COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 561
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 9 210
За маските, дето пазели другите: 1. Любителските от плат нищо не пазят. 2. за маските с вентил се написа, че пазят носещия, но неговите бацили се изхвърлят безпрепятствено навън. Защото това са маски за предпазване от замърсен въздух, а не са медицински. 3. От медик знам, че хирургическите еднократни маски пазят най-добре другите и се носят от болни и от лекари в операционни, където е необходима стерилност. Но те действат до 2 часа, после трябва да се сложи нова.
Извод: за да се пазят другите и да имат наистина антивирусен ефект маските, трябва всички да носим еднократни медицински и да ги сменяме на 2 часа, което е невъзможно, защото тези маски продължават да са дефицит. Иначе такива от плат вече се нашиха и има навсякъде.
Дори и така, мога да се съглася, че някакви маски предпазват що-годе, на фона на нищо. Но има логика да се носят само на закрито.
На улицата и в парка е абсурдно, там дистанцията е достатъчна. И не, не се носи вирус от вятъра, моля ви.
Всички маски без значение дали са хирургически, с вентил, без вентил, парче чаршаф, шал спират пръските при кашляне, кихане, говорене и т.н. Не е вярно, че маските с вентил пропускат бацилите безпрепятствено!  Права си, че ако си на открито на 20 метра от мен няма как да ме заразиш и маска наистина не е нужно да се носи в този случай, но при близост могат да прехвръкнат пръски и когато си на открито, например каквото беше на Женския пазар. И понеже няма как постоянно да сваляш и слагаш маска, затова трябва да се носят постоянно дори и на открито.

# 9 211
  • MI
Често като е безнадеждно ги изписват точно затова... А и със сигурност може поне да се сбогувате в голяма част от случаите. Самите медицински лица това споделят че им е едно от най-тежките неща за понасяне при тази епидемия, самотата и изолацията на умиращите. Не обичам да споделям сърцераздирателни истории, но има предостатъчно разкази на медицински сестри и лекари, за които съм сигурна, че не са фейк. Общото освен умората е това във всички разкази.

# 9 212
Четох днес статия, че в Италия започват да разхлабват мерките, като степента ще е различна в отделните провинции, а в някои дори щели да се подготвят за туристическия сезон. За вътрешен туризъм ли става дума или се очакват летуващи и от други страни?

Тук в Австрия, канцлерът Курц, на днешната пресконференция ни похвали страшно много и четири пъти употреби словосъчетанието „Новата Нормалност”. При нас, обратно на останалите, започват с бизнеса, а училища и детски градини ще са последни. Има логика, предвид че учениците са около милион и като.добавиш родителите се получава голям кръг от хора, в който да се врътка вируса. Никой тук не говори за елиминиране на вируса, а само за контрол над епидемията.
Аз лично пътувания не си представям да се разрешат това лято. Евентуално мога да си представя, че само в рамките на немскоговорящия свят ( Австрия, Германия, Швайц) би било евентуално възможно.
Утре ще коментират какво ще се случва със спорта и културата.
Ох, Вие сте щастливи... де да бяха всички с вашите "болежки дребни"... на "немско-говорещият свят". .

# 9 213
Моят познат, за когото писах, че се върна от Германия и му казаха по телефона да се жабури със солена вода и да пие парацетамол вече е съвсем наред. Никой не се е свързал с него в последствие, не се е поинтересувал как е. Не са идвали да го посетят и от полицията. Още не се е тествал за антитела, но мислел да го направи.

# 9 214
Тук в Австрия, канцлерът Курц, на днешната пресконференция ни похвали страшно много и четири пъти употреби словосъчетанието „Новата Нормалност”.

Това го чувам вече все по-често. Какво реално имат предвид под "новата нормалност"?

Да сме дистанцирани.

Флейм, и аз така.
Мъчно ми е, че татко почина в болница, но нямаше да си простя, ако не бяхме направили всичко възможно за него.
Как така ще стои вкъщи, да умре спокойно?
Че аз за кучето си направих невъзможни неща, за да се опитам да му помогна, камо ли за човек?

