COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 660
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 11 760
Ето заради всичкки такива неуредици в здравната ни система, които не само лъснаха, а направо ни ослепяват вече, трябваше да се въведат по-рано мерките  и ИП, за да се подготвят болниците и лекарите, доколкото могат и да поемем негатвите по- леко.
Много е страшно това, което става, оправдания с Ковид, продължава хаосът. А би трябвало да го няма вече.
Трябва много да се пише за всеки такъв случай, и без друго си отиде жена с перитонит вече. Всеки човекши живот и здраве са ценни, не само по приоритетната болест. РЗИ ли следва да отговори на тези въпроси, кой?
Много се ядосах.
Седя си аз вкъщи и  смятам, че  ако изпищя от друго, ще има как да ми се помогне, тъна си в невежество.
Благодаря ви , че пишете тук !
Това е резултат от "гениалната" идея на Щаба, във всяка болница да се лекува ковид. Сега седят празни и връщат тежко болни.

# 11 761

Дадох преди време пример също с абс безсимптомен пациент, който хващат, че нещо не е как трябва, защото му се прави редови скенер, който си му е част от план-лечението му. През това време са му взимали кръв, водили на скенер, извършвали процедури, без специални предпазни средства. На този човек и да му замерят темп на входа на болница - нищо няма да покаже, но е заразен. Пак питам - как се предполага, че ТРЯБВА да го разпознаят?
Държавата е ДЛЪЖНА да осигури безопасни условия на работа на медиците. И не го прави. И те са в правото си да се оплакват също от тази ситуация. Хора са все пак.
Ми и аз това пиша. Прави са лекарите да се оплакват. Дори не са взели тези прословути уж пари за работа на първа линия четох.  Гледам ги, като ръкопляскаха, ми то...всеки облечен различно с какво и как намерили и им дали. При това софийски болници , уж елитни. Да не говорим за хората в малките градчета. Те какво, няма да лекуват или какво да правят хората -да крадат ръкавици от Лидл за хлебчетата ли?

Всички трябва да са оборудвани от лекар до санитар в болници и поликлиники.
Достатъчно време имаха да се подготвят, купят, складират, че и тук вече уж ме произвеждали, от други държави ни търсели, дарявали сме на някои и т.н. , а нашите голи и  боси лекари.
Какво като някой лекар е ортопед примерно, той също трябва да е облечен от-до , когато приема пациенти. Не само първа линия , ами личните...те какво и как да преглеждат. Хубаво нещо е телефона, ама... Санитарите и те са хора и те са в опасност, и те трябва да имат защита , бе всички трябва да са облечени и защитени поне в тези 2-3 месеца ми се струва. Да може хора с проверка на входа да отива, който е с температура в специални кабинети отклонен  и прегледан, и така....

# 11 762
Всъщност американците имаха идея за болница, чиста от ковид. Застана един огромен кораб болница, но за цяла седмица само 10 пациенти имаха, и казаха, че не работи моделът. Не съм проследила какво стана после.

# 11 763
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Положението с приема в болница на човек с диагноза различна от коронавирус, е мисия невъзможна. Буквално. Мъжът ми получи белодробен кръвоизлив и линейката го кара в шест болници в София, в които му беше отказан прием, защото пазят леглата за болни от коронавирус. Шест софийски болници и близо 5 часа обикаляне с линейката. Лекарите от Бърза помощ бяха безкрайно човечни и искрено се възмущаваха на ситуацията. В седмата болница го приеха. Реално тази линейка, вместо да спасява човешки животи, пет часа обикаля с един пациент, за да му търси място в болница. Ненормално, тъжно и обречено. Колко човека умряха през това време от нещо, различно от коронавирус?
Ако горното е истина съм абсолютно съм отвратена! Какво са се барикадирали тия наши болници? Пълно безобразие, струва си да уведомите медиите за случката.
На брифингите се твърди, че болниците реагират адекватно на всички спешни случаи, различни от коронавирус, но това изобщо не е вярно. Писах на btv, не реагираха.

За съжаление преди 7 дни ми се случи среща с бърза помощ. След като ги чакахме 4 часа и 30 минути, лекарката заяви отчаяно, че няма да намерим болница, над 60% от болните не приемат нищо освен корона. Нашият пациент - мой баща е с диабет, пневмония с тежък излива, но не корона. Няма кой да не вземе. 30 екипа от бърза помощ били под карантина, антези дето още не са едвам кретат и нямат какво да правят дори с много тежки пациенти.

