COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 770
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 325
  • Bulgaria

Хайде оставете жената сама да прецени кое е по-добре за нея. От къде знаете, че няма голяма къща с двор и се е обездвижила? Като ви е толкова важен въздуха и разходките - излезте навън и недейте само да обвинявате хората, които искат да се опазят.
А къде видя да съм тръгнала да я бия или да я изкарвам за косата навън? И къде кого "обвинявам"? Защо ставате истерично-агресивни при най-елементарен въпрос? Да не би да ви вади от зоната на комфорт?

Точно вие във всеки пост обвинявате хората, които си стоят вкъщи. Всеки има глава на раменете си и ще прецени какво да направи. Вие в момента навън ли сте, че толкова го пропагандирате?

# 2 326
  • Другата България
Със сигурност съществуват. И със сигурност са съществували и преди, хора без доходи и гладуващи такива.
Вие пък не сте ги познавали преди ИП, но ги имаше. Колкото хора, толкова гледни точки, и наистина изхождане от собствената камбанария.
Интересно как не виждате по-далеч от собствения си нос. Съществували са, естествено. Разликата е, че вече масово всички ще влезем в тая статистика. Забравихте ли, че сме най-бедната държава в ЕС? Защо мислите, че вас няма да ви засегне? Това, че все още работите, не означава, че след 2 или 3 месеца все още ще имате работа. Освен ако не сте сте държава администрация. При тях по-бавно ще стане.
Честно казано, и на мен ми беше интересно как хора не виждат по-далеч от собствения си нос, и други части, и как надават вой само когато чергата под краката им се запали, ама вече не е. Не ми е интересно.
Именно заради вметката за разликата, която сама отбелязвате - че вече всички ще влезем в статистиката, каквато и да е тя. Защото ми е ясно какви са били разсъжденията до момента, до който и самия "разсъждаващ" не попадне в същата статистика, независимо от цвета ѝ. Нормална човешка реакция. Но в никакъв случай не бих се съгласила с подобна гледна точка.
Благодаря за прогнозите, че ще остана без работа. Ако това се случи, няма да ми е за първи път. Но явно за доста хора ще , затова ги разбирам. Или поне се опитвам.
orchid, ти не разбра какво ти каза Мери.
Виж, прочети поста на PURE, при тях няма ИП, но още преди поне 10 дни Две в едно написа, че 90% от служителите в Шведските авиолинии са съкратени.
Сега разбираш ли, че и без ИП може да останеш без работа?
И не само каквото казва Мери не разбира съфорумката, но това не е проблем на форума, нали?

# 2 327
Някой в тази тема ако си мисли, че ако утре падне ИП в България всичко ще си стане постарому - жестоко се лъже!
Аз съм в приповдигнато настроение и може да съм прзвучала така, но държа да отбележа, че съм далеч от мисълта, че от май в Австрия всичко е постарому. Просто се радвам, че психическият натиск се отпуска - не само конкретно върху мен, а и върху тези, които наистина са изгубили работата си.

Скрит текст:
Мисля, че, ако спазваме мерките за дистанция, ще има малко заразени, за които да се погрижим поетапно. Не съм се и надявала да ме подмине, просто ми се ще да е възможно най-късно. Бях казала преди време, че според мен по-дълго от май в мащабен план няма да изкараме икономически, очевидно и правителството е решило така.

Моето семейство така или иначе смята да ограничава социалните контакти още дълго време и да не ходи на заведения или изложби, театър. Затворените пространства продължаваме да ги избягваме максимално. Възрастните роднини имат контакт само от дистанция и само с този, който е пазарувал. Не бих оставила децата да пипат люлки, играят в пясъчника или ходят в детски клубове на рожденни дни... Но това е лична отговорност, която смятам, че повечето разумни хора ще поемат; с другите така или иначе не мисля да се сближавам.

