COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 900
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 130
Това, че у нас това е изначало сбъркано, не е виновен ковид 19.
Това е много вярно. Кьораво, куцо и съкато се пише бизнесмен, който при първо препятствие вдига ръце и абдикира от проблема.
Не съм компетентна в тази област, но всяко стойностно нещо се гради със знания, опит, умения и време. Не става от раз.

# 2 131
Малкият бизнес разчита на оборот, а не на авоари. Може да издържи два-три месеца, но след това започва да фалира. И ако не сте ръководили такъв, моля, недейте от висотата на вашето положение да се изказвате така пренебрежително за нещо, което не ви е понятно.
И понеже си мислите, че само ресторантите и хотелите страдат - моя приятелка работи в сферата на производството, в компания с 1000 души. 150 от тях вече са освободени.

# 2 132
  • Буркина Фасо
По отношение на бизнеса даже не можете да обхванете колко много отрасли има, които в момента страдат. Само погледнете нещо елементарно - рекламите по тв се свиха драстично. А телевизионните рекламодатели обичайно са най - богатите фирми.
И, добре де, то всичко е спряло, приключило, ще изчакаме до 13.05. Какво правим на 14.05? Сто пъти го зададох този въпрос и никой не ми отговаря.
питай Ванга. Smiley
ако го нямаше вируса какво щяхме да правим на 14.05 можеш ли да кажеш ?

# 2 133
  • София
Според мен в голяма степен бума на безработни в момента се дължи на най-банално хитруване от страна на работодателите - за какво да плащат заплата, докато са спрели работа, като могат да изпратят работниците си на борсата да си получават от НОИ обезщетенията, а когато се отпушат нещата - да си ги приберат обратно. Това е реакцията им на неизвестността в момента относно срока на ИП, защото никой не може да ме убеди, че работещ бизнес фалира при половин месец престой. Не е много честно това, но е разбираемо - презастраховат се. Те самите са вложили много средства в своите фирми - за оборудване и всичко останало, така че няма логика да се отказват просто така, явно изчакват.
Едва ли някой в момента е спокоен за бъдещето си и се наслаждава на почивката. Нормално е да се притеснява и страхува, особено ако му е за пръв път да преживява такива сътресения. Пиша това като човек, имал "късмета" да бъде в активна възраст, когато се сменяше системата, имаше чудовищна безработица и истински глад. Нищо подобно сега няма и поне аз не го очаквам - има само страх, при някои - паника. Твърде рано е за това - поне според мен.
За протокола - работя, не получавам пенсия, и нашия бранш е ударен от кризата и повечето от проектите, по които работя, са замразени. Засега.

# 2 134
Цитат
И изобщо наистина някой категорично заяви ли, че като изкараш вируса веднъж си защитен за цял живот?
Сутринта генерала спомена,че май тръгва втора вълна в Азия.

# 2 135
  • София
“Анатомия” на SARS-CoV-2
http://6nine.net/2020/04/05/sars-cov-2-anatomy

# 2 136
  • Русе
Голяма част от прозводствата в страната са зависими и са част от външни големи производства - автомобилостроене, ишлемета в конфекцията, поръчки на Икеа, износ на мебели.. В момента са спрели не толкова за вътрешното ИП, а заради спирането на предприятия в глобален мащаб. А те не са спрели само заради вирус, а заради предстоящо преструктуриране. Така че ситуацията е даже по тревожна, защото не се знае какво ще почне и на какви обороти ще започне. Дано да има сектор, в който страната ни ще се включи, но би следвало политици и и бизнес да се подготвят за локални решения.
  И криенето от вируса не е решение на въпроса.

# 2 137
Чета и разбирам, че 90% от работещите в България са в сивия сектор, с минимален доход, осигуровки на половин ден и едва връзващи двата края. От живия живот съм с друго впечатление. Не знам от къде идва тази разлика, но за да развиваш бизнес трябва да можеш да подсигуриш поне година напред при извънредни обстоятелства.
Скрит текст:
Да фалираш за един месец...що за бизнес е това? И защо така дъвчете хората с нереалните осигуровки - такива изобщо не трябва да има.

Не се разбира от много хора защо сме в карантина. Всеки си мисли - е, какво толкова, ако съвсееееем случааайно се разболея, отивам в болница и се лекувам. Никой не мисли, че ако всички съвсееем случайно се разболеем няма да има къде да отидем, няма да има кой да ни лекува и с какво и тогава ще измираме не от вируса, а от липсата на лечение.
Той бизнеса ше издържи...големия ще бъде "подпомогнат" от ББ, дребния ще съкрати персонала...все ще изкара някакси.

