COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 765
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 525
  • Mediterraneo
Статия отпреди три дни за резиденциите за стари хора в Испания
https://www.publico.es/politica/coronavirus-estragos-residencias-mayores.html

Коронавирусът предизвика хаос в старчески домове в цялата страна. Public публикува официалните данни, които 17 автономни общности са предоставили между този вторник и тази сряда. Сумата дава цифра от най-малко 8,138 души, които са умрели досега, или с извършен тест, или с клинична картина, съвместима с Covid-19.
В Испания през 2019 г. е имало, според CSIC, 372 985 възрастни хора в 5 417  центрове за стари хора. Смъртността се е увеличила в цялата страна с 40% от миналия 17 март, а от това увеличение 96% са засегнали хората над 65 години, сочат данни от граждански регистри, предоставени от здравния институт на Карлос III.

Още еднаhttps://www.lavanguardia.com/vida/20200404/48310932946/coronavir … es-catalunya.html

Един от всеки четирима души, починали в Каталуния от коронавируса, са били в старчески дом, според баланса, публикуван тази събота от Министерството на труда, социалните въпроси и семействата на Генералитата. Общо 634 от 2508 починали са регистрирани на цялата територия на Каталуния, където в демаркациите на Lleida и Tarragona повече от половината от починалите са били гериатрични потребители.

# 6 526
Продължавам да се чудя как Словакия имат само 2 починали и 5 в критично състояние?
А вървят с нас.
Какво правят те, различно от другите?

# 6 527
Продължавам да се чудя как Словакия имат само 2 починали и 5 в критично състояние?
А вървят с нас.
Не се втелясват.

# 6 528
  • Mediterraneo
Относно ваксината. Колко от вас биха се ваксинирали, ако открият ваксина, примерно, до края на годината? Аз лично не бих, не бих ваксинирала и децата си. Дори и сега ако кажат, че има ваксина, пак не бих сложила. Категорично.

# 6 529
  • София
Относно ваксината. Колко от вас биха се ваксинирали, ако открият ваксина, примерно, до края на годината? Аз лично не бих, не бих ваксинирала и децата си. Дори и сега ако кажат, че има ваксина, пак не бих сложила. Категорично.

Аз също. Не съм антиваксър, децата имат всички задължителни ваксини, но не бих сложила нещо, направено в бързината, недоизследвано, неизпитано във времето.

# 6 530
niljaniljo, Благодаря за коментара! Случи се преди 10 дни.
50-на+ мнения по-късно, колко ИМ струва това тук не ГИ интересува.

Виртуален психо диспансер!
#МислитеЛи?
Министър Кирил Ананиев подписа договор за изграждането на Национална многопрофилна детска болница
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministr-kiril-an … j0LTLLecPvB4Bipn0
Изкопа скелета/мумията от 1978г.В мътна вода на риболов. Въпреки петицията и анализите относно амортизацията на конструкцията.

# 6 531
Като се изцепи някой, че 5% стигащи до интензивното нищо не са, ми идва да му кажа  - 3% безработни нищо не са. Що да им помагаме и на тях?
Затова уж сме социална държава.

# 6 532
  • Sofia
Мисля си, че все още малко го познаваме този вирус и много се надявам съвсем скоро това да се промени. Убедена съм, че всички, които разбират, знаят и могат, работят в тази посока. Нали знаете, опознай врага си, за да го победиш. А докато това стане, ще трябва да се научим да съжителстваме с него. Но съм против, това да е в пълна изолация на всички до безкрай. Невъзможно е, не сме устроени така.

# 6 533
Много тъжно ми става, че някои хора свързват туризма само с лежането на плажа и тена на задника...
Нужно е съвсем малко напрягане на мисълта за да се сетиш, че туризмът е едно от топ "предприятията" в България.
Зад коктейлчето с чадърче стоят хиляди работни места и милиони оборот, данъци...
Знам, че масово се мрази "онзи гадния милионер-хотелиер изедник със скъпата кола", но грам мисъл отвъд това не се вкарва... Sad
К'во толкова, че няма да си печем задника на плажа, нали...

П.с. Сега проверих, през последните години туризмът е генерирал около 13-15% от БВП.
Пък вие си мислете за задници....

# 6 534
  • Русе
Като се изцепи някой, че 5% стигащи до интензивното
То зависи 5% от какво. Така както се изцепваш е също толоква неуместно и неинформирано. Защото числото от което са взети тези 5 процента не е броят на заразените, а броя на малкото тествани, голяма част от които са развили въпросната симптоматика на фона на огромен брой развили, нетествани и неразвили нетествани.

# 6 535
  • Шумен
Защо ми се струва,  че на тояо етап ни трябва повече лекарство, не ваксина.

Защото:
1. Точно това ни трябва - лекарство, което да превърне този коронавирус в (ох, опази ме, Боже, от реакциите) банален грип. Или банална пневмония, както искате го наречете.
2. Това ще направи болестта контролируема и ще ни върне сравнително бързо към нормален начин на живот.
3. Ваксина за коронавируси няма и ми звучи изключително странно (да не кажа друга дума) баш за този да измислят, че и в рамките на година-две...

П.П.: Отново ще има смъртни случаи, както от всяка друга болест, за която има лекарства, за съжаление.

А, те може и да кажат, че са измислили, даже и ще я произведат и ще я използват,  но каква ще е истината е много отделен въпрос. Да не предполагаме какво ще има в нея. При такава сериозна постановка с тоя вирус на каквато сме свидетели в световен мащаб сега е момента с някаква ваксина, чиято цел ще е съвсем друга. И едва ли ще бъде пропуснат.

# 6 536
Като се изцепи някой, че 5% стигащи до интензивното
То зависи 5% от какво. Така както се изцепваш е също толоква неуместно и неинформирано. Защото числото от което са взети тези 5 процента не е броят на заразените, а броя на малкото тествани, голяма част от които са развили въпросната симптоматика на фона на огромен брой развили, нетествани и неразвили нетествани.

Те и 3% безработни са от тези, които са икономически активни, което е горе-долу половината от населението. Иначе всеки човек е важен, на едро решавате вие за кой какво

# 6 537
А вървят с нас.
Не се втелясват.

Доколкото разбирам, мерките им явно са абсолютно същите,  с тази разлика, че маските са се препоръчвали от самото начало, а в някои градове са били задължителни /въпреки че и при тях е нямало/. Наскоро са затворили циганските гета, където има зараза.

https://spectator.sme.sk/c/22361149/coronavirus-measures-current … -in-slovakia.html
https://spectator.sme.sk/c/22356341/state-of-emergency-over-coro … tml?ref=av-center
https://spectator.sme.sk/c/22379925/thousands-of-people-quaranti … s.html?ref=temacl

# 6 538
Германия 122.215  починали     2.707
САЩ 504.708            починали    18.763
Япония 4.554            починали      88

Внимание- Япония е с население 126 млн, САЩ 328 млн.
От това, излиза, че пропорционално на населението, Япония има около 260 починали-а САЩ има 18.763 !

Утре, САЩ ще надминат починалите в Италия.

# 6 539
  • София
Защо няма болни в Разград, Търговище и Ямбол?
Защо, след като заразени с коронавирус има в цялата страна, 4 области повече от месец остават незасегнати - Търговище, Разград, Ямбол и Софийска?
В Софийска област има, и то доста според мен. Просто влизат в бройката за София. Петима има в Костинброд, "комуната" също май е извън София, там бяха 7. За други в момента не се сещам, но едва ли няма.

Общи условия

Активация на акаунт