COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 666
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 7 140
Сега се замислям и какви глупости приказва щаба за да оправдае че ние тестваме малко, като казва че ние откриваме 2 от 11 болни което с нашето мизерно тестване всъщност е отличен резултат, само дето не е истина и е време да спрат да лъжат хората и да им хвърлят прах в очите. Пълни глупости са това. Немските учени казват че в Германия която е еталон за тестване в Европа откриват 2 от 13, а ние които сме на дъното в Европа по тестване на глава от населението (зад нас са само Армения, Грузия, Молдова и Украйна) според щаба откриваме 2 от 11. Пълни глупости.

Цитат
Разпространението е огромно и със сигурност заразените са десетки, десетки милиони, иначе нямаше да покоси толкова много известни хора. Тези хора все пак малко или много не са толкова рискови колкото обикновените хора. Не пътуват с градски транспорт или метрото, не се редят на опашки в магазините, ходят на по-обрани места, недостъпни за простосмъртните. Но вирусът е и там, както и навсякъде. Винаги съм казвал, не четете чак толкова много какво се пише и от кого, а седнете и размишлявайте трезво, оставете се на вашия ум и съобразителност, не се плашете от нарочно търсена паника сред обществото за постигането на конкретни мерки. Не казвам, че не трябва да ги има, напротив, но те са породени от друго естество. Да се наплаши народа, за да изпълнява по-лесно. Разбирам ги и тях, не е лесно...
С една дума, дишайте и не се панирайте излишно, огромната част от хората ще оцелеят.
Според немското изследване заразените в световен план в момента са около 30 000 000. Много точно казано.
А относно подчертаното абсолютно съм съгласен, и точно заради това е всичко, но не ми харесва тоя подход който си мислят че е правилен да плашат народа за да слуша и изпълнява, защото той руши доверието, а когато не се казва истината макар и с благородни цели има опасност да се постигне точно обратният на търсеният ефект. Народа не е тъп, хората не са тъпи могат да четат изследвания да смятат, да анализират, и в един момент осъзнават че ги лъжат и точно в този момент доверието рухва и склоността за изпълнение на неприятни ограничения изчезва. По добре бъди честен с тях не им обяснявай редовно какъв ад идва, като изброяваш стат. не им обяснявай че смъртността е 4% при нас, като Мутафчийски сам си противоречи като казва че откриваме 2 от 11 (и това също не е вярно но това е отделен въпрос) ми тия 2 от 11 които откриваме веднага смъкват смъртността на около 0,7%. А Мутафчийски казва че трупове не могат да се крият, тогава трябва да спре да приказва че при нас смъртността е 4%

И после се чудят защо хората не се отнасят сериозно към мерките. Ми защото усещат че ги лъжат понеже не са безмозъчни овце и не е лесно да ги изплашиш с лъжи, ако беше лесно нямаше да има съпротива срещу мерките колкото и идиотски и неадекватни да са някои от тях, като парковете и маските в този им вид. Просто подходът им е грешен, аз го разбирам, но за мен е грешен и не води до добри резултати по отношение на спазване на мерките. Кажи им на хората истината, това не е толкова смъртносна болест, релният брой заразени е поне десетократно по голям от тези които сме открили до момента а смъртността е много ниска. Но въпреки че поводи за паника няма, ние трябва да работим заедно и в синхрон за да спрем тази епидемия въпреки че самата болест не е толкова страшна, защото за сметка на това тя се разпространява много бързо, и ако не я спрем или поне забавим има опасност в един момент да изпаднем в положение да не можем да лекуваме всички заразени, ако много бързо станат много и някои от тях може да се наложи да ги оставим на произвола на съдбата, как ще се почувствате ако това се случи с вашите родители, вашите баби и дядовци които да няма кой да ги лекива, понеже не сме направили достатъчно за да спрем епидемията, това е нещо което ние като цивилизована държава не можем да си позволим. Помислете върху това, затова искаме да ни съдействате, всички заедно защото въпреки че поводи за паника няма, скрита опасност за нашата здравна система има, ако не действаме заедно за да спрем вируса.

