COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 470 435
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 740
Цитат
Вируса е нов и в такъв случай как може да се предвиди какво ще се случи?

Някои неща могат да се предвидят. Например в какви диапазони се движи истинската смъртност благодарение на данните от Исландия, кога са силните и слабите месеци на вируса. Кога трябва да се отпуска и затяга положението. Според мен на света му предстои живот на перманентно отпускане и затягане на мерки, до откриването на ваксина или на лекарство което да превърне истинската смъртност от около 0,4-0,6% грубо казано на под 0,1%, между другото за да не е проблем вируса смъртността трябва чрез лекарство да бъде свалена дори под грипа, защото както става ясно, той е много по заразен от грипа, и ако смъртността му не бъде смъкната под тази на грипа той ще взима няколко пъти повече жертви от него всяка година ако чрез лекарства смъртността му бъде смъкната до него. Защото той е няколко пъти по заразен от него, а имунитета не е ясно колко трае, ако е само примерно 2 години, лошо.

# 13 741
Това може да се случи само при едни идеални услови. В момента няма адекватни тестове, недостигат предпазни облекла и медицински персонал, камо ли да правят такива изследвания.
На управляващите не им пука, защото каквото и да се случи за тях има кой да се грижи. Ето и Борис Джонсън осра положението в Англия, но като се разболя и тест му направиха и първокласни грижи получи, докато здравните работници няма кой да ги тества и ходят на работа само седмица, след като са били болни.

# 13 742
Цитат
В Исландия изглежда случаите са предимно сред по-млади хора.Около 95% от случаите са на хора под 70 години.  Case Fatality Ratio към този момент е 0,5%.
Няма никакво значение какво показва официалната стат. Важно е каква е истинската смъртност в Исландия. Математически доказах че за всички заразени към 4 април, не само тези които са в стат. тогава тя е 0,39%, да е закръглим на 0,4%.
Това че само 5% от заразените в Исландия са над 70 е нормално, защото по принцип хората над 70 там са малко, 9% от населението, млада държава са, а в една нормално протичаща епидемия най малко се заразяват възрастните, а най много активната част от населението, защото тя се среща с повече хора всеки ден отколкото възрастните и е изложена на по висок риск от заразяване. Така че това е напълно нормално там да са заразени само 5% над 70.

Открили са вируса в река Сена и кметството на Париж е спряло водопроводите за непитейна вода с която мият улиците.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 03:16 от Анонимен

# 13 743
  • В заешката дупка
Положението в Исландия към вчерашна дата. Спускаме се сравнително уверено надолу по кривата на активните случаи. Реалната крива (черните точки) е под по-оптимистичната прогноза. За онзи ден бяха регистрирани само 2 нови случая, за вчера 5. За сравнени в пика новите случаи достигаха 90-100 дневно.

Пикът мина и по отношение на активно хоспитализираните (графиката долу). Сравнително спокойно вървят нещата. От гледна точка на това, че нямахме проблеми с лиспа на оборудване, екипи, маски. Но все пак е напрегнато. Лекари, медицински сестри работят дълги часове. Има в карантина, в изолация. Включват се и доброволци с медицинско образование, неработещо в сферата или пенсионери. Друг проблем произлезе от това, че в Исландия 2/3 от наслението е съсредоточено в и около Рейкяви, другото е разпръснато. Има само две болници, които приемат болни от ковит и които дистанционно се грижат за болните в изолация у дома. Едната - в столицата, другата - на север. Имаше няколко отдалечени района, където положението беше по-сериозно. Там бяха насложени за кратко и по-строги мерки: имаше “истински” лок даун - излизане само до хранителен магазини и аптеки, затваряне на детски градини и училища.

Чакаме 4 май когато ще се разхлабят мерките. По последна информация се оказа, че тогава детските градини и началните училища се връщат към режима отпреди вируса. Нормални часове, нормални класове, нормални групи.

