COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 956
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 8 640
Как италианските кметове се карат на гражданите си:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=144&v=KxtGJsnLgS … feature=emb_title

Ако мислите, че нашият генерал е тегав, само ги вижте тях Grinning включае единият нарече гражданите "идиоти" в прав текст, а другият е заплашил някви студенти, които искали парти да си вдигат, че ще им прати въоръжена полиция с огнехвъргачки хахах

Скрит текст:
Ми..не мога да не се избъзикам, просто не мога:
Italian students: "Woohoo! Party Time"
Vincenzo De Luca: "DRACARYS!“

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 01:08 от FlameV

# 8 641
Тесла, да, не очаквах да я знаеш, но аз ще ти я кажа. Плюс/минус 10% е грешката при 100 случая. Ако за теб отклонение от 20% не е много, за мен е. Резултатите в момента са в рамките на статистическата грешка. Разбери, че е нелепо да стъпиш на тези 100 теста, незнайно как и с кого направени.
И недей да обобщаващ наедро. Аз с вируса проблем нямам и не очаквам да има някаква чутовна смъртност. Очаквам да е някъде около тези числа. Но това е хипотеза. Както и твоите твърдения са хипотеза, а не научен факт. Хипотезата ти може да се потвърди. Може и да се отхвърли. В момента няма как да го знаем. Това, което ме дразни, е начинът, по който боравиш с изследванията и статистиката. А той, довери ми се, е ужасно некоректен.

Хеликаза, какво се е случило в Сингапур?

# 8 642
Цитат
Толкова някъде е, 0,35-0,7, но с колатералните щети и много над 1 %.
Grinning Бе какъв 1% смъртност ви гони, то е смешно вече, в Банско след 2 дни тестване на близо 3% от цялата община и заболеваемост 600 на 10 000 едвам има починал 1 човек и казвам едвам че не е сигурно че е имал активна инфекция като е починал, може да е колатерални щети. Но смъртността била 1% Глупости на търкалета. То е видно че не е и в диапазона 0,35-0,70%

Цитат
Плюс/минус 10%. Ако за теб отклонение от 20% не е много, за мен е. Резултатите в момента са в рамките на статистическата грешка. Разбери, че е нелепо да стъпиш на тези 100 теста

Айде още глупости, стат. грешка след тестуване на 3% от цялата община Банско, уверявам те че не е 20% Grinning
Като стигнат до половината когато ще приключи изследването сама ще се убедиш колко е била сега стат. грешка.

И престани да шикалкавиш с цифрите, само днес са направили близо 200 теста, в ден 2.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 01:13 от Анонимен

# 8 643
Не знам какво е станало, уж държаха нещата под контрол

Тесла, излагаш се с това Банско...., че и сравняваш този експеримент с извадките на Швеция и Австрия, които са с хиляди изследвани...и подбрани по всички правила на статистическата наука. В Банско имаш ли идея как са подбрани пробандите?

# 8 644
От щаба още, когато Мангъров заговори за въпросните бързи тестове и масовото тестване на населението, обясниха че тези тестове са ненадеждни в момента. Казвам в момента, защото те са за откриване на антитела, а в начален стадии дават фалшив отрицателен резултат, който би подвел някой болен и той да си щъка насам натам, мислейки че има настинка. Тогава по мой спомени казаха, че те са приложими, но след като мине пик-а на епидемията. Идеята на тези тестове не е да потвърдят или да отрекат заболяването, а да се види, дали организмът е създал антитела към вирусът. Доколкото аз четох, това се случва някъде около 10тият ден. Точно поради тази причина не са надеждни. Признавам си, че аз нямам образование в тази сфера, но изчетох целият интернет и никъде не пише такова нещо, че става мармалад и откриват антитела на други коронавируси. Може и да бъркам, все пак както казах, не съм вирусолог.
По темата 334 теста са в Банско и само за днес в частните лаборатории са 753. Имаме и 1016 тествани полицаи. Така, че цифрата не е 100,  а вече е повече от 2000.

# 8 645
Цитат
Тесла, излагаш се с това Банско...., че и сравняваш този експеримент с извадките на Швеция и Австрия, които са с хиляди изследвани...и подбрани по всички правила на статистическата наука. В Банско имаш ли идея как са подбрани пробандите?
Grinning Да бе ясно, аз ще продължа да се излагам с Банско колкото и да не ви харесва на привържениците на апокалипсиса че истинската смъртност е много ниска. Колкото показват и акуратните според теб извадки от Швеция и Австрия.

