COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 243
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 370
Лили, нали и аз това казвам: двете неща са много пряко свързани. И тъй като не можем да спрем вируса, трябва някак да живеем с него и да го ограничаваме. Точно защото икономиката се прави със здрави хора. Между другото има и психическо здраве, нещо, което се пропуска напоследък, а е не по-малко важно от физическото.
Много сме разглезени икономически и затова ни е лесно да кажем, че здравето е най-важно. Да, най-важно е, но когато няма кой да произведе жизненоважни медикаменти, или пък не можем да си ги позволим, или лекарите са отишли да си копаят градинката, защото няма пари за заплати, а пък нещо трябва да се яде на първо време (за да сме здрави все пак), когато няма пари и за обезщетения за безработица, тогава може и да разберат някои защо не може да седим в постоянен локдаун до ваксина или лекарство с работещи само основни сектори на икономиката.

# 20 371
  • Там,където се събуждам щастлива.
Интересно от къде идват парите за изследвания, създаване на нови лекарства, създаване на медицинска апаратура и т.н..
И защо в страните с по-добра икономика има непрекъснато развитие в тези области, което не може да се каже за страни, където икономиката има явни проблеми.

Много програми работят и с дарения (на фирми или хора). Спре ли / намалее ли потока от финансиране, това ще се отрази и на тези програми. В България безброй дарения идват от обикновени хора. Ако в един момент дадено семейство започна да изпитва проблем с покриване на сметките си, то първо ще помисли за своето дете, а след това за чуждото дете, болно от рак. Колкото и нечовешко да звучи, но в нас е заложено първо да се борим за собственото си оцеляване.

# 20 372
Скрит текст:
Casa, определено вярвам, че икономиката е свързана със здравеопазването в огромна степен, да. Ако щеш, България е пример за това. И да, много добре знам, че в здравеопазването в България проблемите датират от много по-отдавна от корона вируса.
Е, нали и аз това казвам, не са само ресторантите и моловете. Ето, сега например заради спрените полети доставките на ваксини за развиващите се страни са намалели с 80%. Можеш ли да си представиш какво означава това за тези страни?
Това, което казвам е, че не може да се сложи здравето пред икономиката, или икономиката пред здравето. Някак трябва да се съчетаят и двете.
Какви спрени полети? Внос и износ на заразени със самолети продължава с пълна пара, но специално ваксини няма как да бъдат доставени? Не съм запозната с проблема, може да го има, просто се учудвам защо е така.

В момента има много малко полети в Европа в сравнение с нормалното. Моя позната, която щеше да лети другия месец, е с отменен полет и от самолетната компания са й дали билет чак за септември.

# 20 373
Точно защото икономика и здраве са тясно свързани, сега преминаваме във фазата на "контролирано" заразяване. Който си е мислел, че с мярката "стойте в къщи" ще се трепе вируса - жестоко се е излъгал. Целта е да се намали нивити R0 и когато то е под 1 се разпуска седянката. Ако населението спазва дистанция и хигиена, ако има достатъчно ЛПС за здравни, социални работници, фармацефти и т.н., ако има достатъчно тестване и изолиране на болните - няма да се наложи ново "стойте в къщи". Това ще продължи до достигане на имунизация - дали чрез ваксина, или чрез преболедуване.

# 20 374
Психичното здраве също ще се подобри доста, когато хората престанат да се заразяват и да умират. Тоест всеки път стигаме до едно и също нещо.
А семейството с гладуващото дете ще спре да гладува, когато вирусът бъде поставен под контрол, а не когато жертва съседското дете, болно от рак.

https://www.cam.ac.uk/research/news/economic-damage-could-be-wor … -distancing-study

С две думи хората, които пропагандират масово заразяване не просто пропагандират за здравна катастрофа, но и за икономическа такава.

# 20 375
Лили, давам ти един пример: приятелка лекарка, завършила е Германия, се прибра в България и работи да не казвам за какви пари. Тя може да си позволи да работи в България като лекар, защото баща й взимаше добри пари преди кризата с короната. Сега неговият бранш е изключително засегнат. Ако спирането на икономиката продължава още, тя ще си хване багажа и ще отиде в Германия, Австрия или Швейцария. За да може да се изхранва. И пак остава България без лекар. Да не ти казвам от младите лекари-специализанти колко са така: разчитат на доста по-голямата заплата на мъжа си или на родителите си. И съм сигурна, че ако трябва да избират, то те също ще заминат в някоя друга държава, която може би не отговаря на вашите изисквания за контрол над епидемията, но пък си е възстановила ако не изцяло, то поне в голяма степен, икономиката,съответно ще имат пари да си покрият основните битови нужди. И пак се озоваваме в същата патова ситуация.

# 20 376
Скрит текст:
Casa, определено вярвам, че икономиката е свързана със здравеопазването в огромна степен, да. Ако щеш, България е пример за това. И да, много добре знам, че в здравеопазването в България проблемите датират от много по-отдавна от корона вируса.
Е, нали и аз това казвам, не са само ресторантите и моловете. Ето, сега например заради спрените полети доставките на ваксини за развиващите се страни са намалели с 80%. Можеш ли да си представиш какво означава това за тези страни?
Това, което казвам е, че не може да се сложи здравето пред икономиката, или икономиката пред здравето. Някак трябва да се съчетаят и двете.
Какви спрени полети? Внос и износ на заразени със самолети продължава с пълна пара, но специално ваксини няма как да бъдат доставени? Не съм запозната с проблема, може да го има, просто се учудвам защо е така.

