COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 898
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 660
  • Mostly in my mind
24 часа имам чувството, че са станали жълта медия. Още като видях кой цитират. Още по-жълтия "Сън"

# 30 661
Нищо няма да приключи с идиотската мангъровска теза за "стаден имунитет", защото стаден имунитет за заболявания, които не провокират доживотен имунитет, не може да има. Избийте си го от главата.

Никога не съм цитирала Мангъров, защото нямам никаква представа какво е казал, нито дори кой е. А тази дивотия за тримесечния имунитет няма да я коментирам, но май пак някой с М я каза.

# 30 662
Словения обяви край на епидемията от ковид-19. Остават някои мерки.

Любляна, 31 май /БТА/
Правителството на Словения обяви административен край на епидемията от Ковид-19 при запазване на някои защитни мерки за населението, предаде РИА новости.
По време на телеконферентно заседание на 15 май словенското правителство обяви край на епидемията заради намаляване на показателите за разпространяване на инфекцията. Оттогава започна постепенно премахване на ограниченията. Бяха отворени границите за граждани на ЕС, бяха отворени търговските центрове, кафенета, магазини, ресторанти, предприятия в сферата на услугите.
Днес официално завършва излизането от състоянието на епидемия, която бе обявена на 12 март.
Според последни данни на министерството на здравеопазването на Словения от началото на епидемията в страната са регистрирани 1473 заразени с коронавирус, а са починали 108 болни. Държавата отдели за нуждите на здравеопазването, в помощ на предприятията и гражданите общо около 6 милиарда евро.
Словенското правителство продължава да препоръчва на гражданите да носят маски в помещения, където разстоянието между хората е по-малко от 1,5 метра, в транспорта, в поликлиники и болници, в домове за стари хора, а също - в присъствието на лица с респираторни заболявания.

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2220972

# 30 663
  • София
В Бг върви трайно овладяване на разпространение на Ковид 19. Само че искат да отварят границите и пускане на полети, което неминуемо ни поставя в риск, ако не се предприеме някаква проверка. Например всеки пътник заедно с билета си да показва актуален отрицателен тест за вируса!!!
Видяхте ли това
https://m.dir.bg/dnes/svyat/rusiya-odobri-parvoto-si-lekarstvo-s … itsite-na-11-yuni

# 30 664
  • София
В Бг върви трайно овладяване на разпространение на Ковид 19. Само че искат да отварят границите и пускане на полети, което неминуемо ни поставя в риск, ако не се предприеме някаква проверка. Например всеки пътник заедно с билета си да показва актуален отрицателен тест за вируса!!!
Видяхте ли това
https://m.dir.bg/dnes/svyat/rusiya-odobri-parvoto-si-lekarstvo-s … itsite-na-11-yuni
И аз съм много За тази мярка, но мисля, че на много малко места в Европа я въведоха (отделни държави), ние сме малка държавица, бореща се за туристи, няма как да ги откажем с такова изискване.

Апропо, това звучи интересно, някой чувал ли е това лекарство, че у нас още са с хлорокина май...
https://dnes.dir.bg/svyat/rusiya-odobri-parvoto-si-lekarstvo-sre … itsite-na-11-yuni
Цитат
Първото лекарство в Русия срещу Covrd-19 - "Авифавир", произведено от Руския фонд за директни инвестиции и Центъра за високи технологии "ХимРар" - получи одобрението на Министерството на здравеопазването, съобщиха руските медии. Информацията е публикувана в държавния регистър на лекарствата.
....
Агенцията уточнява, че при прием на новото лекарство срокът на лечение на участниците в клиничните изпитания се съкратил от 9 на 4 дни. Произведени са вече 18 хиляди опаковки от препарата, а през месец юни на лечебните заведения ще бъдат предоставени над 60 хиляди опаковки.

# 30 665
Руското лекарство е японското което американците отрекоха.

# 30 666
  • София
Каква ирония - противогрипен препарат... Ако се съди по смъртността в Русия, която плахо започнаха да преизчисляват, не работи особено. Дано с ваксината им се получи повече, макар че и там имам дълбоки съмнения.

# 30 667
Нищо няма да приключи с идиотската мангъровска теза за "стаден имунитет", защото стаден имунитет за заболявания, които не провокират доживотен имунитет, не може да има. Избийте си го от главата.