# 8 646
Скрит текст:
Стига вече с тия къде се прибират да са Ви виновни. Мъжа ми се прибра миналата седмица и си спазва карантина. Проверяват го постоянно. Други мой познати, които също си дойдоха, също си спазват карантината. На тях повече внимание им се обръща дали спазват нещата, отколкото на вечно неразбралите хора, че трябва да се спазва дистанция. Утре като се разболеят, ще обвинят Пена, че се прибрала от Кипър видиш ли, ама че Мара не си седна на д..то вкъщи, тя е невинна.

Снежана, нямам възможност да прочета много постове и кой какво е писал за прибиращите се. Твоите коментари ги чета  с интерес още от тема 1.  Колкото и да не ми се иска, ще го напиша, защото го мисля, пък може да ме нападате после, може би и с право.
Според мен, всички граници трябва да се затворят, поне за месец, без значение за кои граждани ( изключвам належащо болни). Да, вие спазвате мерки, но други не го правят. Носене на маски, коридори, стоене на дистанция, забрана за паркове и площадки, затваряне на пазари с куп други магазини около тях, дистанционна работа, работа от вкъщи с деца, неплатени отпуски,  или загуба на работа, вероятност от срив на здравната система, икономически срив, плашене с чували, църковни служители без маски...... И когато го попитаха за носене на маски от малките деца, генералът каза, че имало заповед, т.е. и за тях, т. е да не излизат.
Да, хора, които са по работа, да се погрижи работодателят кога, как и къде ще стоят.
Но  с такива като този от Лом, или младежи от чужбина заразили родител , а оттам и други хора, какво правим? Както заради изключения,  тук въвеждат забрани за български граждани, така ще го направят и за тези навън. Щом не го направиха още януари за Китай. Иначе наистина ще продължи и след май, а може и до края на годината.

Напълно си права, но това е и безотговорно поведение на близките, не само на прибиращите се. И на мен ми иде да се кача на колата, ама си седя мирно и си чакам. Дете имам все пак. Понякога като говорите за прибиращите се, все едно го правят нарочно за да Ви заразят, замислете се, че тези хора имат семейства тук. Мен ми беше изключително трудно да им следя глупостите за стадния имунитет, затова вдигнах един скандал да се прибере. Не искам да ми го върнат в ковчег все пак. Много е лесно да обвиняваш, когато не си пряко засегнат, но когато си свързан, изобщо не е лесно. Все пак трябва да се спазва карантина, защото това са си техните близки и мисля, че тези хора цял живот ще се обвиняват, за това, че са заразили и убили собственото си семейство, заради безхаберие.

Аз лично съм много пряко засегната.
Майка ми е в чужбина, в страна, където ситуацията е доста зле.( Трябваше да се прибере април).
Не искам, а и не мисля, че е необходимо да разказвам емоционалната страна на нещата.
Други мои близки също не се прибраха в България.

Факт е, че карантината не се спазва, неволно или не. Освен, че имаше официално обявени такива случаи на възникнали огнища, мисля, че има още стотици неспазващи и неразкрити.
А тук се чудим кога децата ни ще се разходят донякъде ( защото имали право, ама в парковете не може ), ама  как ще сложи маска малко дете- поне за междублоковите пространства - отговорът беше, че заповедта важала за всичи Simple Smile

За Китай не го направиха, дано сега не стане късно. Спомняте ли си как прибраха студените ни от Ухан? Каква в разликата сега?

# 8 647
  • София
Още новини от Банско, 12/186 с изградени антитела, около 6 процента. https://bnr.bg/post/101258308/blizo-7-ot-jitelite-na-bansko-sa-b … eni-s-koronavirus
Още добри новини от Банско показващи колко е "опасен" вируса. Цитирам:
Близо 7 процента от изследваните досега жители на Банско са били заразени с коронавирус, като болшинството дори не са знаели, че са го прекарали. Това показват резултатите от първите два дни на масовото тестване, което трябва да даде яснота от кога и колко масово е било разпространението на вируса в световноизвестния ни зимен курорт.

Резултатите от ден 2 на тестването.
Скрит текст:
"От общо 186 тестувани имаме 0 теста с ранни антитела. Хора, които имат ранни и късни антитела, общо на брой са 4. Това са хора, които оздравяват. И тези, които са преболедували – 8 човека с късни антитела".

