COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 037
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 735
  • София
Ето, отново ще напомня тази статия, която с картинка обяснява, защо не е хубаво да се мотаят много - много свободни агенти. Погледнете на ситуацията като на математически модел, а не село-град, столица - провинция.
Мисля, че днес трябва да сме на 1200 заразени, ако се движим в този модел. Дано не навлизаме в експоненциален.
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kvadratichen-rastezh-na-p … CocagbhX2guGzR2zc

Не, не се движим в този модел. По него на 18 април трябва да сме 1147. Ние имаме обявени 894. При положение, че все още не са наясно със скоростта на разпространение и липсата на масово тестване, човекът просто е пробвал няколко формули и квадратичната най-много е паснала за онзи момент.

# 12 736
  • Варна
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Точно тази статия чета. Всъщност, доста претенции имат размишленията му. И определено статията не е написана само от него. Размишленията му относно вируса доста противоречат с изследвания на други учени, някои от които негови колеги от Станфорд.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/antibody-study-sug … chobox=1587199271

Разсъжденията относно здравната система - ОК, това е нещо твърде дълго коментирано и факт.
Но икономическите му разсъждения са абсурд.

Всъщност, лесни въпроси, но няма лесни отговори.

Днес я четох и аз, това е може би най-черногледото писание, на което съм попадала наскоро... как пък баш на Великден ми се случи да го видя! Напълно съм съгласна с мнението на АРТЕМИС, икономическите му "разсъждения" видят до едно - да живее комунизЪма!, а това е абсурдно просто....

# 12 737
Как ни подлуди този вирус:днес ми звъни съседка (живея в малко селце до Русе) и ме моли честно да и отговоря,дали съпругът ми се е прибрал ,а той не е(международен шофьор, на 24.04 си идва отпуска).И сега става сложното: ходила на гости.Домакинята се оказва,че е предупредена от сина си да не контактува с въпросната съседка,защото я е видял да контактува с мен,а тъй като съпругът ми се бил прибрал от чужбина,видиш ли е заразен и аз съответно заразявам хората.Ами...аз нямах думи.Представете си в какво се превърнахме.Аз нямам нищо против всяко дете,да пази родителите си(както ще пазя и аз моите,като си дойде съпругът ми),обаче това ми дойде в повече.Ами като мине карантината,каква е  гаранцията,че пак няма да ни гледат на кръв,защото съпругът ми е бил в чужбина.Този манталитет,това настройване на хората....тъжно е.
      А и само да кажа,аз ще се карантинирам със съпругът ми и три от четирите ни деца,децата са малки,4 г,2 г. и 7 месечно бебе.Има въможност той да е отделно,не желаем,наш избор,напълно съзнателен.Но това не значи,че няма да спазваме карантината,аз даже вече съм говорила с полицията как точно да процедираме.Много болно ми стана.

# 12 738
За какви призиви говорите не мога да разбера? Минаването през КПП-тата с цел разходки и по неуважителни причини доколкото знам не е разрешено, а за попълване на декларация с невярно съдържание се носи наказателна отговорност. Не мога да повярвам, че хора, които прекараха последния месец в мрънкане срещу ограниченията, сега смятат, че тарикатите и заобикалящите правилата и законите нямат никаква вина, виновни са единствено властите, които не са наложили още по драконови мерки. Joy

# 12 739
  • на пистата
Скрит текст:

Анди, за училищата чакаме да видим опитите за отваряне на разни места до какво ще доведат, но се опасявам, че от есента масово по света ще е като сега тук у нас.

Извинявам се, но какво значи тук у нас? Къде?
За БГ училищата са разпуснати за домашно онлайн обучение до средата на май. Очаква се май-юни да се учи, имат матури, НВО-та.
Кой го очаква? Моля бъдете по-прецизни в изказа. Аз не го очаквам Simple Smile
За 7-ми и 12-ти клас ще измислят нещо. При положение, че направиха изпити онлайн, защо да не направят и матури онлайн.
Племеницат е 7-ми клас.Онзи ден на родителската казаха,че онлайн HBO не е вариант,ако ти спре нета в този момент..все едно не си присъствал Sad
И да пуснат децата май месец,моето ще си остане у нас.

# 12 740
  • Bulgaria
Щом щаба не е затворил София преди изнасянето, а са искали да няма изнасяне, значи ТЕ не са си свършили работата. Защо биват упрекнати хора, които не са нарушили нищо, вместо да се търси вината в тези, които са сложени там за да създадат правилата. Призоваването е пожелателно и няма никаква тежест, а и не всеки гледа щаб и новини по цял ден.
Щабът няма правомощията да затваря или отваря София. Те само предлагат какво да се направи и какви мерки да се вземат. Ясно е кой решава. Мисля си, че ако зависехме само от щаба отдавна да са наложили доста по-строги мерки.

# 12 741
Призоваването е пожелателно и няма никаква тежест, а и не всеки гледа щаб и новини по цял ден.
Когато призива остане не чут и най-вече неразбран, се преминава към следваща стъпка.

# 12 742
Дам, когато се налагат мерки - какви са тия да ми налагат някакви тъпи мерки, когато се оставят на самоконтрол - ех, да бяхте наложили мерки.
Не знам има ли социолог, който да се нагърби с отговорност да посъветва за кое как ще реагира това наше общество с високи изисквания и самооценка. Дали някой щеше да се закълне, че църквите ще останат с пет човека, а софрите - пълни.

