COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 433
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 9 195
  • MI
Да, всички са хора и са важни, всъщност това е толкова базисно твърдение, че ми е странно че трябва да го обсъждаме. А и начинът по който умира един човек е важен. Сам, с тръба в гърлото и без право дори да ти отворят ковчега за да се сбогуват с теб близките не е точно спокойна смърт - нито за починалия, нито за близките му. Представете си че се случи на ваш родител или приятел и после продължавайте с остроумията.

# 9 196
  • Пловдив
Banshee, тези работници са в областен град ли? Защото малките населени места не са с КПП, изключая Банско.
И те сами ли ходят на полето?
Ако аз съм работодател, има работа и никой не ми забранява да работя, ще закарам работниците на определеното място и никой на КПП няма да ме спре.
Организирам транспорта и си минавам.
Всичко останало е мрънкане и празни приказки.
То през тия КПП не е минал само този, който не е поискал.
И декларациите не трябва да са подпечатани от работодателя. Това беше само първите два или три дни.
Обаче ако работниците не могат да пишат, това е друго нещо.

# 9 197
Да, всички са хора и са важни, всъщност това е толкова базисно твърдение, че ми е странно че трябва да го обсъждаме. А и начинът по който умира един човек е важен. Сам, с тръба в гърлото и без право дори да ти отворят ковчега за да се сбогуват с теб близките не е точно спокойна смърт - нито за починалия, нито за близките му. Представете си че се случи на ваш родител или приятел и после продължавайте с остроумията.

Моят дядо (78год) каза, че въобще не му се умира и ако се наложи - ще се бори. Не му било изтекло времето още.

# 9 198
Аз от близките и познатите ми не знам някой, който да не е успял да мине КПП във връзка с работата си.

# 9 199
Не за един познат на познат, чувам, че починал от Ковид.

Аз не познавам някой, който да познава някой, който е заразен или поне тестван. Освен диджея от Варна. А познавам доста хора. Само шантавата ни счетоводителка "познава" поне половината заразени в Германия, вече разказа и за два смъртни случая, между които и личния й лекар. Как не я карантинираха досега властите и нас покрай нея, не знам.

# 9 200
Току що-говорих с моя приятелка в САЩ, те са в Минесота и в нейната община имали едни от най-строгите мерки. Явно всяко местно управление си решава само за себе си според случаите. Та те не могат да излизат, освен да отидат на работа и пазар, но пък имали само 18 случая и нито един смъртен в общината, което е добре. Приятелката на брат и се е върнала скоро от Китай, тествана е положителна и го описва наистина като много гадна настинка, но по-леко от грип. Вече е добре, около 4-5 дни била същински болна.
Иначе казва, че започнали да изглаждат кривата и се надява скоро да ги пуснат, защото тя горката е фотографка и няма как да работи, а са много хора в семейството.

При мен пък единият ми много близък приятел е в Чикаго, при тях е малко на "молене". Моля ви се спазвайте дистанция, моля ви се не излизайте от вкъщи. Той твърди обаче, че хич не ги брега американците.. Той обаче се пази от Януари, понеже девойката му е китайка, а баща й е директор на болница в Шанхай, та знаеха реално за какво иде реч още тогава.

Моята приятелка е в малка забутана община, всички се знаят и се спазва. Градчето, в което тя живее няма 2000 души.
Но баща ми има колега в Чикаго и да, за там чувам такива работи. Но това е огромна държава, съставено от огромни държави...

# 9 201

Моят дядо (78год) каза, че въобще не му се умира и ако се наложи - ще се бори. Не му било изтекло времето още.

Браво на такива хора. Баща ми пък /66 г./ днес ми обясни по телефона, че вече не издържал да стои само вкъщи /не живее сам/ и излизал да се види с няколко приятели /после разбрах, че са се събрали 10-тина човека на една маса/, защото не можел да изживее живота си затворен, като мишка. На който му било писано да мре, щял да мре, но по-добре да мре свободен, отколкото, като мишка. Ей това направо ме побърка. Ама иначе не дава на майка си /86/ да излиза никъде. А всеки ден е при нея.

# 9 202
Четох днес статия, че в Италия започват да разхлабват мерките, като степента ще е различна в отделните провинции, а в някои дори щели да се подготвят за туристическия сезон. За вътрешен туризъм ли става дума или се очакват летуващи и от други страни?

Тук в Австрия, канцлерът Курц, на днешната пресконференция ни похвали страшно много и четири пъти употреби словосъчетанието „Новата Нормалност”. При нас, обратно на останалите, започват с бизнеса, а училища и детски градини ще са последни. Има логика, предвид че учениците са около милион и като.добавиш родителите се получава голям кръг от хора, в който да се врътка вируса. Никой тук не говори за елиминиране на вируса, а само за контрол над епидемията.
Аз лично пътувания не си представям да се разрешат това лято. Евентуално мога да си представя, че само в рамките на немскоговорящия свят ( Австрия, Германия, Швайц) би било евентуално възможно.
Утре ще коментират какво ще се случва със спорта и културата.

