COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 958
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 115
Гледате цирка... Много забавно. Поне не бъдете груба към артистите тогава. Ако не желаете напуснете арената.
Но вие сигурно знаете, че можете да го направите... Тогава не ми е ясно каква е целта Ви? Да сте груба с другите, които пишат? Разбрах, простете...
Я се стегнете и спрете с драматизма.

# 2 116
стадният имунитет така или иначе ще се установи един ден - ние само го отлагаме използвайки метода на обедняването. Сама си прецени кое е по-малкото зло - бърз стаден имунитет или забавен и разорени и изпаднали в паника за оцеляването си хора. Респираторите я помогнат я не. Дори и да оцелееш след респиратора ще си половин човек с увередено здраве за цял живот.
А кой може да гарантира, че имунитета, който евентуално придобиеш към КВ ще те предпази от повторно разболяване с неясна картина! Какви са последиците за организма при хората преболедували КВ /напълно е възможно да има увреждания за цял живот, след преболедуване от КВ, дори да е било безсимптомно/.

# 2 117
Кетчър, лекува се и в домашни условия пневмония. Майка ми преди 7-8 години стигна до пневмония, пак някакъв вирус ни беше натръшкал. Доказана с рентгенова снимка, вижда се достатъчно ясно.
Понеже беше грипен сезон, дадоха АБ за вкъщи, с условие, ако се почувства зле, веднага в болница. 3 АБ пи, не едновременно, а по схема.

Калинка, понеже питаш как по телефона изписват АБ.
Нали те питат какви са ти симптомите. Ако си с кашлица и висока Т, вероятността да развиеш пневмония е огромна. Идеята е да не стигаш до нея, защото е страшно.
Ако си с хрема и леки неразположения, няма да ти дадат ей така АБ.

# 2 118
Скрит текст:
Може ли поддръжниците на тезата бизнеса да продължи да работи без ограничения в тази ситуация, да уточнят кой точно бизнес е това. Кой бизнес в този момент ще генерира печалба.
много бизнеси генерират печалба сега.
тези, които имат най-голям дял за БВП и сега печелят.

Да те работят и сега големите бизнеси,но с ограничения за работниците.
Въпроса ми беше  кои са тия бизнеси,за които постоянно мрънкат участници в темата.
Дето хиляди умирали от глад и безизходица. Честно и аз не знам кои точно, явно фризьорство, кафенета, дискотеки.
Скрит текст:
...и:
-магазини-колко народ е зает в търговията
-таксита-кой се вози на такси сега
-автотранспорт
-авточасти-производство/разпространение
-производители на дрехи, обувки, аксесоари-в криза кой купува излишни неща?!
-скоро ще започнат да съкращават и персонал от супермаркетите-потреблението И на храна е свито драстично
-следствие:и производството на храна ще започне да намалява, съответно и от там-съкратен персонал
-куриерски фирми-скоро няма да има какво да поръчвате, съответно да доставят
-спорта е в тотален колапс
-съответно и цялата индустрия, свързана с него
Ако се замисля, със сигурност ще "изскочат" още...а аз дори не съм икономист.

Хайде сега ми отговорете дали ако "отворим" всичките тези бизнеси колко ще тръгнат. Авточасти ли ще изнасяме за други държави, в които икономиката също е спряла. Шивачките ще шият за коя държава. Спортисти ще участват в състезания и ще се заразяват само за да има някой зрелища.
България не е някакво извънматочно същество. Нашата икономика е тясно обвързана с европейската. Така че дали ни харесва или не ще чакаме.
Единствените "независими" бизнеси са точно фризьори, маникюристи, масажисти у кафенета и някои ресторанти. За тях ли е тоя неистов вопъл.