В момента има много малко полети в Европа в сравнение с нормалното. Моя позната, която щеше да лети другия месец, е с отменен полет и от самолетната компания са й дали билет чак за септември.
Е, ако иска да пътува от или до България - няма да има проблем. Ние сме отворени към света и нямаме никакви притеснения. Ето, англичаните изреваха, че не им отива да работят на полето, и съвсем случайно отвориха за полети от и до Великобритания. Заминаха първите, утре като се заразят - ще си ги приберем и лекуваме, няма да товарят чуждите здравни системи.

# 20 377
UK Обажданията на телефонната линия за домашно насилие са нарастнали 50% от началото на локдаун. Нарастнали са домашното насилие и убийства.
Правителството отделя £76млн за финансиране на службите, които работят с жертви на домашно насилие, сексуално насилие и модерно робство, както и уязвимите деца в Англия и Уелс.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-52516433
Скрит текст:
Скрит текст:

Е, ако иска да пътува от или до България - няма да има проблем. Ние сме отворени към света и нямаме никакви притеснения. Ето, англичаните изреваха, че не им отива да работят на полето, и съвсем случайно отвориха за полети от и до Великобритания. Заминаха първите, утре като се заразят - ще си ги приберем и лекуваме, няма да товарят чуждите здравни системи.
Ти сериозно ли го мислиш това? Трябва ли да почна да се притеснявам, че ще ме натоварят на самолета да се лекувам в Бг?

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 03:25 от Ladybird_

# 20 378
Скрит текст:
UK Обажданията на телефонната линия за домашно насилие са нарастнали 50% от началото на локдаун. Нарастнали са домашното насилие и убийства.
Правителството отделя £76млн за финансиране на службите, които работят с жертви на домашно насилие, сексуално насилие и модерно робство, както и уязвимите деца в Англия и Уелс.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-52516433

И ето това е една от множеството причини, поради които политиците не гледат само потенциалните жертви от корона, ами включват в уравнението и един куп други неща. И общо взето играят на сляпо. Честно казано, и политик/упрявляващ да не си в тези времена.

# 20 379
Габито, личните икономически интереси на някого не са равни на икономическите интереси на цяла една държава. Ще ти дам и аз един пример. Може и да е било временно изгодно на австрийските хотелиери в Ишгъл да крият за разпространението на коронавируса в техния курорт, за да не изгубят някое евро, но сега заедно с тях и цял един континент плаща за това скъпо и прескъпо.

Ето как уж в името на икономиката този вирус беше допуснат да се разпространи и да предизвика още по-голяма здравна и икономическа криза. Пуста късогледа алчност.

# 20 380
Тя може да си позволи да работи в България като лекар, защото баща й взимаше добри пари преди кризата с короната. Сега неговият бранш е изключително засегнат. Ако спирането на икономиката продължава още, тя ще си хване багажа и ще отиде в Германия, Австрия или Швейцария. За да може да се изхранва. И пак остава България без лекар.

С уговорката, че НЕ говоря за моловете, фитнесите и ресторантите/кафенетата/баровете, които държат да работят с посетители.
1. Доколкото икономиката в България е "спряла",  това е свързано почти /или съвсем/ изцяло със спирането на икономиките на Германия, Италия, Китай, Австрия или Швейцария и т.н, а не с ИП в България или с българските противоепидемични мерки.
2. "Стойте си вкъщи" има различни измерения в различни страни. Ако в страните, където са били административно спрени всички отрасли освен възловите, може да го приемем буквално,  в България тази рестрикция гласи "Стойте си вкъщи, ако може да работите от вкъщи. Ако не можете, ходете на работа, но през останалото време си стойте вкъщи".

Ако ИП и противоепидемичните мерки имат някакво отражение върху икономиката на България, то е минимално и дори не се сещам в какво се изразява освен в липсата на запори и отлагането на плащанията по кредити. Някой да добави, сигурно има и някакви други подробности. Но тук никой не е спирал отрасли да работят. Бизнесите закъсват, защото партньорските икономики са спрели.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 03:53 от Vapor

# 20 381
Лили, само че личните икономически интереси в този случай се явяват икономически интереси на цяла група хора, която за времена на пандемия е от изключителна важност. Дори от жизненонеобходима важност в случая. Особено щом се касае до млади лекари, които дори да се заразят с ковид, вероятността да са след 2 седмици на линия здрави е много по-голяма, отколкото ако си бият камшика и останат само рисковите групи лекари.

Vapor, да, така е, но както виждаме другите държави започват да отварят икономиките, така че би трябвало и в България да е ОК. Просто така мечтаната пълна карантина посред лято на някои хора няма да се осъществи.

Като чета медиите и гледам накъде вее вятърът, очаквам скоро(до 2-3 месеца) да отворят и вътрешните граници на ЕС.

# 20 382
Скрит текст:
Скрит текст:

Повечето полети до България са анулирани. Не е съвсем отворено.

# 20 383
Vapor, да, така е, но както виждаме другите държави започват да отварят икономиките, така че би трябвало и в България да е ОК. Просто така мечтаната пълна карантина посред лято на някои хора няма да се осъществи.

Ние нямаме пълна карантина, не сме имали, никой не я е предвиждал и не виждам някой да мечтае за нея.  Виждам, че тези, които предпочитат по-строги мерки, биха искали да останат в досегашния си вид - с рестрикции в общуването ИЗВЪН работа, маски и строги мерки за социална дистанция ИЗВЪН работа, в случай, че без строги мерки не се спазва.
Другите държави може да си отварят икономиките, ако са ги затваряли административно, ние няма какво да отваряме,  защото админинстративно нищо не сме затваряли. С направените в предния ми пост изключения.

# 20 384
Vapor, явно не четеш темата, има прогнози за затваряне вкъщи през лятото. Да, знам, че в България няма пълна карантина, в Германия също никога не е имало. И аз съм ЗА спазването на дистанция, лична хигиена и маски на закрито.

Общи условия

Активация на акаунт