COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 408
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 505
  • Пловдив
Бояна, кажи конкретно за коя част на Франция и от кога става въпрос. Защото вероятно не се касае за цялата държава. И аз имам близки там.

За цяла Франция е валидно, точна дата не мога да ти кажа.
От Париж до съвсем малки градчета в Южна Франция хората излизат с декларации. Разходки напред-назад не са разрешени. Глобата е 135 евро и до края на миналата седмица имаше наложени близо 900 хиляди глоби.
В Париж примерно имат проблем със зареждането на магазините, някои стоки се изчерпват много бързо.
Същото сподели и приятел, който живее в малко село на юг. Не могат да отидат да пазаруват в съседния град, разчитат на местния магазин, в който асортиментът е малък и понякога има липсващи неща. Работи в селското стопанство и на работа на полето ходи с декларация в джоба. Навсякъде има жандармерия.
Има и хора, които не спазват съвсем стриктно ограниченията, особено в предградия на Париж с определен тип население.
Извънредно положение /état d’urgence sanitaire/, считано от 24.03 за територията на цяла Франция за период от два месеца.
е, на френски е, но се отнася за Франция все пак. Защо можеш да излизаш, най-отдолу видовете декларации.
https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 13:54 от dundi73

# 17 506
Скрит текст:
Чета и не вярвам просто. В Швеция с много повече заразени как така от два месеца децата си ходят на училище и няма нито едно починало дете? То бива истеричност бива... Заради такива като вас ще си седим заключени с години, заради една проста настинка. Има десетина човека умрели от ковид по света, всички други са починали от тежки хронични заболявания.

И още 100 пъти да го напишеш, никой няма да ти повярва.

Judy , във Франция е забранено безцелното разхождане навън, паркове, градинки, велоалеи. Излиза се с декларация в джоба. Маски ще се въведат от 11 май, когато уж ще се разпуснат мерките. И глобяват на поразия.

Ако някой може да намери източника на това, ще ми е интересно да каже дали е вярно.  https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Trevozhna-informaciya-ot-Germaniya-961294

Да, днес R0 е 1 общо. Но има големи разлики на регионално ниво.

За маските: в повечето провинции няма глоби, затова пък в Бавария глобата е 150 Евро. В Берлин са задължителни само за градския транспорт.

# 17 507
  • София
Ето за Франция подробно всичко. Вече по региони всеки може да ограничава още, да взима допълнителни мерки. В Ница, доста преди Варна, махнаха пейките от целия град.
https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

# 17 508
И аз не мога да разбера какво направиха за тези месец и половина стоене вкъщи. Ето това много ме изнервя. Чета, включително тук, как другите страни се реорганизират малко или много. А тук правим ли нещо, или само си седим вкъщи и чакаме незнайно какво? Предполагам някои частни бизнеси са предприели някакви мерки, но в обществената сфера? Направиха ли реорганизация на ГТ като по снимките - с разредени седалки, с означения за разтояние? Монтираха ли прегради в училищата, разредиха ли чиновете? За болниците пък идея нямам какво направиха. Май само наслагаха едни легла в Арена Армеец. Дариха хората някакви маски и респиратори.. и какво друго стана? Моля, ако някои има повече информация как върви реорганизацията при нас, да сподели, защото вече мина доста време.

# 17 509
  • Другата България
А, не се чувствай длъжна да го правиш.
Вярвай в каквото искаш и пиши каквото искаш, но не го налагай като меродавно и истина, обвинявайки останалите в лъжа, защото освен, че не е вярно, е и обида към тях, а и против правилата на форума.

Ако това е към мен - то моля да посочиш къде и кога, по какъв начин в Германия, Франция и Нидерландия са поставени така изброените ограничения.
Скрит текст:
Когато говорим за факти, тоито твърдиш, че са налични - то следва да ги докажеш. А ти не го правиш.Както и останалите, които използват същата лъжа.
Обида би било, ако това, което твърдите е вярно. Да видим как ще докажете, че твърденията ви са верни.
Нарушение на правилата е обаче дезинформацията. Дезинформация е да се твърди, че има въведени конкретни мерки на конкретно място, когато такова нещо няма.

Barsa, преди да пишеш - почети.
Някъде да споменавам Испания?

