COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 448 126
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 555
Fanfanito, това че към момента не съм пряко засегната, не означава, че не виждам какво се случва с бизнеса и работата на близки и приятели. И да, тревожа се как ще им се отрази. Виждам хората притеснени, изнервени, свиващи се. На приятелка й се счупи компютъра. Счупи, разбирай за нов е. Детето й има нужда от него, за да учи, а няма възможност да купи нов точно сега. Друг приятел го съкратиха, трети му намалиха работното време, четвърти го пратиха неплатен... Виждам и моите шефове как са. Скъсаха си задниците от работа, мислене, търсене на варианти да се спаси бизнеса без да се жертват хора. Работят и събота и неделя, слънчевият ми шеф е станал кълбо нерви и не прилича на себе си от работа и притеснение и въпреки това вчера ни каза - момчета и момичета, благодаря ви, страхотни сте, справяте се прекрасно в тая ситуация - и на мен ми идеше да ревна.
И това не отменя корона вируса и епидемията. Не означава - дайте ни да се юрнем по кръчмите. Но кризата има много аспекти и аз лично не мога да се вторача в уърлдометъра и да броя случаите без да виждам другото. Защото около себе си виждам хората как се борят смело и се мъчат да спасят каквото могат, да не се удавят и това им струва страшно много. И това, за което апелирам, е да не се пренебрегва тази борба. Да се спре с това "да са мислили навреме". Да се работи ежедневно от правителството за подкрепа на тия хора. Да излезе един ден Бойко и да каже - момичета и момчета, страхотни сте, благодаря ви. За съжаление за момента си оставаме само с пляскането през ръцете. Но пък иначе много искал да го похвалим. Лидер за пример.

# 15 556
  • варна
Споделям видео със сина на една от заразените в шивашката фабрика. https://youtu.be/z0OQqo8MOY0
От всичко четено и чуто, до сега ми става ясно, че този много страшен вирус явно не е толкова страшен, от близо 1000 активни случаи, мисля малко над 200 са в болница, а от тях 41 са в реанимация, но не всички са интубирани. Съжалявам ако цифрите ми не са съвсем точни, но горе долу е това. Не се казва само от тези близо 1000 колко са безсимтомни.

# 15 557
Не знам как си представяте морета и почивки, като самите хора, живеещи там не ви искат. Сега по Великден от Созопол и др. курорти  бяха възмутени от придошлите. И как ще стане - отивате на хотел, на втория ден някой там  вдига температура и се започва - карантина, кой ще ми върне парите, къде е държавата...за чужбина ще е познатият сценарий - пратете самолет, тук сме затворени,  свършиха ни парите...

# 15 558
Какво има да разбира Борисов - 90% от излизащите по КПП-тата си отиват по собствените къщи, вили, села и паланки. Никакъв вирус никъде не разнасят. Никакъв рисков контакт не правят. Един единствен случай досега не са обявили някой от областен град или от София специално да е занесъл вирус някъде другаде.

Напълно излишни са ограниченията по областните градове, дори заради факта, че от всички останали населени места, някои доста големи, си ходят където си поискат.

Това, че ми е забранено да отида при децата си на вилата или при братовчеда тракторист на село, който корона не е виждал и няма и да види, щото в цялата област има 5 циганина заразени, а той контактува само с трима човека из селото, само ми дава повод да мрънкам и да недоволствам. Тая ненужна демонстрация на загриженост скоро трябва да отпадне, даже преди Гергьовден. Хората не са тъпаци и всеки ще се пази, доколкото може.

# 15 559
Споделям видео със сина на една от заразените в шивашката фабрика. https://youtu.be/z0OQqo8MOY0
От всичко четено и чуто, до сега ми става ясно, че този много страшен вирус явно не е толкова страшен, от близо 1000 активни случаи, мисля малко над 200 са в болница, а от тях 41 са в реанимация, но не всички са интубирани. Съжалявам ако цифрите ми не са съвсем точни, но горе долу е това. Не се казва само от тези близо 1000 колко са безсимтомни.

