COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 650
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 310
От новините преди малко "очаква се премиерът на Япония в понеделник да обяви удължаването на ИП с един месец" ... а ние се гласим да се отпускаме, силно се надявам да не минем и ние този сценарий.
Защото те са наясно.. че пандемия не се овладява за 2 месеца половинчати мерки. Май само ние не схващаме.

# 20 311
Не чете ли някой от Южна Америка?

Много ми се иска да разбера, защо там хората оздравяват доста по-бързо от европейците. Не ми се струва да е заради по-добрата медицина. Хайде, за Чили не знам,но Еквадор и Перу не съм чувала да са толкова напреднали. Слагат доста европейски държави в джоба си.

# 20 312
Скрит текст:
МК, ти сериозно ли не виждаш къде има огнища и как става основно разпространението? Не е в парка, не е и в ресторанта(еле пък на открито в ресторант). Защо не се доверяваме на Кантарджиев? Епидемиолог е и със сигурност знае много повече от нас за разпространението на вирусите.

Не е, защото ресторантите са затворени, а парковете също бяха до преди дни.
Ако трябва да говорим как стана в България, казаха. Внос от Европа, после разпространение в семействата и колеги.
Даже един от първите случаи беше точно в ресторант ( преди да обяват ИП).

Ех, този вносен вирус. Joy Ми той навсякъде е внос. От Китай. Кой случай в ресторант имаш предвид?

# 20 313
Даже един от първите случаи беше точно в ресторант ( преди да обяват ИП).
A с онези най-най първите имаше ли някакво развитие?
Специално възрастната жена от Габрово? Стана ли ясно от къде/кого се е заразила, тя заразила ли други хора от контактите си...? Нали беше самотна, не ходила в чужбина и т.н.

# 20 314
Ice Queen, тази жена от Габрово преди да я диагностицират с ковид, не беше ли лежала заради друго в болница?

# 20 315
  • Бургас
От новините преди малко "очаква се премиерът на Япония в понеделник да обяви удължаването на ИП с един месец" ... а ние се гласим да се отпускаме, силно се надявам да не минем и ние този сценарий.

Японците имат дълга история с трагедии от всякакво естество, още от възникването им като държава. Отличават се с това, че не са късопаметни и не забравят нищо случило се и работят в посока подобряване на каквото и да било, без почивка. Не можем да се сравняваме с тях.

# 20 316
Ice Queen, тази жена от Габрово преди да я диагностицират с ковид, не беше ли лежала заради друго в болница?
от случая излязоха 2 положителни - възрастната жена и мед. сестра. И край!
 В домът за възрастни още 20-21 настанени,
 персонал - всички отрицателни.

# 20 317
А се говори за заразени касиерки на хипермаркети.. те кога контактуват с някой клиент на магазина  в близък контакт повече от две до пет минути?

Те и помежду си не контактуват интензивно, но ето че ги има по 12 в един супермаркет. Най-вероятно от пипане на предмети и после пипане на лице. Приятелката ми каза, че с ръкавици, които по някое време се късат, тя пипа храна, която яде, просто защото вече забравя за мерките, докато работи по няколко дълги смени една след друга. Персоналът навсякъде по едно време беше "болен", защото се даваха до две седмици болници по телефона. Аз също се разболях за седмица и ме питаха две седмици ли искам или една. Нямаше никакво значение, че наистина съм болна. През това време другите работят всичката работа.

# 20 318
Тая жена май се излекува и си е жива и здрава, а вирусът в Китай е внос от Австралия поне за тая вторичната зараза. Гледах някакъв експерт да обяснява, че е възможно дори да се проследи  кой кого точно е заразил с подходящо изследване да се направи направо едно "дърво на заразата". Обясни, че всеки вирус предаван от човек на човек има свой уникален код и може да се проследи.

# 20 319
  • София
Скрит текст:
Абе, обявиха ИП и на 5-я ден започнаха воплите за помощи, пари, липса на доходи, "ама сега как ще я караме". За една седмица обедняха, огладняха (това не само за фризьорите).

Не, не са обеднели и огладнели за 1 седмица, винаги са си били бедни. Не живеете ли в България? Тук огромен процент от хората функционират от заплата на заплата и на кредит. И затова не са виновни хората, а мизерните доходи и скапаното управление. Ония с майбасите са няколко десетки само. И не казвайте, че не били важни парите. Защото е дълбоко невярно. Парите купуват лечение в частна болница и лекарства, справка Домусчийски, а бедняците могат спокойно да си умират по къщите. На 100 хил. трайно безработни в момента мислите ли, че им пука за вашето и моето здраве примерно, след като утре няма с какво да си платят битовите сметки. Малко повече емпатия никога не е излишна.

Именно, де! Ако нямаше ИП, трябваше да изкарат със заплатата до 13.04., нали така? След 13.04. можем да говорим за хора без доходи. Тези, които са освободени заради вируса, са останали без средства едва след месец.

# 20 320
На мен също ми е много по-интересно да чета за мерките в Индия, отколкото за Германия или Холандия. Точно защото за тях има много информация, а за Индия няма.
Затова съм много благодарна на Bandit Queen, че споделя информация с нас и я моля, да го прави по-често.

