COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 907
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 720
Скрит текст:
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Това беше изключително интересно четиво, благодаря. Съгласна съм с почти всичко написано, такива са и моите наблюдения. Единственото, което бих могла да допълня и ми се стори, че авторът не споменава е възможността да се намери ефективно лекарство.
Ефективно лекарство май е почти невъзможно да се намери
 Вчера четох един коментар, с уговорката, че не съм наясно колко е достоверен -тъй като вирусът  напада клетката, трябва лекарството да е нещо,  което да е с големината на молекула, за да го атакува, което било невъзможно да се измисли в близкото десетилетие. И пак повтарям, не съм биолог, може и да е пълна глупост въпросното мнение
  За singular, който тримата френски лекари прилагат, доколкото знам действа чрез натрупване, затова нямам представа дали би бил ефикасен при лечение на коронавирус.
Е, може и да се намери. Всички вируси действат по този начин - влизат в клетката, и почват да се размножават в нея. И въпреки това лекарства има. Например - Ремантадин за грип А, който не позволява на вирусът да се размножава, след като попадне в клетката.

# 12 721
Нещо вече съвсем не вярвам на брояча, за вчера отчита за Испания 41 починали, предполагам е изпусната нулата

# 12 722
В цивилизованите страни отношенията между хората са регулирани, законите не само се пишат, но се и санкционира неспазването им, места за деца, за кучета, за автомобили, за велосипедисти, за пешеходци, за каквото се сетите има закони, регулиращи от междусъседски отношения до къде да си простираш гащите. И глоби. Хората не  са оставени сами да решават проблемите помежду си според собствената си съвест, морал, възприятия за света и подобни.
С бутането по пазари, по магазини или където и да е, е същото, хората се възпитават и превъзпитават последователно и непрекъснато, заповед и санкциониране, а не заповед 1, заповед 2, заповед 100...аууу, що така стана, лошите не ги спазват.
И се получава точно това противопоставяне на групи хора в резултат от нехайна държава, нашата е такава от дълги години.

# 12 723
  • София
Поредното оправдание да не се спазват правилата -били ни настройвали един срещу друг.  Никой никого не настройва, не сме деца в първи клас, та да ръкопляскаме на Иванчо и Петърчо, че правят каквото си искат.
Категорично трябва сами да носим отговорност и за злобата, и за комплексите си. Никой не може да ни накара да мразим други хора, ако не носим тази омраза в себе си. Ако не го разберем спешно след пандемията няма да можем да се гледаме, но не едни други, а самите себе си в огледалото.

# 12 724
  • Bulgaria
Напоследък нищо не се чува за авигана. Нали Япония щеше да ни изпрати дарение от него? Напоследък само за хлорохин и ремдесивир се говори масово. Тази комбинация от лекарства на френските лекари може и да се окаже добра, но ефективността се базира на това да се приемат още в началото.

# 12 725
  • София
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Точно тази статия чета. Всъщност, доста претенции имат размишленията му. И определено статията не е написана само от него. Размишленията му относно вируса доста противоречат с изследвания на други учени, някои от които негови колеги от Станфорд.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/antibody-study-sug … chobox=1587199271

Разсъжденията относно здравната система - ОК, това е нещо твърде дълго коментирано и факт.
Но икономическите му разсъждения са абсурд.

Всъщност, лесни въпроси, но няма лесни отговори.

# 12 726
Излезоха ли резултатите от масовите тестове във Факултета и Филиповци? Нещо ми убягна тази информация.
Май и там не намериха вирус в количества, в които им се иска. Thinking

Замълчаха тактично нещо.. Май така се получи, пък ревяха, че имаме вече тенденция. Оказа се, че и огнищата не са огнища. А пък се пляскат едни тежки думи с една категоричност....

# 12 727
  • София
Ако нарушаващите правилата биват подкрепяни от останалите "другарчета в класа", то това говори зле за другарчетата, защото те нямат устойчивост на самоконтрола и не са съвсем сигурни, че постъпват правилно, когато спазват правилата. Ако учителката не се намеси и не наложи санкции за неспазващите, то тогава цялата група отива на кино, подкрепяйки нарушаващите правилата.
Давам описание с класа, защото така или иначе комуникативният модел е от типа деца-учители.

# 12 728
Скрит текст:
Скрит текст:

Това беше изключително интересно четиво, благодаря. Съгласна съм с почти всичко написано, такива са и моите наблюдения. Единственото, което бих могла да допълня и ми се стори, че авторът не споменава е възможността да се намери ефективно лекарство.
Ефективно лекарство май е почти невъзможно да се намери
 Вчера четох един коментар, с уговорката, че не съм наясно колко е достоверен -тъй като вирусът  напада клетката, трябва лекарството да е нещо,  което да е с големината на молекула, за да го атакува, което било невъзможно да се измисли в близкото десетилетие. И пак повтарям, не съм биолог, може и да е пълна глупост въпросното мнение
  За singular, който тримата френски лекари прилагат, доколкото знам действа чрез натрупване, затова нямам представа дали би бил ефикасен при лечение на коронавирус.
Има ефективни лекарства срещу вирусите, които не ги убиват директно, но реално блокират тяхното размножаване в организма, което никак не е малко, защото имунната система в този случай много по-лесно се справя. Ето тук повече за начина на действие.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Antiviral_drug
Тамифлу(Озелтамивир) например е противовирусно срещу грип, Ацикловир срещу херпеси и др.

