COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 470 475
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 215
Това с домашните посещения е много удобно, остава само да сравня цените в София, че Рамус са си повишили таксата с двайсетина лева май от началото на епидемията....Пазар. Хубаво е, че има конкуренция.
Всъщност Кандиларов и Геника май също правят PCR тестове вече. Болниците Софиямед и Токуда също.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 11:16 от milittana

# 1 216
Тестове правят Рамус, Бодимед и Цибалаб. Последните недолюбвам от други времена, сега не знам как са, но мой приятел се беше притеснил и си направи тест. Обади се в Бодимед, на следващия ден бяха отишли екипирани у тях, взели проби от него и приятелката му, бяха си пуснали и кръвни изследвания освен теста за Коронавирус. Отрицателен им е PCR теста, кръвните излязоха след два часа, както става и като се ходи на място за изследвания. Та работи това с домашните посещения явно. Имат всички такса посещение, но очаквах, че ще се бавят повече, а те веднага бяха отишли и сега са си спокойни, че в такива времена като ти потече носа и вече мислиш най-лошото.

Те не излизат ли изобщо, защо си правят тестове без симптоми.? ...единият като отиде в супермаркета и може да донесе вирус веднага...

# 1 217
  • на пистата
Някой пита дали другите болести са изчезнали.Ами не,не са.Хората обаче ги е страх да ходят на лекар,след всичкия този хаос ще има повече починали от други болести,защото не са им обърнали внимание на време 😔

# 1 218
  • Bulgaria
Някой пита дали другите болести са изчезнали.Ами не,не са.Хората обаче ги е страх да ходят на лекар,след всичкия този хаус ще има повече починали от други болести,защото не са им обърнали внимание на време 😔

Ами то си е за страх. Аз всеки път казвам, че спешните случаи трябва да се молят да не попаднат на заразен лекар. Нали в другите държави един голям % от заразяването става точно в болниците. И тук няма да е по-различно за съжаление.

# 1 219
... Това, което го няма, е ангажираност към пациентите.
И това нещо ново ли е?
20-30 години сплетни и некадърно управление на сектора с нарастващо нахалство от трите страни - пациенти, администрация, лекари води до там.
Короната е тригер. Дано за положителна промяна Simple Smile
Новото е, че сега има благодарност и аплодисменти за отношение, което е пълна гавра. Ето до къде води страхът, човек става неадекватен. Опасности не се преодоляват със страх и припознаване на бащици.

# 1 220
  • София
Елфичка, аз казвам как лекуват в нашите болници, не знам дали във всички е еднакво, но поне за някои знам и знам, че  резултатът е бил успешен. Нямам намерение да влизам в полемики със сайтове или с вас правилно ли е или не, не сме лекари, разчитам, че те са по-добри експерти от нас Grinning

Между другото, докато четях днес, това, на което попаднах и ме удиви, е че годишно умират по 4млн души от пневмония. 4млн! Това са близо 11 000 души дневно. Вие представяте ли си ако всеки ден следим уърлдометър за пневмониите какъв апокалипсис може да ни се стори, че идва? Close

Нека направим няколко прости сметки. 11000 дневно/195 държави е 56 човека в държава. Разбира се, в някои държави умират по-голяма бройка, в други по-малка. Колко причинителя има пневмонията? В България допреди няколко месеца имаше два типа грип, отделно бактериални причинители (което е обобщено от кой знае колко такива). Тоест, само на първо четене това число трябва да се раздели на минимум 3. Нека погледнем и възрастовите групи. Оказва се, че пневмонията е водещ смъртен фактор при деца под 5 годишна възраст - 16% от смъртните случаи при децата са причинени от пневмонии, през 2015 това са боли около 2400 деца на ден или 880 000 деца под 5 годишна възраст през 2016. Как умират толкова много, пък няма истерия? Обикновено смъртността е много по-висока в развиващи се държави, където здравеопазването и условията на живот са лоши или нездравословни. Примерно, през 2015, 54% от случаите на пневмония са били в Индия, Нигерия, Индонезия, Пакистан и Китай, като конкретно Индия е допринесла с цели 32% от тези случаи. Тоест, от тези 11 000 случаи дневно, 6000 са били в 5 държави. Пет държави, които в момента изобщо не са в челото на класирането за короната (дори Китай вече не е в топ 5).

Нека изброим факторите до тук - брой дни, брой държави, общо заразени, причинители, възрастови групи, ниво на здравеопазване и качество на живот в държавата. Нека добавим и взети мерки за спиране на разпространението. А вие сравнявате две голи цифри, едната от които дори още не е финална.

Пускам линкове, от които вадих цифирте, които посочих.

https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/to … eumonia-facts.pdf
https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X( … )30408-X/fulltext

Пневмонията наистина е много сериозно заболяване, което убива хиляди хора годишно. Сега имаме нов причинител, който се разпространява бързо, причинява тежка пневмония, уморява сума хора за нула време и все още няма открито ефекасно лечение. Всеки сам да си сметне нещата и да прецени колко сериозно трябва да гледаме на това.

# 1 221
Фани -оправяй се Simple Smile.Да кажа скромно за Азакса-баща ми го пи м.02 5 дни заради кашлица употита 15 дни с отхрачване.Прави рентген-нищо и тогава го изписаха -за бактерии които не предизвиквали пневмонии и такива които не се виждали на ренген,но действали в дробовете и водели до тази кашлица.Това е обяснение от белодробен лекар-толкова мога аз да го предам Simple Smile

# 1 222
УМБАЛ"Александровска" за направените промени.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2824110967626830& … d=609954372375845

# 1 223
  • При семейството си
Интересно ми е домакинствата, които са под карантина как се снабдяват с храна и медикаменти, някой, кой снабдява ли ги?

# 1 224
  • волно калдъръмче
От два дни търся новини за края на карантината. Беше обявено за 12 април. Сега се говори за май, но няма нищо официално.

# 1 225
Интересно ми е домакинствата, които са под карантина как се снабдяват с храна и медикаменти, някой, кой снабдява ли ги?
Има вариянт познати или роднини да носят , но ако няма възможност за такива , доколкото знам може доброволци от червен кръст да се ангажират .

# 1 226
От два дни търся новини за края на карантината. Беше обявено за 12 април. Сега се говори за май, но няма нищо официално.

Съвсем официално си е:
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/izvynredno … do-13-maj-6107825

# 1 227
  • Bulgaria
Ще бъде удължавано още доста, а ние не сме под карантина изобщо.

# 1 228

Под карантина има семейства абсолютно без симптоми, които така и не развиват и не се разболяват. В същото време има куп нетествани симптоматични на домашно лечение, те не са под карантина и могат да пазаруват по магазин и аптеки.
Ако се тестват масово симптоматичните, само тогава може да се говори наистина за карантина.
Другото са полумерки.

# 1 229
  • Пловдив
https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/miros … -koronavirus.html
Мирослав Ненков: Над мен и моето мнение стоят цифрите, и то не броят заболели, а броят починали от коронавирус

Общи условия

Активация на акаунт