COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 198
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 460
  • Другата България
Merri_An, това с болничните е вярно и не го разбирам за първи път. Баща ми е болен, с температура и тъй като вероятно не е коронавирус, болничен за него няма, но това изобщо не означава, че не е зле и едвам ходи на работа. И никой не дава болничен за болки в гърлото.
Ето тази категоричност, обоснована само и единствено на лични наблюдения върху "баща ми и други хора, които аз познавам"  е причината да гледаш толкова субективно и черногледо на случващото се.
Да ти минава през ум, че в страната има още около над 6 милиона човека? Наблюдение върху всички тях ли имаш, върху здравословното им състояние? Информацията, че 1/3 от тях в момента са с болки в гърлото откъде е, дай да видя статистиката, ама официалната, не твоята? "Вероятно" не е коронавирус звучи смешно, ще извиняваш, но е смешно. Това е предположение, не става ясно твое, негово или на ОПЛ, но ако човек се чувства зле, ходи на лекар. Той е човекът, който преценява дали болния може да ходи на работа или не може. Ако имаш възражения от действието или бездействието му, се отнасяш към съответната институция, отговорна за същото действие или бездействие.
Ето, аз пък твърдя обратното. Двама колеги имам в момента, които са в болнични-единия заради болки в гърлото, другия заради температура и обща отпадналост. "Вероятно" не е коронавирус, но "вероятно" и е, не са тествани. Стоят си вкъщи и се лекуват. Преди седмица други двама бяха болни, с други диагнози, отново бяха в болнични. Е, сега аз, въз основа на моите лични наблюдения да твърдя ли, че всеки, който поиска болничен, го получава? Разбираш ли какво имам предвид? Няма лошо в субективната преценка по принцип, но когато всичките ти мисли и категоричността на изявленията са повлияни от нея вече става "лошо", защото същите са публични и създават грешно впечатление в хората, които ги четат.
Ти го повтаряш "постоянно" къде? Тук във форума е ясно, но извън него, в реала къде го каза? Къде отиде да се оплачеш, баща ти къде отиде да се оплаче, че е болен, а е задължен да работи?

# 17 461
  • Bulgaria
И как по-точно да накара ЛЛ насила да му даде болничен? Според нея е настинка и толкова. Предписала му е някакво лекарство. Самият факт, че не шофира сам в момента, а предпочита майка ми да го закара на работа на мен ми говори, че изобщо не е в добро състояние. На кой да се оплача? На арменския поп? Радвам се, че поне на вашите колеги не им е отказан болничен дори и за болки в гърлото.

# 17 462
Скрит текст:
Мангъров при Цветанка Ризова, каза че имал деца пациенти с коронавирус.
Брейй, браво на Мангъров.
А къде ги лекува децата? В болница, в лаборатория, в дома им?
Не че нещо, ама нали децата само се заразявали, карали леко, ей-така им минавало.
Как ги лекува тогава не разбирам.

Не знам кой лекува Мангъров. До този вирус не съм чувала за него. Другите са се появявали и са ми познати поне визуално, ама точно този. Не, че е от значение това, ако е добър в професията си и се опитва да помогне. Но за мен не е ни едно от двете, съжалявам. По-лошото е , че хората му вярват, защото им харесва какво говори. Това вече не мога да му простя, а мисля е наясно какво следва от това, много добре разбира. Какъв му е интереса обаче, та да рискува толкова невинни хора.
...

Вероятно "научен" единствено.
Вчера при Ризова с такава ехидност предлагаше, че е добре сега майките да пуснели децата си навън да си омешали вирусите, и като най-младата и здрава част на обществото, те да посрещнели вълнАта...

# 17 463
И около мен вчера навън хора, деца, слънце, тротинетки. Аз живея в края на града ни. И по цял ден ученици и ученички от горните класове се събират, гушкат по пейките. Ами, млади са, обичат се. И да си кажа, хубаво ми става!

# 17 464
За безконтактните термометри си зависи от термометъра. Аз имам на швейцарската марка Microlife и съм доволна, винаги измерва точно.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 13:02 от LillyM

# 17 465
Вчера детето ми изпрати прекрасни снимки от Нидерландия - хората се радват на хубавото време, разхождат се, на работа ходят, без да са впримчени в излишни ограничения, като тук. Нито са измрели масово поради вируса, нито им се насажда денонощно страх по този повод. Карат си обученията дистанционно за сега. Болниците си лекуват болни /различни, не само такива, на които е лепнат етикет, че са носители на тоя вирус/.
 Нормално е като цяло нацията им да е спокойна, за разлика от нашата, на която дори социолозите и психолозите приписват високи дози невротизъм.
Тук е почти същото. Навън е пълно с хора. Майки, баби с малки деца. Радват се на слънцето, говорят си, децата играят. Групички от по големи деца с колелета или просто играят футбол. Да, носят  "папионки" почти всички, но това е незначителен детайл.
Не съм забелязала особено напрежение нито в магазини, нито по улиците.
За болниците, доста сме назад в някои населени места /бяха показани снимки/, но не ми се вярва на някой да му се ходи в тях, независимо от причината. Не вярвам и да остане равнодушен от информацията за заразените от мед. персонал, дори от егоизъм.
Това, че социолози, психолози, журналисти и т.н. си пишат разни неща, работата им е такава и всеки я върши както може, и счита за добре.
Така, че не сме по различни от Нидерландия като настроение.

