COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 683
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 195
  • На остров
Sparkles виж ги ако ти е възможно и преценяваш, че ползата е по голяма от риска.

Основното трябва да е разумно взето решение не КПП според мен.

# 18 196
Kristinia родителите ти не е редно да ги виждаш заради риска от зараза и за тяхното здраве най вече, независимо дали има КПП
Значи аз трябва да пусна росителите ми да си пазаруват сами, да ходят до аптеки, да не ги виждам с дни и психически да ги срина и  някакви непознати да им чукат по вратата с продукти вместо да отида с предпазни мерки да им занеса какво им трябва.  Такива са всички мерки, ирационални ...
А, де.Scream
И особено много се набляга как точно роднините не трябва да ходят да виждат възрастните хора, защото децата от семейството щели да ги заразят. Превърнаха децата в опасност номер 1, а те сега никъде не ходят, нито навън, нито на училище.
Иначе въпросните възрастни могат да излизат всеки ден до БИЛА, няма проблем, но трябва да са сами вкъщи и да не виждат семейството си до безкрай.

# 18 197
Някой ще ми обясни ли уловката да махнат израза "извънредно положение" и да въведат мерките със закон?!
За да могат да работят всички власти, които в момента не могат да работят. В ситуация на Извънредно положение правителството притежава цялата власт. Когато се премахне, парламентът ще започне да работи и правителството няма да има право да взима такива решения без неговото одобрение.
Не съм сигурна, но мисля, че и съдебната система страда от извънредното положение.

Интересна гледна точка, дам. Аз смятах, че причините са две - да почнат да си взимат заплатите депутатите, и че в момента много глоби няма как да бъдат събрани. Трябва да е постановено нещо със закон, за да наложиш глоба. А със заповед на министъра Х, не може.
Аз се надявам с махане на извънредното положение да се върне нормалността и с не толкова лека ръка да се разпореждат разни неща посреднощ.

# 18 198
Да споделя и едно интересно изказване на Ангела Расмусен, вирусолог в Колумбийския университет:
"Колко частици трябва да попаднат във вас, за да се инфектирате?

Това все още е обект на изследване, но според много експерти, броят на частиците, които ще ви заразят е доста по-малък от тези при САРС и МЕРС.

За да се получи инфекция от МЕРС, около 10 хил. частици трябва да са попаднали в организма ви. При COVID-19 броят е доста по-малък - между 900 и 1500. Но едно е успокояващо - ако само една частица от коронавируса попадне върху вас, то вие няма да се заразите.

Разбира се, трябва да стоите достатъчно далеч, за да не кихне някой върху вас. В кашлицата или кихавицата на един човек има около 363 вирусни частици, но ако сме на разстояние, то повечето от тях вече ще са умрели, преди да са стигнали до нас."

Т.е. дори и някой директно да ти се изкашля в лицето, дозата вероятно няма да е достатъчно, за да те разболее.
Полезна информация!

# 18 199
Скрит текст:
Kristinia, да, предполагам, че при случай, който изисква интензивно лечение, и в Германия сумата е подобна.
Всъщност се опитвам да кажа, че за самата държава България и за българската здравна каса е по-изгодно тези пациенти да си ги лекуват в България, отколкото да задлъжняват допълнително към немската (или друга) здравна каса.
Въпросът не е толкова в лечението и в цената му, а в това, че такива хора - вирусоносители със симптоми, се шмугват в самолета, после в таксито и така възможно оставят след себе си нови заразени. Това е най-важният проблем.

Да, и това е така. Но на практика опасност има само за тези в самолета(които чудесно знаят, че могат да се заразят по време на полета), както и за контактните на положителните от самолета(които май са само майката и сина. Другите от самолета може да са се заразили от тези двамата, но те самите все пак не започват веднага да заразяват, а и са под карантина. Така че не мисля, че е чаааак такъв голям проблем. А че не е редно да се ползва градски и междуградски транспорт в тия случаи, не е редно, наистина.

# 18 200
Значи докато хората не могат да отидат до парка, а някои си загубиха и работата и 2 месеца сме затворени на практика, си има редовни полети от рискови страни и сега НОЩ пише мейли и отправя молби да издирва контактните?
Някои хора майтап си правят с нас...
Ей за това писах снощи. Кой е виновен сега за този гаф? Кой?
И написах как можем всички (целия свят) да се справи с вируса и без ваксина. Но да, наивно е мнението ми защото причината за да не се справим е именно ето тази случка. Т.е. проблемът не е в самият вирус и чистата наука, а в хората и по-точно политиците!

