COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 489 816
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 170
Момичета много съм притеснена. Дъщеря ми е на 3години след обяд се събуди с температура 39.9 дадон и Нурофен,след час беше вече 38 и заспа за половин час.подържа си я 38 все още но повече ме притеснява че след половин час когато стана беше много жизнена,започна да скача да играе.обадих се във спешното за да попитам за какви симптоми да следя,отговора беше ако утре още е така,обадете се на личния лекар,забравих да кажа че започна и да кашля.
Опитайте да свалите високата температура с компрес с оцет и вода, може да навлажните чорапчета с този разтвор и да и ги обуете. Кашлица се появява и от задна хрема (така и казват лекарите).

# 13 171
Не го разбирам този вирус. Какви са тия хора без симптоми. С какво организма им е по-  различен от на тези, които го карат тежко. Ски учителя от Троян например, е пример за напълно здрав организъм с тежко и дълго протичане на болестта.

Говорих тези дни с медиценски работник, който работи в Англия. Там има много болни. Каза, че е тя самата е много озадачена. Имало хронично болни, които се справили много добре и млади(между 40 и 50 години, които боледуват тежко и умират). Каза: тук се смята, че всичко зависи от гена, различни гени имаме. Аз бих казала- различна генетична памет имаме. И си мисля, че това нещо засяга генетичната памет на индивида. Затова имунитета реагира напълно различно, оттам и тялото . Имаше една много интересна теория ,че генетичната памет може да се изтрива и променя напълно. Един ден ще се разбере дали ковид разбърква генетичната памет.
Това на мен лично ми звучи напълно разумно и разбираемо, аз го научих още преди доста години. Млади и здрави организми не се справят, напълно неочаквано за лекарите. Просто така са устроени. И обратно. Уж болни, че и много стари оздравяват.Така че действа като други тежки заболявания тази ковид. Какъв ти грип!
Децата....те нямат добре оформена генетична памет, може би имат сходна, само от родителите, съвсем слаба и неоформена още и тя не е засегната, не може да бъде засегнато нещо, което на практика едва съществува, затова се оправят. Това са ми само разсъждения, но наистина гените определят много неща при справянето с болестта. Редките болести затова са редки, защото всеки организъм реагира различно на тях. Няма еднакви реакции и затова не могат да се лекуват. Поддържат се, като някой си живее почти необезпокояван от болестта, друг си отива много бързо. Справка:  едно известно заболяване -  Множествена склероза.
 И тук така. За някои съвсем леко, за други фатално. Ген.

# 13 172
  • София
Нашият случай беше отразен в новините, да. Да споделя още малко абсурди... Първият негативен тест от ВМА не може да се изпрати по никакъв начин в болницата на пациента, а той трябва лично да си го вземе от тяхната лаборатория, или да изпрати свой близък с неговата лична карта. Значи..или пациентът трябва да избяга от отделението или близките му- да отидат на място в лабораторията на ВМА, за да получат теста. Интерес към пациента има само, ако резултатът му е положителен. Четири дни търсихме начин болницата да получи негативния резултат директно от лабораторията, накрая си го взехме сами и го занесохме на хартия. Организацията е безумна. Всъщност липсва такава. Другият абсурд е, че пациент с негативен тест прекарва 4 дни в инфекциозно отделение, чакайки втори негативен тест. Реално втори тест има- този от лабораторията във ВМА, но тъй като никой не го изпраща на болницата, тестовете стават три. Какво прави изобщо пациент с негативни тестове в отделение с позитивно болни хора? Най-после, след 4 дни в инфекциозно отделение, човекът е преместен там, където му е мястото- в Пулмологията. Не може да се отрече факта, че тази болницата беше единствената, която го прие в много тежко състояние и кашлящ литър кръв за денонощие. Стабилизираха го хората, грижат се за него, но всичко е тотално сбъркано с тоя коронавирус. Останалите диагнози в момента не са интересни... Хората без коронавирус- също.

# 13 173
  • София
Проблем ще има с тестването, защото ако днес си отрицателен и утре ще си положителен ще подпалим отделенията и тогава ще са виновни пътуващите по празниците и малоумните медицински работници, щото не са спазили мерките![/b] Венсеремос и бъдете здрави! И нека не НОЩ а Бог да ни пази!

Жива, благодаря за информацията. Няколко страници по-назад питах дали някой от първо лице знае как върви тестването на медицинския персонал. Може ли да споделите колко често ви тестват? За колко време излизат резултатите? Само ако е удобно, разбира се.

# 13 174
Другият абсурд е, че пациент с негативен тест прекарва 4 дни в инфекциозно отделение, чакайки втори негативен тест. Реално втори тест има- този от лабораторията във ВМА, но тъй като никой не го изпраща на болницата, тестовете стават три. Какво прави изобщо пациент с негативни тестове в отделение с позитивно болни хора?

Mмм, в новините казаха, че не е в инфекциозното, а в триажа, където работи друг екип от хора и е отделно?

