COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 418
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 710
Няма апокалипсис. Ясно е как се ограничава разпространението. Дистанцираме се докато случаите не почнат да намаляват. Търси се лекарство и ваксина. Няма нищо сложно в това. По този начин са успяли да ограничат САРС от 2002 и Мерс 2012 до няколко държави, въпреки че са също толкова заразни и в пъти по-смъртоносни. Просто при нас тоя момент е изпуснат заради безсимптомното носителство. На ваксина също не трябва да се надяваме особено, между другото, за другите коронавируси не са успели да направят, защото не се получава траен имунитет както при шарката. Ще стане като с грипа - всяка година нова ваксина, но тя е в резултат на много години проучвания, а ние сме още в началото.

# 13 711
Скрит текст:
Но е довел и до 300% увеличение на смъртността, в сравнение с времето, когато е върлувал само обикновения грип.

Да, К-19 взема жертви отделно от грип А и грип Б. Спорът тук е друг. Няма ясна картина колко хора са го прекарали, за да се направи обобщение, да се изкарат крайни данни. Нов е вирусът и се работи "на парче". Засега се правят изследвания на малки групи (не в България) и на база извадка се предполага процент заразени, изкарали, със и без симптоми, процент смъртност и т.н.
Към днешна дата има над 22 милиона теста направени в света, а заразените за около 2.5 милиона. Тоест, другите изследвани са били или просто контактни лица или такива, боледуващи от "обикновен" грип.

Някой лекар може ли да каже дали е възможно едновременно да има болен с грипен А,Б вирус и К-19?
Вмъквам се към въпроса, PCR тест за грип А, Б и К-19 един и същ ли е?

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 02:13 от Анонимен

# 13 712
Значи, аз пък първа ще дойда ей тука да си призная, че съм била подведена, ако се окажат прави хората, които твърдят, че има по-ниска смъртност от грипа и които считат, че нещата не са чак толкова страшни или че смъртността е всъщност много по-ниска от обявената и повечето го карат леко и не е кой знае какво
 и т.н и т.н. Ама изобщо няма да ме е срам ако съм сгрешила, обаче много ме притеснява, че няма да стане така.
Говорих с хора, които са работили в интензивното ( в голяма европейска болница) повече от 30 години и по техните думи, дори по времето на САРС положението не е било толкова зле.

# 13 713
  • Sofia
Ок, съгласна съм - изолация, но докога да продължи тя? Ваксина - 1.5-2 години, лекарство - неясно кога. Колко бихме могли да издържим вкъщи, не питам за  точна дата разбира се, някакъв приблизителен срок?

# 13 714
Ha бaзa дaннитe, yчeнитe пocoчвaт, чe peaлнaтa cмъpтнocт e мeждy 0,12% и 0,2% - пo-близo дo ceзoнния гpип.

Тези тестове с антитела са все още много неточни и особено когато става дума за малки проценти, могат да попаднат почти изцяло в процента на грешката или да дадат много големи отклонения. Според мен засега стават само да покажат горе-долу и приблизително какво е разпространението, но не и да се изчислява смъртност по тях, защото се стига до някои много големи абсурди.
Ето например една конкретна цифра:

0,17% от всички жители на град Ню Йорк вече са починали от К-19. Дори да не знаем точната бройка на заразените и каква точно е смъртността, знаем, че няма как този вирус да има смъртност близка до тази на грипа, поне не и в местата, където е ударил най-силно досега.

# 13 715
Но е довел и до 300% увеличение на смъртността, в сравнение с времето, когато е върлувал само обикновения грип.

Да, К-19 взема жертви отделно от грип А и грип Б. Спорът тук е друг. Няма ясна картина колко хора са го прекарали, за да се направи обобщение, да се изкарат крайни данни. Нов е вирусът и се работи "на парче". Засега се правят изследвания на малки групи (не в България) и на база извадка се предполага процент заразени, изкарали, със и без симптоми, процент смъртност и т.н.
Към днешна дата има над 22 милиона теста направени в света, а заразените за около 2.5 милиона. Тоест, другите изследвани са били или просто контактни лица или такива, боледуващи от "обикновен" грип.

Някой лекар може ли да каже дали е възможно едновременно да има болен с грипен А,Б вирус и К-19?
не е един и същ

# 13 716
  • в страната на чудесата
Вирусът има тепърва да заразява Африка, Индия, Ю.Америка това е другата половина от човешката популация - на тези места ще е ад.
Или няма да е...
Вече е ясно, че не е въпрос на вентилатори Simple Smile
Освен това може да вървят по БЦЖ сценарий Simple Smile

# 13 717
Iseto6 в Холандия нали казаха, че им препоръчват стоене в къщи баш до септември.
Тоест да разбирам, че септември важи и за нас? Само да вметна, че нидерландците не вярват, че носенето на маски помага.
Не, казвам го като пример. А както знаем Баце ще направи каквото му кажат от ЕС, а е много вероятно и другите държави в Европа да дадат подобни препоръки.

# 13 718
  • Bulgaria
Швеция с тази гъстота на населението са си в перманентна социална изолация и физическа дистанция и без мерки. Smile

# 13 719
........

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 02:28 от Sparkles

# 13 720
Мерките за изолация мисля, че дават ефект - затова не сме се изпотръшкали масово. Отделно тоя вирус е доста "кекав" - не оцелява много дълго без да се пренася и лесно се убива с един прост сапун. В Швеция вече страдат от лежерната си политика в това отношение, ще им дойде акъла и на тях по някое време, но може и да е късно.

Не знам какво страдат шведите. Пик на заразени (тествани) - 8 април , пик на смъртни случаи - 15 април.
За справка Италия - пик на заразени (тествани) - 21 март, пик на смъртни случаи - 27 март.
шведските трупове се чакат с голямо нетърпение. длъжни сме да им кажем "казах ли ви аз".
Aми днес се отчитат със 185, на 6 място в тази печална класация и пред Германия. В Турция пандемията също набира скорост.

# 13 721
Скрит текст:

не е един и същ
Може ли да посочите кои е за А и Б и К-19?

# 13 722
Ок, съгласна съм - изолация, но докога да продължи тя? Ваксина - 1.5-2 години, лекарство - неясно кога. Колко бихме могли да издържим вкъщи, не питам за  точна дата разбира се, някакъв приблизителен срок?
Определено идва идва един момент в който на човек му писва и не му пука от опасността.
Аз се страхувам умерено, в смисъл че все още ходя навън без маска, но седя далеч от хората. Преди няколко дена обаче ме заболя главата и честно казано веднага се панирах да не би да съм хванала и аз вируса.

# 13 723
  • Bulgaria

Зависи от ситуацията. Виждаме някои държави успяват и със сравнително кратка карантина. Страни като Италия и Испания вече доста дълго време са затворени вкъщи и въпреки това излизат с тревожна статистика, тъй като не са приложили карантината навреме. Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-лесно може да се ограничи разпространението. Не съм оптимист за България, обаче. Дано да греша. Ако бяхме наложили строга карантина преди 1 месец и не допускахме постоянно вирусоносители отвън, които успяват да пропукат карантината, вероятно сега щяхме да сме в съвсем друго положение.

# 13 724
Маската е за да се предпазят околните, не толкова за собствена защита.

Общи условия

Активация на акаунт