COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 227
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 725
  • София
Ha бaзa дaннитe, yчeнитe пocoчвaт, чe peaлнaтa cмъpтнocт e мeждy 0,12% и 0,2% - пo-близo дo ceзoнния гpип.

0,17% от всички жители на град Ню Йорк вече са починали от К-19. Дори да не знаем точната бройка на заразените и каква точно е смъртността, знаем, че няма как този вирус да има смъртност близка до тази на грипа, поне не и в местата, където е ударил най-силно досега.

Явно, Ню Йорк е огнище, както и Ломбардия.

# 13 726
Маската е за да се предпазят околните, не толкова за собствена защита.
Има ефект когато и двете страни носят маска. Тогава процента да се заразиш е ужасно малък. Докато ако само болния носи маска процента е 50.

# 13 727
Има ефект когато и двете страни носят маска. Тогава процента да се заразиш е ужасно малък. Докато ако само болния носи маска процента е 50.
Чак ужасно малък зависи от маската, тя е по-скоро физическа бариера отколкото биологичен щит. Тези които прилепват плътно и са по медицински стандарт са с високо ниво на защита. В щатите гледам вземат проби от потенциално болни директно от колите защитени само с шлем и проста хирургическа маска от еднократните.

# 13 728
Ha бaзa дaннитe, yчeнитe пocoчвaт, чe peaлнaтa cмъpтнocт e мeждy 0,12% и 0,2% - пo-близo дo ceзoнния гpип.

Тези тестове с антитела са все още много неточни и особено когато става дума за малки проценти, могат да попаднат почти изцяло в процента на грешката или да дадат много големи отклонения. Според мен засега стават само да покажат горе-долу и приблизително какво е разпространението, но не и да се изчислява смъртност по тях, защото се стига до някои много големи абсурди.
Ето например една конкретна цифра:

0,17% от всички жители на град Ню Йорк вече са починали от К-19. Дори да не знаем точната бройка на заразените и каква точно е смъртността, знаем, че няма как този вирус да има смъртност близка до тази на грипа, поне не и в местата, където е ударил най-силно досега.
Аз днеска това си мислех, за противоречието между тестовете за антитела и изследването си за Исландия. Защото аз се облягах на такива проучвания с антитела на които се облягат и тия учени, затова твърдях че истинската смъртност е 0,15-0,30%, (както и в Банско, пак според тестовете за антитела), само че това беше преди да се сетя да използвам тоя математически похват за който по рано не се бях сетил за Исландия. Това е категорично математическо доказателство за разпространението на вируса и истинската смъртност в Исландия, (а смятам че това е долната граница на истинската смъртност от вируса заради младото население там, само около 9% са над 70 в Исландия.) А с математиката не може да се спори. И след като математиката доказва каква е истинската смъртност там и тя се разминава доста с тази която показват тестовете за антитела, (показваща по ниска смъртност) аз вярвам на нея а не на тестовете с антитела, които явно наистина дават голям процент грешни положителни резултати и от там идва това разминаване. И не трябва да се вземат предвид за изчисления на смъртност.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 01:45 от Анонимен

# 13 729
Чак ужасно малък зависи от маската, тя е по-скоро физическа бариера отколкото биологичен щит. Тези които прилепват плътно и са по медицински стандарт са с високо ниво на защита. В щатите гледам вземат проби от потенциално болни директно от колите защитени само с шлем и проста хирургическа маска от еднократните.
За това и толкова заразени здравни работници.
До скоро и аз работех и не ни даваха да ползваме маски, освен ако пациента не е с доказан Ковид, но откакто половината персонал се заразиха  ( трима колеги починаха)и почнаха да дават FFP3 маски.
В момента инструкциите са с маска при абсолютно всички пациенти...

# 13 730
По CNN преди малко директорът на CDC (тяхното РЗИ) казал, че очаква втора вълна на вируса през зимата и щяла да бъде дори по-лоша от тази. Как да правим някакви сметки при такива прогнози?