# 13 744
  • София
Не бива да се допускат втори вълни. Трябва да се справим с вируса това лято, визирам северното полукълбо.
Досега масово се криехме с идеята да ограничим щетите и надявайки се медицината да измисли нещо. Все за 6 месеца би трябвало да открият някакво ефикасно лечение с което да сведат вируса до нивото на грипа или съвсем, съвсем малко по-високо.
Едно е да се ограничават хората за 3 месеца, но ако има силна втора вълна, това означава, че от Октомври 2020 г. до Април/Май 2021 г. трябва да повторим сценария, което ми изглежда като утопия. Колкото и да си го представям не мога да го видя. Иначе СЗО, СДС нормално е това да прогнозират, защото това им е работата, от тях нищо оптимистично няма да чуем, докато вируса тотално не изчезне от Земята. Аз тях сериозно изобщо не ги приемам и се доказа и защо. Тотален крах на СЗО.
Та пазим се и през Май и после да се надяваме да убием вируса с тези мерки + горещото лято. Но Европа остава в локдаун спрямо останалия свят, това е положението. Не знам дали е възможно, но за това си има политици и тяхна ще е вината ако допуснат отново да се заразим. Но понеже тези сценарии са ми абсурдни и не виждам коя страна би удържала (това ще е тотален колапс и крах за всички икономики, нищо чудно да станат и масови сблъсъци и анархия) аз съм убеден, че до 2 месеца ще имаме ефикасно лекарство, което да тушира тази смъртност и да нормализира живота. Ваксина есента на 2021 г. но само за възрастни хора и такива с хронични заболявания. Но не задължителна. Това не е морбили. Така ги виждам аз нещата.
За съжаление вируса няма да изчезне, защото вилнее и в двете полукълба и във всякакви климатични пояси. Но за Европа така виждам нещата. RO<1.5 масово в Европа към момента с изключение на страни в които вируса се развилня по-късно, като Турция, бившия СССР + все още пресните Великобритания и Франция.
След няколко месеца ще падне до под 0.5 и това ще сработи и ще се изчистим. Въпросът е после да не го вкараме отново от Африка или ЮА или Азия. Лек трябва да се измисли, лек. И вярвам, че ще има, защото икономиките не могат да си позволят нови ограничения.

# 13 745
  • София
Много е трудно хората да бъдат научени да спазват някакви инструкции постоянно, когато тези инструкции имат висока доза съзвателност. Виждаме как става с маските - уж не е кой знае какво, обаче я ги носят, я не ги носят, пипат ги, мачкат ги и какво ли не. Хората се сбутват един до друг несъзнателно, трудно поддържат дистанция. В шивашкия цех е голямо струпване на хора.
 Дори да приемем, че работодателят е осигурил всички предпазни средства - маски, дезинфектанти, мерене на температура и т.н., самите работни помещения са вече в риск, плюс поведението на хората.
 Трудно се работи с маска на лицето по осем часа, дори да я сменя човек на 2 часа. Това са обикновени хора, а не лекари, то и лекарите, ако сте се вгледали малко не само от днес, а при всяка грипна епидемия, почти като показно правят как НЕ спазват правилното носене на маска - вратата на кабинета на ЛЛ се отваря и оттам излиза рестра с маска под носа, после лекарят с маска под носа. И колко пъти тези хора слагат, махат, пипат и т.н.?
За дезинфектантите - колко време действа дезинфектантът, през това време този човек работи, той не стои вв въздуха с ръцете и нищо да не пипа. Постоянно се пипат материали, инструменти, хората стават, сядат, ходят при някакви други хора. Шивачките през повечето време са приведени над машините, но винаги има контрольор, те самите си продумват, подават си някакви неща. И съответно не всеки път си дезинфекцират ръцете.
После идва време за кафе, ходене до тоалетна, хранене - както се разбра, уж разделени цеховете, ама не баш, защото всички се хранят заедно и пътуват заедно. Само докато се хранят ето ти ги, махат маските. Пиене на кафе - махат маските. Дъра-бъра, сръбнем кафенце, хапнем сандвич, разсмеем се, кажем си две приказки...

Просто няма как да стане, хората и самият дизайн на работния процес вече Е условие за заразяване. Хората са на работа по 7 часа наден най-малко, не можеш да ги накараш да бъдат изведнъж различни, защото различност, която е леко против природата и обичайното струва много време и усилия за обучение. Цял живот болшинството от населението не си мие ръцете, как да очакваме изведнъж, за по-малко от месец, същите тези хора да мислят за сто правила наведнъж и в същото време да работят?

# 13 746
В частните лаборатории има тестове, дарители даряват тестове и средства, държавата защо не може да подсигури тестове - как някоя мисирка не попита това на брифингите.