Общият брой вече надхвърля 330 души. Какво показват тестовете от днес? Д-р Татяна Джупанова от РЗИ:

Изследваните, които са показали среща с вируса, са били изненадани от този факт, защото:

"Тези, които са минали – и днеска и вчера – почти никой не е имал никаква симптоматика – безсимптомно протичане. Общо взето, по статистика 80% от заразените прекарват безсимптомна форма. Хората въобще не разбират, че нещо се случва с тях".

Все още е рано да се говори за изграден колективен имунитет, ако изобщо може да се постигнат процентите за такъв, уточни д-р Джупанова и обясни защо:

"За да има колективен имунитет, трябва 70% от населението да има имунитет. Т.е. не 6-7%, които имаме в момента. Рано е да се говори за колективен имунитет", подчерта д-р Джупанова.

Въпреки първоначалния скептицизъм сред жителите на Банско, които заявиха, че не искат да се изследват, за да не попречи това на работата им и да ги травмира психически, след обявените досега данни хората са по-склонни да участват в масовия скрийнинг.

Епидемията в Банско е била страховита, нещо невиждано като мащаб (600 на 10 000, дори ежегодните грипни епидемии не достигат подобни стойности.) а ние даже не сме разбрали за нея. Резултат от тази страшна епидемия е 1 починал и дори не е сигурно че е бил болен от Ковид.
Цитат
Вчера прочетох една жена,братовчедка на починалия мъж от Банско,която пише,че изобщо не е бил болен от короната,два теста са му били отрицателни. Семейството му не е изследвано изобщо,нито е било под карантина. Нещо почват да ме глождят съмнения,но едва ли някога ще разберем каква е играта,от къде дойде всичко и каква е целта.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1166756.msg40555389#msg40555389

Но все пак аз смятам да не се позовавам на ЕЖК, защото за мен е нереално при такива страховити стойности на епидемията в Банско (600 на 10 000) да няма нито един починал, този човек вероятно е починал от Ковид въпреки ЕЖК и затова ще разсъждавам през тази призма въпреки че не знам наистина какви са му били резултатите и имал ли е активна инфекция когато е починал.  

Първият ден 6% и вторият ден отново 6% когато към полицаи и лекари са започнали тестване на всички останали работещи Банско в сферата на услугите, в общинската администрация, социалните работници показват същият резултат. А именно в Банско е имало страшна епидемия, ама наистина страшна без да преувеличавам, (това че не сме разбрали за нея не променя цифрите, а може само да ни радва) защото дефиницията за епидемия е 200 на 10 000, а ние след 2 дни тестване имаме 600 на 10 000. Т.е. критиките към щаба че затваря Банско за нищо са неоснователни. Напротив там е имало епидемия с каквато България рядко се сблъсква. Дори епидемиите от грип рядко достигат до стойности от 600 на 10 000. И тази страшна и невиждана по размери епидемия е приключила с 1 починал и то не е сигурно че е починал от Ковид. Което е нормално защото не само данните от Банско но и тези от Австрия и Стокхолм показват смъртност 0,15-0,30%.

4000 теста са осигурени за Банско + още 2000 дарени от депутат. Щели да стигнат за половината община. Доколкото разбрах са изследвани баш жители на общината, имали пряк досег със заразени.
И аз четох че са предвидени 6 000 теста и ще изследват половината община за да се избегнат всякакви статистически флуктуации и изследването да е изключително акуратно. До момента са изследвани над 300 души и извадката показва че смъртността в Банско към този момент е 0,13%. Дори и аз се съмнявам че е чак толкова ниска защото това си е направо грип, а дори на база изследванията в Австрия и Стокхолм тя е в диапазона 0,15- 0,30%, което ми говори че действително са започнали с по рисковите които показват леко завишен процент на заболеваемост, което леко понижава процента смъртност от истинският, но разбира трябва да изчакаме да завърши пълното изследване за да го коментираме.
Тесла, нещо няма много доволни от излизащите резултати от Банско, усещам че ще има разочаровани.

# 8 648
Не зная дали са коментирани сценариите за развитие на кризата у нас - прогнозите на IHME - Институт за здравни показатели и оценка  към Университета във Вашингтон и прогнозите на учени от БАН за 3 сценария на развитие на кризата.
Като че ли първият оптимистичен сценарий на БАН, с вероятност 20%, е най- близък до този на IHME .

IHME  директен линк към прогнозата -  https://covid19.healthdata.org/bulgaria
Считат, че пикът ще е около 20 април.

