COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 504 443
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 5 850
Защо умишлено измествате въпроса към цената на нещата и финансовия аспект?Хората реват за безплатни неща често. Особено в БГ. Това не е най-важното реално, защото и пари да си готов да дадеш нищо не можеш да направиш. Нека държавата излезе с пакет от мерки при вече доказана диагноза, нека каже цена, нека всеки си реши иска ли да я плати. Аз бих я платила ако ми се предлага нещо адекватно.

# 5 851
  • Bulgaria
Дотук с достоверността на бързите тестове. Не знам защо изобщо ги използват. Жалко е, че ги използват и при медиците от СП. Само да не се окаже, че и с антителата са толкова точни.

# 5 852
  • Другата България
Защо умишлено измествате въпроса към цената на нещата и финансовия аспект?Хората реват за безплатни неща често. Особено в БГ. Това не е най-важното реално, защото и пари да си готов да дадеш нищо не можеш да направиш. Нека държавата излезе с пакет от мерки при вече доказана диагноза, нека каже цена, нека всеки си реши иска ли да я плати. Аз бих я платила ако ми се предлага нещо адекватно.
Добре де, кажи коя друга страна излезе с такъв пакет от мерки при вече доказана диагноза? Макар и платен? Къде има такава практика на друго място? Навсякъде се прави това, което и у нас.

# 5 853
Според мен е малко подвеждащо, че това е тест за Ковид 19. Очевидно е тест за дейността на белите дробове, но не мисля, че резултатът от него може изобщо да се интерпретира на 100% като Ковид.
И според мен не е ясно какво и е точно, че да се прави на жертва на Ковид.
Както и да е, тази история е доста показателна и благодаря на съфорумката, която я сподели.
Истината е, че трябва да свикваме да живеем с този Ковид.
Аз лично за себе си разбрах, че няма как да се опазя ,  дори да спазвам мерките. Правя го и толкоз.
Дано с това, че стопирахме разпространението му в България, ще пълзи по- бавно и по- неагресивно. И че ще се създаде практика за реакции от необходимите ни институции, в случай на влошаване.
Няма как да го избегнем, стана ясно това.
Ама постът ми не е мизантроппичен, просто си давам сметка, че дори аз да стоя в пълна изолация един месец, да си пръскам и подметките при влизане вкъщи, това няма да ме направи резистентна.

# 5 854
Средната продължителност на живот и доброто здравеопазване на развитете европейски страни означава, че те имат огромен брой хора над 65 години с какви ли не заболявания.
 Заболявания, които в страна като нашата не се лекуват особено адекватно и парите играят огромна роля. За това на мен не ми е чудно, че при тях има много голяма смъртност в сравнения с нас.
Я си помислете само колко пенсионери са тествани в България? Тествани преди да са стигнали критичния момент?
Колко много ще си отидат, защото им се казва да се самолекуват.
Обаче после вируса ли ще ги е убил или годините мизерно здравеопазване и живот на минимум и страха на медиците да ги прегледат?
Да се погледне много сериозно на всичките починали от вируса и истинското им задравословно състояние. Повечето и най-обикновен грип ще ги убие. Да не казвам , че и 30 мин на течение ще са достатъчни. При нас положението е толкова розово, че тези брифинги са просто пародия и обида към целия народ.
И продължава да се нтатъртва на 'заболелите днес от ' - тази цифра е хубаво да расте. Но никой не прави достатъчно анализ на останалите графи.
Да не говорим за смъртните случаи как се изкривяват нещата, че те самите вече се оплетоха в лъжите си.

# 5 855
Още един разказ на жена, която е с положителна проба.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&se … ype=3&theater
. Болните са заключени, полиция ги варди, те се молят по телефон да ги прегледат, отказва им се с крясъци, отказват им се повторни тестове отново с крясъци,
Къде пише, че болните са заключени, а полиция ги варди?

Сериозно питам? Не видях къде е.

# 5 856
Добре де, кажи коя друга страна излезе с такъв пакет от мерки при вече доказана диагноза? Макар и платен? Къде има такава практика на друго място? Навсякъде се прави това, което и у нас.
В САЩ ти пращат пакет с лекарства и инхалатор, както и апарат да си следиш дишането, всичко пращат по пощата на следващия ден след диагноза и от момента на тест положителен ЛЛ е на телефона 24/7 на твое разположение. И е отговорен лично ако се влошиш, вероятно съдебно отговорен ако не е реагирал навреме. Ако стойностите ти на апарата се влошат те взимат веднага в болница. Линк няма да търся, но моя приятелка колегите й са с положителен тест там и в местен вестник са писали за историята им.
И отделно това сравняване нищо не ни помага. Ние трябва да измислим начин за нас, който да работи. Сегашния не работи, много съжалявам.

# 5 857
  • Русе

Сериозно питам?
Щом са позитивни, следва че са в карантина. Щом са в карантина, подлежат на санкции ако излязат

# 5 858
Ако следите смъртните случаи в България, ще знаете, че най-малко 5 човека починаха от други заболявания. Тази статматистика не знам защо изобщо се води, разбира се като е положителен и е починал, трябва да влезне в графата с починалите, няма как да го пуснат в графата с оздравелите, няма и как вечно да си остане в графата с активните случаи. Факт е,че има хора които умират С коронавирус, не ОТ коронавирус. Докато не го разберете, ще си смятате 10-15, някой дори тук прекаляват с техните 50% смъртност.

