COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 422
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 21 735
Според мен главната опасност са затворени помещения с много хора независимо какво работят. В подобни случаи маските едва ли ще помогнат. Аз лично избягват да се заседявам много в супермаркети, гледам винаги да е бърз пазара.

# 21 736
CasaDelSol, аз също мисля, че разни цехове с много работници са опасни. Колкото повече са хората, толкова по-трудно е спазването на мерките и по-голям шанс за заразяване. Не се носят маски, особено сега, когато хората го удариха на живот и си мислят, че заплахата е отминала. Хранят се там, пият кафе, пушат и рискът си е голям.
Рискът е голям и се стига до ситуации да се пита кой къде е бил и с кой е общувал, едва ли не да държиш сметка на другите.
А сега с ресторнатите и липсата на всякакви мерки, повечето ще се юрнат навсякъде.
В момента на площадката в парка са се събрали 7-8 младежи роми, които се люлеят на люлките, викат и си светят с телефони вече повече от час. Полиция няма Simple Smile

# 21 737
  • Bulgaria
Чудя се какво решение ще се вземе в световен мащаб за т.нар. опън офиси. Например кол центрове. Там са по 50-100 човека, че и повече, в едно помещение, на много близко разстояние. Офисите често са без прозорци, с климатик. Работещите са повечето млади, имат много социални контакти. Изобщо - предпоставки на макс.

При тях не е ли най-лесен хоум офисът? Скоро ме тормозиха няколко пъти да си преподписвам договора на моб. оператор. Убеждаваха ме, че е по-добре да ми го изпратят по куриер, да не поемам риск да ходя до офис. Smiley Те си гонят бонусите и таргетите, но умело се възползват от ИП.

Според мен главната опасност са затворени помещения с много хора независимо какво работят. В подобни случаи маските едва ли ще помогнат. Аз лично избягват да се заседявам много в супермаркети, гледам винаги да е бърз пазара.

Лятото ще е голям проблем предвид климатичните инсталации. Има производства, които не могат да функционират при 35 градуса и хората ще се уморяват много от жегата. Единствената надежда е да се ограничи вирусът през лятото.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 00:52 от bubanka

# 21 738
_limonche_, няма да ги допуснат видимо болни на работа. В това съм убедена. Мерят им температурата с влизането. Нямат сметка да се разболява целия колектив. И се надявам да са единични случаи, иначе ще е трудно да се търсят нови служители. Не знам в такива ситуации как действат, може да командироват и от други филиали. Ако научиш нещо ново по този повод ще ми е интересно да споделиш. Интересува ме дали са тествали останалия персонал, който е работил с тези служителки.
Единственото, което знам е, че са поставили под карантина служителите, които са били в по- близък контакт със заразените. Тези дни ще се опитам да намеря повече информация.

# 21 739
Интубираните как ходя до тоалетна - с катетър ли са или с памперс. Ако случайно знаете де.

# 21 740
  • Варна
Интубираните как ходя до тоалетна - с катетър ли са или с памперс. Ако случайно знаете де.
Катетър, те и без това не се хранят. Катетърът е достатъчен.

# 21 741
  • София
Чудя се какво решение ще се вземе в световен мащаб за т.нар. опън офиси. Например кол центрове. Там са по 50-100 човека, че и повече, в едно помещение, на много близко разстояние. Офисите често са без прозорци, с климатик. Работещите са повечето млади, имат много социални контакти. Изобщо - предпоставки на макс.

При тях не е ли най-лесен хоум офисът?
Именно. Аз се чудя дали такива офиси изобщо ще продължат да съществуват. Изначално са си голяма годост.

# 21 742
Здрави над 50 години почти не познавам. Познавам хора, доста при това, които започнаха да пият хапчета за високо кръвно, преди да навършат 30 години.
Ей сега си премерих кръвното 103/60 и наближавам 50 Simple Smile.
 Не е до години, а начин на живот.