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 02:31 от Не се сърди, човече

# 13 731
  • Sofia
Именно, точно това адски ме дразни и не мога да проумеят как е възможно да нямаш макар и бегла идея за днес, утре, другата седмица, или другия месец! Е извинете, ама нали тези, от които зависим и сме ги избрали уж като по-умни от нас, и на които плащаме всички за да мислят за нас, нищо не правят! На кого точно да вярвам и как би следвало да го направя?

# 13 732
  • София

Някой лекар може ли да каже дали е възможно едновременно да има болен с грипен А,Б вирус и К-19?
Да, в Гърция имаше такъв случай на мъж, болен едновременно от грип Б и коронавирус, доказано с тестове.

# 13 733
Цитат
По CNN преди малко директорът на CDC (тяхното РЗИ) казал, че очаква втора вълна на вируса през зимата и щяла да бъде дори по-лоша от тази. Как да правим някакви сметки при такива прогнози?
Може и да бъде по лоша, защото вируса докато успее да излезе от Китай и да се разпространи из  целият свят пропусна доста силни за него месеци в които да работи в северното полукълбо, нещо което няма да се случи при 2-ата вълна, защото сега в северното полукълбо идват слаби за него месеци, но след това ще дойдат силните които вируса ще съумее образно казано добре да оползотвори от самото начало, защото няма да губи време бавейки се с излизането си от Китай.

# 13 734
Беглата идея е за бавно отваряне на икономиката и страната като цяло поне в щатите Тръмп представи план в три фази. Остава си социалното дистанциране, събирания до 50 човека макс и все неща в тоя дух. У нас си чакаме и слушаме за нивото на река Дунав в сантиметри. Докато не видим какво се случва в други по-богати държави подозирам все ще сме си така.

# 13 735
  • Sofia
Iseto6, много логични въпроси задавате, но няма да получат отговор, защото на правителството, както стана ясно, освен да ни държи по къщите други идеи не са му идвали вече 6 седмици. А пък за пари като стане дума и лошо им става...
Е а добро утро! Точно това имах предвид, то е ясно, че няма как вирусът да си тръгне, както и че, есента ще е още по-страшно отсега! Каква е гаранцията, че тогава ще има лекарство или ще знаем, как да го лекуваме? Не, че не ме е страх от зараза, страх ме е, но се опитвам да мисля и за утрешния ден, ако оцелеем разбира се. Няма как да не мисля, какво би се случило с мен, с децата ми, със семейството с близките ми след 6 м. изолация...

# 13 736
И нещо интересно. Заради карантината и липсата на хора по улиците, животинките, които живеят заедно с хората в големите градове страдат. Затова общината в Истанбул е организирала всеки ден да се носи храна на бездомните котки, кучета и гълъби.

https://m.dnevnik.bg/video/svobodna_evropa/2020/04/21/4057006_ka … ji_za_bezdomnite/

# 13 737
Не се плашете бе, нашият имунолог преди време каза, че патогенните щамове ще ги унищожат в болниците и ще останат само относително по-безопасните. "Хубавото" на тоя вирус, че досега не показвал признаци за мутация. BTW пазете си котките, оказва се че са доста податливи на вируса отколкото кучетата!

# 13 738
Именно, точно това адски ме дразни и не мога да проумеят как е възможно да нямаш макар и бегла идея за днес, утре, другата седмица, или другия месец! Е извинете, ама нали тези, от които зависим и сме ги избрали уж като по-умни от нас, и на които плащаме всички за да мислят за нас, нищо не правят! На кого точно да вярвам и как би следвало да го направя?
Вируса е нов и в такъв случай как може да се предвиди какво ще се случи?

# 13 739
И нещо интересно. Заради карантината и липсата на хора по улиците, животинките, които живеят заедно с хората в големите градове страдат. Затова общината в Истанбул е организирала всеки ден да се носи храна на бездомните котки, кучета и гълъби.

https://m.dnevnik.bg/video/svobodna_evropa/2020/04/21/4057006_ka … ji_za_bezdomnite/

О, да. Там много се грижат за животните. Прибират ги в заведенията на топло през зимата, строят им къщички.. И за насилие над животно съдят много жестоко по думи на познати, живеещи там. За това имат голям респект от мен Hug

Общи условия

Активация на акаунт