COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 320
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 185
Още в първата тема се каза, че ще има пик в домашното насилие по време на карантината. Тогава най-върлите пророци от Седмия ден на дивана искрено се учудиха и подразниха - как така щяло да има пик в домашното насилие, то който си посяга, си посяга и преди. Месец по-късно никой вече не смее да говори по този циничен начин или поне не го прави толкова открито, защото се вижда, че положението в тази област е зле. И е зле и в Италия, Испания и Франция, да не каже някой, че само българите бият.
Изобщо не е в насилието само проблема. А в това, че лекарите са зомбирани само с вируса и не мислят за нищо друго. В нормална ситуация щяха да направят ултразвук, ренген или нещо подобно. И може би щяха да хванат навреме счупените ребра.
И сто години да сме запрени по къщите, ако не си променим мисленето все ще сме на същото дередже. Защото и по парковете можем да ходим, и по пазарите, и на работа, стига да спазваме предписанията - маски, дезинфекция, дистанция.
А четох статия за жертвите в Италия - /започват вече анализи/ - накратко - грешен модел, корупция и безхаберие. Малко лични лекари, зле оборудвани, струпване на всякакви случаи в спешните центрове. За съжаление като че ли един от страшните изводи е, че голяма част от хората са се заразили докато чакат по разни кабинети и спешни центрове в болниците.

# 4 186
  • Пловдив
Мерки в България нямаше. Нито карантина. Имаше лошо време, дъжд, сняг и беше неприятно да се шляеш навън. Пекна слънце и всичко приключи. Господ ни помогна, но дано само да не стане като в онзи виц: тази година за Великден аз/ Господ се има предвид/няма да слизам, вие ще се качвате. Умната със свещите.

# 4 187
https://www.vesti.bg/bulgaria/zhena-pochina-vyv-varna-symnenie-z … a-prebita-6108012

Ето една истинска жертва на вируса!!! Ако на хората главите им бяха на раменете щяха да търсят причините за болките в гърдите и на друго място освен в Короната.
Извинявам се, но жената е отишла на свой ход. Тя защо не е казала какво ѝ е? И да не е първия случай, в който пребита от някакъв комплексар умира?
Малко драматизирате в повече, поне според мен. И преди имаше домашно насилие, със сигурност в случая не е от вчера. От години се говори за тези неща, създават се мерки и способи да се помогне на жертвите. Но когато няма желание от тяхна страна да се измъкнат, няма как да се помогне.
Отделно е груба грешка на лекарите, ако не са и направили поне един рентген. Защо се е получило така, те си знаят. Но дано, ако има виновни сред тях, да понесат отговорността. В статията не става ясно какви изследвания са правени и колко време е минало от приемането до смъртта. Пише само, че е започнато лечение.
ЖЕРТВИТЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ НЕ СА ЖЕРТВИ НА ВИРУСА!
Факт е, че в момента има бум на насилието. Но това насилие не е от днес. И без извънредно положение рано или късно резултата щеше да е същия. Работете с жените около вас. Помагайте им да видят колко важни и силни са, за да могат да избягат от насилника. Методи има, но обществото играе огромна роля и в тази ситуация.

# 4 188
  • Другата България
Скрит текст:
Аз не зная как си представяте с тестове или без да скрият смъртност, подобна на тази в Италия и Испания.
Някак не се случва за момента при нас апокалиптичната картина, дано да продължи така, но е рано да се разпускаме...
Не, но и ние не сме с такова население, смятайте го пропорционално!
Испания - 46 милиона
Италия - 60 милиона
България - 7 милиона

Отделно от това, вчера някой тук, беше публикувал изчисления направени от немци, които след като са взели в предвид, инкубационен период, брой починали за двете посочени страни, смятат, че в едната има 3 млн заразени, а в другата 5 млн. По техни сметки в Щатите, имало поне 10 млн. заразени. Дали е така, не знам.
Аз съм склонна да вярвам на това изследване, на тези изчисления по-скоро.
Което за мен е обнадеждаващо, защото показва това, че този вирус може да се изкара, преболедува и без да разбереш изобщо, или пък със съвсем леки симптоми. Което пък не е тайна, не се и отрича, напротив. И предвид факта, че не се тества, че не се знае реален брой заразени, че се оставят заразени да съжителстват със семействата си на едно място, че останалите контактни не се изследват и те си се срещат със своите контакти, и така веригата става не от един, а от хиляда и един реда....та като гледам цялата тази съвкупност от обстоятелства, които са известни, не са хипотези, то за себе си май ставам привърженик на колективния имунитет. Лично мнение, иначе как е по протокол и как трябва да е може да пиша много, за мерките също, но реалността и действителността са съвсем различни.

# 4 189
  • София
R ще падне под 1 скоро. В южното полукълбо ще се качи. После в Европа ще се върнем на подобно положение. Просто няма как да изчезне един вирус. Това да не е излишък на бюджета в България?

Няма да е скоро, след 2 месеца най-малко.
И как ще го привнесем отново ако Европа се изолира от останалия свят (двете Америки + Африка)?
Там ще падне под 1 (или пък ще има стаден имунитет) някъде Септември, защото са поне х 3 месеца след Европа от началната до крайната фаза на пандемията.

# 4 190
Забелязва се някакъв ентусиазъм дори в тая тема, който хич не ми се иска да охлаждам, но... защо според вас мерките ще намалеят у нас?

