COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 364
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 11 745
  • София
И на мен ми е чудна тази работа. От една страна само преди две седмици се вайкаха директори на болниците, че покрай короната имат проблем с другите клинични пътеки и с финансирането, защото като нямат дейност - няма и пари, а сега като ги успокоиха, че ще си получат 80 процента финансиране, изведнъж не приемат.

# 11 746
Половината заразени нямат симптоми.  
Ако приемем, че тези данни важат и за останалата част от населението,  означава, че безсимптомните заразоносители са адски много.

От руската преса днес  
https://vz.ru/world/2020/4/18/1034911.html
"Представителят на Националната комиссия по здравеопазване на КНР Ми Фан.... в сряда съобщи, че от всички китайци с положителна проба за вируса, симптоми са развили само една пета и това са хората, регистрирани като потвърдени случаи. Така истинските мащаби на епидемията се оказват много по-големи от съобщеното" . Не съм търсила по други медии, но най-вероятно е така. /Не допускам чак толкова да се объркат журналистите/.

Обаче от една страна епидемията е по-голяма, но от друга, ако само една пета изобщо провяват симптоми, не е ли доста по-лека от очакваното?

# 11 747
САЩ е поискала достъп до лабораториите в Ухан
По Нова ТВ преди малко говориха за т.н. тук "луд" професор

https://blitz.bg/svyat/stava-napecheno-sashch-poiskakha-dostp-do … ZNZRpeJRhZUTjKWbA

# 11 748
Ето заради всичкки такива неуредици в здравната ни система, които не само лъснаха, а направо ни ослепяват вече, трябваше да се въведат по-рано мерките  и ИП, за да се подготвят болниците и лекарите, доколкото могат и да поемем негатвите по- леко.
Много е страшно това, което става, оправдания с Ковид, продължава хаосът. А би трябвало да го няма вече.
Трябва много да се пише за всеки такъв случай, и без друго си отиде жена с перитонит вече. Всеки човекши живот и здраве са ценни, не само по приоритетната болест. РЗИ ли следва да отговори на тези въпроси, кой?
Много се ядосах.
Седя си аз вкъщи и  смятам, че  ако изпищя от друго, ще има как да ми се помогне, тъна си в невежество.
Благодаря ви , че пишете тук !

# 11 749
Стотици хора  нарушиха правилата за социално дистанциране и се събраха в петък в Хънтингтън Бийч, Калифорния, за да протестират срещу  ограниченията на американския щат, пише TT с позоваване на CNN.

Подобни протести имаше и в няколко други щата, а президентът Доналд Тръмп написа в поредица от публикации в Twitter в петък, че щатите Минесота, Мичиган и Вирджиния трябва да бъдат "освободени".

Подобни демонстрации се проведоха през последните дни в Охайо и Тексас. Въпреки че огромното мнозинство от американците спазват указанията и остават вкъщи, очевидно е, че на много места нараства фрустрацията заради  ограничения.

Хиляди хора демонстрираха и в щата Мичиган, и получиха подкрепа от най-високото политическо място. Президентът Доналд Тръмп написа в Twitter: „Освободете Мичиган“ и отправя същия призив към Вирджиния и Минесота. Губернаторите и на трите щата са демократи. Техните ограничения са твърде сурови, заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом. Починалите в САЩ са над 37 000, а заразените над 710 000.

Снимки от протеста в Минесота и плакат с надпис: BE LIKE SWEDEN!

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 16:05 от Анонимен

# 11 750
И на мен ми е чудна тази работа. От една страна само преди две седмици се вайкаха директори на болниците, че покрай короната имат проблем с другите клинични пътеки и с финансирането, защото като нямат дейност - няма и пари, а сега като ги успокоиха, че ще си получат 80 процента финансиране, изведнъж не приемат.
Ето защо не е трябвало да им осигуряват финансиране без извършена дейност. Видяхме до какво води това ако е вярно разказаното. И е крайно време да се огласи проблемът, стига са ни размахвали пръст колко сме непослушни и как си го заслужаваме здравеопазването, пък как лекарите се жертвали за нас. Тази сутрин като го поразпитаха генерала, се оказа че повечето от заразените медици не са работили с корона, а са от други отделения и или са се заразили отвън, или не са разпознали болен от корона пациент. Да си подобрят организацията значи и да престанат да каканижат как болните от корона заразяват лекарите.