# 12 743
  • София
Много просто е мисленето на част от населението - имаш едно детенце на 2, което много, ама много иска да пипне печката. Посяга с пръстче - ти му казваш "не пипай, ще се опариш". То ти се хили и пак посяга. Пак му казваш да не пипа. На третия път, вземеш че си обърнеш гърба за секунди, и то по най-бързия начин пипа печката и започва да реве, защото го боли. И пак с рев ти казва "ти си лоша!". Ревейки и то не знае дали повече реве от това, че се е опарило или от това, че не си му прочел мислите да го спреш. Е, същото е и с голямото великденско пътуване. Тук едни възрастни реват като деца - защо не ме махна от печката, защо не спря печката, ти си виновееееен!

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 23:29 от Andariel

# 12 744
  • София
Щом щаба не е затворил София преди изнасянето, а са искали да няма изнасяне, значи ТЕ не са си свършили работата. Защо биват упрекнати хора, които не са нарушили нищо, вместо да се търси вината в тези, които са сложени там за да създадат правилата. Призоваването е пожелателно и няма никаква тежест, а и не всеки гледа щаб и новини по цял ден.
Щабът няма правомощията да затваря или отваря София. Те само предлагат какво да се направи и какви мерки да се вземат. Ясно е кой решава. Мисля си, че ако зависехме само от щаба отдавна да са наложили доста по-строги мерки.
Ами, който решава очевидно не си е свършил работата, защо упреците не са насочени натам? Ами се пишат едни фермани, че тези дето напуснали София били тарикати и прочие епитети. Каквото е станало е станало, защото не са взети адекватни мерки.

# 12 745
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Флейм изключителни благодарности, невероятна статия, споделям да не се загуби назад.Нека се прочете от повече хора.

# 12 746
  • София
Флип, посланието още преди Великден беше достатъчно ясно - да не се пътува, да не се напуска София, защото е най-голямото огнище. Явно това, че се разчиташе на хората да са разумни беше грешка и логично доведе до заповедта за затваряне на София. По-скоро нелогично щеше да бъде да не се затвори София, щом хората не се вслушват в това, което се казва. Сега не е обичайната ситуация с обичайното пътуване като на всеки празник, а е епидемия, извънредно положение, София е огнище.  Като не става со кротце и со благо - издава се нова заповед, която е рестриктивна и не подлежи на дискусия.
Това, което пишеш е ала-бала, сори. Обичайното протестиране на всеки, който  решава, че нещо не му изнася.

Виж, Андариел, аз не пиша бла-бла, а пиша като човек с юридически познания. Правото е една практична наука. В него няма "ако всички са разумни и се вслушат в посланието", защото няма такъв филм, в който всички да се вслушват във великото послание, и това е било известно на къде по-малки и неразвити цивилизации от нашата.

В извънредно положение Щабът можеше да каже: твърде много хора напуснаха София, затова занапред я затваряме. Еднолично и без обяснения. Или с обяснението "спасяваме вашите баби и дядовци", но без продължение, просто дотам. Без тарикати, актове, глоби (което е пълна пунта мара), без детински номерца и заплахи, без сърдити чичовци от телевизора, без да ти обясняват колко си лош, задето си направил нещо, което никой не ти е забранил да правиш.

Наред с тези, които за теб са разумни, на този свят съществуват още циници, непукисти, неграмотни люде, сектанти, конспиратори, алкохолици, хейтъри, сатанисти и още стотици групи хора и всеки от тях има точно толкова права да прави разрешеното, колкото и ти; и има също толкова задължения да не прави забраненото, колкото и ти. Без значение от разликата в "разума". Каквото и да значи това.

# 12 747
  • София
А защо неодобрението на дадено поведение се нарича омраза?

АРТЕМИС, може ли резюме на статията?
В частта за колективния имунитет специално.

Това, което съм пуснала от The guardian - на база на извадково тестване учени от Станфорд смятат, че реалните случаи са между 50 - 85 пъти повече от официално обявените. В област Санта Клара - 1094 случая и 50 смъртни случая. На база открити лица с антитела предполагат между 48 000 - 81 000 случая. Което намалява % смъртност от  4.1 на 0.12-2%. Или 3% преболедували. Тоест 97% ще чакат лекарство или ваксина или ще постигнат групов имунитет. И понеже са учени отбелязват, че такива изследвания трябва да се направят из цялата страна.

# 12 748
  • София
Флип, София си БЕШЕ затворена. Не беше препоръка, не беше призив. Беше затворена за всички, с изключение на няколко варианта, за които се попълваше декларация.
За ходене на гости при мама, за туризъм и за прекопаване на селската градинка е забранено. И всички, които са излезли онзи ден, са го знаели много добре и са попълнили лъжливи декларации, че отиват по работа.

# 12 749
  • София
Призоваването е пожелателно и няма никаква тежест, а и не всеки гледа щаб и новини по цял ден.
Когато призива остане не чут и най-вече неразбран, се преминава към следваща стъпка.
И колко коли щеше да е ок да излязат от София? Ако бяха излезли 100 вместо 150 примерно ок ли щеше да е? Къде е критерия?

Общи условия

Активация на акаунт