# 13 175
Говорих тези дни с медиценски работник, който работи в Англия. Там има много болни. Каза, че е тя самата е много озадачена. Имало хронично болни, които се справили много добре и млади(между 40 и 50 години, които боледуват тежко и умират). Каза: тук се смята, че всичко зависи от гена, различни гени имаме.

И аз попаднах на статия за проучване, което се надява да открие генетичните причини, които да обяснят различното протичане на заболяването, но ми се струва, че по-скоро нещата са строго индивидуални за всеки човек. Все пак ще е интересно да видим дали ще открият нещо значимо.

Ето цитат от статията на английски език:
Великобритания Biobank има проби от кръв, урина и слюнка от 500 000 доброволци, чието здраве е проследено през последното десетилетие. Сега ще се добави информация за положителните коронавирусни тестове, както и данни от болницата и личния лекар.  Секвенират геномите на тези пациенти, а след това ги анализират.

Минали изследвания показват, че някои заболявания, включително грип и херпес, могат да направят хората с генетични изменения - или вродени грешки на имунитета, както ги нарича проф. Казанова - особено болни.

„Има изненадващи вродени грешки на имунитета, които правят хората съществено уязвими за един микроб“, каза той.

„И тази вродена грешка на имунитета може да бъде мълчалива, латентна в продължение на десетилетия, докато не се зарази от този конкретен микроб.

„Това, което прави нашата програма, е да провери по същество дали тази идея се отнася и за Covid.“

# 13 176
  • Бургас
Скрит текст:
Говорих тези дни с медиценски работник, който работи в Англия. Там има много болни. Каза, че е тя самата е много озадачена. Имало хронично болни, които се справили много добре и млади(между 40 и 50 години, които боледуват тежко и умират). Каза: тук се смята, че всичко зависи от гена, различни гени имаме.

И аз попаднах на статия за проучване, което се надява да открие генетичните причини, които да обяснят различното протичане на заболяването, но ми се струва, че по-скоро нещата са строго индивидуални за всеки човек. Все пак ще е интересно да видим дали ще открият нещо значимо.

Ето цитат от статията на английски език:
Великобритания Biobank има проби от кръв, урина и слюнка от 500 000 доброволци, чието здраве е проследено през последното десетилетие. Сега ще се добави информация за положителните коронавирусни тестове, както и данни от болницата и личния лекар.  Секвенират геномите на тези пациенти, а след това ги анализират.

Минали изследвания показват, че някои заболявания, включително грип и херпес, могат да направят хората с генетични изменения - или вродени грешки на имунитета, както ги нарича проф. Казанова - особено болни.

„Има изненадващи вродени грешки на имунитета, които правят хората съществено уязвими за един микроб“, каза той.

„И тази вродена грешка на имунитета може да бъде мълчалива, латентна в продължение на десетилетия, докато не се зарази от този конкретен микроб.

„Това, което прави нашата програма, е да провери по същество дали тази идея се отнася и за Covid.“

генетично винаги има нещо такова, има хора които имат генетичен дефект но дефекта не позволява развитие на дадено заболяване

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 02:14 от Не се сърди, човече

# 13 177
  • на 4-ия етаж до асансьора
Проблем ще има с тестването, защото ако днес си отрицателен и утре ще си положителен ще подпалим отделенията и тогава ще са виновни пътуващите по празниците и малоумните медицински работници, щото не са спазили мерките![/b] Венсеремос и бъдете здрави! И нека не НОЩ а Бог да ни пази!

Жива, благодаря за информацията. Няколко страници по-назад питах дали някой от първо лице знае как върви тестването на медицинския персонал. Може ли да споделите колко често ви тестват? За колко време излизат резултатите? Само ако е удобно, разбира се.
Не съм тестувана нито веднъж от началото на ИП, защото не съм в отделение с Covid- 19,но съм в отделение по образна диагностика и всички позитивни, притеснени или отрицателни минават един по един през мен. Надявам се да съм била полезна!

# 13 178
Лили възможно е в Италия смъртността да е по-висока, още по малко Ви дадох линк да видите, защо е толкова висока в Бергамо. Според мен не само в Италия се забелязва по висока смъртност, а във всички западни страни в които възрастното население основно живее по домове. Давам за пример Турция. Турция има сходни данни по тестове с Франция спрямо населението. Франция на 10 март имаше под 33 позитивни, затова именно с Франция ги сравнявам. От 10 март насам Турция има 86,306 потвърдени, Франция има 152 861 потвърдени. Турция има 2,017 починали и забележете Франция има 10 пъти повече смъртни случаи от Турция. Накрая като сложим чертата виждаме, че в Турция живеят 20млн човека повече, но средно гъстотата на населението е 105 д/км2, във Франция числото не е по различно. Това е поредното доказателство, че страните на Изток, не са толкова засегнати, както тези на запад. За сега за мен единственото обяснение е именно тези домове за възрастни хора. Много често срещани са на запад.