# 11 751
Таис, няма да ти се помогне за съжаление. Аз съм в непрекъснат стрес за близък в тежко състояние. То и преди нямаше кой да помогне и обикалях с таксита и в критично състояние болници с нея. Чак вечерта в едната я приеха, то и на 112 звънях тогава бясна и отчаяна.
Сега дори на преглед не можеш да отидеш, защото...да не заразиш, не се знае, по телефона. Няма лошо, аз го спазвам, но пък да се пие за всичко антибиотик, да не знаеш какво ти е, да не можеш една снимка да направиш, да не се изследваш. То.. и мен ме е страх да не се заразя, но пък понякога се налага и няма човек да тръгне ей-така без нищо.

Парковете викате да се отворят, да се понапичате. Ми аз викам болниците и поликлиниките да оборудват всички лекари за безопасност, да има някакви правила строги и да може народа да ходи да се преглежда, лекува и т.н.
Болниците трябва да приемат хора, ама и преди това нямаше места поне в София и не стояха по пътека, колкото е определено, за да се освободят за следващите да се помогне.
За мен поне е ясно (доколкото съм се сблъсквала), че няма достатъчно леглова база за лечение и приемане на пациенти. Сега с този ковид пък съвсем.

Лекарите не трябва да си купуват безопасност, на тях им се полага от държавата. Да не се правят на отнесени от щаба и здравната каса. Кой нормален човек ще работи с хора и ще си рискува живота. Къде е държавата, нали уж има вече костюми, шлемове, маски и какво ли не. Да ги раздадат на лекарите без значение дали са ЛЛ, дали са в болница или където и да е. Щом са лекари и работят трябва да са защитени максимално и да преглеждат хората.
Аз поне така разбирам нещата.

# 11 752
Val, много ясно е казано кога в България се обявава епидемия - 200 заболели на 10 000. Значи това условие се спазваше по време на грипа, а сега -не. Какъв е изводът? И слава Богу доста хора започнаха да се усещат  по този параграф и да си задават въпроси. Пак ще се повторя- вирус има, епидемия, камо ли пандемия - няма.Има инфодемия с всички произтичащи от това последствия.
Когато вируса е грип, сте права. Когато е холера, при 20 заболели се обявява епидемия, при неизвестен вирус - при 3 (ТРИМА)!

# 11 753
Ето защо не е трябвало да им осигуряват финансиране без извършена дейност. Видяхме до какво води това ако е вярно разказаното. И е крайно време да се огласи проблемът, стига са ни размахвали пръст колко сме непослушни и как си го заслужаваме здравеопазването, пък как лекарите се жертвали за нас. Тази сутрин като го поразпитаха генерала, се оказа че повечето от заразените медици не са работили с корона, а са от други отделения и или са се заразили отвън, или не са разпознали болен от корона пациент. Да си подобрят организацията значи и да престанат да каканижат как болните от корона заразяват лекарите.

А кой ги заразява според теб? Аз дадох пример - 2 жени от карантинираното село бягат, преди да сложат КПП-тата. Идват в София, в редово (не-ковид) отделение за някаква процедура. В редовите отделения да не мислиш, че със скафандри работят? Ми не. Имат си нормални маски, на места даже платнени и толкоз. Тези жени и да нямат ясно изразени симптоми, може да си разнасят вируса. Вариант е на всеки, влизащ в болница, да си прави бърз тест за Ковид и чак след резултат - прием. Ама това е в правомощията на властта да го каже като заповед, не в отделните болници. Защо се обвиняват лекарите, като те СА реално потърпевши от липсата на организация от по-горно ниво. Как разпознаваш коронапациент, който няма симптоми по-точно, че на мен не ми е ясно (и на тях също)? Simple Smile
Дадох преди време пример също с абс безсимптомен пациент, който хващат, че нещо не е как трябва, защото му се прави редови скенер, който си му е част от план-лечението му. През това време са му взимали кръв, водили на скенер, извършвали процедури, без специални предпазни средства. На този човек и да му замерят темп на входа на болница - нищо няма да покаже, но е заразен. Пак питам - как се предполага, че ТРЯБВА да го разпознаят?
Държавата е ДЛЪЖНА да осигури безопасни условия на работа на медиците. И не го прави. И те са в правото си да се оплакват също от тази ситуация. Хора са все пак.

