COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 017
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 830
Искам да попитам има ли някъде графики, които визуализират процент новооткрити болни от брой направени тестове за ден? По принцип гледам само тази тема, не съм ровила по сайтове, за да знам къде как се представя информацията.

moonriver, тук има процент новооткрити болни от брой направени тестове за ден.

https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Bulgaria

# 31 831
  • София
Наистина водещият задаваше правилни въпроси.
Добре де, кой определя колко теста да се правят? НОЩ няма ли думата или и те пестят държавните пари? Че тия тестове не са чак златни... Аз верно почвам да си мисля, че държавата прави 200-300 ПСР-а на ден, останалите до 1000 са хора, тествали се в частни лаборатории, затова и отрицателни повечето.
Или? Дано ме опровергаете!

# 31 832
Не зная какво пречат маските в обществени сгради и обществен транспорт.
И Кунчев нещо смота по този въпрос.
Освен наистина да са излишни, м ?
А на мен такава сигурност ми дават , явно ме убедиха в ползата им.
Друго всичко е въпрос на избор, но влизането ми в банка, аптека, съд , е необходимост. Как без маски , бре.

# 31 833
Индия тръгнаха рязко нагоре, явно и преди са били зле и просто не са смогвали с тестовете. Във Великобритания +1500, в Италия също вървят нагоре пак с новите случаи. В Германия има няколко нови огнища, в Гьотинген затварят отново училищата и детските градини. Единственото положително нещо за седмицата е тихото вразумяване на шведите. Жалко за загиналите само.
Така обаче можем вече да се надяваме на обща европейска стратегия.

# 31 834
Кунчев: Ако нещата се влошат ще затягаме мерките.
Не трябва рязко да спада броя тестове, защото това е ключат за недопускане на разрастване. За маските каза че най важно е да носи маска този който има признаци на заболяване. (Нали излезе изследване че безсимптомните не заразяват толкова колкото симптомните). Най опасен е близкият контакт, там са важни маските.

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 22:17 от Анонимен

# 31 835
Кунчев: Ако нещата се влошат ще затягаме мерките.
Зависи какъв е критерият за влошаване. ББ обясни, че имаме 30 хил . легла. Кунчев не ми звучеше убедително някак тази вечер. Освен за клъстърите. Под контрол са.
Да, бе, да. Ама ги хващаха един по един. Сега имаме три области около Сърница , отделно Самоков.
В Сливен продължава. И те така , те. Бройките растат, а ние тръгнахме по стадиони.

# 31 836
  • София
Индия тръгнаха рязко нагоре, явно и преди са били зле и просто не са смогвали с тестовете. Във Великобритания +1500, в Италия също вървят нагоре пак с новите случаи. В Германия има няколко нови огнища, в Гьотинген затварят отново училищата и детските градини. Единственото положително нещо за седмицата е тихото вразумяване на шведите. Жалко за загиналите само.
Така обаче можем вече да се надяваме на обща европейска стратегия.
Чакайте сега, Великобритания вчера бяха +1800, какво значи днес +1500?
Италия - вчера плюс 177, нали не очаквате 60-милионна държава да занули всичко? Че тия 518 днес в Италия може да са от едно огнище само, да речем на остров Сицилия или Сардиния? Какво значи вървят нагоре? Онзи ден са били 321. Какво значи вървят нагоре, къде вървят нагоре? Защо нагоре? А Великобритания пък днес са надолу с тия +1500, поне спрямо вчера, да? Всъщност, ако видите в Wordlometer, UK днес са с най-ниския резултат новозаразени! А вие - нагоре, казвате? Ами не.
Германия? Вчера 500, днес - 450. И това е нагоре?
Стига де, хора, съфиресайте се малко. Не казвам, че е розово, ама да си гледаме нашата купичка, че за другите държави нямам съмнение, че ще се оправят.

# 31 837
Това е много общо казано - затягаме мерките. Вече знаем как се разпространява ковид - на клъстъри. Ако има клъстър в Сърница, трябва ли мерките да се затягат във Варна  да речем. Според мен е достатъчно да се действа на място и да се гаси локално. А огнища, които могат да се проследяват лесно не са чак такъв проблем. Но огнища от случайни хора са най-лошия вариант и именно там би трябвало да се сложат най-големите прегради - максимална дистанция, маски и т.н.

# 31 838
За Великобритания съм се объркала, гледала съм друга крива, понеже тях не ги следя. При Германия обаче си има повишение в последните дни. Италианците също бяха стигнали до по-добри нива.

# 31 839
Това е много общо казано - затягаме мерките. Вече знаем как се разпространява ковид - на клъстъри. Ако има клъстър в Сърница, трябва ли мерките да се затягат във Варна  да речем. Според мен е достатъчно да се действа на място и да се гаси локално. А огнища, които могат да се проследяват лесно не са чак такъв проблем. Но огнища от случайни хора са най-лошия вариант и именно там би трябвало да се сложат най-големите прегради - максимална дистанция, маски и т.н.
Така си е ,но точно болднато няма как да стане с махане на маските на закрито,мачове,ресторанти вътре,дискотеки и т.н.И на фона на това училищата няма да отварят,че е по-опасно от кръчми и барове и пр...Ама то е по-важно да има къде да ходят децата като не са на училище-пфу.
И ми е интерсно пълен ли е стадиона в Пловдив?

