COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 768
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 780
  • София
Прословутото сезово изследване в Пловдив вече е почнало и имат резултати на част от изследваните, но ще бъдат обявени чак когато бъдат изследвани абсолютно всички. Ще бъдат обявени на 15.06.20.
И въпроса  ми е : Защо не се обявяват направените и излезналите резултати? Ако има заболели не би ли следвало да влизат в дневната статистика?

Би трябвало след потвърждение на диагнозата с PCR тест.

# 30 781
Испания днес: 71 нови случая и нула смъртни случая.

https://m.dnevnik.bg/sviat/2020/06/01/4073781_koronavirusut_po_s … _edin_pochinal_v/

# 30 782
В Швеция комисия ще разследва действията на властите довели до толкова смъртни случаи. Би трябвало и в други страни да се проведе такова разследване.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/06/01/4074125_shveciia_shte_ra … a_na_vlastite_za/

# 30 783
Wagabunga, аз съм във Великобритания и споделям какво казаха по радиото по темата относно набирането на доброволци за клинични изпитания.
Благодаря Миоки за уточнението, наистина разликата е съществена. Великобритания, за разлика от България, има функционираща здравна система и са най големия донор на СЗО.
Тестово провеждане на клинични изследвания за ефикастност на нов медикамент си е практика, като за участие като тестер има съответното  заплащане, моля те поправи ме ако греша. Сега дали условията са същите?

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 20:15 от Анонимен

# 30 784
  • Буркина Фасо
За мое огромно съжаление, 80% от хората, които виждам, изобщо не слагат маските си както трябва. Sad
мислиш ли, че след 2-3 седмици ще отчитаме увеличение на заразените ?

# 30 785
Скрит текст:
...

Ами честно казано не знам точно как стои въпросът, но то когато и да падне карантината, все ще има някой, който е пристигнал баш предния ден.. шанс.. та би трябвало да си важи в този случай.

Благодаря за отговора! Ако не друго, ми говори, че най-вероятно никой не разбира в подробности, какво точно послановляват заповедите на Министерството и отново оставят нещата наполовина свършени. Така е, все някой, в тази ситуация по-скоро много хора, е/са в заварено положение, би трябвало да се сетят да уточнят нещата за всички засегнати. Нашият близък е пътувал с кола, направи си тест и той е отрицателен, освен това идва от слабо асегнат район и държава, след почти 3 месеца хоум офис и пазене. Той ще си спазва карантината, осигури си нужните условия, а утре влезлите от Швеция през Дания ще си щъкат както си искат. Не възмутително, това е пълно безумие!

Колкото до равносмтката, за да се направи, трябва да разполагаме с факти. А такива почти няма или не стигат до нас. Мен лично много ме вълнува, дали някога ще имаме обяснение за феноменално разминаване в ситуацията в различните държави. Това, ако приемем, че статистиката е точна, естествено(в последното започвам все по-силно да се съмнявам). Никаква логика не сработва, гъсто/слабо населени не важи, дисциплинирани или не - също, средна възраст на населението - пак не. А трябва да има обяснение. Далеч съм от това, да се смятат компетентна в тази ситуация, но мисля, че отговорът на този въпрос ще даде доста яснота за Ковид и колко е опасен. Дали някога ще го получим, не знам.
Отпадна и за вас със задна дата, ако сте дошли от "разрешените" страни.
Нова заповед:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/otmenya-se-karan … q3SHOYz2BOxbKibvM

# 30 786
Скрит текст:
...

Ами честно казано не знам точно как стои въпросът, но то когато и да падне карантината, все ще има някой, който е пристигнал баш предния ден.. шанс.. та би трябвало да си важи в този случай.

Благодаря за отговора! Ако не друго, ми говори, че най-вероятно никой не разбира в подробности, какво точно послановляват заповедите на Министерството и отново оставят нещата наполовина свършени. Така е, все някой, в тази ситуация по-скоро много хора, е/са в заварено положение, би трябвало да се сетят да уточнят нещата за всички засегнати. Нашият близък е пътувал с кола, направи си тест и той е отрицателен, освен това идва от слабо асегнат район и държава, след почти 3 месеца хоум офис и пазене. Той ще си спазва карантината, осигури си нужните условия, а утре влезлите от Швеция през Дания ще си щъкат както си искат. Не възмутително, това е пълно безумие!

Колкото до равносмтката, за да се направи, трябва да разполагаме с факти. А такива почти няма или не стигат до нас. Мен лично много ме вълнува, дали някога ще имаме обяснение за феноменално разминаване в ситуацията в различните държави. Това, ако приемем, че статистиката е точна, естествено(в последното започвам все по-силно да се съмнявам). Никаква логика не сработва, гъсто/слабо населени не важи, дисциплинирани или не - също, средна възраст на населението - пак не. А трябва да има обяснение. Далеч съм от това, да се смятат компетентна в тази ситуация, но мисля, че отговорът на този въпрос ще даде доста яснота за Ковид и колко е опасен. Дали някога ще го получим, не знам.
Отпадна и за вас със задна дата, ако сте дошли от "разрешените" страни.
Нова заповед:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/otmenya-se-karan … q3SHOYz2BOxbKibvM
Поредната безумна заповед. Току-що говорих със сестра ми, живееща в страната с почти два милиона заразени. Двадесет годишна нашенка не са успели да я озаптят родителите. До летяла у нас, запиляла се карантинирана в Северна България, пътувала през Холандия. Някой й връчил съобщение, че вече не я лови карантина, и сега е свободно реещ се електрон!
Ако при тази неадекватна ситуация не пламнем с втора вълна, май ще започна да вярвам в извънземни, уникалните ни гени и как господ ни пази...
Просто нямам думи.