Те няма какво толкова да намаляват - може би с изключение на  училищата, защото поне за седмокласниците трябва да се търси някакво решение, и на плановите операции. По-важно е да намаляват в ЕС, така че да се задвижва икономиката им, за да се задвижи и нашата. И евентуално малко у нас да поотпуснат парковете и заведенията, в които е възможно да се спазва дистанция.

# 4 191
R ще падне под 1 скоро. В южното полукълбо ще се качи. После в Европа ще се върнем на подобно положение. Просто няма как да изчезне един вирус. Това да не е излишък на бюджета в България?
Идеята не е да изчезне, а да се даде време за усъвършенстване на лечението, за изработка на предпазни средства и тестове. Няколко месеца. Той 1 вече мина.
Иначе моята прогноза е, че няма да отхлабят мерките следващите 3-4 седмици, но мало и голямо ще се събере по празниците, ще наруши мерките. Пик ще има навсякъде, с или без карантина и мерки, въпросът е колко време ще издържим с ниски темпове преди масовото тестване.
А въпросът защо тестват народните представители, а не мен и вас, ще го подмина. То остава някой да пита защо лекарите, а не мен и вас.

# 4 192
От частна лаборатория казаха, че правят около 200 PCR теста дневно и под 3-5 позитивни дневно нямат. НоваТВ

# 4 193
Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера може да промени отношението към епидемията
......
"Той пък ми обясни, че ние сме обвързани с останалите страни от Европейския съюз и на практика с целия свят. Ние не можем да действаме самостоятелно." https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/08/4051934_doc_atanas_mang … /?ref=home_layer2

# 4 194
Мерки в България нямаше. Нито карантина. Имаше лошо време, дъжд, сняг и беше неприятно да се шляеш навън. Пекна слънце и всичко приключи. Господ ни помогна, но дано само да не стане като в онзи виц: тази година за Великден аз/ Господ се има предвид/няма да слизам, вие ще се качвате. Умната със свещите.
Сериозно?! Бе що пък е пуст центъра на Русе събота и неделя, при това при хубаво време?

# 4 195
Може ли струпването пред банките да е във връзка с предоговарянето на кредитите ?

И да ви кажа, като една ЕЖК, пред СРС, Бюро Съдимост, имаше опашка от чакащи чак до Пощенска банка. Дори снимах и при интерес довечера  ще кача да видите. Та не само освобождават от работа, но явно и наемат хора на работа.
От вчера се изплащат пенсии. Много не искат дебитнидебитни карти карти и теглят в банката. Много от банките не пускатклиенти да чакат вътре, а пускат само тези, които в момента се обслужват.
Ако не се лъжа, при подаване на документи в бюрото за получаване на пари от бюрото, се иска бележка с номер на сметка от банка за превеждане на сумите. Това означава, че има и много, които чакат и за тази услуга....

# 4 196
И евентуално малко у нас да поотпуснат парковете и заведенията, в които е възможно да се спазва дистанция.
За парковете се чува нещо ама заведения май няма да видим близките месеци Sad

# 4 197
Имам второс към по вещите по темата.
Теьи тестове за антитела, каква е достоверността им? Наш познат си е правил такъв заедно с други двама негови приятели и им е показало че имат антитела , не са болни сега, боледува ли са декември.
Замислям се дали да не пусна на децата, които изкараха уж грип Б, доказан с тест. Дали е възможно да е било корона?
Дано да е Ковид 19, това звучи успокоително - че са го изкарали безсимптомно. Но мисля, че по-вероятно е да не са изкарали този КВ, а друг. Някой беше писал, че бързите тестове хващали антитела и за други корона вируси, а не само за ковид. Но вероятността била "малка"- към 15-20%. В някаква статистика от китайска болница на база около 250 души бяха установили, че безсимптомните са 5% със средна възраст 14години.

# 4 198
Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера може да промени отношението към епидемията
......
"Той пък ми обясни, че ние сме обвързани с останалите страни от Европейския съюз и на практика с целия свят. Ние не можем да действаме самостоятелно." https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/08/4051934_doc_atanas_mang … /?ref=home_layer2
Благодаря за статията. Това ми хареса:
Въпрос към доцента:
 - Предвиждате ли, че скоро може да се отслаби ограничителният режим?
Отговор:
- Скоро не. Това, което в момента е решено, трябва да се изпълни. Защото така или иначе сме се хванали да "ядем жабите", нека да ги изядем докрай, за да има смисъл. Въпросът, на който трябва се отговори в момента, е какво трябва да се прави по-нататък, за да се излезе максимално добре от положение и да не се окаже, че сме яли жабите напразно.
Simple Smile

# 4 199
Болнично отделение по гръдна хирургия тества целия медицински персонал - половината са заразени

Операционният отдел в университетската болница Линшьопинг (Швеция)  реши да тества всички 50 служители в Отделението по гръдна хирургия, след като имаше пациенти, които се разболяха с covid-19 по време на престоя им в отделението.

Резултатите от тестовете показаха, че половината от 50-те служители от медицинския персонал в операционния отдел е заразен с covid-19, съобщава шведското радио Ekot.

- От тях пет до десет нямаха симптоми или само леки симптоми към момента на тестване. Знаем, че вирусът covid-19  има няколко лица и някои хора не получават почти никакви симптоми,  може би просто малко главоболие или запушване на носа, казва лекарят за контрол на инфекции Брит Екерлинд пред радио Швеция.

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел коментира новината в P1 сутринта:
- Разпространението на вируса в обществото се осъществява в много голяма степен, без ние да го виждаме изобщо.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/70Oxe3/avdelning-pa-sjukhus … 64f9wjzvtqhx_1hKs

Общи условия

Активация на акаунт