Аз съм на 58 гд. Пуша, ям страшно много сладко и много мазно, знам, че е вредно но не мога да им устоя. Не съм с наднормено тегло, 50 кг съм, а кръвното ми винаги е било 90/50. През живота си съм пила двата пъти Амопен с вит Ц и преди много години ми биха пенецилин за пневмония. Това са лекарствата за целият ми съзнателен живот. При мен не е от начин на живот ( вреден си е) , не е и ген защото всичките ми роднини си имат по няколко заболявания. На 40 гд пък влязох в критичната, която по никакъв начин не я разбрах, никакви оплаквания.
Но сега  много се пазя, уплаши ме този вирус.Smile

# 21 743
С двете. Катеръра по малка нужда, памперса за голямата.
Хексе, хранят ги през NG tube.

# 21 744
Има си хора в София специално и по улиците, нормално е. Тук всъщност сме доста гъсто населени, особено в делник в центъра си е фраш. Като пуснат учениците и детските градини още повече ще се омешаме. Гледайте Москов при Ризова, дава разумни предложения, ясни индикатори докъде сме в кризата , но не с масово тестване с бързи тестове, обясни и защо е против това. Дано от щаба се вслушат.
Определено Москов даде ясни индикатори, но предложенията му да не се тества масово са всичко друго но не и разумни. И дано никой да не се вслуша в него, нито щаба, нито който и да е, а всъщност всеки който взима решения да се замисли върху математиката с която Москов демонстрира според него защо не трябва да се тества масово, а напрактика демонстрира как едни изключително неточни тестове всъщност могат да са изключително точни, защото точно това направи (всичко е въпрос на желание и малко мисъл) и трябва наистина масово да се тества нищо че са с достоверност 52% при заразени 200 от 10 000. Нека всички изгледат това предаване много е важно.
https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/petar-moskov-masov … tno-izlishno.html
Москов е абсолютно прав във всичко което казва от А до Я (изключвам критиките му към Мангъров), освен в изводите си че не трябва да се тества масово за антитела защото тестовете които използваме са изключително неточни. Не че има нещо лошо да купим и много по точни от тия тестове, не знам какви тестове има по света и какви можем да купим, ние май никакви тестове не щем да купуваме, защото не искаме явно да знаеме истинската картина. Мангъров е абсолютно прав че отказът на държавата от масово тестуване за антитела е необясним. И няма никакво значение дали сме в началото или края на епидемията. Защото покрай масови тестувания на имунитета, ние хващаме и активно болни (Банско) които иначе ги пропускаме те заразяват (Р на вируса е 3,5) и утежняват ситуацията. Защото например аз в момента след участието на Москов наистина не разбирам защо не тестваме масово дори и с тия тестове, ако не можем да набавим по точни. Не само че ще разберем каква е истинската смъртност, не само че ще разберем истинската картина в България каква е, но ще откриваме и ограничаваме активни инфекции и ще късаме вериги на препредаване които по друг начин не можем да ги късаме. Защото да правим масово тестване с ПСР като Исландия например не можем, защото те по тоя начин показаха и истинската картина и си ограничиха заразата. Но ние не можем защото те са скъпи, бавни, нямаме обучени специалисти, нямаме лаборатории защото тия тестове са сложни изискват специално обучени специалисти, лаборатории, все минуси и пречки които при бързите тестове ги няма.

За съжаление по отношение на истинската смъртност от вируса и истинските мащаби на разпространение, понеже преди малко изчислих какви са истинските мащаби на заразата в Банско със същите тия неточни тестове (и със същата Математика, защото тя поначало математиката е една и съща, която използва Москов за да ни убеди да не вярваме в техните резултати) се убеждавам че истинската картина в България за съжаление е по близо до тази която аз описвам а не тази която Мангъров описва. Заразените в България не са стотици хиляди, това показва тестуването на Банско. В Банско среща с вируса са имали 4,04% от населението, това показва математиката ако Москов е прав във твърдението че тестовете за антитела имат 80% чувствителност и 98% специфичност.
https://www.mediapool.bg/v-bansko-za-virusa-sa-izsledvani-nad-15 … i-news306902.html
Прав е Москов че колкото повече се повишава имунитета, толкова по точни стават тестовете. Цитирам го:
"Ако нивата на заразяването в обществото стигнат 5-6-7%, тогава достоверността на бързите тестове ще е по-висока - 80-90-95%"
В Банско при ниво на заряване 4% достоверността на тестовете е 63%