Такъв подход изполвай, не ги плаши и не им обяснявай на хората каква чума е това, как ще дойде ада, така само ги разделяш и почваме споровете които водим и тук вместо да ги обединиш, защото единственото което обединява на тоя свят е истината. Нарочно създаваната паника макар и с благородни цели не обединява.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 05:15 от Анонимен

# 7 141
Професор Сушари Багди. Отворено писмо до канцлера на Германия.
Професор Багди, вирусолог и микробиолог отправи отворено писмо до канцлера на Германия в което задава 5 въпроса.
В това видео той обяснява въпросите си с прости думи, за да го разберат всички.
Професора казва, че това ще е последното видео.
Да се надяваме, че видеото ще достигне до максимален брой хора и че няма да го сполети участа на финансовия министър от Хесен намерен покрай ж.п. линията.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10216570690765898&id=1417771746
Слаба аргументация. Много наивно. На моменти- е безнадежден... .

* всеки положително тестуван е заразен. И следователно дали има, или няма симптоми- не е от толкова голямо значение. Тъй като предава с голяма скорост към други. Които "други", могат да не са толкова "щастливи" както него, безсимптомният. Напомняме, че по скорост на предаване и разпространение, настоящата епидемия не може да се сравнява с нищо друго, виждано досега.
* разликата между безсимптомно инфектираните и действително болните е без значение. Единственото, което има значение е, че безсимптомните спомагат за взривното хоризонтално разпространение. Следователно, ако приемем, че смъртността сега е, да кажем 1%, се стремим да я свалим на минимално възможното. И не само с лечение, а с ограничаване разпространението- едно е 100 болни с 10 починали, друго 1.000.000 болни с 10.000 починали. И едното, и другото е все 1%, нали? Следователно, и тази му теза е неиздържана.
* експоненциалното увеличение на новите инфекции, увеличава риска 10-те да станат 10.000. Следователно-пак нонсенси говори.
* "Истински клинично болни"? ... говори? ... докато в началото казва, че заразени (положителен тест)  не значело "болни". Е, как така? Кой тогава е "болен" -този с (-) или този с (+) тест? "Истински клинично болните" са от интерес за системата с оглед лекуването им. НО, също, от огромен интерес е да се запази числото им минимално възможното- за да не станат 10-те 10.000. Тоест, отново- нонсенси.
* "Истински клинично болните" не могат да предвидят "натоварването" на системата. Защото не всички от тях се нуждаят от хоспитализация. Но, "Истински клинично болните" дават ясна представа, процентно какъв ще е ОЧАКВАНИЯТ % на тежките случаи. А от там  на "натоварването".
* Твърденията му, че се касае за "не опасен вирус" са смешни просто. Достатъчно е да се погледне, с КАКВА скорост нарастват смъртните случаи. И колко още седмици имаме пред нас. Na 1.600.000 заразени, починалите са 102.000. А на 10млн? И това, според него "не е опасно"? А кое е? 1.000.000 починали?? И къде е гаранцията че заразените ще спрат ей-така, от днес до утре? ... без да има низходяща крива със седмици?