Ужасена и възмутена съм. Сега сме на домашно лечение с антибиотици по Вайбър, пуснати изследвания с домашно посещение от лабораторията, които още не са излезли всички, взети с трето посещение от старша лаборантка, защото вените на пациента не стават за никоя от предишните 2.

Мъка и безхаберие.

А бТВ няма да отразят такова нещо. Свобода на словото българска.

gabiplus , melinda11, наистина е много шокиращо ! gabiplus , искрено ви желая положението със съпруга ти да е наред, melinda11, а на теб с баща ти!
Но съм озадачена.
От линейката не звънят ли предварително в болниците, за да знаят къде ще приемат пациента, къде има места?
 Вчера говорих с моя близка от белодробната болница и тя ми каза, че имат създадено отделение за коронавирус. Другите отделения си работят, не са резервирани всички легла за КВ.
Звънят. Не от линейките, а от централата, там, където се приемат повикванията. Затова и аз съм силно озадачена от този случай на съфорумката. Това са най-големите болници в София, Пирогов е спешна болница, наистина не разбирам как се е случило подобно нещо, особено след като в момента болните от ковид не са чак толкова много, и след като отделенията наистина са обособени отделно, тези за пациенти с коронавирус. Но че има много забатачване в прием на спешни пациенти сега и класификация на това кой е спешен и кой не е факт.

# 11 764
  • в страната на чудесата
... Това, което се случва във Видин е много тревожно, там по принцип нещата са си зле, а сега... Днес попитаха Мутафчийски може ли да се пренасочат лекари - той отговори как да пренасочим като няма. Е, защо обричаме цяла област и на без това най-бедния регион в България на произвола на съдбата? Защо имам чувството, че правим грешките на Италия? Дори там има области, които не са засегнати толкова сериозно, а при нас дали ще е така?
Това, което се случва във Видин е от години. Защо регионите са без лекари? Защото години, десетилетия общините не полагат усилия за запазване на подобни специалисти. Кой е луд да ходи да работи в мизерия, в риск от цигански набези, за 650 лв заплата, ако може да избира? Общинар от белоградчишката болница каза - да, няма пари за заплати, разчитаме на морала на медиците!!! Колко удобно. Той не се отказал от своята заплата.
Значи това което става в общинските болници в страната е проблем на общините, не на Мутафчийски.

# 11 765
  • Bulgaria
... Това, което се случва във Видин е много тревожно, там по принцип нещата са си зле, а сега... Днес попитаха Мутафчийски може ли да се пренасочат лекари - той отговори как да пренасочим като няма. Е, защо обричаме цяла област и на без това най-бедния регион в България на произвола на съдбата? Защо имам чувството, че правим грешките на Италия? Дори там има области, които не са засегнати толкова сериозно, а при нас дали ще е така?
Това, което се случва във Видин е от години. Защо регионите са без лекари? Защото години, десетилетия общините не полагат усилия за запазване на подобни специалисти. Кой е луд да ходи да работи в мизерия, в риск от цигански набези, за 650 лв заплата, ако може да избира? Общинар от белоградчишката болница каза - да, няма пари за заплати, разчитаме на морала на медиците!!! Колко удобно. Той не се отказал от своята заплата.
Значи това което става в общинските болници в страната е проблем на общините, не на Мутафчийски.

Така е, но в случая на пандемия трябва да се направи нещо. Дори и карантина да е, след като няма друг начин на овладяване на положението. Защо трябва да се обричат хората там? Ако по принцип могат да изберат да отидат в друга болница, то сега няма да имат тази възможност.

# 11 766
Ето заради всичкки такива неуредици в здравната ни система, които не само лъснаха, а направо ни ослепяват вече, трябваше да се въведат по-рано мерките  и ИП, за да се подготвят болниците и лекарите, доколкото могат и да поемем негатвите по- леко.
Много е страшно това, което става, оправдания с Ковид, продължава хаосът. А би трябвало да го няма вече.
Трябва много да се пише за всеки такъв случай, и без друго си отиде жена с перитонит вече. Всеки човекши живот и здраве са ценни, не само по приоритетната болест. РЗИ ли следва да отговори на тези въпроси, кой?
Много се ядосах.
Седя си аз вкъщи и  смятам, че  ако изпищя от друго, ще има как да ми се помогне, тъна си в невежество.
Благодаря ви , че пишете тук !
Това е резултат от "гениалната" идея на Щаба, във всяка болница да се лекува ковид. Сега седят празни и връщат тежко болни.
Без да защитавам НОЩ, си мисля, че и преди ковид не е било кой знае колко различно. Да чукам на дърво, не ми се е налагало, та малко си спекулирам.
Но ако сега това е удобното обяснение, за да отказват помощ, не зная вече чия е отговорността.
Като ги слушам от тв, дори се бях успокоила. Набавени 16 000 дози лекарства, има легла, всичко точ. Някак излязох от вцепенението, викам си - квот, такова. Всички ще ни бамне ковида по някоя лигавица, ще го преживеем. А то , междувременно, това безумно оправдание , че заради вируса, няма да лекуваме , който има нужда от спешна помощ, ми идва ама ммммнннноооого в повече. Не зная кой е отговорен за това. Този министър Ананиев, да ви кажа честно, като го видя и жал ми става за човечеца. Накрая ще получи или инфаркт, или нещо друго. Ми сменете го, брре.