И статия в Актуално. Малко не разбирам заглавието, че има недостиг на респиратори. Дали не е грешка?
Според мен показват необходимо количество респитатори по дни.
Много е обнадеждаваща тази прогноза, но мисля, че на място, в БАН, имат повече информация и техните анализи вероятно са по-достоверни.
Цитат
Скрит текст:
https://www.actualno.com/healthy/prognoza-ot-vashington-bylgarij … news_1451768.html
Прогноза от Вашингтон: България няма респиратори да посрещне пикът в края на април

Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета във Вашингтон прогнозира как ще се развие пандемията от коронавирус в България.

Според модела, който следват експертите, у нас са възможни до 10 смъртни случая на ден, като след 28 май - те спадат до нула. Прогноза: До 66 000 жертви на COVID-19 във Великобритания до юли Между 19 и 30 април в страната може да се очакват по 9 или 10 смъртни случая дневно, след което ще започнат да намаляват и ще спрат. Пикът на нуждата от медицински ресурси заради епидемията от коронавирус ще е на 24 април. Институтът допуска, че в най-лошия сценарий смъртните случаи биха могли да достигнат и 57 за ден. До 4 август моделът на IHME предвижда у нас да са починали 303-ма.

Сценарии на БАН - https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/tri-scenar … bylgariia-6108230
Според учените за трайно справяне със заразата ще са необходими между 6 и 12 месеца...
Според най- оптимистичният сценарий, пикът ще е средата на май, според втория и най-вероятен, пикът ще е от края на юни до средата на юли, а според третия - в средата на август при периодично затягане и разхлабване на мерките.
Доста се различават от прогнозата на вашингтон за пик през април.

Цитат
Скрит текст:
Три сценария за последствията от извънредното положение, мерките за социално дистанциране и новия коронавирус, са изработили учените от Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Експресният анализ е разработен на базата на информацията за разпространението на заразата и предприетите правителствени мерки, валидни към 12 април т.г., като учените ще актуализират прогнозите си при всяко настъпване на нови и съществени промени.

Световната банка: България ще потъне в рецесия

Първият сценарий

допуска, че пикът на заразата в България ще настъпи в средата на май, няма да има втора вълна от заболели, мерките постепенно се отменят и през втората половина на годината икономиката на страната ще функционира нормално.

Обемите на външната търговия ще намалеят по-осезателно при вноса, с влошаване на текущата сметка, основно заради слабия туристически сезон. В туристическия сектор се очаква спад до 20 на сто.

Това е най-благоприятният сценарий, но вероятността той да се сбъдне е около 20 процента. При него икономиката на България ще регистрира спад с 2,4% през тази година, а инфлацията леко ще се ускори. Безработицата ще нарасне до 6,9%.

Вместо балансиран бюджет ще има дефицит в размер на 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт. За покриването на извънредните разходи ще е необходим нов дълг от 2,5 млрд. лв.

Над 1 милиард лв. за мярката 60:40 за запазване на работни места

Вторият сценарий

предвижда пик на заразата от края на юни до средата на юли, с постепенна отмяна на мерките и възможно повторно въвеждане на някои ограничения. Вероятността той да се случи е 60 процента.

При него БВП ще се свие с 4,3% през тази година, а инфлацията ще се ускори до 4,2%.

Обемите на външната търговия ще намалеят значително, като по текущата сметка ще има  дефицит от повече от 1 млрд. евро. Износът ще се свие с 4,6%, а спадът в туризма ще е с 50%.

Безработицата ще нарасне до 10%. Бюджетните приходи ще са по-ниски с 9%, спрямо планираните. Дефицитът в хазната ще достигне 2,5% от БВП, а за покриването му ще трябва нов дълг от 3,8 млрд. лв.

Какво ще се случи с банковите кредити на хората

Третият и най-негативен сценарий

допуска пик на заразата в средата на август при периодично затягане и разхлабване на мерките. Вероятността той да се сбъдне е 20 на сто.

При него се очаква дълбока рецесия със спад на БВП от 5,7% през тази година.  Инфлацията ще се ускори до 5,2%, ограничавана най-вече от намаленото вътрешно потребление.

Дефицитът по текущата сметка на България ще надхвърли 2 млрд. евро. Спадът в приходите от туризъм ще е с между 50 и 70 процента.

Безработицата ще скочи до 12%. Бюджетните приходи ще са с 10% под планираните.  Разходите ще нараснат с 5,5%. Бюджетният дефицит ще достигне 5% от БВП. А необходимият нов държавен дълг ще е в размер на поне 8 млрд. лв.