# 2 119
По ON AIR TV дебат за депутатските заплати в Парламента

# 2 120
Скрит текст:
Скрит текст:
Може ли поддръжниците на тезата бизнеса да продължи да работи без ограничения в тази ситуация, да уточнят кой точно бизнес е това. Кой бизнес в този момент ще генерира печалба.
много бизнеси генерират печалба сега.
тези, които имат най-голям дял за БВП и сега печелят.

Да те работят и сега големите бизнеси,но с ограничения за работниците.
Въпроса ми беше  кои са тия бизнеси,за които постоянно мрънкат участници в темата.
Дето хиляди умирали от глад и безизходица. Честно и аз не знам кои точно, явно фризьорство, кафенета, дискотеки.
Скрит текст:
...и:
-магазини-колко народ е зает в търговията
-таксита-кой се вози на такси сега
-автотранспорт
-авточасти-производство/разпространение
-производители на дрехи, обувки, аксесоари-в криза кой купува излишни неща?!
-скоро ще започнат да съкращават и персонал от супермаркетите-потреблението И на храна е свито драстично
-следствие:и производството на храна ще започне да намалява, съответно и от там-съкратен персонал
-куриерски фирми-скоро няма да има какво да поръчвате, съответно да доставят
-спорта е в тотален колапс
-съответно и цялата индустрия, свързана с него
Ако се замисля, със сигурност ще "изскочат" още...а аз дори не съм икономист.
Скрит текст:

Хайде сега ми отговорете дали ако "отворим" всичките тези бизнеси колко ще тръгнат. Авточасти ли ще изнасяме за други държави, в които икономиката също е спряла. Шивачките ще шият за коя държава. Спортисти ще участват в състезания и ще се заразяват само за да има някой зрелища.
България не е някакво извънматочно същество. Нашата икономика е тясно обвързана с европейската. Така че дали ни харесва или не ще чакаме.
Единствените "независими" бизнеси са точно фризьори, маникюристи, масажисти у кафенета и някои ресторанти. За тях ли е тоя неистов вопъл.
Писах вече,
Скрит текст:
за кого е тоя "неистов вопъл"...няма пак да повтарям.
И не е само за Бг....Абсурдно, недалновидно, жестоко, необмислено, и т.н.-да не изреждам всички епитети, е да спреш живота на планетата заради вирус, който е нива назад като заразност, смъртност, разпространение от повечето ни известни вируси.
Вируси винаги е имало и ще има.Някои опасни, други не толкова, трети-смъртоносни.Този НЕ е.
Е, всяка година ли ще изпада планетата в колапс?
Това ли е решението?
Появява се нов вирус и живота спира, докато някой измисли ваксина?

# 2 121
  • Пловдив
Франсоаз, това  което си написала дава отговори, които са очевидни. Въпросният бизнес е работил с ненужно раздут персонал. Потреблението ще остане свито дори и въпросният бизнес да отвори още днес. И ще предприеме същите мерки. Един магазин няма да поддържа 2-3 продавачки. Ще си работи собственика, който до сега е пил кафе, докато другите работят за него. Вижте една Турция. Там търговията е семеен бизнес. Това, че у нас това е изначало сбъркано, не е виновен ковид 19.

# 2 122
  • София
В момента всички нашенски бизнеси с малки изключения могат да си работят. Но има бизнеси, които по обективни причина са зле и ще бъдат зле, докато не приключи епидемията и хората се съвземат. Кой ще се качи в такси сега? Кой ще отиде на фризьор?

# 2 123
  • Сф

Април, извини ме, че се закачам за твоя пост, най-близо ми е, не за друго.

Днес прочетох, че производителите на зеленчуков разсад са пред фалит - не могат да продадат разсада, не стигат до пазарите. Това са хиляди корени, които няма да бъдат засадени, отгледани, събрани като реколта. На пръв поглед не е кой знае какво, но ако човек се позамисли, изводите няма да са утешителни наесен. Нищо, че в най-общия случай сигурно става дума за нуждите на отделни домакинства.