# 2 328
  • Пловдив
Аз едно не разбирам. Защо си мислите, че аз не искам да отида на маникюр, на хризьор, да изпия едно кафе, да ходя на ресторант и на почивка. Искам! Но како възрастен човек си налагам ограничения. Аз не съм сама на този свят. Имам някакви отговорности както към деца и родители, така и към обществото.

Вие наистина ли си въобразявате, че нещата опират до фризьора, маникюристката и почивката? Отдавна не, вече опират до задълбочаваща се с часове безработица, намаляващите или никакви доходи и настъпилият вече за някои глад. И това, че вие не познавате такива и изхождате само от собствената си камбанария, не означава, че те не съществуват.

Викаш, тези хора: фризьори и т.н работят за без пари. Ами не е така. Наясно сме. Целият свят е наясно. Дупки на колана ще се пробиват. Дори в доста по разглезената Европа.

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 14:22 от dazel

# 2 329
В нашият град също през вчерашния ден има повече оздравели отколкото нови регистрирани болни. Също така от вчера започна проект на общината, в който 4000 домакинства избрани на случаен принцип ще бъдат посетени от екип, който ще ги тества за антитела. Ще им бъдат и задавани въпроси, дали са имали симптоми в предните седмици, ходят ли на работа. Целта е да се установи има ли хора, които са го изкарали без да разберат или дали има асимптоматични.

Аз пък чакам у нас да тестват депутатската представителна извадка и за антитела и да обявяват край на епидемията.

# 2 330
Те отдавна си бачкат и фризьорките, и маникюристките.  Може би не кибичат по цял ден в ателиетата си, но на мен лично две ми се обадиха да ми кажат, че ако искам, могат да ми издействат час. Засега се справям сама с тези неща, но съм сигурна, че има жени, които ако не си направят прическите и ноктите, ще изпаднат в криза. Просто в момента не се струпват много клиенти и ги приемат един по един.

# 2 331
  • Сф
Честно казано, и на мен ми беше интересно как хора не виждат по-далеч от собствения си нос, и други части, и как надават вой само когато чергата под краката им се запали, ама вече не е. Не ми е интересно.
Именно заради вметката за разликата, която сама отбелязвате - че вече всички ще влезем в статистиката, каквато и да е тя. Защото ми е ясно какви са били разсъжденията до момента, до който и самия "разсъждаващ" не попадне в същата статистика, независимо от цвета ѝ. Нормална човешка реакция. Но в никакъв случай не бих се съгласила с подобна гледна точка.
Благодаря за прогнозите, че ще остана без работа. Ако това се случи, няма да ми е за първи път. Но явно за доста хора ще , затова ги разбирам. Или поне се опитвам.

Ти хубаво злорадстваш за разглезените граждани, но ако започнат грабежите, то отново в най-бедните региони и отново пенсионерите, които така пазим в момента, ще са първите жертви.

# 2 332
Аз лично съм от противниците на по-строгите административни мерки, защото вирус с бюрокрация няма как да го спрем. Да си подмятаме декларации и да пускаме смс-и е страшно тъпо и само ще си направим живота по-труден. Обаче днес трябваше да ида да си взема един документ с колата и народа се беше заразхождал като за последно. Трафика си беше доста сериозен и от коли, но хайде да речем че и другите по работа са тръгнали с колата. Но много хора си бяха просто на разходка. Не мога да разбера защо  сами не могат да се усетят. Налага се заради такива да затормозяват и хората, които си спазваме мерките и не излизаме за щяло и не щяло. Ще ни усложнят здраво живота ако почнат да ни карат да попълваме декларации и за ходене до магазина, а накрая точно това ще стане, защото не могат да устискат да не се събират пред блоковете. И искам да подчертая, че най-редовно виждам тийнейджъри на групи, те са за мен най-големите нарушители, баби не виждам особено много, а и да видя те са с маски и не са на групи.