Не отчиташ огромната разлика в двата случая и точно тя е тази, която невротизира хората.
В Нидерландия това е разрешено.
У нас е забранено и се преследва от закона с административни санкции и по НК.
Пак апелирам - нека не сравняваме несравнимото, заобикаляйки съществените елементи на хипотезите. Ill

# 17 466
Нова графа в сайта на НСИ:

Смъртност 2019-2020
Скрит текст:

Данни безработица
Скрит текст:

много интересна статистика! на око излиза, че тази година до момента смъртността е с около 2500 човека по-малко, което е близо 7%, с изключение на седмица в началото на февруари

какво би могло да е обяснението?

# 17 467
  • Другата България
И как по-точно да накара ЛЛ насила да му даде болничен? Според нея е настинка и толкова. Предписала му е някакво лекарство. Самият факт, че не шофира сам в момента, а предпочита майка ми да го закара на работа на мен ми говори, че изобщо не е в добро състояние. На кой да се оплача? На арменския поп? Радвам се, че поне на вашите колеги не им е отказан болничен дори и за болки в гърлото.
"Някакво лекарство". Те много хора в момента се лекуват с "някакви лекарства", и дори се повлияват от тях.
В здравната каса се оплачи, те контролират ОПЛ. И да, знам схващането, че това е кауза пердута, но поне да го има черно на бяло. А ако баща ти продължава да се чувства недобре въпреки "някаквото лекарство", да отиде отново, или да отиде при друг лекар.

# 17 468
  • София
Това, че има хора навън изобщо не е лошо. Нека се разхождат, нека има деца с тротинетки и колелета, стига да спазват дистанция, няма как да се държат насила вътре. Не знам защо се възмущавате от тях, мен повече ме възмущават чичаците на беседки до блоковете дето пият - не ми изглежда жизненоважно.

Хората, които не вярват във вируса няма и да повярват, няма и да започнат да спазват мерките. Те не се убедиха от ситуацията в Италия, в Испания, Франция, препълнените болници, тях все ги лъжат със статистики, все има някакъв заговор за пари. И някой покрай тях да си отиде от вируса пак ще са им виновни лекарите и пак нещо ще са ги излъгали. Тъй че не се хабете да се ядосвате.

# 17 469
Ти, Лимонче, пишеш за конкретни мотиви, проектирайки ги върху хора, които не познаваш, обобшавайки.
Аз само напомням, че хората сме различни, мотивите ни - също. Ако твоите са едни, то моите може да са коренно различни.
Цитат
Ако не ги засяга или притеснява, ако не буди макар и лек страх у тях, няма да пишат в темата.
Това е типичен пример за проекция, учебникарски, направо.
Иначе настоящото положение засяга всеки, най-малкото с ограничаване на свободите на хората, често пъти нелогично и безсмислено. Но чак всеки да е притеснен и изплашен от този вирус /моят пост беше свързан с такъв цитат точно/- определено не е така. Едни са уплашени от него, други - от реалните икономически проблеми и ограничения на личните права и свободи, които срещат в момента и то съвсем реално, не някакви бъдещи страхове и заплахи.

А дали ти конкретно си в паника не съм обсъждала. За мен обаче е факт, че има невротици, които са се панирали в ситуацията. За щастие около мен дори в България, където целенасочено населението бива заливано с недопустими заплахи,  почти ги няма реално. Наличните такива постепенно оредяват и намаляват и скоро май съвсем ще се изгубят. Което е добре за здравето им.
Повечето са здравомислещи хора, които не намират настоящата ситуация за нещо особено страховито.
Това, което не мога да разбера е, защо се интересуваш от паниката, която изпитва Пенка или Ганка?Защо ти лично се чувстваш длъжна да ѝ набиеш канчето и да и обясниш колко не е в ред? Това с какво ще промени икономическата ситуация и ще подобри лично твоят живот? А истината.... Каква е била истината ще видим след време. За сега твоята или моята истина, също както тази на Пенка или Ганка са само теории. Но всеки, стига да не вреди на околните и да не ги поставя в опасност, може да вярва в каквото реши.

# 17 470
Скрит текст:
Скрит текст:
Мангъров при Цветанка Ризова, каза че имал деца пациенти с коронавирус.
Брейй, браво на Мангъров.
А къде ги лекува децата? В болница, в лаборатория, в дома им?
Не че нещо, ама нали децата само се заразявали, карали леко, ей-така им минавало.
Как ги лекува тогава не разбирам.

Не знам кой лекува Мангъров. До този вирус не съм чувала за него. Другите са се появявали и са ми познати поне визуално, ама точно този. Не, че е от значение това, ако е добър в професията си и се опитва да помогне. Но за мен не е ни едно от двете, съжалявам. По-лошото е , че хората му вярват, защото им харесва какво говори. Това вече не мога да му простя, а мисля е наясно какво следва от това, много добре разбира. Какъв му е интереса обаче, та да рискува толкова невинни хора.
...

