко ресторанта в центъра на Стокхолм вече са затворени заради неспазване на препоръките и при проверките било установени, че стокхолмчани са се натъпкали като сердели. Да не каним приятели у дома на вечеря. И най-важното - да не посещаваме близки над 70 години, казва Бьорн Ериксон.

По отношение на тези, които получават болнична помощ, Бьорн Ериксон казва, че започва да се вижда кривата надолу. Същото се отнася и за кривата на интензивното лечение.

- Колкото по-бързо се спуснем по кривата, толкова по-бързо можем да се върнем към обичайния си живот. Но става въпрос за нашите действия в обществото, зависи от нас. Това, което вие и всички останали правите, спазвайки препоръките - прави голяма промяна. Благодарим ви!

По отношение на обществения транспорт Сус Форсман Тюлбърг, ръководител на отдела „Комуникации за управление на движението“, казва, че стокхолмчани значително са намалили използването на обществения  транспорт.

- Нови данни от SL показват, че само 35-40 % от стокхолмчани, които обикновено пътуват с градския транспорт, правят това в момента. Това е много, много добре! Благодарим ви, че се вслушвате в нашите препоръки! Стокхолмчани до голяма степен се подчиниха на нашето желание да използват градския транспорт, освен ако не е абсолютно наложително. Тези, които могат - нека продължат да работят от вкъщи; тези, които могат - нека ходят пеша до работното си място; тези, които могат - ходете на работа с колело или личен автомобил. Използвайте градския транспорт само в изключително краен случай, това помага на здравеопазването. Не искаме градският транспорт да се превръща в място за масово заразяване, казва Сус Форсман Тюлбърг.

От следващата пресконференция, на Тенгеле му беше зададен въпрос: "Как гледате на шведската стратегия в бъдеще?  Имало ли е смисъл да се започне с по-рестриктивни мерки и след това да облекчат ограниченията?"

- Предимството на шведската стратегия е, че тя е устойчива и може да продължи дълго време, така че няма нужда да я променяме. Шведите от два месеца знаят какви са препоръките и тези препоръки не са се променили във времето. Шведите вече инстинктивно спазват препоръките, защото свикнаха с тях. Недостатъкът на стратегията в някои страни може да се окаже, че се лашкат в двете крайности и сега излизането от строги мерки към по-леки мерки може да доведе до объркване на обществото, което пък да доведе до неприятни последици, казва Андерс Тегнел.

Шведският премиер също вчера имаше обръщение към народа. Премиерът Стефан Льофвен благодари на шведите, които поеха и ще продължат да поемат своята отговорност по време на пандемията.

„Голямо благодаря на всички вас, които поехте отговорността си - по време както на празниците, така и през всички дни досега от началото на кризата и следвате препоръките на Агенцията за обществено здраве. Като премиер, разбира се, бих искал да ви кажа: сега кризата приключи, всичко вече е зад гърба ни, сега можем да се върнем към по-нормален живот. Но за съжаление, това няма как да ви го кажа - все още не сме там, напротив, далече сме. Не трябва да се отпускаме!”.

Премиерът продължава да повтаря казаното в речите и изявите си, откакто стана известно степента на кризата - че нашата издръжливост ще продължи да се тества. И подчертава важността да продължим да се отказваме от аспекти от обикновения си живот.

„Вашите и моите действия, всеки ден и месец след месец, продължават да оказват влияние върху това как Швеция преминава през тази криза. Повече жертви ще се изискват от всички нас - но заедно ще успеем “, завършва Льофвен.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dOeLWq/positiva-trenden-min … sfall-i-stockholm
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VbvG7r/stefan-lofven-fler-u … gar-kommer-kravas

# 22 003
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Хотелите кога са ги спирали, че да ги пускат?

При една от психоотпускащите си нощни разходки из София с кола забелязах, че няколко прозореца в Хилтън светеха. Така че, явно няма някаква изрична забрана.

Традиционно ходим на море в началото на септември в едно малко хотелче в Созопол.
Просто ще изчакам... в момента ми е като мираж, не си ги представям нещата много ясно.

Аз лично не мога да си го представя това с пробата на дрехите... на око ще карам, ако се налага.

Онзи ден пихме с приятелка кафе от автомат на разстояние Grinning
Засега нямаме желание да сме гръб в гръб по заведения.

# 22 004
Таис,
Скрит текст:
много занижи нивото. Премина на лични нападки от безсилие, а аз там не смятам да слизам.
Моля квалификациите на тази база - на лични.

Ако имаш какво конкретно да опонираш на по-приемливо ниво - моля. Аз не се разстройвам от това, че има хора на различно мнение, но поне да се изразяват мнения би било добре, а не лични емоции, породени от загуба на позиции, както смъкна нещата ти.
Пиша "елементарни" неща, разбира се - правата на човека са основна и "елементарна" част от всяко битие и всеки правен ред. Точно те са в основата на всяка мярка и забрана.
Обяснявам бавно и елементарно. За да бъда разбрана. Никое признато от закона право не може да се ограничава, освен когато това не е доказано наложително. Това, че някой издал някаква заповед, не е доказателство за адекватност на решението.

Общи условия

Активация на акаунт