# 2 333
Не бих се наела да твърдя, че сред тези на бюрата няма наистина и такива, които си имат уговорка с работодателя, че след ИП ще се върнат на работа. Даже допускам, че доста такива има. Ще има и сектори, например туризма, в които заетите поне за 1-2 сезона ще се наложи да се преквалифицират - това вече е истинска безработица, а дали ще е временна и наистина ще успеят да си намерят в друга област работа - не се наемам да прогнозирам. Какво друго ще работят хората по морето примерно, като няма много алтернативи? Нито индустрия има в района, нито чак толкова развито селско стопанство, а търговията и услугите също ще имат спад без туризъм. Ще трябва да мигрират може би. Дали към София, дали навън, не зная. Но има и такива сфери, които след ИП ще се възстановят съвсем пълноценно. Примерно правото, да не забравяме, че сега и съдилищата са затворени освен за някои видове дела.

С нетърпение очаквам да видя механизмите на безлихвените заеми. На този етап не разбирам как едновременно да разчитаме на депозитите си в банките, които се очаква да изтеглим, и в същото време на кредити, които банките донякъде трябва да са обезпечили с депозити. Предполагам, че са го измислили някак, дано да е солидна тази държавна гаранция. Ще разберем като заработи. Помня преди години как се взимаше кредит - трябваше едва ли не да докажеш, че нямаш нужда от такъв, за да ти дадат. Иначе не ми е приятно как с лека ръка се решава хората да си харчат депозитите. Ами ако за някои хора това са спестявания, които са заделили за да си карат достойно старините? Нямам представа, повечето ми познати са с кредити, не с депозити. Може и да има някои безумно богати, с огромни депозити, но какво ги топли останалите - не ми е ясно.

# 2 334
Отвратителна обстановка. А в крайна сметка има ли КПП за излизане от София?

# 2 335
Някой в тази тема ако си мисли, че ако утре падне ИП в България всичко ще си стане постарому - жестоко се лъже!
Аз съм в приповдигнато настроение и може да съм прзвучала така, но държа да отбележа, че съм далеч от мисълта, че от май в Австрия всичко е постарому. Просто се радвам, че психическият натиск се отпуска - не само конкретно върху мен, а и върху тези, които наистина са изгубили работата си.

Скрит текст:
Мисля, че, ако спазваме мерките за дистанция, ще има малко заразени, за които да се погрижим поетапно. Не съм се и надявала да ме подмине, просто ми се ще да е възможно най-късно. Бях казала преди време, че според мен по-дълго от май в мащабен план няма да изкараме икономически, очевидно и правителството е решило така.

Моето семейство така или иначе смята да ограничава социалните контакти още дълго време и да не ходи на заведения или изложби, театър. Затворените пространства продължаваме да ги избягваме максимално. Възрастните роднини имат контакт само от дистанция и само с този, който е пазарувал. Не бих оставила децата да пипат люлки, играят в пясъчника или ходят в детски клубове на рожденни дни... Но това е лична отговорност, която смятам, че повечето разумни хора ще поемат; с другите така или иначе не мисля да се сближавам.

Ли Лу, нямах теб предвид, а живеещите в България, които смятат, че високата безработица през последния месец се дължи само и единствено на ИП в България.

В Швеция няма извънредно положение, но в същите сектори се наблюдава същата безработица. Аз си признавам, че мен ме е шубе и не съм ходила нито по молове, нито по ресторанти, нито по фризьори, нито по фитнеси и театри вече над 3 седмици, въпреки че всичко си работи. Работя от вкъщи, ходя само до хранителни магазини.  Всеки ден си правя разходки пеша или с колело по час и половина/два. Детето продължава да си ходи на училище, не е отсъствало и един ден.

