COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 557
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 395
Мутафчийски знае много неща, но това не значи, че мисли да ги приложи. Не обърнахте ли внимание, че каза, че в някои държави не тестват и не им е важно това - има ли определена клиника, значи това е коронавирус инфекция и толкова. Просто тук сме пощадени с леко изкарване регионално и не заради ИП, защото в зоните, където това ИП не се спазва поголовно, огнища няма. Обаче ще ни държат на каишка максимално, това и в мечтите им не се е случвало.

Защото не могат да смогнат да тестват, това са стотици хиляди тестове, а не че не искат. Хората като идват в спешното задушаващи се - първо да ги тестват, пък после да ги лекуват? Не сме пощадени с нищо, тепърва ще си проличи колко, къде и какво се спазва и най-вече колко действа това ИП.

Наскоро на една от пресконференциите Мутафчийски се "похвали", че една от лабораториите била работила до 1:30 през нощта за да смогне със всички тестове.
Аз не мога да си обясня, не може ли тези лаборатори да са на денонощен режим на работа.
Може би проблемът се състои в следното:
-първо недостатъчно добра преценка, кои и колко от контактните да бъдат тествани
-второ тестовете са ограничен брой

# 1 396
Че това е идеално! Ако от 7 милиона са 5.5 с корона, може спокойно да се върне всеки навън и да се опитаме да спасим икономиката доколкото е възможно, щото все пак зависим и отвън много. А останалите 1.5 милиона ще са почти автоматично защитени от стадния имунитет и толкова. Както е с варицелата общо взето.
Чета, масово пишете "... Тестове, та тестове...". И ако /като изтестват всичките 6 или 7 милиона българи, и се окаже, че 5,5 (например) милиона са позитивни, това какво точно ви дава като полезна информация?

# 1 397
Четох, че епидемията ще се погаси от само себе си ако R0, падне под 1.  R0 за тази болест е около 2.5-3.
С мерките за социална изолация да кажем намаляваме коефициента с 50% или повече. С носенето на маски от всички, навсякъде - да приемем че намалява вероятността за зараза с други 50%. Ето как с комбинация от тези мерки коефициентът може да падне под 1 и епидемията след определен период се очаква да изчезне.
И колкото по-навреме се вземат тези комбинирани мерки по-бързо изчезва епидемията.
Според RK- институт, в момента в Германия, един заразен, заразява вече само 1.5 други, за разлика от преди вземането на мерките, когато е било 1 = 3.
Имат идея тук, всеки окръг да отпуска мерките според броя на активните случаи, лека полека, а не наведнъж, което малко се вързва с онзи "вълнообразен" модел, на немският УчЕн човек, от Тюбингенския университет.

# 1 398
кой заразява? а кой убива?
Този вирус никога няма да стигне и половината на загиналите на пътя.
Давам ви го за сравнение.
Слага се карантина за процент, който ако се сравни с други вируси е просто жалък.
Дам грип се изкарва тежко, но не е смъртната присъда , каквато се опитват да ни убедят , че е .

Вие май сте си още на" това е просто грип".
И продължават да сравняват ябълки и круши. Представям си как в Бергамо на месец загиват двойно повече при катастрофи, отколкото през март от коронавирус.

# 1 399
Много хубава статия, която обяснява защо германците се справят толкова добре.
https://www.nytimes.com/2020/04/04/world/europe/germany-coronavi … VR61nABbKwrPoXurs

Само аз ли мисля, че германците не се справят добре?
Стига ми да погледна класацията..
Текуща смъртност около 1.5% си е направо отлично представяне.

# 1 400
И какво им е лошото на справянето на германците? Излекували са повече хора от Италианците, за по-малко време , че даже лекуват и пациенти от Италия, Франция и Испания. Имат и много по-нисък брой починали. Какво му е лошото на това?

# 1 401
Ето и статистика за брой починали на 1 000 000 население - 2 карти - общ брой и за ден:

От тук:

https://ourworldindata.org/coronavirus

Такааа...има надежда!
Забележете, че в страни с горещ климат няма голямо разпространение...
Айде, лято, идвай и да приключваме с тоя вирус шмирус. Nature Sun With Face

# 1 402
  • Bulgaria
Щом това чудо полепва навсякъде и живее с дни шансът да се спасим без някаква нечовешка дезинфекция е нулев. А, това с дезинфекцията е малко невъзможно - не сме Китай. Аз си оставам на мнението, че ИП или карантината не могат да ни спасят на този етап - може би имахме шанс, когато случаите бяха малко и тествахме и проследявахме. Въпросът е, че с тези мерки в момента ще се заразят много хора и пак тенденцията не е добра. Докато не се измисли някакво лекарство сме си обречени. Ваксината е прекалено далече в бъдещето.