# 2 124
По отношение на бизнеса даже не можете да обхванете колко много отрасли има, които в момента страдат. Само погледнете нещо елементарно - рекламите по тв се свиха драстично. А телевизионните рекламодатели обичайно са най - богатите фирми.
И, добре де, то всичко е спряло, приключило, ще изчакаме до 13.05. Какво правим на 14.05? Сто пъти го зададох този въпрос и никой не ми отговаря.

# 2 125
Скрит текст:
Aз се ядосвам, че коктейлът от 50% истини и 25% брутални лъжи и 25% премълчавания на Мангъров се приема така безкритично.
При стаден имунитет ще има изключително много collateral damages, т.е. хора, които ще умрат от други неща, защото точно в момента няма да има здравни работници, или болници, или ще ги е страх да отидат до болница. Това вече се случва, но ако тръгнем да се разболяваме всички, ще трябва да умножите тези жертви по много. За това неговата теза мълчи. Нормално. То няма какво да каже, че да я защити.
Стадният имунитет колко години пази? Или пък месеци? Как изкарват хора с имунитет повторно заболяване? На никои от тези въпроси няма отговор и няма и как да има все още. Това обаче не го притеснява доцентът.
Лъжата - стадния имунитет в Китай. Първо, че Китай не е Ухан. В Пекин и други големи градове регистрираните заболели са под 1000 за цялата епидемия. И не растат. Защо? Заради стаден имунитет? Пълни глупости. И в Ухан ако се пуснат тестове, ще се види, че много малък процент имат антитела, но айде, това няма да го споменавам, защото е толкова недоказуемо, колкото и приказките на Мангъров (макар много по-логично)
Това, заради което е изолацията, е да се спечели време. Време за лекарство и за ваксина. И изолацията работи, не колективният имунитет. Уви, трябва да се налага с потъпкване на демокрацията. Можеше да е различно: информационни кампании и реклами, вместо глоби, например. Да няма забрани на ходенето в паркове, а да се разчита на съзнанието и здравословната преценка на хората. Във всички северни европейски страни, в Америка и Канада навън в парковете може да се ходи, в южните - не. Дали защото в парковете наистина можеш да се заразиш, или защото южните народи от всяко излизане в парка, си правят сбирка с бирка.
Най-страшното на изолацията даже не е икономическата криза, а социалната такава. Вирусът го разбирам, разбирам как се разпространява и как да се предпазя, но не разбирам начина по който мислят хората. Страх ме е от това, на което ще заприличат след още 1 месец изолация, а след 3, а след 10, не дай боже да се налага. И не мисля, че правителството ни се справя, даже не мисля, че се вземат каквито и да било мерки, или да се мисли за такива. Хората трябва да виждат предвидимост, а не да са в непрекъснато чакане на неясно какво. Трябва да се вземат решения, съобразени с новата обстановка, които да са валидни поне за краткосрочното бъдеще, а не да се снишаваме, защото светът на 13.05 ще бъде по-различен и няма да може да продължи все едно е бил спрян 2 месеца на пауза. Защото когато на 13.05 изведнъж светът не тръгне от там, от където е спрял, сътресението за много хора ще е голямо. И тогава ще стане като в приказката: хем сол ядох, хем бой ядох, хем накрая си платих.
Абсолютно!
Те хората вече започнаха да гледат като зомбита...а са минали само три седмици.
Макар че, икономическата страна никак не е за подценяване.
Супермаркетите вече са суперзаредени.Т.е., потреблението дори на храна, е спаднало рязко.А ББ и сие рекоха, че сме в началото.....А след още три седмици?Или месец?Или повече?
До тук безработните са десетки хиляди.А какво ще прави ББ, като станат няколкостотин хиляди?Или милион?
Откъде пари за обезщетения?
Защото от някои постове тук, оставам с впечатлението, че едни хора си кютат сега по диваните, получавайки заплата.С надеждата, че дори да ги съкратят-което почти сигурно ще стане, щото няма бизнес/държава, която да плаща с месеци/години заплата за нищоправене, "Е, какво толкова, отивам на борсата за една година!Пък дотогава най-вероятно ще има ваксина/лечение, аз ще си намеря работа!".
Да де, ама за да се плащат обезщетения на огромен брой безработни месеци/година, трябва да има работещи бизнеси, които да осигуряват тези пари.А масово бизнеси фалират....
Или се надявате ББ да вземе милиардите заеми от ЕС, за да ви плаща обезщетенията?
И ако ББ изведнъж вдигне мерките и се приключи с извънредното положение, това с какво ще помогне на всички безработни?
Какво ще се промени? Ще започнат да работят ресторантите и моловете и какво?
Повечето бизнеси са зависими от състоянието в другите държави и ИП в България не им пречи да работят.
В момента във фирмата, в която работи ММ и в тези на още няколко познати текат съкращения, които нямат нищо общо с положението в България, а с това в Германия и Франция. Бизнеса в България в голяма степен разчита на износ, а ако спрем всички мерки и се разболеем масово, съответно другите европейски държави започнат да ни гледат като прокажени и затворят границите си и за товари, по-розово ли ще е положението с нашия бизнес?Не сме затворена система и за да не бъдем отритнати нямаме друг избор освен да следваме стратегията на другите европейски държави. В противен случай рискуваме да изгубим, освен много човешки животи и много бизнеси.

