COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 490 798
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 10 065
На софийските КППта казват, че мерките били затегнати. Както искайте го разбирайте. Не можеш да минеш с номера "отивам на работа" и само декларация. Много хора се изнесоха от София още на 13.03. Тук останаха само работещите, които не са много казано честно. Говоря за тези от провинцията, а не тези, които са си тукашни.

# 10 066
Здравната система ще трябва да се поотпуши, защото наистина не може само един Ковид да се лекува навсякъде, а човек да не може на един кардиолог да отиде. Мои познати лекари реват, че нямало пациенти, а те самите просто нямат обявен график, тоест не приемат, защото се страхуват. Докога така? И после се реве, че ДКЦ-тата нямали приходи. Ми нямат да имат, ама няма аз от джоба си да им го компенсирам. После като се отпуши, пак ще трябва по сто човека пред кабинетите им да чакаме, тогава друг риск ще има.

# 10 067
Хеликаза, такъв лабораторен случай едва ли същестува. С изключение на няколко бранша, хората масово ходят на работа, един човек от домакинството поне веднъж в седмица ходи да пазарува.
Редно е обаче да се прецени риска.
ММ ходи да пазарува веднъж в седмицата и носи храна на нашите. Много по-опасно е обаче да пусна майка ми сама да ходи до магазина. В населеното място, в което тя живее има и случай на коронавирус. Човек, който си е обикалял 10 дни напред- назад, но не са тествали още никой от там.
В случая смятам за по-безопасно да и се оставят продукти до външната порта, от колкото да ходи сама да пазарува. Мъжът ми не е по-опасен за нея от продавачката в магазина.

# 10 068
  • София
Отдавна бях предположил, че докъм 10 юни ще е ИП, белким след празниците си седнем на д-тата малко. Айде, циганите ще ги ограничат, карантинират махалите, доколкото може, ама нас кой да ни ограничи и как, като все сме недосегаеми?

# 10 069
  • София
А защо мислите, че всички "изнасящи се" са болни от коронавирус. Та чак масово ще заразят роднините си в провинцията. В София и да има огнище е ясно в кои квартали е. Точно тези няма къде да пътуват.

# 10 070
И във "справящата се добре" Германия като навсякъде...

Цитат
... През март Нина Маревски и съпругът ѝ се прибрали във Франкфурт на Майн от едно кратко туристическо пътуване до Валенсия. Двамата знаели, че коронавирусът се разпространява бързо в Испания и решили да се поставят под доброволна карантина в лятната си къща на юг. След няколко дни вирусът я съборил:  "Стана изведнъж. Бях в кухнята и готвех, а болестта ме удари като с чук по главата. Нямах никакви сили, вдигнах и температура. Имах чувството, че са тръснали торба цимент върху гърдите ми."

Семейството звъни на здравната служба, но оттам казват, че не могат да тестват Нина за коронавируса, защото не идва от място, което е център на епидемията, а професията ѝ не е системно релевантна. С помощта на свой приятел медик тя все пак изпраща своя проба на частна лаборатория в Хамбург. "Веднага ми отговориха, че съм болна, а концентрацията на вируса в организма ми е много висока. Щели да ми се обадят от здравната служба, за да вземем необходимите мерки и да започне лечение. И до ден днешен чакам това обаждане", казва жената.

Малко след като получава резултатите, Нина Маревски окончателно е съборена от болестта. Тресе я, независимо че се е скрила под планина от одеяла, после цялата потъва в пот, температурата остава 39 градуса, тежестта в гърдите също, пулсът е ускорен, организмът се бори с всички сили срещу вируса, разказва писателката. И добавя: "В такива мигове човек е обсебен от най-елементарните страхове."

Нина и мъжът ѝ звънят на дежурните лекари, но не успяват да се свържат. Тя се усеща на края на силите си, така че двамата накрая решават да се обадят на спешния телефон 112 и да помолят за лекарска помощ. В отговор ѝ дават съвет да се обади отново, ако усети и задух - така Нина Маревски описва онези драматични мигове. Вече била толкова уморена, че нямала сили дори да се ядосва. Мъжът ѝ взел да звъни по разни клиники в околностите, да разказва за състоянието на Нина, за високата температура, за затрудненото дишане. Най-накрая от клиниката в Ханау му обръщат внимание и пращат линейка. Малко по-късно Нина Маревски вече е в болничното легло, с маска и респиратор..

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/16/4055397_kak_prejiviah_uj … ef=home_NaiNovoto

# 10 071
Здравната система ще трябва да се поотпуши, защото наистина не може само един Ковид да се лекува навсякъде, а човек да не може на един кардиолог да отиде. Мои познати лекари реват, че нямало пациенти, а те самите просто нямат обявен график, тоест не приемат, защото се страхуват. Докога така? И после се реве, че ДКЦ-тата нямали приходи. Ми нямат да имат, ама няма аз от джоба си да им го компенсирам. После като се отпуши, пак ще трябва по сто човека пред кабинетите им да чакаме, тогава друг риск ще има.

