COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 754
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 795
Сестра ми живее в Лондон, в центъра на заразата и всеки ден си извежда детето сутрин за един час на ден (толкова е разрешено). Не носят маски, там никой не носи. Да са ми живи и здрави, оцелели са до момента. Нас тука луди ни направиха с 900 болни - носете маски, не носете, неизлизайте, излизайте и те не знаят какво да правим в крайна сметка. Днес видях стотици хора по улиците и 90% от тях бяха или без маска или опъната проформа. Съжалявам, ама за мен държането на децата вкъщи отдавна вече не е мярка за борба с корона вируса - извеждам ги, страним от хора и това е. Но мога да ви уверя, че хората масово освен, че не носят маски, не спазват и дистанция. Никой не вярва ли, не им дреме ли, не мога да си го обясня.

# 12 796

FlameV, не е  само страх и този елемент го има при някои хора, но не е само това. Зад приказките с грипа и подценяването на опасността стоят и доста големи икономически интереси, не го забравяй.

А, аз по-скоро визирах кривите сметки тук.

Иначе "пилците се броят наесен". Като мине - тогава точен %. И то, ако им е угодно да го кажат, естествено. На Китай въобще не им вярвам в данните напр.

# 12 797
Barbabeau ,
Как ви комуникират нещата в Италия? Каква казват че е целта?
Не вярвам методиката да е кой знае колко грешна, според мен идва от многото нови случаи. Германия за 3.седмици свалиха значително, Австрия и Швейцария също, Испания дори...

В Азия май започна нова вълна. Япония до две седмици ще е във вихъра. Твърде дълго се правиха на ударени. В Сингапур категорично качват бройките...Някой знае ли там как са с мерките?

За Италия трябва да се разглежда отделно положението в Ломбардия и по точно отделни места в Ломбардия. Все пак Ломбардия е епицентър на епидемията. Там има голямо подобрение, в официалния сайт на Ломбардия може да се види как се развиват нещата от самото начало досега. Всеки ден публикуват данни, вечер след 19 часа и може да се види по дни, като се скролне надолу
 https://www.lombardianotizie.online/coronavirus-casi-lombardia/

За Сингапур казват, че многото нови случаи са на завърнали се мигранти работници, които живеят заедно в жилищни блокове.

# 12 798
Скрит текст:
Ох, бе, Тесла. Какво сваляне от 1% до 0,6%?!  Едното ( около 1%, по точно 0,8% - 0,9% ) са положителните резултати от масовото тестване сред желаещите да бъдат тествани, а 0,6% са резултатите от напълно случайния подбор. Два различни показателя. А самите автори на публикацията в The New England Journal of Medicin казват, а и аз го написах, че резултатите от масовото тестване са доста стабилни във времето (засега поне), но пък ти даже успя да анализираш на какво се дължи несъществуващата промяна от 1% до 0,6%.  Simple Smile

В Исландия няма никаква статистика за отношение 3/1 имунитет/активни. Това, че ти си решил да си прехвърляш някакви статистики от тук и там така фриволно, си е твой патент. Обаче така не се прави.

Но явно сега това е новият начин за изчисляване на “истинската” смъртност в Исландия. Предишният вече не върши работа, защото 1%, който използваше, “вече стана” 0,6% и сметките да докараш “реалните случаи” до “доста над 1%” и смъртността да пасне на Банско (под 0,3%), не излизат. Нова “формула” си трябва, да. Simple Smile

И за пореден път. Ще има изчисления за смъртността, базирани на данните в Европа. Много вероятно и да се разминават с тези в Китай и ДП. Но тези неща ще се правят от хора, които знаят какво правят, а то няма да е нищо общо с това, което ти правиш, още повече, променяйки си “формулите”, за да пасне на желания резултат.

И аз не знам защо продължавам да се занимавам с алабализмите, които постоянно пишеш. Май е вече време и аз да ги прескачам.
Много се надявам да се вслушаш в собственият си призив към себе си и просто да ме прескачаш защото е уморително да ти оборвам неверните твърдения във всеки един пост към мен без изключение, затова просто съм ги подчертал.
Преди 1 месец
Цитат
В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 човека без никакви симптоми изследователите оценяват разпространението на болестта на малко над 1%.
https://www.investor.bg/drugi/338/a/smyrtnostta-pri-koronavirusa … -po-niska-301116/

Интересно ми е и как спориш с официалната стат. за съотношението имунитет/активна инфекция.Grinning Но твоя си работа, щом искаш спори с официалната стат. Може би твърдиш че истинското съотношение е абсолютно различно, и че разпостранението на заразата в епидемиологичното дърво на Исландия следва други логически закони различни от тези които показват изследванията на населението. Не ти забранявам да го вярваш, но не очаквай от мен да го вярвам. Затова най добре ме прескачай. Въпреки че данните които представяш лично на мен са ми много полезни и аз няма да те прескачам. Постовете са ти информативни и на мен лично са ми много полезни, но ако искаш наистина най добре ме прескачай ако те дразня или не си съгласна с мен.