* Тезата му за "групите диабет и инфаркт" показва ясно некомпетентността му. Защото, освен че , например инфаркт и диабет са рискови фактори, ДАЖЕ И ХОРА без тези подлежащи заболявания, когато са в интензивно отделение, са правили инфаркти в резултата на пряко поражение на сърцето. Следователно за никакво "разделяне на случаите", за които говори не може и да става въпрос. В крайна сметка, болният с диабет почива от ковид, А НЕ ОТ Диабета си.
* 6:20 - наивитет и гадаене. НИКОЙ не знае, дали сегашният вирус е "по-лош", или "по-добър" в план на бъдещи проблеми. НИКОЙ СЕГА не знае.
* 7:00 - >> 20.000 починали от обикновен грип може и да не му изглеждат "много", но повтаряме,че тук се касае за ново нещо.Което никой не знае, какви дълготрайни последици може да има. Докато за обикновените грипове- СЕ ЗНАЕ, има опит. Не бяха наложени мерки срещу обикновен грип- ЗАЩОТО ИМА ОПИТ ОТ НЕГО, ИМА ВАКСИНИ И СЕ ЗНАЯТ ПОДРОБНОСТИ. Интензивната терапия при обикновените грипове, НЯМА нищо общо със сегашното състояние- където И ЛЕЧЕНИЕТО е по-скъпо, и няма лекарства, които научно да могат с лекота да се ползват. Освен че, нещата, за които говори, касаят Германия. А не другите, със "здравни системи", или "на патерици", или въобще- "без долни крайници".
* 7:56 - винаги има опасност, когато в един ден можеш да се окажеш с 10 починали, а след седмица с 1500. А след още месец? с Бог знае колко... . Както става във Франция, Италия, Испания. Абсолютни идиотии говори... . И безотговорно.
* 3 въпрос, няма значение безсимптомните- защото, ако, да кажем, след 5 години се окаже, че ТОЗИ точно вирус, увеличава петкратно вероятността от, да кажем, левкемии, няма да мисли така, както ги говори. Пак повтаряме- не може неизвестното да тълкуваш с ИЗВЕСТНОТО. Води до груби грешки!
* 4 въпрос - Абсолютно идиотии говори-хората умират В СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ, интубирани, от вирусното си заболяване. Или от него+ усложненията му. Тези, които умират у дома, по време на тази епидемия, естествено не може да твърди, че са починали ей-така, от "диабета си", щом са развили типични симптоми на сегашната епидемия. Освен ако се опитва да ни каже, че диабет, сам по себе си причинява задух и висока т-ра.
* Това, дали ковид или придружаващото заболяване + ковид е причина за смъртта, Е АБСОЛЮТНО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. Защото допреди 2 дена, примерно, човекът си е имал утежняващата си патология (хипертония, диабет) но с лекарствата му, си е бил стабилен от години. Е, тогава, сега, и след като се заразява, от какво загива? ...естествено от епидемията, която утежнява основните му заболявания. Когато двама теглят едно въже, е ясно че могат по-силно да теглят от един... .
*10:50 "срутената здравна система в Италия"? ... той се гъбарка с нас. И във Франция ли е така "срутена"? ... ами в Испания? същото ли?? Ами в САЩ? "срутена"? САЩ надминаха Италия по смъртни случаи вече. 'Замърсен въздух в Северна Италия"? откъде знае, първо, че това е факт, и второ, че има изобщо някаква връзка?
 * 12:07 >> за всеки умен лекар, медицински ужаси В КОЯТО И ДА Е БИЛО СТРАНА, служат за урок. И обеца.
*  12:17 >> твърденията му, че италианският сценарии е нереален за Германия е пълен идиотизъм. Първо, той- не знае. Второ-така мислеше и оранжевият- а сега, ден и нощ си скубе косите... и вижда поражение на изборите ... и да се маха. Също така си мислеха и арогантните британски вождове- докато самите те не се "тръшнаха"... за да усетят на себе си "игричките им".