Никога не съм цитирала Мангъров, защото нямам никаква представа какво е казал, нито дори кой е. А тази дивотия за тримесечния имунитет няма да я коментирам, но май пак някой с М я каза.
Ами не, не е с М този, който я каза "тази дивотия с тримесечния имунитет", казали са я италиански учени. Ето и един с П, който акцентира върху същото. 😉
https://bnr.bg/post/101284877/doc-georgi-popov-stabilno-otivame- … emichnata-opashka

# 30 668
Скрит текст:
Аз ли грешно съм разбрала или теорията за  БЦЖ-то е,че помага не толкова за заразяване колкото за леко изкарване.
Аз мисля, че опровергаха и двете теории.
Колкото статиите, че Австралия, Испания и пр проучвали подобни теории, доколкото помня тези статии бяха актуални в началото на април. Съмнявам се все още някоя от тези държави да харчи ресурс за подобно проучване, колко трети месец вече, при все че за точно тия държави то е без значение.
BacuTy, правилно ти е разбирането. Доста държави правят проучвания за действието на БЦЖ при заболели от Ковид.  
TASK, център провеждащ медицински тестове, в Кейптаун, С. Африка обяви, че може би към началото на юли ще имат първи резултати от тяхното изследване, тъй като са профилиран ценетър за мед.изследвания с история, имат необходимата апаратура и архивна база предходни изследвания свързани с БЦЖ ваксината който да приложат към настоящето. https://businesstech.co.za/news/government/395166/south-africa-b … accine-trial/amp/

Ronald, Кой ги опроверга?

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 18:45 от Анонимен

# 30 669
Каква ирония - противогрипен препарат... Ако се съди по смъртността в Русия, която плахо започнаха да преизчисляват, не работи особено. Дано с ваксината им се получи повече, макар че и там имам дълбоки съмнения.
Защо да е ирония? Противирусните препарати се разработват трудно и в много случаи не дават ефект. Цяло чудо е някакво готово разработено лекарство за конкретен вирус да окаже действие върху друг. Хората казаха - вирус се бори ефикасно само с ваксина, за СПИН чак последните години има някакво лечение с лекарства, но няма "изчистване" защото той мутира непрекъснато в тялото ... тоя се предполага, че е далеч по-лесен за "преборване", но се искат години да се случи и се предполага докато това стане той вече ще е изчезнал,  т.е. и ваксината ще е леко безпредметна както каза доцента от ВМА.

# 30 670
За ХИВ има над 500 конструкта ваксини и нито една не се е показала ефективна. Държат го под контрол с 3 антивирусни препарата, в комбинация. Та да, там е много сложно положението. Няма никаква причина обаче да се смята, че с този вирус ще има такъв проблем. Не съм съвсем сигурна, но арабите май точно с ваксина държат МЕРС под контрол.

Аз си представям, че положението с евентуалната ваксина ще е даже по-добре от противогрипната. Ще ваксинират само рисковите групи и останалите ще сме на късмет:)

# 30 671
Проблемът е че сега ваксината няма как да се тества защото вирусът почти изчезна. 50 000 доброволци в UK изглежда няма как да се заразят, казаха вече е 50/50 дали ще работи.

# 30 672
Има предостатъчно места е света с повече от сериозно разпространение. Накрая ще тестват където тестват и останалите ваксини. Английката ваксина(оксфордската) ще се произвежда в Индия, а там случаи бол.

# 30 673
От професор по биостатистика, специалист по нови болести и ваксини:

Защо нямаме ваксина срещу ХИВ, SARS и MERS?

ХИВ: мутира толкова бързо, че вирусните вариации в организма на един човек са колкото вирусните вариации на грипа по целия свят.

SARS: Избухна за кратко през 2003 година, но бързо беше потушен и от тогава не се е появявал. Има ваксини-кандидати, но няма финансиране и няма къде да се тества. Как може да кажеш дали дадена ваксина е ефективна срещу SARS, ако няма SARS?

MERS - Прескача от време на време от неговия резервоар от камили. Първите епидемични взривове са били по-големи, но Саудитска Арабия се е научила да го контролира успешно и последващите взривове са малки. Те също така са много трудни да се предвидят кога ще се случат. На среща в СЗО през 2018 г. е било решено, че няма нужда от ваксина, тъй като появите на  MERS са редки, а и за да се тества ваксина са нужни поне 100 хиляди участници.

Това са причините да няма ваксина. За ковид-19 има около 120 кандидати, може пък някоя от тях да е успешна. Ако пък накрая се окаже, че не ни трябва, още по-добре.

https://twitter.com/nataliexdean/status/1264743682806333441?s=19

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 23:55 от LillyM

# 30 674
Някой тук беше писал, че в момента е под карантина. Ще го помоля да каже каква е процедурата на летището със самата декларация.  Интересуваме кой точно ви дава да подпишете въпросната декларация и питат ли ви откъде пристигате? Имат ли някакви списъци коя е началната ви точка на тръгване?

Питам, защото сега чета в две групи във Фейсбук как българите, живеещи в Швеция смятат да лъжат, че не пристигат от Швеция. Едни ще пътуват с влак до Копенхаген и оттам ще се качат на самолет. В България ще кажат, че пристигат от Дания.

Тъй като няма директни полети от Швеция до България, всички ще пътуваме с прекачване. Аз гледам, че LOT са пуснали билети от 15 юни - полет Стокхолм-Варшава, Варшава-София. Та някои смятат да лъжат, че пристигат от Варшава и нямало кой да ги разбере, че всъщност идват от Швеция. Да не казвам какви псувни се леят по "мизерната България" и "тъпите ѝ карантини".

Общи условия

Активация на акаунт