За ковид19 има вече едно обещаващо Ремдесивир, което е било разработвано срещу ебола и марбург вирус. Тъй като това са РНК вируси лекарство срещу един вирус може да е ефективно и срещу други от тази група. И действително Хеликаза мисля че спомена, че първите резултати от проучванията са обнадеждаващи.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Remdesivir
Така че лекарство срещу този вирус е напълно възможно, просто е въпрос на време.

# 12 729
А защо неодобрението на дадено поведение се нарича омраза?

АРТЕМИС, може ли резюме на статията?
В частта за колективния имунитет специално.

# 12 730
  • София
Стига де, какво настройване! Една част от населението реши да тарикатее и да прави каквото си иска, въпреки призивите да не се пътува за Великден. Какво очакваш, да им се радваме ли на тези тарикати? Естествено, че властта трябваше да реагира, иначе щеше  да е много тъпо, все едно да даде разрешение на всички да си правят каквото си искат.

Стига с тия тарикати. Не може човек да не е тарикат до 23 часа в четвъртък вечер, да бъде пуснат през КПП да пътува извън града, и в 23.01 да бъде обявен за тарикат и заплашен със санкция. Това е некадърност просто в най-чист вид. Не мога да повярвам колко хора я одобряват. Ами хубаво, заедно със "санкционирания" да санкционират и полицая, който го е пуснал, не е ли така? Как в 21 часа в четвъртък не знаеш кой е тарикат, но 48 часа по-късно вече всички са ти ясни? Как ги преценяват, на око ли? И защо тогава не ги преценяваха на изхода?

Ако искаха никой да не пътува, да бяха затворили по-рано. Аман от това "ние идваме от Марс", естествено, че хората пътуват по празниците. Призивът не е закон, би трябвало точно в управлението да го знаят, макар че като гледам правосъдния министър или сам Гешев, съм склонна да се съмнявам дали изобщо са чували за правото.

Това за пътуването, а сега за градовете: не е забранено да си каниш гости. Забранено е да се събирате на обществени места, но не е забранено да се събирате в домовете си. Не бройте агнета, козунаци и парчета мазна чалга, които сте доловили през терасите си (тъй като никъде не ходите). Хората празнуват Великден. Това е положението. Ако на Мутафчийски не му изнася - да изкара МВР-то и да ни мине на испанския режим. Не му стиска? Ами да спре да се цупи и да измисли нов подход.

Научете се да правите разлика между забрана и призив. Забраната важи за всички, призивът е пожелателен. Никой не е длъжен да се трогва от Щаба. Длъжни сме просто да спазваме правилата. "Не е забранено, ама ако го направиш, ще ти се разсърдим" е или детинщина, или ловка манипулация.

# 12 731
Като вляза във фейсбук и чета и после като правя същото в тази тема имам чувството, че живея в паралелни светове. Там масово никой не вярва, че има вирус, който е опасен и убива. Всички, поне 99% смятат, че всичко е една голяма измама и се прави с цел да се вземат пари от Европа. Доста хора напомнят историите с убийството на козите и свинете на хората през последните години. Заради уж някаква зараза. Някои направо питат не се ли наядоха на пари, та не оставят народа да си живее живота....
Хората не вярват, защото толкова пъти бяха лъгани ,че вече няма да повярват на нищо. Никой никого не настройва. Управляващите берат плодовете на поведението си към народа от последните 10 години. Лошото е, че това нещо рефлектира върху друга част от населението, която иска да се запази в тази зараза.

Тук е тази част, която не се занимава с политиците, а с това, което ни застрашава в момента. По-малко сме и нямаме шанс. Така мисля.....
Само че заразата не подбира, ще мине с еднаква сила през всички.
Когато всичко свърши неверниците вероятно ще си го изкарат на управляващите, но какво ни топли това, след като загуби ще понесем всички до едни. Кой само финансови, кой ще загуби и близки....
Не трябва повече да допускаме да ни управляват хора, на които народа няма капка доверие. Резултата е плачевен.

# 12 732
  • София
Щом щаба не е затворил София преди изнасянето, а са искали да няма изнасяне, значи ТЕ не са си свършили работата. Защо биват упрекнати хора, които не са нарушили нищо, вместо да се търси вината в тези, които са сложени там за да създадат правилата. Призоваването е пожелателно и няма никаква тежест, а и не всеки гледа щаб и новини по цял ден.

# 12 733
  • София
Флип, посланието още преди Великден беше достатъчно ясно - да не се пътува, да не се напуска София, защото е най-голямото огнище. Явно това, че се разчиташе на хората да са разумни беше грешка и логично доведе до заповедта за затваряне на София. По-скоро нелогично щеше да бъде да не се затвори София, щом хората не се вслушват в това, което се казва. Сега не е обичайната ситуация с обичайното пътуване като на всеки празник, а е епидемия, извънредно положение, София е огнище.  Като не става со кротце и со благо - издава се нова заповед, която е рестриктивна и не подлежи на дискусия.
Това, което пишеш е ала-бала, сори. Обичайното протестиране на всеки, който  решава, че нещо не му изнася.

Иначе голямото възхищаване се възхищаваме на чужденците - на немците, на не знам кои, че като ги призовавали да си седят вкъщи, те го правели, ама като опре до нас, веднага изкарваме "ох, ако са искали да ме спрат  - да са ме спряли преди да тръгна". Детска работа.

# 12 734
Е как да не са нарушили?
След като се знае по какви причини имаш право да напускаш града, а 90% са попълнили неверни данни.

Общи условия

Активация на акаунт