# 20 321
Скрит текст:
МК, ти сериозно ли не виждаш къде има огнища и как става основно разпространението? Не е в парка, не е и в ресторанта(еле пък на открито в ресторант). Защо не се доверяваме на Кантарджиев? Епидемиолог е и със сигурност знае много повече от нас за разпространението на вирусите.

Ще поживеем и ще видим. Точно за ресторантите силно се съмнявам, независимо дали са на открито, най-вече заради досега с персонала, който освен храната и напитката ти, пипа и пари, имаш близък контакт и т.н.
Контактът със сервитьора не е интензивен по принцип, иначе не си пипаш лицето, миеш си ръцете, има варианти. А може и да не се ходи, не е задължително.[/spoiler]

Цитат
Катерица, напротив, човек е зарАзен от 2 дни преди появата на симптомите до 7 дни след появата им. Като това е за леките случаи, тежките са по-дълго заразни. Тея заразени касиерки най-вероятно са заразени от някой, с когото са били в интензивен контакт. Може и от магазина, да. Примерно някой болен си е пипал носа или си е плюнчил пръстите да си отвори пликчето, после пипа парите, които дава на касиерката, тя пък си пипва лицето. И това цялото в рамките на 10 мин примерно. Затова и най-важното е: не се навираме в хората, мием си ръцете, не си пипаме лицето.
Благодаря за отговора.
Обаче, си спомням много добре някакви последни анализи ( бяха с линкове и цитати от Робърт Кох, Дростен и пр.), в които не фигурираше това " до 7 дена " след появата на  симптомите. И с това се обясняваше колко е коварен вируса. Как сме супер заразни преди появата на симптомите.
За тежките случаи, които са в интензивното, да, така е, и те са заразни...
А примерът с плюнченето и пипането....да...обаче нали трябваше да има някаква определена концентрация на вирусни частички...и все пак да си нацелиш я устните, я носа...я очите....как толкова бързо се изпълниха тези условия? Не целя да споря, просто темата със заразността на вируса ми е все още неизяснена. Blush

# 20 322
  • София
Скрит текст:
Абе, обявиха ИП и на 5-я ден започнаха воплите за помощи, пари, липса на доходи, "ама сега как ще я караме". За една седмица обедняха, огладняха (това не само за фризьорите).
Нарича се далновидност. Ако не си поискаш, няма да ти дадат. Естествено, че никой не е обеднял за 1 седмица. Ама от 13.03 до днес си е доста време. Кога е подходящото време през този период да се иска. Между другото от мярката 60 на 40 още няма реални преводи. Кредитът от 1500 лв за "маргиналите" също. Та който не е работил през това време, е карал на спестявания.
Подходящото време е след месец поне т.е. след 13.04. можеше вече да се наддава вой. Нали се сещаш, че тези, които работят, трябва да получат поне още една заплата, да си платят данъците, за да има какво да раздават на останалите без доходи?
????? От мартенските данъци  се раздават помощите?
Скрит текст:
Вземането на фин.мерки не става толкова бързо, трябва да са добре обмислени. И докато влязат в действие минава още месец, после кандидатстваш, пък трябва и да те одобрят, и преводът не става в същия ден. Пък и живеем в България, по скоро в несигурност.

На 15.04 ли са получили парите по сметката си или на 15.04 имат одобрение?
Не от мартенските, но за да се дава от една страна, някой трябва да пълни хазната от другата или ти как си представяш даването- има една бездънна каца, бърка се в нея и се дава на всеки по една пачка пари? То и такива вопли имаше, че трябва да се вадят едни пари и да се дава на калпак, за да са доволни всички.

# 20 323
Заразата казаха може и само от дъха на човек да я поемеш ако си в достатъчно дълъг контакт с него. Колко и как е вече научен въпрос. Показа вчера как се разпространява през маска и без маска с лазерно оцветяване, на 12 фута (4метра) отива и стои облак за 3-4 минути при кашлица, при кихавица вече е като "ураган". Коментираха, че тия 6 фута за дистанция в щатите които са сложили всъщност са недостатъчни при кашлица и кихавица на заразен.

# 20 324
Не чете ли някой от Южна Америка?

Много ми се иска да разбера, защо там хората оздравяват доста по-бързо от европейците. Не ми се струва да е заради по-добрата медицина. Хайде, за Чили не знам,но Еквадор и Перу не съм чувала да са толкова напреднали. Слагат доста европейски държави в джоба си.
Бразилия регистрира рекордните 6 276 нови коронавирусни случая в сряда. Той вече има най-голям брой инфекции в цяла Латинска Америка със 79 685 общо потвърдени случаи и повече от 5500 смъртни случая.
Президентът Джаир Болсонаро омаловажи заплахата от вируса. Попитан от репортери за коментар, след като смъртният брой на жертвите премина 5 000 марки във вторник, той каза: "И какво? Съжалявам. Какво искате да направя?"
Един от най-засегнатите градове е Манаус в Амазонка. Кметът на града заяви, че се подготвят да проведат над 4000 погребения през май - четири пъти повече от обичайния брой.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52481788?ns_mchannel=socia … d_post_type=share

Общи условия

Активация на акаунт