# 11 754
  • в страната на чудесата
Таис, няма да ти се помогне за съжаление. Аз съм в непрекъснат стрес за близък в тежко състояние. То и преди нямаше кой да помогне и обикалях с таксита и в критично състояние болници с нея. Чак вечерта в едната я приеха, то и на 112 звънях тогава бясна и отчаяна.
Сега дори на преглед не можеш да отидеш, защото...да не заразиш, не се знае, по телефона. Няма лошо, аз го спазвам, но пък да се пие за всичко антибиотик, да не знаеш какво ти е, да не можеш една снимка да направиш, да не се изследваш. То.. и мен ме е страх да не се заразя, но пък понякога се налага и няма човек да тръгне ей-така без нищо.

Парковете викате да се отворят, да се понапичате. Ми аз викам болниците и поликлиниките да оборудват всички лекари за безопасност, да има някакви правила строги и да може народа да ходи да се преглежда, лекува и т.н.
Болниците трябва да приемат хора, ама и преди това нямаше места поне в София и не стояха по пътека, колкото е определено, за да се освободят за следващите да се помогне.
За мен поне е ясно (доколкото съм се сблъсквала), че няма достатъчно леглова база за лечение и приемане на пациенти. Сега с този ковид пък съвсем.

Лекарите не трябва да си купуват безопасност, на тях им се полага от държавата. Да не се правят на отнесени от щаба и здравната каса. Кой нормален човек ще работи с хора и ще си рискува живота. Къде е държавата, нали уж има вече костюми, шлемове, маски и какво ли не. Да ги раздадат на лекарите без значение дали са ЛЛ, дали са в болница или където и да е. Щом са лекари и работят трябва да са защитени максимално и да преглеждат хората.
Аз поне така разбирам нещата.
Лечебните заведения купуват за персонала си. В този смисъл личните лекари и специалистите от доболничния сектор са също лечебни заведения и следва да си ги купуват. Има списък с доставчици. Нарастването на разходите може би ще се проведе в нарастване на цените на прегледи и манипулации.

# 11 755
Ясно е едно: днес само Ковид19 е важен за болници, поликлиники, зъболекари, ЛЛ и т.н. И то само ако човек е на умирачка.
Всички други умират от бездействието на т.нар. лекари, на които излъгани души ръкопляскат.
Да не му се налага на човек да се нуждае от лечение!
И преди Ковид19 беше така, но сега е още повече в сила!!!

# 11 756
  • Другата България
В отговор на Срало мече карантина има в София да изброявам ли какво трябва да се спазва като инструкция или до сега всичко работеше в София.

Карантина и ИП са две отделни неща.

Айде пак...ама вие двете с МериАн въобще не желаете да разберете, че карантината е част от извънредното положение. То бива, бива ама...цял закон има за Извънредното положение, вземете и го прочетете и се мирнете. В чл. 2 на този закон е записано, че "Министърът на здравеопазването освен по Закона за здравето може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон". В този смисъл, карантинните мерки се въвеждат и премахват по преценка на Министъра на здравеопазването, наредбите ги пускаха тук съфорумци, който иска да си ги намери.
Делта, за пореден път ще те помоля да не пишеш и не представяш собствените си интерпретации на термини, закони, наредби, правилници или каквото и да било друго като верни, истински и меродавни. Както и да ме съветваш индиректно /защото аз с теб отдавна приключих по този въпрос/ какво да разбирам и какво да не разбирам, още повече, че не само аз ти казвам, че именно ти не разбираш и не тълкуваш вярно не само закона за ИП. Което пък от друга страна изобщо не ти пречи да продължаваш да го коментираш, както и да насочваш останалите какво да мислят. И не само това. Наистина "то бива, бива, ама..."
Разсъждавай си, пиши си, но не сочи с пръст останалите, които не ти вярват, защото /ще си позволя да те цитирам по памет/ "има хора, които не са тъпи, могат и сами да разсъждават и няма нужда някой да им трие сол на главата".
Силно се надявам да си се ограмотила и относно това какво е хипертонията - болест или симптом.