# 2 336
Това е новата немска звезда. Той е малко като Мангъров на фона на Мутафчийски. Много е разумен обаче и най-вече работи с доказателства. Прави теренно изследаване на Covid-19 в най-заразения немски град.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/dosega-nikoy-ne-se-e-zaraz … ishta-na-covid-19

Е, едва ли го плаща от джоба си това теренно изследване. Аз тук още в тема 1 говорех, че трябваше да извършат едно теренно изследване (масово тестване) на Банско, ама нъц, държавата не даде пари и никой не ме чу...а щеше да е хубаво Мангъров да си докаже или отхвърли тезата. Но както и да е, квото-такова.

# 2 337
  • Там,където се събуждам щастлива.
Да, Кафе, не е излизала. И не само тя от блока.
Нищо ѝ няма, пазарувам ѝ всичко, влизаме само с маски при нея.
Аз знам тя как изкара пневмония, за която вече писах. Аз се грижа за нея и ми е ясно какво ще стане ако сега се зарази. Обездвижването ще се навакса. Тя не е на легло, движи се нормално вътре.

orchid, ти не разбра какво ти каза Мери.
Виж, прочети поста на PURE, при тях няма ИП, но още преди поне 10 дни Две в едно написа, че 90% от служителите в Шведските авиолинии са съкратени.
Сега разбираш ли, че и без ИП може да останеш без работа?

Не знам дали обясняват в България, че хората като майка ти ще трябва поне година- година и половина да натоварва мускулите си, за се достигне плътността им отпреди. А мускулите, плътност и функция, са много важни за нормалното функциониране на един организъм.

Това за безработните трудно може да се сравнява в различните държави. При нас в Холандия новите регистрирани са хора, които са били на 0 часов договор (има работа, викат те) или изтичащи временни. Другите са защитени. Намирам за леко порочна финансовата помощ, която тези хора получават, защото работа на открито има достатъчно, но те предпочитат парите, които до май месец просто ей-така ще получат.

# 2 338
Отпускането на мерките защо само с молове и ресторанти го свързвате? А не искате ли хората да могат да се върнат на вилите си през уикенда? Ето днес имаше зов за помощ от производителите на разсад. Така си стои. Иначе искаме да пращаме хората масово на нивите, ама до собствената си градинка не може да отиде човек да прекопае. Кое му е опасното на това - да излезеш от къщи, да се качиш в колата, на село и обратно?
Че кой се е спрял да ходи на вилата?
Много, между които и аз. Трябва да излезна от София, да мина през Перник и да влезна в трета област. Нямам криле и не мога да летя, и ще ям ужасни домати на баснословна цена, вместо моите вкусотии. Поне се усетих навреме и не правих разсад.

# 2 339
  • София
Карантината в София не се спазва. Да, градинките са запечатани, да малкото останали пешеходци се оглеждаме като стреснати зайци, но големия проблем е, че хиляди хора са се метнали по колите и обикалят. Движението е като в средно натоварен ден.

И колите ли са вирусо носители? Аспусите ли пръскат вируса?

Аз си мисля, че ще е най- добре едни декларации до народа.
Който иска строга карантина, си остава в вкъщи за 2-3 месец, ако иска и повече. Специален коридор за тези хора до обяд, за да си напазаруват, другите нямат право да излизат. Кучкарите искащи това, не извеждат кучетата си, ще си ги изхождат по балконите, тъкмо ще се научат да чистят след тях. На тези хора съответно заплати няма да им се плащат. Имат право на обещетения от бюрата по труда, ако са в трудоспособна възраст.
Другите, които не искат още по строги мерки, да излизат навън след обяд,  спазват дистнция, работят, разхождат се или там каквото имат/искат да вършат.
Кучкарите от втората група се следят строго,  почистват ли след кучетата си. Глоба 5000,щом не е прибрал творението на кучето си. За огромните породи може и 10000. Идеален повод да ги образоват как да чистят след кучето си.

Щом толкова голям процент потребители искат строги мерки, означава, че малко хора ще са от втората група. Втората група и да се разболее, няма да претовари системата, няма да се среща с първата и тя ще поеме жертвите на Короната в името на първата група.

Общи условия

Активация на акаунт