COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 686
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 6 360
Съсипали Банско... да, прекратиха зимния сезон, че цяла Европа пламна от скиори от зимните курорти.....
Добре де, аз пак не разбрах, тези болни скиори подпалили Европа, обаче не и Банско. То оцеля... Как става тая магия?

Стоят си в хотела, ядат си ол инклузива и не се шляят в Банско. Като установиха заразени, натовариха ги на самолета за родните места. Изолация в класически вид. Дори и да е имало местни заразени, те 1. Не са били много и 2. не са могли да го разпространят масово заради забраната да се шляят. И сега ако се окаже, че в Банско това е проработило, ще ви го приложат и на вас. Аз не вярвам заразяване да става по пистите.
Да, те туристите стоят само по стаите си, ски карат по 2 часа на ден. Не ходят по магазини за сувенири, не ходят по ресторанти и барове, не се разхождат никак... Това вярва ли го някой? А като ходите вие по почивки, така ли правите, 80% от времето по стаите?

# 6 361
  • София
Куре, ти може и да я спазваш дистанцията, но някой в магазина като се навре до теб и ти кихне в лицето, какво точно ще направиш? Ако и двамата имате маски, нещата са с една идея по-благоприятни.

# 6 362
Ето една, за мен, интересна статия, във връзка със споменатия феномен:
https://www.trio.bg/kak-pokolenieto-na-neznacheshtite-sazdade-korona-virusa/

Статията ми хареса. Само ще добавя, че в днешно време се появи един нов култ, култът на "човешките права".
Права, права, права, но като дойде до задължения - какво е това? Как така ще ме задължават да имам задължения?! Всеки, който спомене думата задължения, бива сочен с пръст като расист.
Омаскаряването на здравомислещите и разумни хора води до това, че тези хора се оттеглят от публичния живот и оставят глупаците с правата да крещят наоколо и да водят...до къде? Не знаят. Но по-умният винаги отстъпва, нали?

Ето го на в момента, Борисов се опитва да омаловажи неспазването на мерките от страна на циганите. Точно в този момент. Защо? За да не го нарекат расист. Обаче, щом циганите няма да спазват, защо ние да спазваме? Щото те имат права, а ние - задължения - здрави да стоим вкъщи и да чакаме...какво?

Светът се плъзга с бясна скорост по пързалката на правата. Пътят към Ада е осеян с добри намерения.

# 6 363
И затова в магазина - ок маски, но на улицата е напълно безсмислено

# 6 364
Нека не обръщаме темата за и против еврозоната!
Няма ли да е по-добре да има отделна тема за икономическите мерки, тази много се разводнява, а е хубаво да се обсъдят сериозно?
Маските за многократна употреба тръгват от 2лв. шал има всеки. Причината за неслагане не може да е финансова.
Не предпазва на 100%, но и минимално да е по-добре да слагаме.

# 6 365
  • София
Не мога да повярвам, че след цялото развитие дотук, в темата още се пишат чаршафи от хора с претенции за аналитичен ум, с които се доказва,  че "Споко, смъртността е много ниска, няма страшно, това е само проблем на държавите"....
На фона на данните за препълнени реанимации и снимките на транспортирани интубирани с автобуси, влакове и самолети по други болници заради липса на ресурси - трябва ли още веднъж да преговорим простата истина, че проблемът не е в процента смъртност.  А в едновременността на възникването на нуждата от болничен и лекарски ресурс у много хора, което води до невъзможност да им бъде осигурен. Отначало само за тия с ковид, а после и за другите болести.  И ето ти друга смъртност... и ето ти личен проблем...

# 6 366
  • гр. Варна
Информация за тестове в България към 11/04/2020
Статистиката в сайта се базира само на извършени тестове от лицензирани лаборатории в България, които са се регистрирали в системата и споделят данни. Системата е официално активна от 6/4/2020 и ще отнеме малко време докато всички лаборатории се регистрират и си въведат данните.
https://www.labtestcovid19.com/dashboard?fbclid=IwAR2sLscmvqIFJd … eldfUDKz7UhV78OKE