# 11 757
Флейм, в някои от случаите се заразяват лекари като всички нас - били на ски, на конференция, в магазина, в метрото. И го пренасят след това на пациенти. Има го и това. А относно организацията как да не се заразяват от болни в процеса на работа - да си я създадат, но да не връщат болни с предтекст, че чакат коронавирусни. Съзнавам, че и двете страни в тази ситуация страдат, но докато лекарите ще ги чуе някой и техните близки няма да останат без грижа, за редовите хора нещата са много страшни оставени вкъщи на самотек и естествен подбор.

# 11 758
  • Bulgaria
Много е трудно да се отсее кой пациент е с коронавирус и кой - не. Без наличието на бързи тестове, които да са 99% точни, бих казала, че е почти невъзможно. Проблемът е, че може да попадне пациент с коронавирус в друго отделение и оттам става страшно, както за лекари и всички други медици, така и за пациентите. Аз на този етап не виждам как може да се случат нещата, без да минем по този сценарий. Мисълта, че човек може да има нужда от спешна помощ, независимо поради каква причина, но може да не я получи и мен ме ужасява. Това, което се случва във Видин е много тревожно, там по принцип нещата са си зле, а сега... Днес попитаха Мутафчийски може ли да се пренасочат лекари - той отговори как да пренасочим като няма. Е, защо обричаме цяла област и на без това най-бедния регион в България на произвола на съдбата? Защо имам чувството, че правим грешките на Италия? Дори там има области, които не са засегнати толкова сериозно, а при нас дали ще е така?

# 11 759
  • София
Положението с приема в болница на човек с диагноза различна от коронавирус, е мисия невъзможна. Буквално. Мъжът ми получи белодробен кръвоизлив и линейката го кара в шест болници в София, в които му беше отказан прием, защото пазят леглата за болни от коронавирус. Шест софийски болници и близо 5 часа обикаляне с линейката. Лекарите от Бърза помощ бяха безкрайно човечни и искрено се възмущаваха на ситуацията. В седмата болница го приеха. Реално тази линейка, вместо да спасява човешки животи, пет часа обикаля с един пациент, за да му търси място в болница. Ненормално, тъжно и обречено. Колко човека умряха през това време от нещо, различно от коронавирус?
Ако горното е истина съм абсолютно съм отвратена! Какво са се барикадирали тия наши болници? Пълно безобразие, струва си да уведомите медиите за случката.
На брифингите се твърди, че болниците реагират адекватно на всички спешни случаи, различни от коронавирус, но това изобщо не е вярно. Писах на btv, не реагираха.

За съжаление преди 7 дни ми се случи среща с бърза помощ. След като ги чакахме 4 часа и 30 минути, лекарката заяви отчаяно, че няма да намерим болница, над 60% от болните не приемат нищо освен корона. Нашият пациент - мой баща е с диабет, пневмония с тежък излива, но не корона. Няма кой да не вземе. 30 екипа от бърза помощ били под карантина, антези дето още не са едвам кретат и нямат какво да правят дори с много тежки пациенти.

Ужасена и възмутена съм. Сега сме на домашно лечение с антибиотици по Вайбър, пуснати изследвания с домашно посещение от лабораторията, които още не са излезли всички, взети с трето посещение от старша лаборантка, защото вените на пациента не стават за никоя от предишните 2.

Мъка и безхаберие.

А бТВ няма да отразят такова нещо. Свобода на словото българска.

Подобно и при нас.... майка ми с бъбречна криза преди дни. Решиха да не чакат линейка, направо в Александровска. Правили й изследвания, всичко, след 4 часа висене казват, че нямат легла. Та накрая в Пирогов поне след техните 4 часа в изследвания (не признавали тези от Александровска, това няма да го коментирам), два рентгена за един ден, я приеха. Обикалянето започна в 13ч, в 22.30 беше настанена. Поне лекарите вътре и сестрите били много мили и отзивчиви.

Общи условия

Активация на акаунт