Според икономистите на БАН актуализацията на бюджета, както и другите фискални мерки са взети навреме. Общата стойност възлиза на около 2% от БВП, което напълно отговаря на възможностите на страната ни и със сигурност ще търпи промени в хода на кризата.

От БАН не изключват и вероятността от нова актуализация на бюджета, в случай, че се реализират вторият или третият сценарий за кризата.

В заключение икономистите на БАН подчертават, че оптималните мерки за борбата с коронавируса са свързани със съзнателно ограничаване на икономическата активност. Според учените за трайно справяне със заразата ще са необходими между 6 и 12 месеца, като този период може да се съкрати само при наличие на доказани медикаменти за лечение, доколкото откриването на ваксина се очаква да отнеме поне 1 година.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 01:53 от Diorela

# 8 649
  • В заешката дупка
Добре де, хора. Математиката за изчисляването на смъртността на този етап въобще не е толкова проста. Не са хич толкова елементарни нещата като си ги представят някои. Има много фактори, които трябва да се отчитат, казаха се, а и не са хич пренебрежими. Напротив. Ето един фактор само: надеждността на скрининг тестове или конкретно характеристиката specificity, която е най-важната в случая. Specificity показва надеждността на теста по отношение на правлното разпознаване на негативните случаи (реално нямащите антитела, т.е. никога не са се срещали с болестта).

Бързите тестове не се славят с това да хващат добре реалните негативни - реагират и с антителата за други корона вируси. (СЗО го казва, имаше линк даже в темата) Но дори specificity-то им да беше ок, примерно 95%, пак може да има проблем. А проблемът е толкова по-голям, в смисъл толкова по-ненадеждни са резултатите, колкото повече са реалните негативни случаи.

Ако, примерно, се тестват 1000 души, от които реално 1% са с антитела (т.е.10 души), тест с 95% specifixity може да отчете, че негативните случаи (без антитела) са 940-941 (95% от 990), вместо реалните 990. Т.е. 49-50 души (фалшиво позитивни) повече ще бъдат отчетени като носители на антитела вместо реалните 10. И вместо реалните 1% с антитела, тестовете ще отчетат, че 6% са се срещали с болестта!

Направете упражнението с  0,1% реални с антитела, т.е. още повече негативни случаи - 999 (само 1 с антитела) и ще видите, че разликата между реалност и резултат от тестване, ще е още по-фрапиращ: 0,1% с антитела (1 човек) срещу 5% отчетени с тест (51 души)!

Въобще... не може да се разчита по никакъв начин на конкретни цифри, на базата на която да се смята смъртност. Да не говорим и че specificity даже не е и 95%, а по-малка. Тези тестове биха имали смисъл дотолкова да покажат дали “много” или “малко” хора са се срещали с болесттта. Едно е да отчетат, примерно, 5%, друго 95% с антитела. (Между другито, ако има “много” реални с антитела, резултатите от тестовете ще са доста по-точни. ) Но за да се изчислява смъртността на база конкретни цифри от тях, особено на този етап, просто няма абсолютно никакъв смисъл.  

Въобще, математиката за изчисляване на смъртността не е хамалска работа. И по-добре да се спре тези неадекватни упражнения. Няма никакъв смисъл в тях. Да ги оставим на хората, които ги разбират.

И линк, защото тези неща не си ги съчинявам аз:

https://www.healthknowledge.org.uk/public-health-textbook/diseas … aspects-screening

https://www.wired.co.uk/article/coronavirus-antibody-tests-uk-accuracy

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 19:23 от ЧеКа

# 8 650
CasaDelSol съжалявам за ситуацията в която си изпаднала, силно се надявам всичко при Вас да приключи благополучно и майка ти и близките ти да са добре,където и да са. Аз просто исках да обясня на хората тук,че не всички правят тия лекомислени действия, някой си спазват карантината. Някой мислят и за близките си. Разбира се, че карантината трябва да се спазва, важно е също така близките да си спазват дистанцията, а не да хукнат да се прегръщат. Това тук е масова практика, понеже не се виждат много месеци, като се видят и започва едно прегръщане, дъха ти взимат. Знам какво е, защото съм го преживявала. Сега обаче не е правилният момент. 14 дни изолация, няма да убие никой, семейството е едно и един път отиде ли си, връщане няма. Затова трябва да сме отговорни.