Скрит текст:
Много често виждам да се споменава този стаден имунитет. И изобщо наистина някой категорично заяви ли, че като изкараш вируса веднъж си защитен за цял живот? И дали това ще спаси икономиката на държавата? Защото аз много се съмнявам.
Не е ли по-добре държавата да плаща обезщетения за безработица на здрави хора,
Скрит текст:
отколкото болнично лечение и болнични на всички, които ще се заразят. Защото процентът на обезщетение за безработица е по-малък от този за болнични ако не се лъжа.  И някой дали е изследвал в бъдещи периоди този вирус какви поражения може да нанесе на хората, които са го изкарали? И колко хора могат да останат с хронични  заболявания до края на живота си, и пак в тежест на системата.

С темповете на нарастване на безработните, още другия месец държавата няма да има пари за обезщетения.
Ама вие си вярвайте, че държавата ще търси пари или ще взима заеми, за да плаща на безработните да търкат диваните една година...

# 2 138
  • в страната на чудесата

...и тогава ще измираме не от вируса, а от липсата на лечение.
Ми то и от рак не се умира, а от липсата на лечение за него Simple Smile Simple Smile

# 2 139
Само да не се окаже накрая, че косвените жертви са повече от реалните, защото така подозирам...

# 2 140
  • София
Клиничното проучване за анти-паразитното лекарство, което някой спомена: https://www.trialsitenews.com/australian-research-team-identifie … Hc9VI_OJmpQsciHyk
Интересни резултати.

# 2 141
  • на пъпа на Златията
Скрит текст:
Може ли поддръжниците на тезата бизнеса да продължи да работи без ограничения в тази ситуация, да уточнят кой точно бизнес е това. Кой бизнес в този момент ще генерира печалба.
много бизнеси генерират печалба сега.
тези, които имат най-голям дял за БВП и сега печелят.

Да те работят и сега големите бизнеси,но с ограничения за работниците.
Въпроса ми беше  кои са тия бизнеси,за които постоянно мрънкат участници в темата.
Дето хиляди умирали от глад и безизходица. Честно и аз не знам кои точно, явно фризьорство, кафенета, дискотеки.
...и:
-магазини-колко народ е зает в търговията
-таксита-кой се вози на такси сега
-автотранспорт
-авточасти-производство/разпространение
-производители на дрехи, обувки, аксесоари-в криза кой купува излишни неща?!
-скоро ще започнат да съкращават и персонал от супермаркетите-потреблението И на храна е свито драстично
-следствие:и производството на храна ще започне да намалява, съответно и от там-съкратен персонал
-куриерски фирми-скоро няма да има какво да поръчвате, съответно да доставят
-спорта е в тотален колапс
-съответно и цялата индустрия, свързана с него
Ако се замисля, със сигурност ще "изскочат" още...а аз дори не съм икономист.

Всичките тия неща  си вървят към фалит , още от преди 5 години . Защо не го видяхте и да си подредите живота че сега да не сте в криза?
Да не ви ги изреждам .  поименно поради каква причина .

# 2 142
Цитат
И изобщо наистина някой категорично заяви ли, че като изкараш вируса веднъж си защитен за цял живот?
Сутринта генерала спомена,че май тръгва втора вълна в Азия.

Втората вълна вероятно им са привнесени от Европа този път. Не знам как ще стане, но ако не се затворят всички граници и не престане движението на хора, това няма да свърши никога. Просто трябва да се движат само товари, но не и хора. Ама двукраките не могат да се спрат да не щъкат. Ще им се наложи, защото ако продължат да разнасят заразата, ги чака истински глад накрая, за който се говори по-нагоре. Този път в световен мащаб.

# 2 143
Какво се има предвид под втора вълна? Че се заразяват повторно излекуваните ли?

# 2 144
Единствените "независими" бизнеси са точно фризьори, маникюристи, масажисти у кафенета и някои ресторанти. За тях ли е тоя неистов вопъл.

Април, извини ме, че се закачам за твоя пост, най-близо ми е, не за друго.

Днес прочетох, че производителите на зеленчуков разсад са пред фалит - не могат да продадат разсада, не стигат до пазарите. Това са хиляди корени, които няма да бъдат засадени, отгледани, събрани като реколта.

Съгласна съм, но куриерски фирми работят, интернет има за да обявиш това което си произвел.
Този бизнес е много специфичен и обикновено задоволява нуждите на околните селища, така че голяма част ще бъде реализиран. Останалия разсад може да бъде отгледан и от произвелия го. Няма да е на печалба, но и загубите няма да са огромни.

Общи условия

Активация на акаунт