12:38- когато гори- гасиш пожара. Не развъждаш "дискусии":

* правиш неща, които от опита на препатилите са ок
* защитаваш максимално, всички, докато се огледаш в обстановката, ослушаш, прецениш. Но, първо защитаваш. Никой не атакува, и не тръгва в атака, без да знае, дали има насреща му една празна траншея или дзотове на половин метър с по три картечници във всеки.
* на новото, непознатото не отговаряш с "отваряне на дискусии". Оранжевият ги "отвори"- сега виждате докъде се стигна.
* В медицината, ако към новото се прилагат старите щампи, вероятността за огромни гафове е огромна.

Съжалявам за "чаршафа", но Господинът, при цялото ми уважение към белите му коси, е несъстоятелен в аргументацията си. Просто, не мога да се съглася с нищо от казаното от него.
Поне говори аргументирано, без дарвинизми и без олигофренски "изцепки".

Ебола-та, поради светкавичен ход и смъртност, се "заглушава" с мерките и със смъртта на засегнатите. Които, вече починали,  НЕ ПРЕДАВАТ. Тоест, имате огнище, което е по-лесно да се локализира, изолира. При Ебола няма безсимптомни... по принцип. ТУК нещата са различни.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 08:59 от Birdie

# 7 142
Цитат
Твърденията му, че се касае за "не опасен вирус" са смешни просто. Достатъчно е да се погледне, с КАКВА скорост нарастват смъртните случаи. И колко още седмици имаме пред нас. Na 1.600.000 заразени, починалите са 102.000. А на 10млн? И това, според него "не е опасно"? А кое е? 1.000.000 починали??
Само да вметна колко е опасен един вирус не се определя от броя смъртни случаи нито колко бързо ще достигнат 1 000 000. Аз също не намирам вируса за никак опасен. За да ме разбереш какво искам да кажа си представи хипотетично следната ситуация, всеки човек през живота си се сблъсква с поне една много неприятна болест, представи си че на теб ти бъде даден избор от какво да се разболееш, (в хипотетичната ситуация не можеш да го избегнеш, няма не искам.) Давам ти следните възможности:

Грип, до момента през годината са починали 136 162
Ковид, до момента са починали 108 773
Сарс изобщо починалите за всички години от появата му са 770

Струва ми се че по начина по който преценяваш колко е опасен един вирус ще направиш възможно най грешният избор. Това е много интересен феномен, защото аз и преди съм говорил как вируса разделя хората по всевъзможни начини и основната причина е че той всъщност не е опасен вирус за отделният индивид, много малко по опасен е от грип, но е много опасен за държавите, а индивид и държава са съвсем различни неща. Например Ебола е обратната ситуация, изключително опасен за индивида и безопасен за държавите, не може да създаде пандемия, това чудо обратното, безобиден за индивида, обаче опасен за държавите заради бързото си разпространение.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 06:23 от Анонимен

# 7 143
Цитат
Твърденията му, че се касае за "не опасен вирус" са смешни просто. Достатъчно е да се погледне, с КАКВА скорост нарастват смъртните случаи. И колко още седмици имаме пред нас. Na 1.600.000 заразени, починалите са 102.000. А на 10млн? И това, според него "не е опасно"? А кое е? 1.000.000 починали??
Само да вметна колко е опасен един вирус не се определя от броя смъртни случаи нито колко бързо ще достигнат 1 000 000. Аз също не намирам вируса за никак опасен. За да ме разбереш какво искам да кажа си представи хипотетично следната ситуация, всеки човек през живота си се сблъсква с поне една много неприятна болест, представи си че на теб ти бъде даден избор от какво да се разболееш, (в хипотетичната ситуация не можеш да го избегнеш, няма не искам.) Давам ти следните възможности:

Грип, до момента през годината са починали 136 162, очаква се до края на годината да достигнат около 650 000
Ковид, до момента са починали 108 773 колко ще са докрая на годината не се знае
Сарс изобщо починалите за всички години от появата му са 770

Струва ми се че по начина по който преценяваш колко е опасен един вирус ще направиш възможно най грешният избор. Това е много интересен феномен, защото аз и преди съм говорил как вируса разделя хората по всевъзможни начини и основната причина е че той всъщност не е опасен вирус за отделният индивид, много малко по опасен е от грип, но е много опасен за държавите, а индивид и държава са съвсем различни неща. Например Ебола е обратната ситуация, изключително опасен за индивида и безопасен за държавите, не може да създаде пандемия, това чудо обратното, безобиден за индивида, обаче опасен за държавите заради бързото си разпространение.
След пет години се установява че:
 * Сегашният вирус, увеличава петкратно риска от Ходжкин и левкемии,
* Тежко белодробно засегнатите, след 2 години, развиват рак на белият дроб 5 пъти по-често от обикновеното. Непушачи.
*  Има хронично носителство, водещо до цироза на черният дроб,
*  В процент от болните, вирусът рецидивира, което води до тежки хронични заболявания.

Едно, две, три, четири - ГИ НЯМА при обикновеният грип.
Нещо да кажеш?
НОВОТО, НЕ СЕ ТЪЛКУВА автоматично СЪС СТАРОТО. Вадейки от нафталина старото палто. Или,  >> "ощипя по крачето" >> очаквам да "трепнеш с ушички". Може да не "трепнеш". А да ритнеш. И то, с двата крака. Бог знае!