# 9 215
  • Варна
Току що-говорих с моя приятелка в САЩ, те са в Минесота и в нейната община имали едни от най-строгите мерки. Явно всяко местно управление си решава само за себе си според случаите. Та те не могат да излизат, освен да отидат на......................

Добре де хора, наистина не разбирам. Ето едно мнение, което е напълно съотносимо със ситуацията в България - строги мерки, малко заразени, никакви жертви.
За Минесота - САЩ, оценката на същите тези обстоятелства е "което е добре", а тук се скъсваме да омаловажаваме усилията да се постигне същото.

Защо, наистина не разбирам защо?
С какво Минесота ви се вижда демократична, а тука е диктат и произвол?
И същите неща на едното място са грешни, а на другото добри?
Какъв ви е интереса за двойния аршин?
Не мисля, че са виновни хората. Няма контрол над въведените мерки, никой не следи и глобява.
Големи супермаркети продавачки без маски, пропускане по КПП-та без основателна причина, търговски обекти които не са от първа нито от втора необходимост отворени, хората без маски по улиците
Абсолютно не се следи нищо, в това е проблема....

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 00:19 от danny_em

# 9 216
  • София
Скрит текст:
quote author=Бързия влак link=topic=1198767.msg40566155#msg40566155 date=1586895235]
Току що-говорих с моя приятелка в САЩ, те са в Минесота и в нейната община имали едни от най-строгите мерки. Явно всяко местно управление си решава само за себе си според случаите. Та те не могат да излизат, освен да отидат на работа и пазар, но пък имали само 18 случая и нито един смъртен в общината, което е добре. Приятелката на брат и се е върнала скоро от Китай, тествана е положителна и го описва наистина като много гадна настинка, но по-леко от грип. Вече добре, около 4-5 дни била същински болна.
Иначе казва, че започнали да изглаждат кривата и се надява скоро да ги пуснат, защото тя горката е фотографка и няма как да работи, а са много хора в семейството.

Добре де хора, наистина не разбирам. Ето едно мнение, което е напълно съотносимо със ситуацията в България - строги мерки, малко заразени, никакви жертви.
За Минесота - САЩ, оценката на същите тези обстоятелства е "което е добре", а тук се скъсваме да омаловажаваме усилията да се постигне същото.

[/quote]
+1  Там мерките са адекватни, тук са проформа. Там не могат да работят, тук не можем да ходим на басейн и масаж!?  Там било въпрос на самодисциплина, тук пък нямало контрол, ама и мерките били прекалени. Върви ги разбери!

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 23:53 от savinaci

# 9 217
Цитат
Тесла, извинявай, но какво твърдиш точно? В Италия, Испания, Щатите, Франция... мрат от нещо друго ли? Или че господ е българин, затова у нас вирусът не е толкова смъртоносен у нас, понеже сме българи юнаци?

Въобще не твърдя такова нещо, напротив, умират си от Ковид, просто той има много ниска смъртност, ама това не  му пречи да убива много, защото коефициента му на заразяемост е чудовищно висок, грипа има също много ниска смъртност ама не му пречи да убива много народ нали. Това чудо е супер-спрейдар с много ниска смъртност и напрактика не представлява особен проблем за отделният индивид, това разбира се не трябва да се казва официално защото действа отпускащо, хората по лесно спазват мерките ако са наплашат здраво по официалните канали че ако това чудо стигне до теб си е половин смъртна присъда, а то не е вярно, но причината да не се казва според мен е ясна на всички.

# 9 218
Скрит текст:
Току що-говорих с моя приятелка в САЩ, те са в Минесота и в нейната община имали едни от най-строгите мерки. Явно всяко местно управление си решава само за себе си според случаите. Та те не могат да излизат, освен да отидат на......................

Не мисля, че са виновни хората. Няма контрол над въведените мерки, никой не следи и глобява.
Големи супермаркети продавачки без маски, пропускане по КПП-та без основателна причина, търговски обекти които не са от първа нито от втора необходимост отворени, хората без маски по улиците
Абсолютно не се следи нищо, в това е проблема....

Визирах конкретният потребител, който всеки втори пост пита защо се затваря държавата за нищо, след като ги нямало жертвите и заразените.

Иначе контрола за някой е прекален, за друг недостатъчен т.е. няма угодия.