# 30 787
Защо в Иран започна втора вълна?

Накратко разхлабили са мерките по-рано и преди епидемията да е под контрол. Отворили 40 хиляди джамии, които бяха едно от местата, които помогнаха за първата вълна.

https://amp.theguardian.com/world/2020/jun/01/iran-rapid-rise-in … r_impression=true

Жалко, защото те са една от държавите, които се борят с коронавируса от много дълго време, спомням си, че много хора от правителството и депутати се разболяха и починаха, даже техният зам. министър на здравеопазването излизаше болен от ковид-19 на пресконференции да обяснява, че няма страшно, всичко е  под контрол. Но после гръмна Европа и от тогава спрях да следя какво се случва там и наистина жалко, че те още не могат да се оправят.

# 30 788
  • Пловдив
Това, че в България нямаше масово заразяване, притъпява чувството за предпазливост. Засилва усещането, че вирусът не съществува. За съжаление хигиенните навици, уважаването на личното пространство, съобразяването с околните, са неща, които се възпитават в семейството и нямат общо с епидемии и пандемии. Е, разбрахме, че такова възпитание у нас не съществува и е абсурдно да го постигнем за 2-3 месеца.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 20:55 от dazel

# 30 789
И в ОАЕ , в страните от Персийския залив има втора вълна. Не работят джамиите, но втората вълна е факт, въпреки горещината.  Семейните събирания по време на Рамадан явно спомогна. По някое време се усетиха и забраниха домашните гостувания . Глобата при нарушение е 10 000 евро. Но вирусът пак живна. Днес са 600+ новозаразените. В Иран са 2979 - най-голямата цифра след 1-ви април.

# 30 790
  • Mostly in my mind
За мое огромно съжаление, 80% от хората, които виждам, изобщо не слагат маските си както трябва. Sad
мислиш ли, че след 2-3 седмици ще отчитаме увеличение на заразените ?
Нищо не мисля. Казвам какво виждам.

# 30 791
Скрит текст:
Wagabunga, аз съм във Великобритания и споделям какво казаха по радиото по темата относно набирането на доброволци за клинични изпитания.
Благодаря Миоки за уточнението, наистина разликата е съществена. Великобритания, за разлика от България, има функционираща здравна система и са най големия донор на СЗО.
Тестово провеждане на клинични изследвания за ефикастност на нов медикамент си е практика, като за участие като тестер има съответното  заплащане, моля те поправи ме ако греша. Сега дали условията са същите?
Нямам информация по този въпрос. Не споменаха нищо за заплащане когато говореха по темата, но е възможно да предлагат такова, ако има такава практика. Тук за всичко се плаща. Въпреки това имат/имаха затруднение с намирането на участници. Общо взето не е тема която се разисква много или аз не попадам на нея, защото не съм чула нищо повече, а съобщението беше поне преди няколко седмици.  
Сега темата е програмата по проследяване на контактните.

# 30 792
Няма да има втора вълна у нас, поне не и по време на сезона. Спасяваме го, няма как. Няма да тестваме изобщо ако трябва, пишем нула нови и взимаме златния медал по справяне с вируса.

Някой питаше за равносметка. Преди време бях писала моята равносметка. Ужасно безсилие и неподготвеност на всички държави, лъснаха не дупки, а ями. Няма нужда от кой знае колко сериозен вирус. И по-лек да е, достатъчно е да е непознат. Ако не друго, научихме се как да си мием ръцете.

# 30 793
Ха-ха Iseis, права си! Сега е ред на мишниците. 😀

# 30 794
  • Другата България
Това, че в България нямаше масово заразяване, притъпява чувството за предпазливост. Засилва усещането, че вирусът не съществува. За съжаление хигиенните навици, уважаването на личното пространство, съобразяването с околните, са неща, които се възпитават в семейството и нямат общо с епидемии и пандемии. Е, разбрахме, че такова възпитание у нас не съществува и е абсурдно да го постигнем за 2-3 месеца.
Напълно подкрепям горното мнение. За всичко, особено за болднатото. Разбирам и масовото недоволство от налагането на мерките, които в същността си бяха именно това - хигиена, дистанция, съобразяване И с околните, не само със собствените навици, привички, собствен и личен комфорт. И ако всеки положи усилия да превъзпита себе си, близките си, децата си поне малко, нещата оттук насетне ще стоят по различен начин.
За жалост и аз не мисля, че това ще се случи. Или поне, че ще се случи бързо. Именно защото масовото схващане е, че "такова животно нЕма" и всякаква предпазливост е излишна. Оттук и хигиената, дистанцията, личното пространство стават мираж.

Общи условия

Активация на акаунт