Ми то от начало си казаха, че реално около 20% го карат тежко. Засега данните отговарят на това твърдение. Става проблем, когато заради масово заразяване на куп, тези 20% са голяма бройка и няма как да бъдат лекувани едновременно, което води до увеличаване на брой смъртни случаи.

# 15 560

Ми то от начало си казаха, че реално около 20% го карат тежко. Засега данните отговарят на това твърдение. Става проблем, когато заради масово заразяване на куп, тези 20% са голяма бройка и няма как да бъдат лекувани едновременно, което води до увеличаване на брой смъртни случаи.
Учудвам ти се на търпението. И на твоето, и на още няколко съфорумци.
Едно и също се дъвче, направо темата стана досадна.

Спокойно, всичко ще е наред, без ограничения и мерки не може. Добри, лоши, това е.
Които сме били млади в деветдесетте, сме видели финансова ккриза , а и децата ни бяха бебета, глад и липса на работа и финанси. Ама някои хора нямат памет за това. Ей го, живи сме, никой не умря от глад. И сега няма. Различака обаче, според мен, е друга. В сегашното консуматорско общество, много хора израстнаха като егоисти- разчитат само на себе си, подпалиха мостовете към родители, роднини, близки, с които , като малка , но родова социална единица, се преживяваше по- лесно. Срам, или не , моите родители и баби ми помагаха тогава, а бях образована и стартирала частен бизнес.
Всичко ще се оправи, не бързайте толкова, защото знаете лафа за бързата кучка.
Heart

# 15 561
Мъж у нас е излекуван след 38 дни интубация.

https://nova.bg/news/view/2020/04/25/286100/%D0%BD%D0%B0-%D0%B6% … 1%86%D0%B8%D1%8F/

38 дни интубация е брутално, но се радвам за този човек. Едно нещо, което гледам, че малко се коментира от тези, които сравняват К-19 с грипа е колко дълго се боледува от К-19 в сравнение с грип.

# 15 562
  • В заешката дупка
СЗО отдавна твърдят, че мерките за социална изолация забявят разпространението и че е нужно ефективно проследяване, карантиране, тестване и изолиране за овладяване на епидемията.

В България бавно се разраства елидемията, видно е. Дотук добре. Социалните мерки действат. Но кривите още вървят нагорде. България не е почнала да обръщане кривата на активните случаи надолу. Нещата се проточват. Като се има предвид и малкото тестване, определено горнито изявление на СЗО ринг а бел.  Това, че може би стратегията с проследяване, тестване и изолиране,  не върви толкова добре, не е чак толкова нелогична мисъл. И на мен това са ми притесненията. Дано да бъркам.

# 15 563
СЗО отдавна твърдят, че мерките за социална изолация забявят разпространението и че е нужно ефективно проследяване, карантиране, тестване и изолиране за овладяване на епидемията.

В България бавно се разраства елидемията, видно е. Дотук добре. Социалните мерки действат. Но кривите още вървят нагорде. България не е почнала да обръщане кривата на активните случаи надолу. Нещата се проточват. Като се има предвид и малкото тестване, определено горнито изявление на СЗО ринг а бел.  Това, че може би стратегията с проследяване, тестване и изолиране,  не върви толкова добре, не е чак толкова нелогична мисъл. И на мен това са ми притесненията. Дано да бъркам.
а също така си трябва технологично време за да се види дали наистина спадат случаите. да речем 1-2 седмици. До към Август някъде ще имаме яснота (може би, защото ситуацията е динамична).

# 15 564
Скрит текст:

Учудвам ти се на търпението. И на твоето, и на още няколко съфорумци.
Едно и също се дъвче, направо темата стана досадна.