# 11 767
  • Sredets/Burgas
какво да правят хората -да крадат ръкавици от Лидл за хлебчетата ли?
Всъщност в мизерното спешно при майка ми, две-три седмици сестрите са били само с такива ръкавици.
Сега вече уж си оборудваха.

# 11 768

Лечебните заведения купуват за персонала си. В този смисъл личните лекари и специалистите от доболничния сектор са също лечебни заведения и следва да си ги купуват. Има списък с доставчици. Нарастването на разходите може би ще се проведе в нарастване на цените на прегледи и манипулации.
Да, така беше и го знам. Но това е при нормални обстоятелства. Сега имаме пандемия, има вирус силно заразен, има опасност за всички. Дори само за пациентите (хайде лекарите да се оправят) е важно държавата да вземе мерки и да са в безопасност. Има и извънредно положение, а това променя силно нещата.

Не, лекарите не са длъжни да си купят костюм, шлем и ръкавици. Това в тази ситуация е длъжна държавата, щаба, РЗИ и там по веригата. Не са длъжни те, а и няма откъде често. Това е национален въпрос за мен.
Санитари, лаборанти и всички в едно медицинско заведение трябва да са облечени, защитени и длъжни да ги носят и работят с такива. Не само заради себе си и семействата си, както си мислят повечето, а и заради пациентите и отишлите там.

# 11 769
Цитат
В съвместна пресконференция с института "Роберт Кох" германският здравен министър Йенс Шпан обяви, че епидемията от коронавирус в Германия "отново е контролируема". Германската здравна система е в добро състояние - най-вече заради високия брой квалифициран персонал в сферите на медицината и грижите за болни хора, посочи той. Освен това, по думите му, страната може да разшири капацитета от легла в интензивните отделения. Много от заразените с коронавриус имат леки симптоми и могат да се лекуват у дома, посочи Шпан. Шест от седем пациенти са лекувани от личните си лекари или други специалисти, уточни здравният министър.

http://glasove.com/categories/novini/news/germaniya-epidemiyata- … e-e-kontroliruema

# 11 770
Скрит текст:
Скрит текст:
Положението с приема в болница на човек с диагноза различна от коронавирус, е мисия невъзможна. Буквално. Мъжът ми получи белодробен кръвоизлив и линейката го кара в шест болници в София, в които му беше отказан прием, защото пазят леглата за болни от коронавирус. Шест софийски болници и близо 5 часа обикаляне с линейката. Лекарите от Бърза помощ бяха безкрайно човечни и искрено се възмущаваха на ситуацията. В седмата болница го приеха. Реално тази линейка, вместо да спасява човешки животи, пет часа обикаля с един пациент, за да му търси място в болница. Ненормално, тъжно и обречено. Колко човека умряха през това време от нещо, различно от коронавирус?
Ако горното е истина съм абсолютно съм отвратена! Какво са се барикадирали тия наши болници? Пълно безобразие, струва си да уведомите медиите за случката.
На брифингите се твърди, че болниците реагират адекватно на всички спешни случаи, различни от коронавирус, но това изобщо не е вярно. Писах на btv, не реагираха.

За съжаление преди 7 дни ми се случи среща с бърза помощ. След като ги чакахме 4 часа и 30 минути, лекарката заяви отчаяно, че няма да намерим болница, над 60% от болните не приемат нищо освен корона. Нашият пациент - мой баща е с диабет, пневмония с тежък излива, но не корона. Няма кой да не вземе. 30 екипа от бърза помощ били под карантина, антези дето още не са едвам кретат и нямат какво да правят дори с много тежки пациенти.

Ужасена и възмутена съм. Сега сме на домашно лечение с антибиотици по Вайбър, пуснати изследвания с домашно посещение от лабораторията, които още не са излезли всички, взети с трето посещение от старша лаборантка, защото вените на пациента не стават за никоя от предишните 2.

