COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 478 946
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 9 930
  • София
Е, какво, да затворят хипермаркетите ли? Та да се вият опашки между блоковете?
Не, но не е нормално да тичаш за пакет брашно в един хипермаркет, после за пакет захар- в друг и за хляб- в трети, защото било на промоция.

# 9 931
Не, но не е нормално да тичаш за пакет брашно в един хипермаркет, после за пакет захар- в друг и за хляб- в трети, защото било на промоция.

Такива са реалностите в нашата държава. Ако очакваш, че заради какъвто и да е вирус българинът ще изпусне промоцията, в грешка си. Той не е достатъчно богат, за да си го позволи.

# 9 932
Сега гледах проучване по БТВ даваха резултатите - колко време могат да издържат по самооценка българите. 30тина процента бяха казали месец. Болшинството бяха до 3 месеца. 10% казваха, че вече им е трудно... А в друго, още по-любопитно проучване четох днес, че 50%се тревожат за здравето си и 68%-за икономическото си състояние. Това по повод предния пост какво можем да си позволим.

# 9 933
  • Индия/България
Понеже коментирате лекарствата- индийците лекувахa в началото  с ремдесивир + лопинавир (ли беше другото, не помня). Интересно, че ремдесивир  действаше до определен етап от епидемията и след това (малко след масовото привнасяне от Европа) вече не даваше същите добри резултати за сметка на хлорокина, който пък действал ефективно и бързо в комбинация с японското лекарство. Поне така обявиха официално. И сега тук си лекуват с хлорокин  като на няколко пъти споменават , че при критичните случаи се действа по индивидуален протокол. Това  при болничното лечение. Като се замисля обаче, тук масово си разчитат на Доксициклин за превенция срещу малария , защото има изследвания, които показват , че повечето индийци вече са станали резистентни към хлорокина...И се чудя- така и така при усложнения на Ковид лекуват с антибиотици, дали Доксициклинът също би могъл да дава някаква по-успешна превенция от усложнения на Ковид ( в домашни условия,) предвид това, че също има антималарийно действие. Само си се чудя , разбира се...Безкрайно "боса" съм във фармацията и медицината..поради което в момента може да си питам пълни глупости.....Но към хлорокина съм много резервирана. Тукашен лекар ми е казвал : "да не ти се налага да го пиеш". Може би успешното лечение се крие не толкова в хлорокина сам по себе си, а в комбинацията му с нещо си (в случая авиган. )

Хахаха.. не можах да се сдържа...мелодрами и фурми ..колко предвидливо...
" # свиквай с новото нормално". Joy

Ние летим стремглаво нагоре. Някой има ли представа какво точно значи "pool testing"? Съседният щат започва такова... На тоя принцип ще тестват  гетата и жилищните колонии в цяла Индия.

Благодарности за статията с хемоглобина и всички разяснения по важните въпроси. Тук е моето "прозорче към света"...Отдавна спрях да чета БГ медии...

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 04:09 от Bandit Queen

# 9 934
Bandit Queen, пуловото тестване е нещо като правиш една проба на няколко човека. На гнезда все едно. И ако в някое гнездо се окаже, че има положителен резултат, тогава вече на хората в него им се правят поотделно тестове, за да се установи кой е болният. Доколкото разбрах, пести време и тестове.

Оставям ви един линк към книга, която ще излезе скоро и ми се стори интересна
https://impressio.dir.bg/bukvi/epidemiite-istinski-opasnosti-i-f … ivi-trevogi-otkas

Написана е от френски професор вирусолог и разказва за епидемиите от последните десетилетия.

# 9 935
  • София
Скрит текст:
Такива са реалностите в нашата държава. Ако очакваш, че заради какъвто и да е вирус българинът ще изпусне промоцията, в грешка си. Той не е достатъчно богат, за да си го позволи.
Става дума за разлика от няколко стотинки до 1-2лв. и то за срока на ИП. После нека си тичат по промоциите. За мен не е нормално цял ден да тичаш като гламав от един хипермаркет в друг по време на пандемия, пък било то и за да спестиш някой лев. Юрнали се в "Лидл" за агнешко (разбирам от комшийка), че ходят и по няколко пъти, за да хванат зареждане. Ще кажеш, че ако на този Великден не ядеш агнешко, ще стане голямо чудо. В "Кауфланд" пък търчали за пакет кафе на промоция. Сакън, ако не пиеш точно това кафе 2 месеца, ще свърши света. Голяма социална изолация няма що!
Ей ги и сега! Ще ме пуснат ли утре до нашите, до роднините, до приятелите???? Хората им казват НИКЪДЕ да не ходят, те си знаят "ама само до нашите". Не мислят нито за техните, нито за никой. Какво щели да сложат на масата, ако не им занесяли? Еми, ще намажат по една филия хляб и готово. 4 дена няма да им стане нищо. Голямо напъване да се празнува по време на ИП.