И аз съм бясна - на на НОЩ и на тези, които едва са долазили до Летището и не са казали никъде, че са със симптоми, само и само да не ги свалят от самолета.
Ние не можем от София до Перник и обратно  да стигнем, а от Амстердам до София, няма проблем.
Джордж Оруел - Фермата
Всички сме равни, но някои са по-равни 😢
Някои работим, плащаме данъци и осигуровки на реалните си доходи и се налага в случая да си платим тест от джоба, защото се предполага, че сме съвместни, и ако се разболеем, и без тест ще си седим в къщи, за да не зарази други. Ако имаме малшанса да сложим корона на главата си, ще ни приемат в болница (евентуално), когато сме за интубиране...
И не можем да си отидем до вилата, където няма да заразим никого...
Докато тези, които работят на черно (и в повечето случаи взимат и соц. помощи), могат да щъкат навсякъде по света, да разнасят зарази, да ги тестват безплатно и вкарват веднага в болница (за съжаление последното е необходимо, защото на свобода ще сеят зараза по цялата махала). И след като ги изпишат отново ще ги обгрижват социалните...
Ясно е, че ще ме изтрият, но аз да си се оплача😢.

# 18 201
Някой ще ми обясни ли уловката да махнат израза "извънредно положение" и да въведат мерките със закон?!
За да могат да работят всички власти, които в момента не могат да работят. В ситуация на Извънредно положение правителството притежава цялата власт. Когато се премахне, парламентът ще започне да работи и правителството няма да има право да взима такива решения без неговото одобрение.
Не съм сигурна, но мисля, че и съдебната система страда от извънредното положение.

Интересна гледна точка, дам. Аз смятах, че причините са две - да почнат да си взимат заплатите депутатите, и че в момента много глоби няма как да бъдат събрани. Трябва да е постановено нещо със закон, за да наложиш глоба. А със заповед на министъра Х, не може.
Не само това. В момента можеш да не си платиш комуналните услуги. Тъй като е ИП те не са изискуеми и не могат да ти бъдат спрени. То е ясно, че си се трупат и след това ще трябва да ги платиш, но в момента се търпят загуби.

# 18 202
Хора, мисля, че има някаква грешка в тази информация, че на берачите не се плащат осигуровките. В немскоезичните страни има едно понятие bezahlter Urlaub (платена почивка), например както е при сезонните работници. Тъй като те са с постоянен адрес в България, спадат към чуждото право. Това значи, че този, който ги наема, им плаща осигуровките в България. Сега, ако някакви хитреци са се навили да работят с несериозни фирми и да лъжат какво правят там, това си е техен проблем, а не на страната, в която помагат.

# 18 203
Да споделя и едно интересно изказване на Ангела Расмусен, вирусолог в Колумбийския университет:

Това все още е обект на изследване, но според много експерти, броят на частиците, които ще ви заразят е доста по-малък от тези при САРС и МЕРС.

За да се получи инфекция от МЕРС, около 10 хил. частици трябва да са попаднали в организма ви. При COVID-19 броят е доста по-малък - между 900 и 1500. Но едно е успокояващо - ако само една частица от коронавируса попадне върху вас, то вие няма да се заразите.

Разбира се, трябва да стоите достатъчно далеч, за да не кихне някой върху вас. В кашлицата или кихавицата на един човек има около 363 вирусни частици, но ако сме на разстояние, то повечето от тях вече ще са умрели, преди да са стигнали до нас."

Т.е. дори и някой директно да ти се изкашля в лицето, дозата вероятно няма да е достатъчно, за да те разболее.
Полезна информация!
Как ще са умрели бре? Нали живеят върху повърхности до 72 часа, даже 4 дни казват някои изследователи!

# 18 204
По бТВ даваха сега момата от Нидерландия.Ми болна си е от там.Казали й да се обади на даден телефон да я вземат в болница,защото е зле.Тя обаче си купила билет и се прибрала със самолета.Щото в наша болница да влезеш в.Отишла си до Хасково с такси.Две деца.

# 18 205
Скрит текст:

Полезна информация!
Как ще са умрели бре? Нали живеят върху повърхности до 72 часа, даже 4 дни казват някои изследователи!

Пак ли?Joy Да, живеят, ама при лабораторни условия и огромни концентрации на вируса. В реалния живот не виреят особено много. Grinning

Barsa, тоест тя е предпочела да отиде в българска болница, вместо в холандска? Странна логика...

# 18 206
  • При семейството си
Скрит текст:

Аз се надявам с махане на извънредното положение да се върне нормалността и с не толкова лека ръка да се разпореждат разни неща посреднощ.

Би трябвало точно това (болднатото) да се получи, тоест това да е отново в правомощията на законодателната власт (Народно събрание), а не на изпълнителната (Министерски съвет).

# 18 207
  • Bulgaria
От София до Хасково с такси? Колко плащат тези за превоза? Поне таксиметровия шофьор после ще има с какво да си плати теста, ако случайно пропуснат да го тестват безплатно.

# 18 208
  • София
Няма междуградски транспорт, единствено остава таксито. Или влак, но не знам дали има влак до Хасково.

# 18 209
Ми като гледах къщата й може и от Амстердам такси да си плати

Общи условия

Активация на акаунт