# 6 367
Ами, ако хората са малко по-отговорни вместо да се тупат в гърдите как не спазват правила, които са за всички, че и си позволяват да се подиграват на хората, които ги спазват, няма нужда да ни налагат още по-строги забрани, като на ученички.
Освен това, карантината в други държави е доста по-зорко следена. Ако ни бяха изпуснали да се изпоразболеем всички същите тия мрънкалници щяха да питат защо не ни наложиха карантина по-рано. Има такива хора, вечно да са наопаки. Ама сега, като на повечето собствената ни чергица е далече от подпалване е лесно да сме смели. И на мен ми се иска да се мотам из парка днес цял ден, ама предпочитам да не гледам родителите ми как умират от нещо, което е можело и да се избегне. Освен това, толкова време с децата ми нон стоп не бях прекарвала, от както бяха бебета. 😁

# 6 368
нелепи са, защото днес пеем една песен, утре друга. Как да им имаш доверии на тези палячовци...
Аз съм за маските на закрито, но на улицата -  ще ме извиняват, маска няма да сложа

На улицата ако няма да ползваш маска, трябва да спазваш 4-5 метра от всеки един човек в радиус около теб. Непрекъснато. Един да се изкашля, вирусът остава като облак зад него и покрай него няколко метра. Два метра пред кашлящия е достатъчно, ако той ти върви зад гърба. По-опасно е за тези, които вървят зад него. Не знам как ще го направиш този номер с разстоянията, но ще е като шахматен танц. Аз бих заложила на маските и на открито.

В България от къде намирате маски щом носенето е задължително? Или се раздават на всеки?

# 6 369
Доказано е, че маските помагат. Не знам, защо продължавате да спорите. Маските трябва да са задължителни не само в България, а в цяла Европа!

# 6 370
Мерките които помагат срещу вируса са само три простички неща, които заедно предпазват почти 100% от предаване на вируса. И маските ги няма сред тези три простички мерки. Няма нужда от маски. Мерките са:
1. Дистанция 2 м. от останалите хора
2. Миене на ръцете с вода и сапун
3. Не си пипаме лицето, очите, носа и устата.

Това е. Нищо сложно и необикновено. Върши работа на 100%. Никакви маски няма нужда.

Да, ама ние имаме една рискова група от около 300 000 роми, които не разбират от простички неща. И една част от българите също.

# 6 371
Мене ме притеснява, че в банките се влиза само с маска и те идентифицират единствено по очите....
Това сериозно ли? Не съм ходила в банка отдавна, но е абсурдно от банките да нареждат операции само  по разпознаване по очите. В крайна сметка да осигурят дистанция с обслужващия или да сложат плексиглас и да се сваля маската за няколко секунди. Толкова е елементарно.

# 6 372
Мерките които помагат срещу вируса са само три простички неща, които заедно предпазват почти 100% от предаване на вируса. И маските ги няма сред тези три простички мерки. Няма нужда от маски. Мерките са:

1. Дистанция 2 м. от останалите хора
2. Миене на ръцете с вода и сапун
3. Не си пипаме лицето, очите, носа и устата.

Това е. Нищо сложно и необикновено. Върши работа на 100%. Никакви маски няма нужда.
Доста често /в магазин/ трябава да се разминеш на много малка дистанция с друг човек. Пипането на лицето .... е подсъзнателно действие и маската ако не друго поне за т.1 и т.3 има допълнителен положителен ефект.

Мене ме притеснява, че в банките се влиза само с маска и те идентифицират единствено по очите....
Това си го мислих сутринта. Сега е момента, някой желаещ да обира банка да пробва. Grinning

# 6 373
И аз съм изключително доволна от решението за задължителни маски.Но дали Ананиев ще успее да се наложи над вечно недоволния народ...не се знае. Дано да успее.Както казаха и други в темата,маските поне частично предпазват.

# 6 374
  • Пловдив
Ами те самите банскалии го казаха. Туристите са при ол инклузива. Там, където ходя в Австрия, хората по цял ден са по пистите. Те затова са отишли, да карат ски, не за да стоят по стаите и да пазаруват сувенири. Има много уютни и удобни ресторанти на самите писти. Шезлонги за почивка на големи тераси. След това по хотелите, кой в басейна, да отпусне мускулите, кой в сауната, вечеря и пак така. Франсоаз, караш ли ски? Явно не, щом ми се налага да ти обяснявам.
Маските предпазват и от това да не си пипаш лицето. Много хора го правят несъзнателно и е трудно да бъде контролирано.

Общи условия

Активация на акаунт