# 1 403
Мутафчийски знае много неща, но това не значи, че мисли да ги приложи. Не обърнахте ли внимание, че каза, че в някои държави не тестват и не им е важно това - има ли определена клиника, значи това е коронавирус инфекция и толкова. Просто тук сме пощадени с леко изкарване регионално и не заради ИП, защото в зоните, където това ИП не се спазва поголовно, огнища няма. Обаче ще ни държат на каишка максимално, това и в мечтите им не се е случвало.

Защото не могат да смогнат да тестват, това са стотици хиляди тестове, а не че не искат. Хората като идват в спешното задушаващи се - първо да ги тестват, пък после да ги лекуват? Не сме пощадени с нищо, тепърва ще си проличи колко, къде и какво се спазва и най-вече колко действа това ИП.

Наскоро на една от пресконференциите Мутафчийски се "похвали", че една от лабораториите била работила до 1:30 през нощта за да смогне със всички тестове.
Аз не мога да си обясня, не може ли тези лаборатори да са на денонощен режим на работа.
Може би проблемът се състои в следното:
-първо недостатъчно добра преценка, кои и колко от контактните да бъдат тествани
-второ тестовете са ограничен брой
Човешкия ресурс не стига, специалисти няма. Обучаваха хора

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 16:13 от iliana__

# 1 404
Скрит текст:
Много хубава статия, която обяснява защо германците се справят толкова добре.
https://www.nytimes.com/2020/04/04/world/europe/germany-coronavi … VR61nABbKwrPoXurs

Само аз ли мисля, че германците не се справят добре?
Стига ми да погледна класацията..
Текуща смъртност около 1.5% си е направо отлично представяне.

1147 заразени на милион не чак толкова.. никой не знае дългосрочните последици и колко добре излекувани са излекуваните..

# 1 405
  • Sofia
Немците са си повече от добре, ние да му мислим.

# 1 406
Абе как ще живее с дни?

Топлото време със сигурност ще има положителен ефект.

# 1 407
  • България <3
Здравейте, мислих си следното - какво мислите?
Последни данни са, че в София има 308 заразени, като около 30% са свързани с ходене в чужбина. Сега дали тези 30% са конкретните хора били в чужбина или и техните контактни заразени лица,  не е ясно. Написано е така в сайта на нова тв, ако някой е слушал брифинга да каже.
Да кажем по-добрия вариант е 30% да са пътувалите само, това са 92 човека. Като сложим средно +1 за всеки, това ще са хора, с които живеят заедно и е нормално да се заразят (деца, жени, майки, брата,сестри). Като може някои да живеят сами, но пък други да имат 1, 2 деца и тн. Стават 184 човека. Към тях ще прибавим заразените от парламента, лекари, военни и полицаи - да кажем грубо, че са 22-23 човека. Не казаха от кой град са и не е ясно те дали имат роднини заразени, но слагам +10 средно. Стават 216. Плюс трите жени от Билата в Надежда и по един техен роднина +6 - 222 общо. Тоест остават едни 86 човека дето не е ясно от къде са болни. Хем са доста 86 за непътуващи в чужбина, хем пък се оказва, че повечето болни може би наистина причината е пътуване в чужбина или техен близък, бил в чужбина. Да кажем София е 2 милиона  от тях 86 човека случайно са се заразили...., надявам се поне половината да са такива от 1ва линия или хора, които се срещат с хора в работата си.. нз как да ги мисля нещата.
Някой съгласен има ли с мен, че "статистиката ми" има резон и не е безнадеждно ?
Лошо ще е, ако от тези 308, 30% или 92 човека са общо пътуващи и техни контактни....

# 1 408
  • Буркина Фасо
Ето и статистика за брой починали на 1 000 000 население - 2 карти - общ брой и за ден:

От тук:

https://ourworldindata.org/coronavirus

Такааа...има надежда!
Забележете, че в страни с горещ климат няма голямо разпространение...
Айде, лято, идвай и да приключваме с тоя вирус шмирус. Nature Sun With Face
забелязвам, че колкото хората живеят своя си нормален живот , толкова по-малко са поразени.
липсва ли им глобализацията - са по-малко заразени.

# 1 409
Мен лично ме притесни това, че линейки карат хора в много тежко състояние, слагат ги на респиратор и те умират.

Ами да. Като ги лекуват по телефона, така е.

Вземаме лош пример от другите държави, за жалост.
Но тук в темата ако не дай Боже отвориш дума, че това не е редно с телефонното лечение и гракват поне 5ма, че така било навсякъде. Живеем по примера на Запада, сега ще мрем пак по техен пример.

Общи условия

Активация на акаунт