# 13 747
Знам,че бързите тестове не са достатъчно надежни,но какво мислите за това
https://www.smolyan.bgvesti.net/news/491468/shefat-na-bolnitsata … yah-sa-s-antitela

# 13 748
  • BG
Защо няма брифинг?

# 13 749
Има.В момента го гледам по Нова тв.

# 13 750
  • BG
Мерси, явно почват не точно в 8.00. 7,3% от изследваните в Банско с антитела  https://www.dnes.bg/stranata/2020/04/22/v-bansko-7-3-imat-antite … 6929   

# 13 751
Не бива да се допускат втори вълни. Трябва да се справим с вируса това лято, визирам северното полукълбо.
Досега масово се криехме с идеята да ограничим щетите и надявайки се медицината да измисли нещо. Все за 6 месеца би трябвало да открият някакво ефикасно лечение с което да сведат вируса до нивото на грипа или съвсем, съвсем малко по-високо.
Едно е да се ограничават хората за 3 месеца, но ако има силна втора вълна, това означава, че от Октомври 2020 г. до Април/Май 2021 г. трябва да повторим сценария, което ми изглежда като утопия. Колкото и да си го представям не мога да го видя. Иначе СЗО, СДС нормално е това да прогнозират, защото това им е работата, от тях нищо оптимистично няма да чуем, докато вируса тотално не изчезне от Земята. Аз тях сериозно изобщо не ги приемам и се доказа и защо. Тотален крах на СЗО.
Та пазим се и през Май и после да се надяваме да убием вируса с тези мерки + горещото лято. Но Европа остава в локдаун спрямо останалия свят, това е положението. Не знам дали е възможно, но за това си има политици и тяхна ще е вината ако допуснат отново да се заразим. Но понеже тези сценарии са ми абсурдни и не виждам коя страна би удържала (това ще е тотален колапс и крах за всички икономики, нищо чудно да станат и масови сблъсъци и анархия) аз съм убеден, че до 2 месеца ще имаме ефикасно лекарство, което да тушира тази смъртност и да нормализира живота. Ваксина есента на 2021 г. но само за възрастни хора и такива с хронични заболявания. Но не задължителна. Това не е морбили. Така ги виждам аз нещата.
За съжаление вируса няма да изчезне, защото вилнее и в двете полукълба и във всякакви климатични пояси. Но за Европа така виждам нещата. RO<1.5 масово в Европа към момента с изключение на страни в които вируса се развилня по-късно, като Турция, бившия СССР + все още пресните Великобритания и Франция.
След няколко месеца ще падне до под 0.5 и това ще сработи и ще се изчистим. Въпросът е после да не го вкараме отново от Африка или ЮА или Азия. Лек трябва да се измисли, лек. И вярвам, че ще има, защото икономиките не могат да си позволят нови ограничения.
По принцип е така, де факто няма да се случи. Медицината в последните 40 години беше концентрирана върху това как да подобри силиконовите импланти, как да оправя срамни устни, да прави авангардни лекарства против импотентност и т.н. Антивирусното и антибиотичното лечение не са пипани почти. И е логично това, което се случва сега да е резултата. Ваксина според мен най-рано работеща след 6-7 години, или изобщо. Лечение с препарат след поне 3 години. Надценявате лабораториите, вече хората не са с този откривателски дух у ум, който преди е имало. Да не ги наричам тъпи, но горе долу това казвам. Негласната надежда на масовите медици е вируса да се самоограничи и да изчезне в топлото време. Ако това не се случи, никой не знае какво да прави. Виждаме го от безпомощността на CDC и WHO.

# 13 752
  • BG
Целите-да се правят 7000 теста седмично, досега направени 27000 теста. Таргетни групи-мед лица, болни с белодробни заболявания, особено пневмонии и не разбрах точно кои служители  от държавния апарат.Ако имаш G лентичка на теста не значи, че си защитен, а че си имал контакт с този или подобен вирус.

# 13 753
  • Sofia
Опа, правилно ли чух? Генералът НЕ счита, че 14 дневна пълна карантина на цялата страна би била удачна и би помогнала за справяне с вируса!

# 13 754
  • На остров
Много малко се знае за вируса и от там идват всички трудности със справянето а него.

Според мен лятото ще затихне и на есен пак ще ни подхване.

Швеция гъстотата на населението е 25, но реално една голяма част е слабо населена за разлика от друга в Стокхолм гъстотата е 366.

Най вероятно Стокхолм е в плато, но останалата част на страната не е.от вчера започна увеличаване на тестването в Стокхолм и ще се стигне до 50 хиляди на седмица.

Общи условия

Активация на акаунт