# 5 859
  • в страната на чудесата
От 1000та тествани полицаи - 0 са положителни.
Не е вярно

# 5 860

Работи се в тази посока.
https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/zdravnata-kasa-sh … to-ot-koronavirus

# 5 861
  • Мадрид / София
От 1000та тествани полицаи - 0 са положителни.
Да ама не

Прочетете последното изречение на статията, която сама сте цитирала...
PCR са тестове, които установяват налични антитела от прекарания вирус, затова са 0 на брой. А иначе има 9 заразени.

# 5 862
Средната продължителност на живот и доброто здравеопазване на развитете европейски страни означава, че те имат огромен брой хора над 65 години с какви ли не заболявания.
 Заболявания, които в страна като нашата не се лекуват особено адекватно и парите играят огромна роля. За това на мен не ми е чудно, че при тях има много голяма смъртност в сравнения с нас.
Я си помислете само колко пенсионери са тествани в България? Тествани преди да са стигнали критичния момент?
Колко много ще си отидат, защото им се казва да се самолекуват.
Обаче после вируса ли ще ги е убил или годините мизерно здравеопазване и живот на минимум и страха на медиците да ги прегледат?
Да се погледне много сериозно на всичките починали от вируса и истинското им задравословно състояние. Повечето и най-обикновен грип ще ги убие. Да не казвам , че и 30 мин на течение ще са достатъчни. При нас положението е толкова розово, че тези брифинги са просто пародия и обида към целия народ.
И продължава да се нтатъртва на 'заболелите днес от ' - тази цифра е хубаво да расте. Но никой не прави достатъчно анализ на останалите графи.
Да не говорим за смъртните случаи как се изкривяват нещата, че те самите вече се оплетоха в лъжите си.
Да не говорим пък за Банско какъв страх ти тресе още отсега, какви ще са резултатите. Затова отложиха тестовете чак за вторник другата седмица, да измислят какво да се обясняват, като излезе, че затвориха цял град за няма нищо.
А в същото време 98% от всички заболели са в София, а никой не се замисля да се затвори цяла София под карантина.

# 5 863
Швеция, която не взе мерки, увеличава темпото ама далеч по-бавно. Аз имам само едно обяснение и това е шведите да са си прибрали възрастните и да се разхождат само младоците и затова такива цифри, или Господ е швед.
Пазят си уязвимите групи, доколкото разбрах. Това е идеята на тази стратегия от самото начало. В тази връзка си много права, когато ги нарече смели. Чудесно разбират, че идеята е здравите и силните да поемат удара и не се скатават. И останалите си ги пазим слабите, нищо лошо не казвам. Само стратегията ни е друга, ние си ги пазим от диваните. Рано е още да се каже чия стратегия е по-добра. Допускам, че може сега да дават повече жертви, но за по-кратко време, а ние по-малко, но за по-дълго и приблизително да се изравним накрая. Но това са догадки. Само времето ще покаже.

Писала съм нееднократно какви са мерките в Швеция, току-що пак ни ги повториха на пресконференцията в 14.00 часа:

- хора над 70 и хронично болни изолирани вкъщи и да избягват социални контакти

- ако сте болни със симптоми на covid-19 - останете вкъщи. След като оздравеете останете още два дни вкъщи за всеки случай.

- всеки в Швеция носи отговорност да предотврати разпространението на covid-19 - спазвайте разстояние в общността по отношение на фитнес, библиотеки, ресторанти, молове, паркове и т.н

- въздържайте се от партита, кръщенета, празненства, семейни сбирки и ненужни пътувания. Не посещавайте възрастните си роднини, въздържайте се.

Тук да допълня някои факти:
- изключително голям брой на единични домакинства в Швеция, т.е. си има социална дистанция по принцип. Семейства в трудоспособна възраст пазят родителите си в момента, като не им гостуват на семейни сбирки, които гостувания и без коронавирус не са толкова чести.

- младите и тези на средна възраст на работа, децата в детските градини и училищата

- гимназии и университети затворени и на дистанционно обучение, за да се облекчи градския транспорт

- Тенгеле призна, че сме допуснали заразяване в старческите домове заради текучеството на персонала (много болнични, защото ако си дори с лека хрема, трябва да си останеш вкъщи) и липса на защитно медицинско оборудване. Такова нямаше за болниците, какво остава за старческите домове.  Иначе в старческите домове посещенията от роднини са преустановени. Тенгеле каза, че вече са взети мерки за да се ограничи инфекцията в старческите домове.

- най-много заразени в гетата, преди два дни публикуваха броя на заразените по квартали в Стокхолм. Моите спекулации са, че мигрантите живеят по няколко поколения в един апартамент и логично възрастните биват заразени от по-младите, които ходят на работа и училище. През последните дни видях няколко младежи и такива на средна възраст от арабски и африкански произход  с маски, предполагам защото живеят с възрастни в рисковата група. Етнически швед с маска все още не съм видяла.

# 5 864
  • Варна
Още един разказ на жена, която е с положителна проба.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216046561584018&se … ype=3&theater
. Болните са заключени, полиция ги варди, те се молят по телефон да ги прегледат, отказва им се с крясъци, отказват им се повторни тестове отново с крясъци,

Сериозно питам? Не видях къде е.

Където пише и че...
... има антибиотици за тях (3 на брой в случая)!! ...

Всъщност пише тройна доза, което също е доста относително.

А крясъците... Като чета постовете на дамата, мога само да преполагам с какъв тон и колко категорично е искала тест, сега и веднага. Хората на телефоните също са подложени на натиск и натоварване и една такава персона може да отключи доста високи регистри на гласа, напълно обяснимо.

Общи условия

Активация на акаунт