Скрит текст:
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Точно тази статия чета. Всъщност, доста претенции имат размишленията му. И определено статията не е написана само от него. Размишленията му относно вируса доста противоречат с изследвания на други учени, някои от които негови колеги от Станфорд.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/antibody-study-sug … chobox=1587199271

Разсъжденията относно здравната система - ОК, това е нещо твърде дълго коментирано и факт.
Но икономическите му разсъждения са абсурд.

Всъщност, лесни въпроси, но няма лесни отговори.

Много се радвам че това което предвиждам че ще се случи започва лека полека да се случва.
Скрит текст:
Цитат
Но за смъртността е в известен смисъл прав, не излиза да е чак толкова висока, колкото се смяташе преди.
Добро утро, тепърва още и още изследвания ще излизат в тази посока и ще видите колко е истинската смъртност и като се разбере ще ми е интересно тогава какво ще кажат всички като стане ясно че кривите ми сметки са били прави. Simple Smile
Те дават диапозон 0,12-0,20% който е една идея по нисък от този който показват моите изчисления 0,15-0,30%, аз много ще се радвам ако истинската смъртност се окаже и по ниска но ме съмнява. Защото данните от масовите скрининги на случаен принцип а те са вече доста в най различни държави показват една идея по висок резултат.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 03:53 от Анонимен

# 12 799
  • Варна
Вчера много се ядосах на един дядо. То и аз съм баба на малко внуче, но той беше едно 20 години по-стар. Отидох в хранителния магазин по-рано, за да избегна струпване на хора и опашки на касата. И други бяха помислили като мен и бяха отишли много рано, но предостатъчно място да се пази добро разстояние. Дотук добре, взимам каквото ми трябва и отивам на касата. Имаше 2-ма души пред мен на опашката, стоят си кротко на едно 2м разстояние един зад друг. Нареждам се и аз горе-долу на толкова. Странично отдясно пристига въпросният дядо с 4 продукта в ръцете и ме пита дали стоя на опашка. Да, стоя, отговарям. ''Аз ще мина зад теб тогава'', казва той и се намества точно пред мен, по средата между мен и чакащия пред мен. Едно на ръка, че явно не знае какво е отпред и какво отзад, ама изведнъж стана по-малко от метър между нас двамата, което леееко ме стресира. Тъкмо да му направя забележка, пък взех, че го съжалих. С 4 продукта, явно не му се чака, а е и в доста напреднала възраст и съответно рискова група....................
И на мен ми се случи същото, но не с много възрастен дядо, а с 40-50 годишни. Чакам на опашката в Кауфланд с разстояние пред мен. И едни застават точно пред мен. Казвам им, че края на опашката не е там, няма реакция.

# 12 800
  • В заешката дупка
Въобще няма идея какво точно “оборваш” с тези два реда от вестникарска статия, Тесла, при положение, че няколко поста по-назад съм постнала оригиналенa научна публикация, съдържаща информация за различните видове тествания в Исландия и как се извършват още от самото начало (13 март почва мастовото тестване, в което желаещи се записват на уебстраницата на deCode ако искат да бъдат избрани да бъдат тествани), какви са резултатите от тях и изводите на авторите за тяхната стабилност във времето. Айде това, че живея в Исландия и че всеки ден тук се говори и пише за тези неща, ще го оставя.

Да, наитсина, няма никакъв смисъл. Остани си със здраве!

# 12 801
Т.е. ти отричаш заключението на deCode Genetics за разпространението на инфекцията в Исландия преди 1 месец така ли да разбирам. Не се и учудвам, след като спориш с официалната стат., предполагам че не е никакъв проблем да започнеш да спориш и с deCode Genetics.

Аз наистина не мога да разбера какъв е проблемът на някои хора с истинската смъртност. Това жажда за апокалипсис ли е. Чисто психологически не мога да си го обясня. Някои хора като че ли треперят да не би да се окаже че истинската смъртност е ниска все едно това е нещо много лошо. Айде аз тука съм един анонимен писач в някакъв форум, нормално да се скача срещу мен, аз нямам нито диплома за професор, нито съм учен, обаче гледам как в темата веднага щом се постнат изследвания на учени, за истинската смъртност как започва оборване на резултатите им Grinning
А тия изследвания ще се увеличават все повече и повече, за жалост на някои хора. Аз наистина не го разбирам. За какво е тая жажда за треперене и стрес. Аз предполагам че всеки който вярва на високата смъртност в официалната стат. при всяко покашляне и кихане изпада в огромен стрес да не би да има корона че ако има, става страшно. А стреса понижава имунитета, и за тия хора вируса наистина може да се окаже по страшен. Ето това не го разбирам.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 04:44 от Анонимен