Докато не опознаеш новото, стоиш смирен, замислен, и с максимално щадящ към обществото подход.

# 7 144
Е добре, ако махнеме грипа понеже очевидно че той е най леката болест от изброените от мене въпрки че убива сума ти народ всяка година, ти само защото не знаеш има ли 1, 2, 3, 4 ще избереш ли САРС а не Ковид. Според мен не, нищо че не знаеш има ли 1, 2, 3, 4.

# 7 145
  • В заешката дупка
Според немските учени е 0,3% ...

Няма такова нещо. Според немските учени смъртността в Германия е 1,3%. Кривите сметки, които се правят, нямат нищо общо с тях.

Average detection rate of SARS-CoV-2 infections is estimated around six percent

# 7 146
Е добре, ако махнеме грипа понеже очевидно че той е най леката болест от изброените от мене въпрки че убива сума ти народ всяка година, ти само защото не знаеш има ли 1, 2, 3, 4 ще избереш ли САРС а не Ковид. Според мен не, нищо че не знаеш има ли 1, 2, 3, 4.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/11/south-kore … ens-state-testing

"...Гражданите стават все по-ангажирани в отношенията си с държавата, принуждавайки правителството (Южна Корея) да взема населението си "на сериозно"."
Това, което повтарям ден след ден.

Оранжевият обяви извънредно положение И В последният щат, където нямаше, в Уайоминг ( най-слабо населеният щат, моля). За първи път в историята на САЩ.

Когато оранжевият говореше идиотии, Южна Корея правеше това:

А в облачният Албион, модифицираха найлонови пакети за отпадъци така, по този начин:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8137531/Nurses-forced-w … -UK-hospital.html

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 11:17 от bubanka

# 7 147
Аз говоря за смъртността в световен план към днешна дата, ама истинската а не тази в стат. според тях в стат. са 6% от всички болни, това значи около 30 000 000 а починалите са около 100 000, това колко прави спред теб.

Цитат
Оранжевият обяви извънредно положение И В последният щат, където нямаше, в Уайоминг ( най-слабо населеният щат, моля). За първи път в историята на САЩ.

Когато оранжевият говореше идиотии, Южна Корея правеше това:
Това не само че не оборва но и подкрепя тезата ми че вируса е обратното на Ебола не е опасен за индивида и изключително опасен за държавите. В крайна сметка и оранжевият Grinning го е осъзнал като му е дошъл в държавата, но именно защото не е опасен за индивида никой не говореше колко е страшен преди да дойде в държавата както оранжевият така и нашите оранжеви (Мутафчийски и Кантарджиев) ни обясняваха как това е просто грип, по безобидно от грип и подобни дивотии, а то наистина се оказва че е близко до грипа но все пак не е грип и не е по безобидно. По същото това време аз в темата набивах канчета на разни потребителки които влизаха да обясняват как няма да си отменят почивката в Италия заради някакъв грип, какви са тия истерии, а мен ме обвиняваха че всявам излишна паника. Grinning. Сега аз обяснявам че няма смисъл хората да треперят, не е толкова страшно, пък на мен ми обясняват колко всъщност е страшен. Всичката тая луда работа (и аз вече се чудя дали съм в ред.) се дължи точно на това което обяснявам, че тоя вирус не е опасен за индивида, но е опасен за о-вото. Разбира се не забранявам на никой да се страхува от него, все пак тук сме форум, всеки си има право на лично мнение.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 07:02 от Анонимен

# 7 148
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8211051/Boris-Johnson-c … -coronavirus.html

За съжаление, не може да си щастлив без лекарства.
Това е само моят коментар.
Всички имате глави... размишлявайте, дали съм бил в грешка с моите постове, които така безжалостно триха преди няколко дена.

Малко по-надолу, същата статия, може да видите, че ПРОДЪЛЖАВАТ да третират медицинският си персонал като опитни зайчета. С "импровизирани" защитни костюми.

Аз не прочетох нещо, какво, "аджеба" лечение приложиха? 4л кислород? Само? Може... може.
Ако Вие намерите в статията данни за подробности от лечението му-споделете.