Изобщо дисциплина нулева!

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 03:16 от missence

# 9 936
  • В заешката дупка
Най-безопансното от коронавирус място ми се вижда да е Гренландия - всички заболели са вече излекувани. Удушили са гадината. Мисля да взема да отскоча лятото до там, че ми е близо... ако ме пуснат. Simple Smile

# 9 937
  • Индия/България
Bandit Queen, пуловото тестване е нещо като правиш една проба на няколко човека. На гнезда все едно.
Ясно. Това значи, че много скоро ще бъда тествана на този (групов)  принцип. Предупредиха ни, че щатите започват първо с огнищата в градовете и после повсеместно по жилищни зони. Звучи като разумен вариант за държави с огромно население. Дано се окаже надеждно и на практика.  Леко съм скептична сякаш..Благодаря за разяснението!

# 9 938
Merri_An, права сте. В Сащ умират най-вече и най-много заразени са точно негрите и латиноамерите.
При насъ също 2-та най-първи случаи, с които започна и у нас короната, са също благодарение на циганите, внесоха го те, както и изобщо идващите от чужбина, нито затвориха границите, нито затвориха някъде отделно връщащите се да бъдат под строга карантина по 1 месец - вече казват, че не 14 дни, а месец, че и повече е нужна изолация.
Имай предвид, че в САЩ има само частно здравеопазване и мнозинството бедни (афроамериканци и латиноамериканци) нямат частни застраховки, което при тази пандемия ги поставя в много неблагоприятни условия. Това е една от причините за високата смъртност.

Точно бедните имат Медикейд, която се предоставя от съответния щат по местоживеене  и между другото покрива много повече от някои частни осигуровки. Особено в Ню Йорк  е доста добра. Айде сега пак някой ще ми обясни, че не било така, нищо че аз с това си вадя хляба от 5 години...
Какъв Медкейд, тестовете и лечението е безплатно. Лично проверено снощи.

# 9 939
  • Под сянката на разлистените кактуси
Merri_An, права сте. В Сащ умират най-вече и най-много заразени са точно негрите и латиноамерите.
При насъ също 2-та най-първи случаи, с които започна и у нас короната, са също благодарение на циганите, внесоха го те, както и изобщо идващите от чужбина, нито затвориха границите, нито затвориха някъде отделно връщащите се да бъдат под строга карантина по 1 месец - вече казват, че не 14 дни, а месец, че и повече е нужна изолация.
Имай предвид, че в САЩ има само частно здравеопазване и мнозинството бедни (афроамериканци и латиноамериканци) нямат частни застраховки, което при тази пандемия ги поставя в много неблагоприятни условия. Това е една от причините за високата смъртност.

Точно бедните имат Медикейд, която се предоставя от съответния щат по местоживеене  и между другото покрива много повече от някои частни осигуровки. Особено в Ню Йорк  е доста добра. Айде сега пак някой ще ми обясни, че не било така, нищо че аз с това си вадя хляба от 5 години...
Какъв Медкейд, тестовете и лечението е безплатно. Лично проверено снощи.

Аз много отдавна го казах това, но ми размахаха някакъв български парцал където пишело, че хората трябвало да плащат по 75 хил за лечение. За Медикейд казах по повод на репликата "в САЩ има само частно здравеопазване и мнозинството бедни (афроамериканци и латиноамериканци) нямат частни застраховки"

# 9 940
  • София
Привет,
Една статия с малко по-различен поглед върху ситуацията в Индия. Тук имаме потребителка, която доколкото се ориентирам, живее в Индия, и от нейни постове съм оставал с впечатлението, че там нещата са едва ли не като в Германия. Да, да, ама не, както казваше един....
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/koronaviru … e-epichna-6108335

"„Трагедията е непосредствена, реална, епична и се разгръща пред очите ни”, коментира индийската авторка Арундати Рой за „Файненшъл Таймс”.

На пръв поглед в Индия почти всичко е наред. Заразените от началото на епидемията с новия коронавирус са 11 555. Починалите са само 396. Смъртността е 3,4%, което напълно съвпада с тази в Китай и е доста под нива в много европейски страни. А на фона на индийското население от над 1,38 млрд. души, тези числа изглеждат незначително малки.

Така е, докато не се погледне броят на направените тестове – 245 хил. или средно 177 на един милион души. За сравнение в Германия са направени средно над 15 хил. теста на милион души.
При това тестовете в Индия са запазени за една малка част от населението, живееща в охранявани квартали за богати и с добър достъп до здравна помощ. Хора, които са доста по-слабо засегнати от всякакви заболявания, включително и от коронавирусната инфекция, в сравнение с обикновените индийци.

Първият случай на коронавирус беше докладван в Индия на 30 януари. Управляващите обаче имаха по-важни неща, с които да се занимават, като местни избори в щата Гуджарат и посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Заради местния вот се стигна до сблъсъци между мюсюлмани и индуси. Повече от 50 души бяха убити. Хиляди бяха разселени в бежански лагери.

