COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 683
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 145
  • Буркина Фасо
Какво се има предвид под втора вълна? Че се заразяват повторно излекуваните ли?
започват да се покачва броя на заболелите след достигнал спад.

# 2 146
Тайланд :

793 излекувани, 26 починали...
А у нас 14 излекувани, 20 починали.

Заразени съобщават 2220, 51 нови случая за 24 часа. Рязък слад, предишните дни бяха по над 100 новозаразени.
98% от хората, които виждам са с маски! Никой не се доближава до мен на 3 м разстояние. Нищо не работи. Само суперите. Пред 7/11 стои служител с термометър и гел за ръце.
Без маска абсурд да влзеш където и да било.
Дано няма втора вълна!
Ще удължават ИП вероятно и тук.
Като цяло по улиците почти няма хора.
А след 20 часа изобщо.
Стриктни са и на фона на това, че са над 70 милиона май се справят.
Не знам как е в столицата, където са най- много болните и най- строги мерките, но в нашия град е спокойно, имаше 4 случая, излекуваха ги.
Не са съобщили за нови.
По- бавно се разпространява явно на над 35 градуса. Дано и у нас се затопли скоро и това окаже положително влияние.

# 2 147
  • София
Жаки, мислех ви вчера, радвам се, че писа. (с извинение за оф-топика)

# 2 148
Цитат на: Франсоаз* link=topic=1198767.msg4051233

С темповете на нарастване на безработните, още другия месец държавата няма да има пари за обезщетения.
Ама вие си вярвайте, че държавата ще търси пари или ще взима заеми, за да плаща на безработните да търкат диваните една година...
[/quote]

По " експертно" мнение не бях чела.
😂😂😂

# 2 149
Добре де, чета, чета и пак не мога да разбера тази истерия с умирането от глад. Ето ние примерно сме 4 семейства. В две ще останат доходи, защото просто няма как да спрат работещите в съответните сектори, в третото нещата вече са сравнително зле, в четвъртото се очакват да станат зле. От сега се мисли кой в родата на кого може да помогне, за да минен всички през това. Аз съм си свила разходите до минимума, за да имам някакъв буфер и за другите, и знам че може да я караме на боб, хляб и картофи, ама в тези 4 семейства гладни няма да се мре. Едното има ипотека, но с общи усилия ще се справим заедно, а и банките почнаха да правят компромиси. Иначе и аз го искам нормалното, фризьора, козметика и гледам като гладно циганче някой нов парфюм, или някое намаление, така ще гледам и морето лятото, но мога да мина и без тях. Значи българина няма никакво чувство за общност, затова се чувства сам, но не е. С храната, помагайки си едни на други, както и държавата винаги ще се справим. Мрънкането не е за глада, а за стандарта, аз и това разбирам, ма никой няма да плати стандарта на някой с цената на жертви – не е редно това.

# 2 150
  • Ispania
Добро утро .
Четейки темата, оставам с впечатление че има нещо което не съм разбрала 🤔.
Виждам как много хора говорят за “ще умрем от глад”, а всъщност никъде в Европа няма затворени фирми/фабрики , които работят в хранителния сектор. България единствена в цяла Европа ли ги е затворила 🤔? ( сериозно питам, странно ми е)
По моите виждания, храна има и ще има за всички , въпроса е как ще бъде разпределението и. (Когато свършат доходите на хората имам в предвид)

Назад четох потребител да пита, дали някой е помогнал на пенсионерите : ДА, в “моето “”малко“ селце, кметиците( настояща и бивша) измислиха какви ли не вариянти, за да се помага не само на възрастните , но и на хората с финансови проблеми .
Вчера една майка е писала в някаква група (И хора от селото пуснаха поста в групата на селото)че има нужда от пюрета , и веднага половин село предложи помощ. Не сме толкова лоши колкото си мислим !

За Испания все още няма нови данни за днес.

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 10:41 от Val

# 2 151
Цитат
И изобщо наистина някой категорично заяви ли, че като изкараш вируса веднъж си защитен за цял живот?
Сутринта генерала спомена,че май тръгва втора вълна в Азия.
Казаха ви го сто пъти - имунитета срещу този корона вирус е толкова, колкото имунитета срещу другите корона вируси които ни разболяват всяка зима т.нар. "настинки" - т.е. никакъв имунитет. Няколко месеца и толкова - пак можеш да се разболееш. Веднъж влезнал в човешката популация, вируса ще продължава да ни разболява всяка година, както е грипа, както са и всички други корона вируси които ни разболяват всяка година по няколко пъти.

# 2 152
Може ли поддръжниците на тезата бизнеса да продължи да работи без ограничения в тази ситуация, да уточнят кой точно бизнес е това. Кой бизнес в този момент ще генерира печалба.
Погребалните бюра със сигурност ще генерират големи печалби.