Разбирам идеята ви да си докажете там нещо, но все пак - ползвайте и материали и дискутирайте при запознаване с насрещната позиция.
Защото така само емоции изливате и губите изначално позиции.

Чакам да видя от така изброените държави коя е въвела същите мерки като тук.
Разбира се, че е към теб.
Нямам никакво намерение да ти доказвам каквото и да било, не се намирам в съдебна зала, а във форум.
Тук пишат момичета, които живеят в "белите държави", имам близки и аз, чета и аз. Плюс това нито имам излишно време, нито излишни нерви. И най-вече, подбирам си събеседниците, предполагам имам право?
Това, което казвам е, че дадено твърдение или позиция може да се изложи и без опити да се превръща опонента в безмозъчно, неориентирано и глупаво същество. В повечето случаи тези опити говорят повече за човека, който  се опитва да опитва. Тавтологията е умишлена.

# 17 510
В статията се пише за КПП, че  остават затворени до края на месеца.До април или май? Може ли яснота ако някой го е разбрал.
Слушах днес министърът на туризма и останах с впечатление , че скоро КПП няма да отпадне. Предложили да документ, в който да се упоменава кон къде пътува , има ли преболедували К19 и друго такова точки. Нещо като сегашната декларация. Което хич не ме зарадва. Искам КПП да отпада вече

# 17 511
Това с КПП дано не е истина че може да остане...и честно казано като се заговори за разхлабване на мерките се надявах първо това да де махне...Отвратително е , аз живея в много малък град ..от месец съм без пералня и ползвам тази на свекърва ми. Не можем да идем да разгледаме и да си харесаме...Онлайн не е опция на този етап...Отделно искаме да отидем да видим възрастни нали близки...Не са ни роднини, не са на легло...просто така го чувстваме, искаме да се видим, също не може. Аз съм студентка също в друг град...областен. Ще трябва когато започне сесията всяка сутрин да чакам по входовете и изходите на града...
А за други стоки които няма в малките градчета да не говорим...
И за какво? Хора под карантина тук са идвали разбрах по Великден....дали са болни не се знае...Значи куцоми сакато със сополи щъка където ми видят очите , а другите обратно . Егати Бойкото....

# 17 512
  • София
И аз не мога да разбера какво направиха за тези месец и половина стоене вкъщи. Ето това много ме изнервя. Чета, включително тук, как другите страни се реорганизират малко или много. А тук правим ли нещо, или само си седим вкъщи и чакаме незнайно какво? Предполагам някои частни бизнеси са предприели някакви мерки, но в обществената сфера? Направиха ли реорганизация на ГТ като по снимките - с разредени седалки, с означения за разтояние? Монтираха ли прегради в училищата, разредиха ли чиновете? За болниците пък идея нямам какво направиха. Май само наслагаха едни легла в Арена Армеец. Дариха хората някакви маски и респиратори.. и какво друго стана? Моля, ако някои има повече информация как върви реорганизацията при нас, да сподели, защото вече мина доста време.
Ние изобщо не стоим вкъщи. Тук, в България, почти всичко си работи и всеки си излиза колкото пожелае. В повечето останали страни не са се организирали особено даже за след блокадата, дума да не става за друго. Някои даже и за блокидата още нямат ресурс, писах по-рано, че в Англия още не са поръчали предпазни средства за лекарите. Маски нямат, ръкавици, нищо. Текат страхотни скандали.

И вярно, има държави, които се справят чудесно. Германия, например. Повечето обаче не се справят и изобщо не знаят какво да правят разкъсвани между протестите на една част от населението и състоянието на здравната система.

# 17 513
Казаха, по горе майките се притесняваха че ще им стане нещо на децата, ако ги пуснат на училище. Имаче ако бяхте прочели статиската, щяхте да знаете, че за млади хора с хипертония и диабет смъртността също е изключителна ниска. За да умреш с Ковид трябва освен да имаш един куп хронични заболявания и да си на преклонна възраст.

Що не вземеш да кажеш тая глупост на близките на починалите под и около 40 години БЕЗ никакви придружаващи заболявания? Или пък на близките на над 1000 млади и работоспособни доктори, дето си заминаха в Италия и Испания, в Китай, Англия и на други места?
ПП Можеш да навъртиш мнения във форума, изказвайки всяка глупост, която ти дойде на ума в някоя друга тема, дето няма кой да ти обърне внимание. Няма нужда да събираш плюнки точно в тая.