"...and friends reveal he came close to death" ("...и приятели разкриват, че се е приближил до смъртта")
Момент, нищо такова нямаше в официалните комюникета- само за канюла и 4л кислород бе реч.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 07:13 от Birdie

# 7 149
Birdie,  предполагам, че си с медицинско образование. Ти какво би предложил(a) да се предприеме в България? Навсякъде по света си има конкретни локални специфики, които е много трудно да се прескочат, даже и с  тежка цена.
Извинявам се, че пиша ти, но това е форум  и  го намирам за нормално.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 07:22 от Dimana12

# 7 150
  • София
Birdie , питам Вас като лекар, ECMO може ли да замести интубирането и колко такива машини има у нас?

Вчера в центъра на София хората си играеха на криеница наистина. Неприятно ми е да се съгласявам с човек, когото не харесвам, но Боци е прав за това, няма смисъл да се играе на криеница. Като малките деца виждат полицията по централните зони и минават на тълпи в преките...Сега си преддставям какво ще бъде с маските, особено като се сетят повечето хора още първия ден, че така не може да се пуши навън...

# 7 151
Моля журналистите да попитат на брифинга:
Какво е състоянието на 6мата в Плевенската болница, защото отдавна са хоспитализирани?

# 7 152
Birdie , питам Вас като лекар, ECMO може ли да замести интубирането и колко такива машини има у нас?

Вчера в центъра на София хората си играеха на криеница наистина. Неприятно ми е да се съгласявам с човек, когото не харесвам, но Боци е прав за това, няма смисъл да се играе на криеница. Като малките деца виждат полицията по централните зони и минават на тълпи в преките...Сега си преддставям какво ще бъде с маските, особено като се сетят повечето хора още първия ден, че така не може да се пуши навън...
Бях писал тук, и преди време, че видях из разни видео, в немски болници- да ги ползват.
НО не съм срещал никакви научни публикации по този въпрос. Никакви.
От друга страна, почват да мислят, че агресивните обдишвания, може би причиняват вреда... .
Но нищо по-конкретно още няма.
Няколко страници по-назад, бях дал един консенсус на пневмонолози по отношение диагностика и поведение- има там, в табл. 2- протокол, с лекарствата. Мисля- е ценно. Или-поне за инфо какво се ползва.

# 7 153
  • София

Бях писал тук, и преди време, че видях из разни видео, в немски болници- да ги ползват.
НО не съм срещал никакви научни публикации по този въпрос. Никакви.
От друга страна, почват да мислят, че агресивните обдишвания, може би причиняват вреда... .
Но нищо по-конкретно още няма.
Няколко страници по-назад, бях дал един консенсус на пневмонолози по отношение диагностика и поведение- има там, в табл. 2- протокол, с лекарствата. Мисля- е ценно. Или-поне за инфо какво се ползва.

Много благодаря! Вероятно не ги обсъждат, защото са недостъпни, не могат да се ползват масово толкова лесно. Предполагам, разбира се, не съм лекар и без медицинско образование е трудно да се разсъждава по някои въпроси Wink

За САщ от вчера усилено се дискутира темата с високата смъртност при афроамериканците. Мисля към 70% от починалите са чернокожи там. Основната причина, която спрягат е лошият достъп до здравеопазване, твърде много хронични заболявания при младите, три поколения в една къща и невъзможността да се работи от вкъщи. Споменавам го, защото и у нас има тревоги по същите въпроси – много млади хора с високо кръвно, диабет и затлъстяване.

# 7 154
  • София
Всички или почти всички в темата си променихме отношението и мнението в някаква степен и това е нормално предвид това, че всеки ден излизат нови неща - някои верни, другите откровени лъжи, трети на кантар и неясни. Учим се и се адаптираме в движение, нямаме друг избор. Мога да приема някой да е на едно мнение, после да го промени като получи нови данни, но не понасям нарочно да се спестяват или изопачават фактите. В този смисъл предпочитам грозната истина, отколкото сладката лъжа.

Общи условия

Активация на акаунт