# 9 203
Споделям.
Писах няколко пъти, колко съчувствам на Италия, италианците, и се моля да свърши скоро това ужасно за тях изпитание.

# 9 204
  • MI
Може да има още години човекът, защо трябва да го отписваме само заради възрастта? А и едно е смърт у дома, спокойна, друго след седмици в мъка, в изолация, без право дори да се сбогуваш.

# 9 205
Добре де, защо така говорите?
Ако вашите близки се влошат, вкъщи ли ще ги държите, че да умрат спокойно?
Не говоря за такива в старчески дом.

# 9 206
Като е тръгнал разговора за познати. Имам един, който се върна от чужбина. Карантинира се сам За 14 дни. На 10 тия вдигна температура, болки в тялото и кашлица. След третия ден се оправи.

# 9 207
Тук в Швеция бяха великденски празници и нямаше пресконференции довчера.

От днешната пресконференция:
- + 114 починали, самият Тегнел каза, че днешните цифри не са много точни. Реалните числа ще дойдат утре, защото все още има забавяне в броенето и отчитането заради отминалите празници

- Общо 887 пациенти с covid-19 са минали досега през интензивните отделения в страната. В момента има 530 пациенти в интензивните отделения с страната, поради covid-19; и около 300 други пациенти на интензивно лечение, несвързани с covid-19 . В Швеция остава наличност по отношение на капацитета на IVA (интензивно лечение).

- 40% от починалите в Стокхолм са от домове за възрастни хора. Вече са анализирани първите тестове на персонала от около десет различни домове за възрастни хора около Стокхолм. В първата фаза бяха взети проби от 200 души - от тях 15% имат антитела, което предполага, че са били болни от covid-19. Тестването на персонала в домовете за възрастни хора продължава.

- останалата свръхпредставена група както в отделенията за интензивно лечение, така и запълващи смъртната статистика са "шведи", чиято родна страна не е Швеция - шведско-сомалийци, шведско-иракчани, шведско-сирийци, шведско-финландци и шведско-югославяни. Най-вероятните причинати, заради която са свръхпредставени като засегнати от covid-19, са културните различия  и живеенето под един покрив на няколко поколения.

Общо взето тези две рискови групи оформят смъртната статистика - половината от старческите домове, половината от мигрантските квартали. В старческите домове работят доста от горепосочените мигрантски групи и явно заради това са пламнали двете групи като скачени съдове. Аз писах и преди, че колега живее до едната болница в Стокхолм и там пред палатката за тестове чакали само '"шведи" от MENA (Middle East and North Africa).

Лични впечатления от моя квартал, няма да обобщавам за цял Стокхолм, защото не съм обикаляла из всички квартали - откакто започнаха да поизмират доста души през последните дни, пенсионерите от моя квартал потънаха вдън земя. От 10 дни в кварталния магазин сутринта има часове само за тяхната възрастова група, явно тогава пазаруват и след това се крият по домовете си. Няма го това маане на гащи с щеки в ръцете отпреди 3 седмици. Последните няколко дни се оглеждам в магазина и по-възрастен човек от 55 години не съм видяла. Според мен засега шведската стратегия работи, но само за етническите шведи, живеещи в отделни домакинства и спазващи препоръките - възрастните вкъщи, роднини и внуци ги пазят, социално дистанциране. Възрастните от домовете и новите "шведи'' пълнят интензивните отделения и смъртната статистика засега.

В моя квартал има близо 200 заразени според последните изнесени данни. Децата днес тръгнаха отново на училище след едноседмичната великденска ваканция. В класа на дъщеря ми са 32 деца, няма никаква  реорганизация за намаляване броя на децата в паралелките. В столовата на обяд всички класове от 7-ми, 8-ми и 9 клас обядват заедно.
Социализъм. С една дума. В действие. Жалко че я няма Астрид Линдгрен... да я обложат с 120% данък.
Но-те си знаят най-добре. Нищо не пишете за гетата в Малмьо и Упсала... .

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 23:40 от Birdie

# 9 208
Тук в Австрия, канцлерът Курц, на днешната пресконференция ни похвали страшно много и четири пъти употреби словосъчетанието „Новата Нормалност”.

Това го чувам вече все по-често. Какво реално имат предвид под "новата нормалност"?

DeVa®, Аз определено по-скоро света бих обърнала, за да помогна на дядо ми.

# 9 209
  • София
"Носете маски, "за да сте здрави", каза генерал Мутафчийски

По-скоро да развиете бактериална пневмония...

то ако ставаше така, зъболекар здрав нямаше да е останал.

що размножавате глупости и фалшиви новини?

Общи условия

Активация на акаунт