# 2 153
А как ви се струва теорията, че заразата тръгва от Италия, а не от Китай и, че от началото на годината хората са си боледували и умирали, смятайки, че е грип? А в момента се наблюдава неконтролируемо разпространение на заразата, именно поради това, че късно са разбрали, че върлува нещо друго, а не грип?

# 2 154
Сърбите какво им става за трети ден обявяват около 300 нови случаи, даже онзи ден бяха над 300.

# 2 155
  • В заешката дупка
Не мога обаче с лека ръка да отхвърля факта ,че благодарение на изолацията, случаите са по-малко и това се вижда  с просто око в държавите, които се разболяха преди нас.

Мерките за социална изолация обаче сами по себе си не са достатъчни. И СЗО, и епидемиолози повтарят, че е от изключителна важност ефективното и бързо проследяване на контактни, тествания и изолация. Беше даден в темата линк към този квадратичен математически модел на разитието на епидемията в България, базиран на досегашните данни. Там също пишеше, че тази динамика е нестабилна. В един момент може да се превърне в ескпоненциална и все едно почват нещата наново и язък за досегашните строги мерки за социална изолация ако няма ефективно и агресивно проследяване и тестване.

Не знам какво се прави в България по този въпрос. На мен са ми много неясни нещата. Щабът го гледах няколко пъти. Не получих някаква яснота или поне уверение, че има стратегията и се работи в посока на ефективно и бързо откриване на контакти и изолацията им. Може и аз да бъркам. Не знам. Това ми е усещането на фона на това, което получавам като иформация и уверение от тукашния ни (Исландия) главен епидемиолог.

Очевидно е, че мерките за социална изолация са по-видими и хората като цяло обсъждат и коментарат (и се палят), повече за тях, включително и тук в темата. Само че ми се струва, че същността не е в това да носим или да не носим маски, примерно, а в това ефективно или не толкова, се проследяват и тестват контакти.

P.C. Не знам дали някой след Япония. И те, съдейки по графиката, тръгнаха с квадратичен растеж. В момента е експоненциален.

# 2 156
Втората вълна вероятно им са привнесени от Европа този път. Не знам как ще стане, но ако не се затворят всички граници и не престане движението на хора, това няма да свърши никога. Просто трябва да се движат само товари, но не и хора. Ама двукраките не могат да се спрат да не щъкат. Ще им се наложи, защото ако продължат да разнасят заразата, ги чака истински глад накрая, за който се говори по-нагоре. Този път в световен мащаб.
Като огладнеят достатъчно ще спрат да щъкат. Wink Няма да е скоро, така че аз залагам на разумност, подкрепена с адекватни мерки /ако може проблема да се реши без пътуване, да се спазват всички възможни предпазни средства и т.н./.

# 2 157
  • Bulgaria
Сърбите какво им става за трети ден обявяват около 300 нови случаи, даже онзи ден бяха над 300.

Явно тестват активно, а мерките им са доста строги.

# 2 158
А как ви се струва теорията, че заразата тръгва от Италия, а не от Китай и, че от началото на годината хората са си боледували и умирали, смятайки, че е грип? А в момента се наблюдава неконтролируемо разпространение на заразата, именно поради това, че късно са разбрали, че върлува нещо друго, а не грип?

Абсолютно възможно. В САЩ есента още докато беше толо времето имаше страшно много случаи на пневмонии, даже доста от тях с фатален край. Има много статии ако се разровиш из нета. Казваха, че подобна грипна вълна имало и из Европа. Това беше някъде октомври-ноември. А за Китай цифрите са в пъти по-големи. Ако имаше 80к заболели и 3000 починали, тази епидемия нямаше да се усети в световен мащаб изобщо.

# 2 159
Аз съм малко песимист, но не си представям вариант, в който нашата специално здравна система не рухва.. тя по принцип си е рухнала... Дори и да имат капацитет да набутат 4000 човека в Армеец колко качествено ще ги лекуват? Хубаво, сега отлагаме два-три месеца, но след това като излезем от вкъщи пак ще има бум на заболяемостта. А лекарство според мен за 2 месеца няма да са измислили, но пък дано да греша. Така че специално при нас не знам точно каква е стратегията наистина. Ще се крета някак само ако откриваме по толкова малко болни на ден, но след края на ИП дали ще продължи да е така или пак рязко ще скочат болните?
Малко извън темата за тези, които казват, че това е наказание за нашето издевателство природата - ами самото откриване на методи за удължаване на живота си в достатъчно вмешателство в природата. Това е доста цинично и не съм привърженик на умирането на 40, но всъщност си е вярно.

Общи условия

Активация на акаунт