П.П. По данни на istat,които виждам, че и в това проучване са използвани, за периода 01.03 - 04.04 са починали около 4800 човека(не ми се гледа точно колко са), от тях около 4500 са хора над 65г. Тези данни за смъртните случаи са само общините, в които се забелязва смъртност повече от 20% спрямо 2019г.
Не, не живее основно в домове възрастното население в Западна Европа, основно си живее в къщи.
Само 5% от населението над 65 години в Белгия живее в домове за грижа и средната възраст на резидентите на тези домове е 85+, във Фландрия е 87г. Тези които живеят там имат нужда от специални грижи.
Средната продължителност на живота е по висока, здравните грижи са добри и съответно хората живеят и по дълго.
Да, с повече възрастни хора и то в напреднала възраст и с определени здравословни проблеми, живеещи на едно място, макар всеки да има самостоятелна стая, са обгрижвани от един и същ персонал, и е нормално да са изложени на по висок риск от заразяване, и по висок риск от фатален изход.

# 13 179
  • София
Не съм тестувана нито веднъж от началото на ИП, защото не съм в отделение с Covid- 19,но съм в отделение по образна диагностика и всички позитивни, притеснени или отрицателни минават един по един през мен. Надявам се да съм била полезна!

Благодаря, Жива. Просто исках да знам каква е превенцията срещу вътреболнични инфекции. Очевидно никаква.
Не знам какво да кажа, освен да ви пожелая успех и здраве. И на всички ваши колеги Simple Smile

# 13 180
  • Germany
Grinch, като каза за Гретито се сетих, че четох и тя го изкарала Ковида 😉 Май цялото семейство били болни, при баща и най-тежко било. Те нали са от фрее пийпъл в Швеция, в къщи си го карали. Тежичко било, кашляли, но оздравели уж.
В Денвър мед.сестрите блокирали протестиращите срещу мерките за коронавируса:

# 13 181
Скрит текст:

Въпросът е да отидат по предназначение - поне повечето. А не да усвоим едни пари, а да спестим оттам, където са нужни.
Да, аз съм твърдо за въстановяване на българското зеленчукопроизводство с български сортове. Тази година няма да е, но от догодина - напълно възможно. И малките градове и селата ще живнат. Български домат може да му вземеш 5-6 евро/кг без проблеми в Германия, това значи поне по 5 лв/кг за производителя.  Черна капия там дори не знаят какво значи, а като вкусят тука губят ума и дума. Айде стига на холандските боклуци!
И дано повечето отидат по предазначение, абсолютно съм съгласен.

В България субсидиите се дават на декар, а не на количество произведена продукция. Това кара баровците да купуват още и още земя и да окрупняват парцели. Когато имаш големи масиви, започваш да отглеждаш борсови стоки в големи обеми от сорта на пшеницата, които позволяват с малко машини и хора да се произвежда големи количества. Никой няма да се занимава сериозно с бутикови чушки и домати, ако не бъде принуден с икономически мерки. Това са утопии..
Да, запознат съм с това и сте прав. Но ако от декар домати можеш да изкара 40-50 хил лв бруто и да платиш заплати 10-20 хил лв разходи дали не е интересно да прибереш 15-20 хил лв кеш, отколкото 1000?  Аз говорех за първоначалните инвестиции, които не са малки: капково напояване, сондажи, конструкции, антиградушкови мрежи. Това е скъпото. На декар домати се искат 1.5 човека извън сезон и около 5 човека в сезона на зреене. И това не е утопия, а реален бизнесплан за България - ще повлече консервно производство и прочие, за което държавата може да помогне. Сега никой няма да гледа протекции, защото е абсурд. Сега, надявам се, ще се оцени здравето и цената му. Може да е наивно, но съм оптимист и не спирам да се надявам.

# 13 182
  • Немция
Не го разбирам този вирус. Какви са тия хора без симптоми. С какво организма им е по-  различен от на тези, които го карат тежко. Ски учителя от Троян например, е пример за напълно здрав организъм с тежко и дълго протичане на болестта.
Имало хронично болни, които се справили много добре и млади(между 40 и 50 години, които боледуват тежко и умират). Каза: тук се смята, че всичко зависи от гена, различни гени имаме. Аз бих казала- различна генетична памет имаме. И си мисля, че това нещо засяга генетичната памет на индивида. Затова имунитета реагира напълно различно, оттам и тялото...
 И тук така. За някои съвсем леко, за други фатално. Ген.
Може би това е част от отговора защо няколко члена от семейства почиват от ковид, докато други го минават, без да ги засегне сериозно.

# 13 183
Скрит текст:
Grinch, като каза за Гретито се сетих, че четох и тя го изкарала Ковида 😉 Май цялото семейство били болни, при баща и най-тежко било. Те нали са от фрее пийпъл в Швеция, в къщи си го карали. Тежичко било, кашляли, но оздравели уж.
В Денвър мед.сестрите блокирали протестиращите срещу мерките за коронавируса:

Каква медицинска сестра са си сложили на предна позиция.

# 13 184
  • Пловдив
И какво налагаше тая информация да бъде съобщена в 23 часа?

Общи условия

Активация на акаунт