Цинично или не - 1000, дори 2000 млади на фона на 200 000 статистически погледнато са доста нисък процент.

# 17 514
  • Bulgaria
Не знам защо спорите за мерките, като си оставаме една от малкото държави с почти никакви мерки и без кой знае какви ограничения. Най-резонно е да се сравняваме със Сърбия, Македония, Румъния, защото те са горе-долу на нашето ниво, с нашия манталитет. Нито Германия, нито Холандия, нито Швеция имат нещо общо с нас по никакъв повод, за да правим съпоставка с тях. Факт е, че сме една от държавите, които така и не наложи строги карантинни мерки, за разлика от десетки други, където мерките бяха и все още си остават безпрецедентни. Навън всичко работи, животът си кипи, хората не им пука и се радват на хубавото време. Все още не разбирам от какво е породено това недоволство. Бизнесите, които са пострадали щяха да пострадат така или иначе и затова не са виновни нашите мерки. Ако си мислите, че сега ако си отворите ресторанта ще имате същия оборот и посещаемост, както преди ИП - жестоко се лъжете. Много от фирмите затвориха, защото са пряко свързани с фирми от Европа и спирането на тяхната дейност веднага се отразява и тук. Много от фирмите ни произвеждат и изнасят стоки, които в момента не се търсят и съответно съкращават персонал и обема си на работа. Не сме остров, за да можем да изплуваме, когато цяла Европа е потънала. Но можем да направим обратното - да потънем, когато цяла Европа вече изплува и това си зависи от нас.

# 17 515
Не може да ходите при възрастни близки , защото точно това е идеята на КПП. Каза ви човека- обричате ги на зараза , ако отидете. И аз не съм виждала баба ми два месеца почти..стои сама . Излиза до магазина веднъж на 2-3 седмици. Оставена е сам сама.

# 17 516
  • Пловдив
niama_me, свеки беше попълнил в деклрацията, че идва в Пловдив да види сина си. Влезе си в града без проблем. Пишете, че отивате да пазарувате или за лекарства, пускат. Как ще стоиш без пералня?
Лекции скоро няма да има в нито един университет. Така или иначе всичко в момента се случва онлайн, включително и приемните изпити в някои университети.

# 17 517
Не може да ходите при възрастни близки , защото точно това е идеята на КПП. Каза ви човека- обричате ги на зараза , ако отидете. И аз не съм виждала баба ми два месеца почти..стои сама . Излиза до магазина веднъж на 2-3 седмици. Оставена е сам сама.
Пиик, мъчно ми е за такива възрастни. Аз съм от тези за мерките, ама баш КПП видяхме колко са ефективни. Не си искал, не си минал. Но пък да пускат турсити от вътре, от вън да си щъкат,  а аз да не мога да мръдна... Ми няма да стане. Ще мина през кпп-то без да спирам, честно. Не я слушах внимателно Ангелкова, амо още една декларация не е решение. Щото ще се пиша на туризъм постоянно.

# 17 518
Е, как сме без мерки, нали сме ок в момента, заради хубавите мерки?  Значи ако няма мерки, трябваше да сме пламнали. И отделно пък се твърди, че никой не ги спазва тия хубави мерки и пак не пламваме, само се палим и чакаме някакъв масов мор. Не знам, обърках се.

За възрастните, които стоят сами: не знам кое е по-лошо за тях, самотата или потенциалната опасност от вируси.
Аз бих отишла да си видя роднините (ако е възможно) съответно с маска и ръкавици, бих им напазарувала и т.н. Ако не съм болна, не виждам проблем, наистина. Не бих оставила никога 70 годишната си майка сама за два месеца, без отида поне да и напазарувам. Нали иначе тя трябва да излезе и да се изложи на риск.
Лично мнение, просто не знам кого пазите по този начин.

# 17 519
  • София
На близките си човек може да напазарува, може и да ги види от дистанция и с маска. Пазарувам вече месец и половина на такива хора, заради възраст, а и заболявания. Ама не стоим на закрито или без маски, и не си пием кафето, нито си висим по вратовете. Не изоставяйте възрастните хора. По-безопасно е човек да напазарува на баба си, отколкото тя да ходи сама до магазина.

Общи условия

Активация на акаунт