Мъка и безхаберие.

А бТВ няма да отразят такова нещо. Свобода на словото българска.

gabiplus , melinda11, наистина е много шокиращо ! gabiplus , искрено ви желая положението със съпруга ти да е наред, melinda11, а на теб с баща ти!
Но съм озадачена.
От линейката не звънят ли предварително в болниците, за да знаят къде ще приемат пациента, къде има места?
 Вчера говорих с моя близка от белодробната болница и тя ми каза, че имат създадено отделение за коронавирус. Другите отделения си работят, не са резервирани всички легла за КВ.
Звънят. Не от линейките, а от централата, там, където се приемат повикванията. Затова и аз съм силно озадачена от този случай на съфорумката. Това са най-големите болници в София, Пирогов е спешна болница, наистина не разбирам как се е случило подобно нещо, особено след като в момента болните от ковид не са чак толкова много, и след като отделенията наистина са обособени отделно, тези за пациенти с коронавирус. Но че има много забатачване в прием на спешни пациенти сега и класификация на това кой е спешен и кой не е факт.

Според мен е възможно само и единствено по класификацията за "спешен" да е имало разногласия. Вчера питах една приятелка в Пирогов, хирургична сестра, след като прочетох този казус - приемат ли хора, ето отговора:

# 11 771
  • Пловдив

Сега дори на преглед не можеш да отидеш, защото...да не заразиш, не се знае, по телефона. Няма лошо, аз го спазвам, но пък да се пие за всичко антибиотик, да не знаеш какво ти е, да не можеш една снимка да направиш, да не се изследваш. То.. и мен ме е страх да не се заразя, но пък понякога се налага и няма човек
Всъщност можеш и снимка, и изледвания да си направиш. Да отидеш на преглед при специалист-също. Работят голяма част и от личните лекари, и специалисти на частно. Вече със спешния прием е по-замотано, но пак е въпрос на лоша организация, а не на "лекарите са убийци".
Извънредното положение ще свърши, някои така и не разбраха какво е карантина. Това не към фанфанито, по принцип.
А идеята пристигащите да се слагат в карантинни центрове...Затворете на едно място хиляди  здрави и болни и после ще има "станахме Италия!"

# 11 772
https://www.bbc.com/news/uk-52335210
И британците са скептични относно бързите тестове. Не са намерили достатъчно надеждни такива. Не се знае дали отразените антитела са достатъчни да осигурят имунитет. Не е сигурно, че човек с антитела не продължава да заразява.

# 11 773
  • в страната на чудесата
Няма значение кой какво мисли за правилно Simple Smile фанфанито. Нещата са такива, каквито са. Те полицаите си купуваха предпазни средства, дето са държавни служители.
МК, как си представяш това да стане? Кой да отиде да работи във Видин и Белоградчик? И защо? Ти би ли отишла ако няма парамедици - могат да те обучат за две седмици. Не ми отговаряй. Да се намери кой да иде, ама ти няма, нали?
Има болници в региона, ще си ги возят. И при карантина селищата пропускат болни.

# 11 774
  • Другата България
Скрит текст:

Така е, но в случая на пандемия трябва да се направи нещо. Дори и карантина да е, след като няма друг начин на овладяване на положението. Защо трябва да се обричат хората там? Ако по принцип могат да изберат да отидат в друга болница, то сега няма да имат тази възможност.
Ти си продължаваш с "нещото". И че трябва. Ама знам, че знаеш, или поне си чула, че там отдавна трябваше да се направи не "нещо", а много неща. Колко пъти писах за Видин специално, и с теб сме говорили по въпроса. Там е така от години, наистина от години, проблемът с кадрите, и не само. Как да се направи каквото и да било, като няма, наистина няма кадри? Там няма хора, по принцип, да не говорим за медицински персонал. Откъде да го вземат? Сама видя възрастта на заразения лекар - 77 години. И работи, защото няма кой друг. Той не е единствен, има още като него. Сега идеята е да се пренасочват ОПЛ-та за персонал на отделението с ковид, или да запълват други "дупки", от което хаосът ще стане още по-голям. Пациентите на неврологията пък се пренасочват към Лом. Там болницата също не е в цветущо състояние, и там ще "изпушат". Изобщо....да приключва по-бързо тази абсурдност, защото наистина умират хора ей така, от забавяне, от мотаене между ОПЛ, СП, отделения на болници, бюрократични неуредици и проблеми на хартия.

Общи условия

Активация на акаунт