# 9 219
  • тук и там
Не съм чела назад,но научих за Старозагорско село под карантина.Предвид къде се намира е по-скоро Казанлъшко,и най-вероятно става въпрос за село със преобладаващо ромско население.Предвид това че голяма част от ромското население също поработи в Италия или Гърция,ако са се върнали скоро-мисля че е логично поставянето под карантина.

# 9 220
  • MI
Има, разбира се, има такива, които правят ненужни операции и осакатяват хора за пари, има и такива, които на над 80 години се връщат доброволци при епидемията, с простото обяснение 'дал съм клетва'.

# 9 221
+1  Там мерките са адекватни, тук са проформа. Там не могат да работят, тук не можем да ходим на басейн и масаж!?  Там било въпрос на самодисциплина, тук пък нямало контрол, ама и мерките били прекалени. Върви ги разбери!

Мисля, че тукашният начин да се налагат мерките е много дразнещ. Или ти се карат, или те заплашват. Няма друг подход.

И за капак всякакви други глупости като арестуваната фармацевтка или това с българските стоки в супермаркетите.

Лично мен това ме дразни най-много.

# 9 222
Видях много хора без маски, днес. Млади и семейни. Имаше си и мъжки седенки. Аз стриктна, с обрив по цялото лице. Не се оплаквам, само констатирам.
В Банско са преболедували грипа, още преди два месеца. Тоест карантината е закъсняла. А пика къде е ?

Ето това е истината, май. Това означава, че не само в Банско, а и много българи са го преболедували, защото в Банско имаше и много български туристи, които след ваканцията си, се завръщат по родните места. Аз самата бях в Банско за Нова година и бях на антибиотик, защото имах грипно неразположение с хрема и кашлица и си знам, че като се проточат нещата повече от 3-4 дена, си е време за антибиотик.
Ако вирусът е толкова заразен, колкото го описват, означава, че вече е изциркулирал из България. Или пък просто не е толкова заразен.

# 9 223
Скрит текст:
Току що-говорих с моя приятелка в САЩ, те са в Минесота и в нейната община имали едни от най-строгите мерки. Явно всяко местно управление си решава само за себе си според случаите. Та те не могат да излизат, освен да отидат на работа и пазар, но пък имали само 18 случая и нито един смъртен в общината, което е добре. Приятелката на брат и се е върнала скоро от Китай, тествана е положителна и го описва наистина като много гадна настинка, но по-леко от грип. Вече добре, около 4-5 дни била същински болна.
Иначе казва, че започнали да изглаждат кривата и се надява скоро да ги пуснат, защото тя горката е фотографка и няма как да работи, а са много хора в семейството.

Минесота е два пъти по-голяма от България, с население почти колкото нашето, разделена е на окръзи и управлението на всеки окръг решава само за себе си какви мерки да въведе. Тя каза, че нейният окръг е с най-затегнати мерки от целия щат, заради тия 18 положителни проби. Няма лошо в мерките, но те трябва да отговарят на реалната обстановка. Там, както знаем, тестват като луди. Моята приятелка и цялото и семейство е тествано заради 1 положителна проба (приятелката на брат и). Тук не се тества, няма реална представа какво се случва, мерките са половинчати и изсмукани от пръстите. Един ден едно, друг ден - друго. Когато знаеш какво реално се случва в задния ти двор, тогава мерките се приемат от всички и се спазват, щеш или не щеш. Тук не видяхме някой (от сложените начело) да се интересува от реалната обстановка, да цели нейното изясняване.

Ето ви Минесота
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 01:17 от Анонимен

# 9 224
Току що-говорих с моя приятелка в САЩ, те са в Минесота и в нейната община имали едни от най-строгите мерки. Явно всяко местно управление си решава само за себе си според случаите. Та те не могат да излизат, освен да отидат на работа и пазар, но пък имали само 18 случая и нито един смъртен в общината, което е добре. Приятелката на брат и се е върнала скоро от Китай, тествана е положителна и го описва наистина като много гадна настинка, но по-леко от грип. Вече е добре, около 4-5 дни била същински болна.
Интересно ми е дали се тръшкат от разочарование, че стоят затворени по къщите си, а апокалипсиса не идва и не идва. Wink

Общи условия

Активация на акаунт