COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 937
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 950
Спорът с  маски винаги и навсякъде или не, може би щеше да е излишен, ако нашите тестваха поне хората със симптоми, които са на телефонно лечение и добиваха някаква реална представа за разпространението на епидемията, съответно мерките да са реципрочни на опасността.

Някой може ли да коментира този вид тестове - "Лабораторията предлага и изпращане на кръвни проби в партньорската ни лаборатория Лимбах в Германия  за откриване на  IgM и IgG антитела срещу SARSCoV2 с хемилуминисцентен метод (CLIA), който е по-надежден от „бързите“ тестове."

# 13 951
Пак питам - всеки може /и много го правят/ да си пусне декларация и да си пътува където си ще. Какво ви пази вас тази декларация, както и възрастните и хронично болни хора "по селата"?
Декларация с невярно съдържание върши работа. Истина от вида - отивам да засаждам картофите, да си полея разсада, да се разходя ........ не ти отваря КПП.

# 13 952
Скрит текст:
Всъщност в заповедта пише следното:

Цитат
Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.).
Да, това май всички вече го знаем. И се чудим на "и др." /за мен, примерно, това е високата яка на якето или палтото, в които мога да си скрия носа винаги, когато стане напечено/. Защото не е лесно да се творят правила, "норми и мерки", ама никак.  
"Откритите обществени места" според текста е прекалено широко понятие. Пооляли са се в опита за обобщаване.
До гората или поляната край града на практика достъпът е свободен /ето пълният текст, предпочитам от извора/:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/11/zapov … -197-11042020.pdf
"обществени са местата..., които са свободно достъпни".
Искам да знам, в този случай, къде, аджеба, мога да се разходя на спокойствие без парцал на устата? И бемз да съм в нарушение. Понеже полагам неистово старание до момента да не нарушавам, въпреки, че някои от нещата са ми тотално безсмислени.

Един колега много интересно питаше защо не се допускат на практика хората до националните паркове и развиваше тезата, че думата "парк", според ЗУТ, е само в населено място /което е тъй/ и когато се забранява достъп до парк, това касае само този парк. Разширително тълкуване пък в наказателното право /и административнонаказателното такова/ не се допуска. Като е парк- парк е на не "и др.".

Скрит текст:
Пак питам - всеки може /и много го правят/ да си пусне декларация и да си пътува където си ще. Какво ви пази вас тази декларация, както и възрастните и хронично болни хора "по селата"?
Декларация с невярно съдържание върши работа. Истина от вида - отивам да засаждам картофите, да си полея разсада, да се разходя ........ не ти отваря КПП.
Ми не, затова и не пишат така.
Пишат хората най-вече "по работа ..." или "при близък" - що да не наминат и покрай него да пият по едно кафе. Имал човекът нужда да му оправи някой бойлера. Или да компютърла, че да влиза в нета да чете редовно заповеди, мерки и правила.
Да, ама декларацията с невярно съдържание сама по себе си би била нарушение на чл. 313, а не на другия текст. Обаче не би било и тогава по посочената вече причина. Значи трябва тепърва да установяват дали деклараторът не е нарушил конкретна "мярка" с излизането си, по-скоро.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 17:35 от Не се сърди, човече

# 13 953
Защо постоянно говорите, че излизаме с декларации от София, пишем си някакви неща. Е казвам Ви, че не може. Разберете го! Излизат хора по работа. И доколкото чувам нещата са затегнати и "уж" се проверяват, другите тарикати ги връщат. Еми това за мен си е дискриминация, онзи ден зълва ми си излезнала от Русе без проблем, значи от София не може, но за Русе може.

# 13 954
Лили, сигурна съм, че на когото и да било професор му зададеш въпроса какъв е смисълът от маска на улицата примерно(освен ако не си в тълпа или на мач примерно), ще ти каже, че няма смисъл. Тая медицина не е измислена днес и не откриваме топлата вода ние. Специално за маските в градския транспорт, да, там вече смисълът е огромен.