# 12 802
  • Под сянката на разлистените кактуси
milenaka,
Защо тогава Фб упорито го блокира като съдържание?

ФБ казаха преди няколко дни, че ще блокират откровени дивотии, за да не се дезинформира народа

# 12 803
  • София
В световен мащаб се разработват 70 различни ваксини срещу коронавирус, като три вече са на етап тестове върху хора.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/70-vaksini-sreshtu-koronavir … AToQlszMZo3TdeHp4
Привет, МК! Тази  информация е поне от около месец.
И тия, дето се тестват вече върху хора - тестването ще продължи поне още години. В противен случай - ти би ли си сложила още септември ваксина?
Няма смисъл от инфо за ваксини на този етап, не са кой знае колко достоверни информациите, а и е много е рано още..... Както сме си говорили, ваксина - евентуално - догодина есента, евентуално! Количества, достатъчни за 2/3 от населението на планетата - след 2 г.

# 12 804
  • София
Извеждайте децата си на разходка около блока/къщата. Или само в парка може да видят слънце. Айде стига вече с тези превземки. Никой не ви е забранил да излизате от дома си. Всички знаем как в парковете децата се скупчват да си изгаят, а майките сядат на лафче. Май проблемът на някои хора не е детето му да е на слънце, а липсата на собствени социални контакти

Скрит текст:
Каква е логиката - в парка ( не по площадките) не може децата, а в магазините, градския транспорт, шосетата покрай парковете - може ?

Логиката е много проста. Искаме да имаме максимум физическа дистанция и минимум събирания, но тъй като не можем да спрем абсолютно всичко, гледаме без кое можем да продължим да функционираме  и без кое не можем. Без магазини, градски транспорт и тротоар не можем. Без парк, кафене, кино или концерт можем.

Като цяло логиката куца отвсякъде. Децата трябва да могат да излизат на природа и въздух поне за час на ден, това е нещо, което е жизненонеобходимо. Всеизвестни са последствията от застоялия начин на живот, от липсата на чист въздух и слънчева светлина. И сега само не излизайте с аргумента, че децата били преносители, че не можело да бъдат удържани на едно място и не знам още какво. Винаги има начин, стига да има и желание.

# 12 805
Скрит текст:
Много просто е мисленето на част от населението - имаш едно детенце на 2, което много, ама много иска да пипне печката. Посяга с пръстче - ти му казваш "не пипай, ще се опариш". То ти се хили и пак посяга. Пак му казваш да не пипа. На третия път, вземеш че си обърнеш гърба за секунди, и то по най-бързия начин пипа печката и започва да реве, защото го боли. И пак с рев ти казва "ти си лоша!". Ревейки и то не знае дали повече реве от това, че се е опарило или от това, че не си му прочел мислите да го спреш. Е, същото е и с голямото великденско пътуване. Тук едни възрастни реват като деца - защо не ме махна от печката, защо не спря печката, ти си виновееееен!
Ей това е истината, не мога да повярвам на какво се начетох в тази тема. До вчера нямало такава забрана, затова е окей да я нарушавам ако днес има. Сериозно? В желанието да се оплюе правителството се говорят страшни врели-некипели. И мен не ме кефят, ама това са хората, налагащи правилата, а те са, за да се спазват. Точка. Дай да се убиваме и грабим, щото тия ли ще ни кажат на нас...

# 12 806
  • София
Един журналист попита за RO коефициента у нас. Жалка история - пет минути глупости, после генералисимус се нацупи и отказа да отговори.
Не бях гледала брифинг скоро, все по-жалка история са.

# 12 807
# 12 808
  • София
Генералът много е ядосан днес, не че повечето въпроси не са малоумни, но все пак...
Не отговори за RO, за плащането на тестовете, че няма увеличение след Цветница, както ни обясняват, но иначе пак ни убеждава, че сме направили всичко

# 12 809
  • При семейството си
Едва ли някога ще имаме достоверна информация за % смъртност. Ясно е, че голяма част от случаите не се обхващат особено в силно засегнатите държави. Смъртните случаи извън болниците също масово не се тестват и в повечето случаи не влизат в статистиката. В различните държави % смъртност е различен и има 100 фактора, които влияят върху това - от състоянието на здравната система, натовареността ѝ, до скоростта на разпространение и здравословното състояние и възрастта на населението, та дори и начинът на лечение.

Същият “подход”, че даже и по-неясен се прилага и в статистиката на оздравелите. Но някак си те не ни интересуват, за тяхната бройка не настояваме за яснота и прецизност.

Общи условия

Активация на акаунт