П.П. ЧеКа дори да премахнем Банско и бързите тестове от схемата, има и други проучвания, който показват същият процент смъртност. Не знам, защо така упорито отказвате да го осъзнаете. СЗО отдавна не са фактор на нищо, даже очаквам да изчезнат от лицето на земята, след тази пандемия, която те ни докараха с неадекватните си препоръки. Никой на света не може да ме обеди, че Италия със 60 000 000 население, успяха да се заразят само 160 000, Вие вярвате ли на тези цифри наистина? Същото важи и за Китай, който почти целият мина под карантина, нима мислите, че са го направили заради 80 000 болни? На 1.5млрд население? Когато някой даде едно смислено обяснение, защо в Италия има над 10% смъртни случаи от потвърдени случаи, а в Германия тази цифра е 2%, тогава може да говорим за висока смъртност. Корабът отчете смъртност малко над 1%, при положение, че пасажерите си бяха възрастни, както много пъти се коментираше "рискови". Да не говорим, че там имаше инфо за 40% от пазажерите, които са го изкарали безсимптомно или толкова леко, че ако не си бил там, никога е нямало да се сетиш, че имаш Ковид. Аз познавам такива хора, който са болни с позитивни тестове и имат само 37 градуса температура, даже не усещат, че имат температура, ако не се сети да я премери, няма да се сети, че има нещо. Тези данни показват, че тази статистика изобщо няма нищо общо с реалността. Още по малко излезе инфо за цели селища в Италия болни от Ковид. Това не е Китай, мисля че не са много хората, където да нямат приятели в Италия, че да не знаят как седят нещата през погледа на някой познат, право в сърцето на епидемията.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 02:08 от Snezhana Petrakova 651272

# 8 651
Цитат
Направете упражнението с  0,1% реални с антитела, т.е. още повече негативни случаи - 999 (само 1 с антитела) и ще видите, че разликата между реалност и резултат от тестване, ще е още по-фрапиращ: 0,1% с антитела (1 човек) срещу 5% отчетени с тест (51 души)!
Ясно, т.е. ти твърдиш че на масовото тестване в община Банско резултатите не са верни и вместо 6% (според РЗИ, не според мен, аз знам че тука всички са големи форумни специалисти, по големи от Мангъров, и по големи от РЗИ.) които са се срещнали с вируса които показват смъртност 0,13% (близка, но вярно по ниска от тази в Австрия и Стокхолм чиито проучвания са правени с ПСР и показват смъртност в диапазона 0,15 - 0,30%) а реално с вируса в Банско са се срещнали около 0,1%.........което прави заболеваемост 10 на 10 000 Simple Smile (то само в изрелският самолет отпътувал от Банско сигурно са повече.) Grinning и смъртност от 8%........

Но комент.....

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 02:35 от Анонимен

# 8 652
Тесла не знам защо се занимаваш да обясняваш. Дават ни тук едни листовки, ама по тези листовки се вижда, че освен, че може 4% да са фалшиво позитивни, има и вариант 3% да са фалшиво отрицателни. Това и Щаба го каза и точно заради това не се използват тези тестове. Защото така, може някой фалшиво отрицателен да зарази още 10 човека, докато го хванат, че всъщност е положителен. Айде да говорим и за другата страна на монетата, много я пропускате ми се струва.

П.П. PCR тестовете също не са на 100%, много пъти Мутафчийски казва, че има случай, когато тест днес е отрицателен,а след три дни положителен. Това ми напомни и отрицателният тест на жената на Домувчиев.

# 8 653
Тесла не знам защо се занимаваш да обясняваш. Дават ни тук едни листовки, ама по тези листовки се вижда, че освен, че може 4% да са фалшиво позитивни, има и вариант 3% да са фалшиво отрицателни. Това и Щаба го каза и точно заради това не се използват тези тестове. Защото така, може някой фалшиво отрицателен да зарази още 10 човека, докато го хванат, че всъщност е положителен. Айде да говорим и за другата страна на монетата, много я пропускате ми се струва.

Ами то затова на листовката си пише отрицателния рез. не изключва заболяване.

# 8 654
Именно, затова не може да премахнем от 6% въпросните 4%, защото реално може да са 9% позитивните, но да има 3% фалшиви. Фактически дори от 6% да премахнеш 4%, стават 2%, което на 9000 жители е 180 човека и един починал, който е спорно дали е от Ковид. Пак не прави над 1% смъртност. Тези тестове не са надеждни да се откриват болни и да се изолират, в Банско се правят с друга цел.

Общи условия

Активация на акаунт