# 13 955
Кое е смешката и класиката, при условие, че в самата декларация се изисква саморъчно изписване на определени компоненти? Форма за действителност - говори ли ви нещо и на двете разбирачки?
П.С. Вече три
В декларацията пише "аз, еди кой си, отивам еди къде си". Никъде не пише "попълва се ръкописно". Достатъчно е да се подпишеш саморъчно. Ама то напечатано така или иначе не можеш да се подпишеш.

# 13 956
Спорът с  маски винаги и навсякъде или не, може би щеше да е излишен, ако нашите тестваха поне хората със симптоми, които са на телефонно лечение и добиваха някаква реална представа за разпространението на епидемията, съответно мерките да са реципрочни на опасността.

Някой може ли да коментира този вид тестове - "Лабораторията предлага и изпращане на кръвни проби в партньорската ни лаборатория Лимбах в Германия  за откриване на  IgM и IgG антитела срещу SARSCoV2 с хемилуминисцентен метод (CLIA), който е по-надежден от „бързите“ тестове."

Eто чети:
https://www.centerforhealthsecurity.org/resources/COVID-19/serol … for-COVID-19.html
в графа методи чакащи одобрение

# 13 957
Ми не, затова и не пишат така.
Пишат хората най-вече "по работа ..." или "при близък" - що да не наминат и покрай него да пият по едно кафе.
Да, ама декларацията с невярно съдържание сама по себе си би била нарушение на чл. 313, а не на другия текст. Обаче не би било и тогава по посочената вече причина. Значи трябва тепърва да установяват дали деклараторът не е нарушил конкретна "мярка" с излизането си, по-скоро.
[/quote][/spoiler]
[/spoiler]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Цитира го, след като вече беше тълкувала чл. 313 НК, че даже и си го пляснала със задоволство. После се коригира. Това няма значение. Значение е нагласата ти към мерки и правила в условия на ИП. Никой не е казал, че няма граждани, които да излизат по уважителни причини.
Но да толерираш декларации с откронено невярно съдържание и с пренебрежение да обясняваш, че санкции няма как да последват, е несериозно. Аз със сигурност няма да вляза в битки срещу държавата точно по тези текстове, ако има такива, подведени под административна, или съдебна отговорност. Въпрос на съвест е.
Няма да продължа този дебат с теб, очевидно сме на противоположни мнения по спазването на мерките, така че е излишно.
Обърнах ти внимание единствено, защото цитира първо грешен текст.
Последващи хипотетични  казуси не ми се обсъждат.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 17:31 от Не се сърди, човече

# 13 958
Гледах, че и за планините сте писали, ами то освен Витоша, друга планина не помня да са затворили, ето че пак София е най-дискриминирана в случая. Ако сега отворят парковете само в София, ще има тези от Самоков са ощетени, но Рила не помня, някой да я е затварял. Та ето къде идва проблема. Не може някакви заповеди само за едните, а на другите юруш. Жив пример с Русе, хората и по празниците си влизаха и излизаха с декларация, която даже не са прочели на КПП-то, а нас в София, не може! Не може, защото за вторник и сряда 60 000 автомобила са излезли(в тази цифра обаче са и тези, които пътуват по работа) и за това. В Русе да не мислите, че не са излизали по празниците или във Варна, или в Бургас, или в Пловдив? Не може да затворят само София, аз за това смятам, че тази заповед няма да издържи много.