Моята лична лекарка, която не е спирала да приема, няма много пациенти в последния месец. А преди беше пълно, във всеки един момент чакаха поне по 10 човека пред кабинета и, въпреки, че приема с час. ДКЦ-то е полу-празно, макар че повечето специалисти приемат. Много хора са умрели от страх да не хванат нещо в коридора на поликлиниката, макар че рискът е по-голям в някой магазин.

# 10 072
  • Другата България

Естествено Мери, естествено. Simple Smile Ние лаиците нямаме претенции да сме "последна" инстанция! Остани си със здраве!
Естествено.
Но пък имате претенции за друго, хора всякакви, претенции също. Важното е като човек сочи с пръст някого, все пак първо да погледне себе си.

# 10 073
Издадена ли е вече новата заповед с която се забранява излизането през КПП-тата са мотив "отивам на работа" за следващите 4 дни?
Няма да има нова заповед.
Продължава да си важи настоящата.

# 10 074
Част от моите колеги, които ще работят утре ще са с официална заповед от фирмата, че е работен ден. На КПП-та са казали, че иначе няма да ги пускат.

# 10 075
А защо мислите, че всички "изнасящи се" са болни от коронавирус. Та чак масово ще заразят роднините си в провинцията. В София и да има огнище е ясно в кои квартали е. Точно тези няма къде да пътуват.

Не са разбира се. Каза се, че безсимптомните не могат да заразяват, но някои хора още гледат на майките с деца около блоковете и пенсионерите като на ходеща биологична заплаха. Да мерят температурата на хората, най-добрият индикатор, че има "нещо", пък било то и различно от ковида.

# 10 076
Моите си искат училището, но смятам, че родителите носим отговорност за тях точно затова, че тяхната преценка често не е точна. Ситуацията не е за 'Аз искам' и тропкане с краче. Вместо това ще ги уча на някаква степен самодостатъчност.
Нито аз, нито децата ми 'умираме' от страх, но не бих ги пуснала на едно място с всички тези, които днес ще пътуват и ще обиколят страната. В класа на сина ми има такива деца. И на дъщеря ми също. Мерси, има и други начини на обучение. Мисля, че и министрите имат повече акъл за това точно, никой няма да прати децата тази година на училище, бъдете сигурни. Няма толкова луд човек, за едно починало дете ще бъде разкатан. Мислете бе, хора!
Понеже си ме цитирала, ще ти отговоря. Веднъж и повече не, защото не ми се влиза в безкрайни, безмислени спорове.
Никой от децата не тропа с краче, нито пък някой разчита на тяхната преценка. Преценката е моя като родител. И тя е, че няма нищо страшно. Нито си представям починали деца на училище, нито нищо. Проекцията за това пак е на родителите. Ами говорете им за смърт и страшен вирус и стойте, та чакайте да искат да тръгнат на училище.
Аз за себе си съм убедена в правилността на моите мисли и решения, нямам нужда от утвърждаване и одобрение никъде. Най-малко пък в този форум, където паниката и агресията процъфтяват.

А училището трябва да се възстанови най-късно до септември, защото дистанционното обучение в момента само закърпва положението, не надгражда. Много деца изцяло го изпускат, някои по напълно обективни причини. Не е добре всеки да гледа само собствената си камбанария. Вие нямате проблеми да си учите дистанционно, но много хора имат такива при този тип обучение. Да не говорим, че при стартиране на работа за всички родители, няма да има кой да асистира дистанционното обучение вкъщи и да гледа децата.
Освен да се страхуваме, хубаво е да мислим и за изхода от тази криза.
Нека пуснат училищата, а пък вие като искате, си дръжте детето у дома и не го пускайте на училище.
За мен ползите от училището, приятелите, чистия въздух и контактите са многократно по-големи от надутите в пресата заплахи от вирус, свързан с температура и кашлица.

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 20:51 от Анонимен

# 10 077
  • Germany
Разбира се, че и в Германия е като навсякъде. И тук има доста неуредици. Всички се учат в движение. Има толкова много случаи на хора, които не са тествани или пък на забавени тестове, или пък на хора, които 10 дена чакат резултати...Зависи къде си, какъв е личният ти лекар, а понякога и до късмет. Като навсякъде.

# 10 078
Няма да има измъкване.Като гледам Русия как се вдига броят на заболелите,явно сценарият винаги е един и същ.За съжаление ние сега започваме.Утре новите болни ще са 70, вдругиден 100 и не ми се мисли.
дано не си права, макар че и при мен се въртят такива мисли Sad((((

# 10 079
  • Варна
Моята лична лекарка, която не е спирала да приема, няма много пациенти в последния месец. А преди беше пълно, във всеки един момент чакаха поне по 10 човека пред кабинета и, въпреки, че приема с час. ДКЦ-то е полу-празно, макар че повечето специалисти приемат. Много хора са умрели от страх да не хванат нещо в коридора на поликлиниката, макар че рискът е по-голям в някой магазин.
Не съм ходила при моята ЛЛ и не знам дали приема, но когато ми се е налагало преди ИП 80% от чакащите бяха за попълване на рецептурни книжки - нещо, което сега не е нужно.

Общи условия

Активация на акаунт