Вероятно "научен" единствено.
Вчера при Ризова с такава ехидност предлагаше, че е добре сега майките да пуснели децата си навън да си омешали вирусите, и като най-младата и здрава част на обществото, те да посрещнели вълнАта...
В името на нАуката той също може да се пусне да посрещне вълнАта.

# 17 471
Цитат
Това, което не мога да разбера е, защо се интересуваш от паниката, която изпитва Пенка или Ганка?Защо ти лично се чувстваш длъжна да ѝ набиеш канчето и да и обясниш колко не е в ред? Това с какво ще промени икономическата ситуация и ще подобри лично твоят живот? А истината.... Каква е била истината ще видим след време. За сега твоята или моята истина, също както тази на Пенка или Ганка са само теории. Но всеки, стига да не вреди на околните и да не ги поставя в опасност, може да вярва в каквото реши.

Е как да разбереш, катопреинъчаваш отново чужда мотивацията за участие и писане.
Вече изрично писах - не ме интересува кой непознат конкретно се е панирал. Нито го обсъждам.
За трети път и по-бавно го пиша, даже ще го подчертая, белким стане ясно тоя път - обсъдих цитат, в който някой се опитва да спекулира с чуждата мотивация за писане тук. Доста безуспешно и далеч от истината.
Все пак е добре когато се разговаря, да се изслушва и разбира събеседника, едва тогава да се взима отношение по казаното.
Няма как да обяснявам защо правя неща, които не правя, все пак. Laughing

# 17 472
Скрит текст:
Вчера детето ми изпрати прекрасни снимки от Нидерландия - хората се радват на хубавото време, разхождат се, на работа ходят, без да са впримчени в излишни ограничения, като тук. Нито са измрели масово поради вируса, нито им се насажда денонощно страх по този повод. Карат си обученията дистанционно за сега. Болниците си лекуват болни /различни, не само такива, на които е лепнат етикет, че са носители на тоя вирус/.
 Нормално е като цяло нацията им да е спокойна, за разлика от нашата, на която дори социолозите и психолозите приписват високи дози невротизъм.
Тук е почти същото. Навън е пълно с хора. Майки, баби с малки деца. Радват се на слънцето, говорят си, децата играят. Групички от по големи деца с колелета или просто играят футбол. Да, носят  "папионки" почти всички, но това е незначителен детайл.
Не съм забелязала особено напрежение нито в магазини, нито по улиците.
За болниците, доста сме назад в някои населени места /бяха показани снимки/, но не ми се вярва на някой да му се ходи в тях, независимо от причината. Не вярвам и да остане равнодушен от информацията за заразените от мед. персонал, дори от егоизъм.
Това, че социолози, психолози, журналисти и т.н. си пишат разни неща, работата им е такава и всеки я върши както може, и счита за добре.
Така, че не сме по различни от Нидерландия като настроение.

Не отчиташ огромната разлика в двата случая и точно тя е тази, която невротизира хората.
В Нидерландия това е разрешено.
У нас е забранено и се преследва от закона с административни санкции и по НК.
Пак апелирам - нека не сравняваме несравнимото, заобикаляйки съществените елементи на хипотезите. Ill
Кое е разрешено там и кое е забранено тук! Маските е едното различие, друго не прочетох.

Излезте навън само ако наистина трябва.
Можете да излезете навън, за да отидете на работа (ако не можете да работите от вкъщи), да купите хранителни стоки, да се погрижите за някого или да получите чист въздух.

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-n … n-the-netherlands

Документалното оформяне на забраните от страна на БГ и Нидерландия не ги коментирам, както и други подробности касаещи управляващите, но забрани и там, и тук има и са почти идентични.

# 17 473
Как кое - сигурно последните 2-3 дни само в тази тема се отговори тук  стотина пъти. И немаскирането на публични места, и свободното ползване на паркове и зелени зони, и пътуването Е разрешено в повечето бели държави в Европа.
А у нас НЕ Е позволено и за нарушение се глобява. Че се хвалят и ежедневно с това колко акта са сънставили и колко предварителни наказателни производства са стартирали точно по такъв повод.
Много трябва да си субективен, че да ти се видят еднакви дереджетата на свободния европейски гражданин и българина в България.
Още стотина пъти налага ли се сочи разликата?
Нищо, ще я сочим, щом се налага.
Не, не са еднакви забраните с нашите нито в Нидерландия, нито в Германия, нито във Франция дори.
Ето, това е една от причините да пиша в темата - да оспорвам неверните твърдения. Току-виж някой се вързал на подобно, че у нас се действа като в "останалия свят" - ми не, не се действа така. Тук е по сталинистки - повече забрани, по-общи, за сметка на това пък - действащи неясно до кога.

# 17 474
Малко хубави новини,които наистина забравяме покрай частта с новозаразени и починали
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/dobri-novini-u-nas-chetiri … onavirusa-2223611

Общи условия

Активация на акаунт