Междувременно за първи здравните власти информираха хората в Индия, че трябва да си мият често ръцете. Навик, които повечето индийци никога не са придобивали.

Март започна по същия начин – с политически борби. Управляващите успяха да вземат властта в щат Мадхя Прадеш, след провала в Гуджарат.

На 11 март обаче Световната здравна организация обяви пандемия от новия коронавирус. Два дни по-късно индийското здравно министерство съобщи, че ковид-19 „не е извънредна заплаха за здравето”.

Така, изненадващо на 19 март индийският премиер Нарендра Моди, който до този момент призоваваше нацията да остане спокойна и да не вярва на „слуховете” за коронавируса, обяви заболяването за опасно и призова хората към „социално дистанциране”.  Призив, лесно разбираем за общество, разделено от кастова система.

Той не спомена, че до този момент Индия е изнасяла защитна екипировка и апарати за обдишване. Но призова населението да излезе по балконите и да вдигне шум за индийските медици. Последваха маршове, групови танци и шествия.

Индийските мюсюлмани пък декларираха, че Аллах е отговорът на вируса и призоваха вярващите да се събират в джамиите.

На този фон, внезапно на 24 март в 20:00 часа Моди отново се появи по телевизията, за да съобщи, че от полунощ нататък цяла Индия е поставена под карантина.

Пазарите ще бъдат затворени. Движението на всички транспортни средства, както обществени, така и частни, ще бъде забранено. 1,38 милиарда души ще трябва да останат в жилищата си с нулева подготовка и с четири часа предизвестие.

Според Арундати Рой в последвалите събития, „Индия се разкри в целия си срам - с нейното брутално структурно, социално и икономическо неравенство, с безразличието си към страданието.”

Милиони индийци, останали без работа бяха прогонени от работодателите и наемодателите си. Без обществен транспорт, изхвърлени от градовете, те бяха принудени да вървят към родните си места с дни. Гладни и жадни хора, мъже, жени, деца и старци. Здрави и болни.

Докато вървят част от тях бяха малтретирани от полицията под предлог, че не спазват мерките за „социално дистанциране”. Някои умряха по пътя.

Няколко дни по-късно, притеснено, че масовата миграция ще разпространи вируса по селата, правителството затвори границите между индийските щати. Хората, заварени от мярката по пътищата, бяха принудени да се върнат в градовете и вкарани в специално изградени лагери.

И докато „социално дистанциране” за заможните индийци в кварталите на богатите в мегаполисите, изглежда като това в Европа, то в огромните гета ситуацията е съвсем различна. Улиците са празни, но милиони хора буквално са натъпкани в пренаселените бедняшки квартали, като ефектът е точно обратният на целта за физическа изолация.

Икономиката на страната, която разчита основно на евтин труд, е на практика спряла. Стотици милиони са оставени без препитание. Правителството раздава пакети с храни с лика на премиера Моди, но много хора са застрашени от глад. Всъщност в момента отделните индийски щати правят много повече в подкрепа на населението от централната власт. Само че техните ресурси са ограничени.

В здравната система на страната ситуацията е отчайваща. Обществените болници и клиники в Индия, които по принцип не са в състояние да се справят с почти 1 милиона деца, умиращи всяка година от диария, недохранване и други здравни проблеми. Трябва да лекуват стотици хиляди болни от туберкулоза – една четвърт от случаите на заболяването в света. И са изправени пред отчайваща липса на елементарни хигиенни навици у населението, сега се сблъскват с коронавируса.

Всъщност цялото индийско здравеопазване изведнъж се фокусира върху новата болест и остави останалите проблеми на заден план. Дори институтът за раково болни в Делхи беше затворен.

Междувременно хиндуисткото правителство засили своята реторика и действия срещу опозицията и мюсюлманското малцинство в страната, възползвайки се от мерките на извънредното положение, което Моди удължи до 3 май."

# 9 941
На кой  му дреме за медкейта в Щатите, сметищата в Бомбай  или атмосверното налягане в Гренландия ?

# 9 942
Най-приятната "самоизолация" с котарака Niblo, част втора.

# 9 943
Ето го и преведено изследването за влиянието на Covid върху хемоглобина и причините за задушаване вследствие на вируса: https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2975383689194888 … d=849756578424287
Има и много статии на английски, теорията е на китайски лекари.
Но засега е само това - теория.
Какво е оригиналното изследване?
Няма линк.
Ето истината за въпросната статия във фейсбук: https://www.truthorfiction.com/covid-19-had-us-all-fooled-but-no … tGXULJTP2wktHCp1s

# 9 944
Аз не мога да си обясня, защо толкова много хора около мен наричат реалността в момента "Нормалност"?
Ами не е Нормалност, това е Извънредно Положение, или Карантина (според наложените условия в различните страни).

Общи условия

Активация на акаунт