И Soft Click тук никога не е имало хомот всъщност.И протестират там където стояха затворени по къщите и излизаха с разрешение.Ние никога не сме били в това число ,че да се оплакваме.И не -моят глас няма да го свали за съжаление...макар,че отдавна съм му набрала,сега с ламтенето му вече мина моите граници...Иначе-да бяха добри в началото и взеха навреме мерки,което обаче не значи,че сега няма да се върнем в изходна позиция..Защото и аз не виждам някой нещо да е усвоил.

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 22:35 от reninel

# 31 840
А идващите от чужбина без карантина и тест? Те на клъстъри ли ще разпространяват?Мерките за тях отпадат.  Кои други мерки биха предотвратили това разпространение?

# 31 841
  • София /Абсурдистан
А идващите от чужбина без карантина и тест? Те на клъстъри ли ще разпространяват?Мерките за тях отпадат.  Кои други мерки биха предотвратили това разпространение?
Идващите от чужбина ще спасяват хотелите на политиците и сезона, затова няма мерки за тях.

# 31 842
Рейтингът на АЗ както му се е вдигнал, така и ще панде. Всички знаем за този,
 “ който лети високо” и още повече, когато не се отнася до евросредства и магистрали, а човешки животи. Не може вчера да говори, че няма той да казва кой да живее и кой да умре, а днес
 “ Надявам се с мерките и стратегията, усвоените от хората правила, да се справим.”
кой е усвоил нещо си, не знам, но одеве от 7 човека в магазина само аз бях с маска.....

# 31 843
  • София
Хммм, СЗО по темата за маските пак са сменили плочата малко:
https://dnes.dir.bg/svyat/koga-tryabva-da-se-nosyat-maski-szo-pu … na-novi-preporaki
Световната здравна организация публикува днес нови разпоредби за носене на предпазни маски и съветва това да се прави в случай на силно разпространение на новия коронавирус и ако е трудно да се поддържа физическа дистанция, предаде Франс прес, на която се позова БТА.
"Като се има предвид промяната в данните, СЗО съветва правителствата да насърчават широката общественост да носи маски, когато разпространението е голямо, а спазването на физическата дистанция е трудно, например в обществения транспорт, в магазините и на други затворени или често посещавани места", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

"На второ място, в райони, където се наблюдава разпространение на коронавируса, препоръчваме лицата на възраст от 60 години нагоре и тези, които страдат от предходни заболявания, да носят медицинска маска, в ситуации, когато физическата дистанция не е възможна", каза Тедрос.

Освен това, в зоните на силно разпространение на коронавируса, СЗО препоръчва всички работещи в клинични сектори на лечебни заведения да носят медицинска маска, докато досега това се препоръчваше само за персонал, който се грижи пряко за пациенти с Ковид-19.

"Това означава например, че когато лекар прави обиколка в кардиологично отделение или в отделение за палиативни грижи, където няма потвърдени пациенти с Ковид-19, той все още трябва да носи медицинска маска", обясни генералният директор на СЗО.

Той подчерта, че тези нови указания са били разработени след проучване на наличните данни и консултации с много експерти и граждански организации.

Тедрос подчерта също, че самите маски не защитават от вируса, причинил пандемията от Ковид-19.

СЗО набляга на това, че маските са само едно от редица средства, които могат да намалят риска от широко разпространение, предаде Ройтерс.

Организацията подчертава, че маската не трябва да създава измамно чувство за защита.

"Съветваме правителствата да насърчават хората да носят маски, и то маски от плат, т.е. немедицински маски", каза в интервю за Ройтерс водещият технически експерт на СЗО по Ковид-19 Мария ван Керкхов.

Разполагаме с нови научни открития, добави Ван Керкхов. Сега имаме доказателства, че ако това се прави по правилния начин, то може да осигури бариера...за потенциално заразни капчици".

Тедрос каза, цитиран от ТАСС, че "маските трябва да се състоят поне от три слоя от различен материал".

# 31 844
Цитат
Това е много общо казано - затягаме мерките. Вече знаем как се разпространява ковид - на клъстъри. Ако има клъстър в Сърница, трябва ли мерките да се затягат във Варна  да речем. Според мен е достатъчно да се действа на място и да се гаси локално.

Той и Кунчев това каза че отделни огнища които избухват тук и там не го притесняват. Важно е просто да не се допуска мощен възход на вируса. Което е малко в противоречие с това което говореше Бойко. Защото определено Бойко в момента поема някои рискове. Защото Бойко на праткика какво каза. Каза: Епидемията свърши, всички на работа, че икономиката ни се счупи заради вируса и сега трябва да работим като пчелички за да я възстановим. Здравният аспект вече остава на заден план. Затова се оптуска абсолютно всичко и каза че всичко е изчислено, брой заразени, брой излекувани, брой легла в болници. Имаме респиратори, имаме легла можем да лекуваме 30 000 болни.

Общи условия

Активация на акаунт