# 13 959
  • гр.София
Кое е смешката и класиката, при условие, че в самата декларация се изисква саморъчно изписване на определени компоненти? Форма за действителност - говори ли ви нещо и на двете разбирачки?
П.С. Вече три

И кому беше нужен този тон...веднага с бутонките..
Не съм длъжна да знам какво е Форма за действителност. Не съм от "тези трите", не съм излизала от София, не ми се е налагало да попълвам декларация, но тона Ви ми се стори доста неуместен. И без това в тази тема само се джафкат някакви лагери, няма нужда от допълнително неуважително отношение и напрежение

# 13 960
Стига с тези маски. Коя от вас стои с часове навън, че чак толкова да и пречат.И навън сега по принцип не се стои, а се преминава. Но преди да излезеш навън си ползвал асансьор, например. Вървиш малко, пък влезеш в аптека. После може би се налага да се качиш пак на асансьор и т. н. и т. н. И какво-с много чистите вече ръце слагаш и сваляш маската, пипайки я. А преди нея си пипал кой знае какво. Пари, например.
И на мен не ми е комфортно с маска-лицето ми се изпотява. Но търпя.Дори ефективността да е 5-10 %

# 13 961
Да се носи маска навсякъде е точно толкова глупаво колкото да не се носи никъде. Има ситуации и ситуации и разликите следва да се отчитат. Когато си на разходка в парка и спазваш дистанция от осталите разходкаджии е напълно безсмислено.

# 13 962
П.С. Вече три
В декларацията пише "аз, еди кой си, отивам еди къде си". Никъде не пише "попълва се ръкописно". Достатъчно е да се подпишеш саморъчно. Ама то напечатано така или иначе не можеш да се подпишеш.

Вече писах - полагал е пред полицая само подпис. Ето, и друга дама тук същото сподели - напечатани са и тя ги подписва и подава.
Кой друг компонент трябва да се изпише "саморъчно"?
Кой одобри по задължителен начин форма и съдържание на декларациите?
Къде са публикувани те? /Напомням, че наличието на компютър и достъп до интернет не е задължително всеки да има./
Дайте да ги видим и да ги обсъдим. Мисля, че бяха в сайта на МВР, но в момента не мога да отворя.
Обновяват се и те.

Скрит текст:
Леко с емоциите, де, наистина на някого е дошло много стоенето вкъщи. Може ли да се дискутира възпитано?

Отворих, накрая:
https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider5/default-document-libr … sfvrsn=c20ea949_0
Кое пречи човек да е попълнил декларация предварително? И защо трябва да е "ръкописно" написана? Аз дори не си представям, че някой полицай ще бави хората да изписват пред него на ръка текст от цяла страница.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 16:40 от Judy

# 13 963
Идеята на правителството с маските за навън беше, ако хората се юрнат да ходят на църкви и започнат да се бутат един друг, за да обикалят 3 пъти, да има нещо на физиономията, че ако е болен да предотвратят голямо разпространение. За това тази заповед от 12 до 26.04. Иначе щяха да я направят и нея до второ нареждане и нямаше да ни питат, запотяваме ли се или не. Ето вчера Бойко каза, че видял хората да се разхождат из София, а както знаем в София е 50/50 носенето на маски и сигурно и 30% няма, които да ги слагат правилно и да не ги пипат нон стоп. Никакъв коментар нямаше по тази тема. Защото идеята изобщо не е била това, но понеже не може в закона да го напишат само за посещенията на връх Великден в църквите, та стана за всички обществени места.

# 13 964
П.С. Вече три

И кому беше нужен този тон...веднага с бутонките..
Не съм длъжна да знам какво е Форма за действителност. Не съм от "тези трите", не съм излизала от София, не ми се е налагало да попълвам декларация, но тона Ви ми се стори доста неуместен. И без това в тази тема само се джафкат някакви лагери, няма нужда от допълнително неуважително отношение и напрежение
Привет. Тонът ми е неуважителен, защото тук се пишат откровени лъжи, облечени в правна терминология. Няма как да уважавам хора, които с невежеството си, формират грешни представи и откровено заблуждават други хора, които, също като първите, не са юристи. Това, от своя страна, предизвиквайки една измамна сигурност, може да доведе до неприятности за мнозинството потребители, които не са длъжни да познават нормативната база, но са подведени от няколко потребителя. Жекая лек и успешен ден!

Общи условия

Активация на акаунт