# 2 126
Чета и разбирам, че 90% от работещите в България са в сивия сектор, с минимален доход, осигуровки на половин ден и едва връзващи двата края. От живия живот съм с друго впечатление. Не знам от къде идва тази разлика, но за да развиваш бизнес трябва да можеш да подсигуриш поне година напред при извънредни обстоятелства. Да фалираш за един месец...що за бизнес е това? И защо така дъвчете хората с нереалните осигуровки - такива изобщо не трябва да има.

Не се разбира от много хора защо сме в карантина. Всеки си мисли - е, какво толкова, ако съвсееееем случааайно се разболея, отивам в болница и се лекувам. Никой не мисли, че ако всички съвсееем случайно се разболеем няма да има къде да отидем, няма да има кой да ни лекува и с какво и тогава ще измираме не от вируса, а от липсата на лечение.

# 2 127
Много често виждам да се споменава този стаден имунитет. И изобщо наистина някой категорично заяви ли, че като изкараш вируса веднъж си защитен за цял живот? И дали това ще спаси икономиката на държавата? Защото аз много се съмнявам. Не е ли по-добре държавата да плаща обезщетения за безработица на здрави хора, отколкото болнично лечение и болнични на всички, които ще се заразят. Защото процентът на обезщетение за безработица е по-малък от този за болнични ако не се лъжа.  И някой дали е изследвал в бъдещи периоди този вирус какви поражения може да нанесе на хората, които са го изкарали? И колко хора могат да останат с хронични  заболявания до края на живота си, и пак в тежест на системата.

# 2 128
  • София
https://www.mediapool.bg/tigar-v-nyu-york-dade-polozhitelna-prob … -news305781.html?
Тигър в зоолог. градина в Ню Йорк даде положителна проба за КВ

и още
https://content.govdelivery.com/accounts/USDAAPHIS/bulletins/285036f

# 2 129
Гледате цирка... Много забавно. Поне не бъдете груба към артистите тогава. Ако не желаете напуснете арената.
Но вие сигурно знаете, че можете да го направите... Тогава не ми е ясно каква е целта Ви? Да сте груба с другите, които пишат? Разбрах, простете...
Я се стегнете и спрете с драматизма.
Същото важи и за теб. Постовете ти са по-истерични от постовете
на "фанатизираните истерици", както ги наричаш. Не си единствената, останала без работа нито тук, нито по света.

Общи условия

Активация на акаунт