Спокойно, всичко ще е наред, без ограничения и мерки не може. Добри, лоши, това е.
Които сме били млади в деветдесетте, сме видели финансова ккриза , а и децата ни бяха бебета, глад и липса на работа и финанси. Ама някои хора нямат памет за това. Ей го, живи сме, никой не умря от глад. И сега няма. Различака обаче, според мен, е друга. В сегашното консуматорско общество, много хора израстнаха като егоисти- разчитат само на себе си, подпалиха мостовете към родители, роднини, близки, с които , като малка , но родова социална единица, се преживяваше по- лесно. Срам, или не , моите родители и баби ми помагаха тогава, а бях образована и стартирала частен бизнес.
Всичко ще се оправи, не бързайте толкова, защото знаете лафа за бързата кучка.
Heart

O, tays, принципно съм спокойна и трудно се нервирам. Имам и майка, която мисли като теб и е преживяла същото в този период. Аз съм 91ви набор, а тя е 71, та когато нещо се притесня и й се обадя - общо взето казва същото като това, което ти си написала. Минали сте/сме и през по-лошо, ще преживеем и това. Няма място за паника и нерви. Спокойно, рационално, ще има промени, ще се адаптираме, ще се оправим. Heart

# 15 565
  • София
Към края на май-юни като избухнат охлабилите мерките във Франция, Испания и прочее рязко ще се променят настроенията, ми се струва, но дано и тук да не тръгнем по пътя на тези експерименти. Предполагам, че заявките за край на ИП са партенки, които бързо ще бъдат забравени като от понеделник тръгнат големите числа новозаразени.

# 15 566
  • Варна
Мъж у нас е излекуван след 38 дни интубация.

https://nova.bg/news/view/2020/04/25/286100/%D0%BD%D0%B0-%D0%B6% … 1%86%D0%B8%D1%8F/

38 дни интубация е брутално, но се радвам за този човек. Едно нещо, което гледам, че малко се коментира от тези, които сравняват К-19 с грипа е колко дълго се боледува от К-19 в сравнение с грип.

Поредната демонстрация на некадърността на репортерите във връзка с този случай... Преди няколко минути новината беше съобщена така "... Той е постъпил в болница в много тежко състояние и от тогава е бил интубиран 38 пъти". Върнах го, за да го чуя неколкократно. Не ми се бе счуло...
Скрит текст:
Горкия човечец...
Ако не бе толкова сериозен слечай, щеше да е смешно.

А Бойко каза, че би искал И преди 13.05. да свали ИП. Което не значи, че ще се случи.

Особено при това възхищение към неспазващите препоръки.

# 15 567
  • София
Наистина в момента си правят експерименти. Във Франция отварят училищата само за най-бедните и на доброволен принцип. Снощи направиха в едно интервю по Франс 24 образователния министър на нищо. Той обяснява как тези деца се хранели единствено в училище и нямали компютри, интернет, затова трябва да ги пуснат обратно. И не можа да отговори на въпроса защо тогава не им осигурят храна и компютри, а именно там, където семействата живеят на тясно и са най-уязвими ще рискуват да се проепидемчват.

Апропо, във Франция нивото на имунитет е 5,7%, като в най-засегнатата област е 12, а в повечето други под 2%. Ако ще говорим за колективен имунитет преди да има лекарство.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 13:07 от Не се сърди, човече

# 15 568
Кой къде го сърби или боли, вирусът не го интересува. Единственото, което има значение е как ще се развие заболеваемостта в България, как ще протича. Ако е прекалено агресивен, философията на някой - правя си каквото си искам, пък да става каквото ще, рязко ще стане неприложима. Тогава ще се наложат едни мерки от самосебе си, до които никой не е искал да се стига. Ако пък избегнем по някакво чудо - въпреки че чудеса никъде не се случиха - сценария на държавите без мерки, още по-добре.

# 15 569
  • София
Иначе някой чул ли е да съобщят колко теста се правят в последните дни? Бройката на заразените се качи доста, но аз лично не чух да казаха от колко тествани е тя.
Заявиха, че ще обобщават бройката седмично,  а също и че са почти готови със сайт, в който да представят ежедневно всички резултати от тестването в страната, от всички лаборатории. Надявам се скоро да го пуснат, информацията ще е интересна за всички.

Общи условия

Активация на акаунт