За да не пиша цял чаршаф, в отделен пост ще напиша как стигнах до този резултат и защо изводите ми са такива каквито са.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 03:47 от Анонимен

# 21 745
Коронавирус: Световните лидери обещават милиарди за борба с ваксините
Повече от 8 милиарда долара (6,5 милиарда британски долара) са обещани за подпомагане на разработването на коронавирусна ваксина и финансиране на изследвания за диагностика и лечение на заболяването.
Около 40 държави и донори участваха в онлайн среща на върха, организирана от ЕС.
Общо над 30 държави, заедно с ООН и филантропски органи и изследователски институти, направиха дарения.
От събраните пари 4.4 млрд. Долара ще отидат за разработване на ваксини, около 2 млрд. Долара за търсене на лечение и 1.6 млрд. Долара за производство на тестове, съобщи ЕС.
Наред с Европейската комисия, конференцията се организира съвместно от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Норвегия и Саудитска Арабия.
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-52525387

# 21 746
След като не сте съгласни с тезата за стадния имунитет, как смятате да живеете и как ще се скриете от вируса?
Ами дойдохме си на думата, де. К'во ни обясняваш тук 10-тина страници за тестове и контрол над епидемията след като си за стаден имунитет и масово заразяване.
Това, което проповедниците на стадния имунитет не казват
Ако се опитаме да го постигнем без ваксина, милиони ще умрат
https://www.nytimes.com/2020/05/01/opinion/sunday/coronavirus-herd-immunity.html#click=https://t.co/XtsTuDI4Bu

Сензационната журналистика е много подходяща особено за плашене на гаргите, но все пак е крайно безотговорно да се твърди, че някой, някъде иска напълно безконтролно да зарази 95% от населението, за да постигне групов имунитет. Впечатляваща идея наистина, но не и научна, както и повече статии от типа "Какво не ви казват за...".

Скрит текст:
Иначе в съвременната епидемиологията груповият имунитет и ограничителните мерки не са взаимно изключващи, а допълващи се и целта на мерките е именно да не бъде сериозно надскочен (overshoot-нат) процента необходим за стаден имунитет. Контролиращи мерки в оптималния случай (зелена линия) освен, че не претоварват здравната система, не са нито прекалено строги, каквито биха позволили последващи вълни (червената линия), нито прекалено меки, при което биха се заразили много повече хора от необходимото (синята линия). От там нататък как се осъществява контролиране е сериозен въпрос и при такива ситуации проблемите с домовете за възрастните и болници веднага лъсват особено, когато е липсвала стратегия и са били занемарени и на практика са тиктакащи бомби от години. Това се видя и в Швеция, за което призна и Андерс Тегнел, който между другото не е казвал, че си е променил мнението за стратегията, каквито манипулации на жълти медии се разнасяха тук, а просто, че не се е главозамаял от това, че често го наричат "баща на нацията" и подхожда критично към всичко.

Ето ви и бърз превод на по-интересните въпроси.
Скрит текст:
Често ви наричат ​​"баща на страната". Как мислите за това?
- Че ще премине...

Сега сте скромен.
- Хаха, но това е вярно. Трябва да ви е много ясно, че подобни неща могат да отидат и в двете посоки много, много бързо. Трябва да сте наясно с това, иначе ще е много странно.

Широко обсъждано е дали Швеция е избрала правилния път. Страхувате ли се, че може да сте избрали грешния път и от критиките към вас и вашите колеги.
- Не, аз съм много наясно с това. Работя го от доста години и понякога нещата се развиват добре, а понякога не толкова. Мисля, че най-важното през цялото време е да се опитвате да правим най-доброто, което можем със знанията, с които имаме и инструментите, с които разполагаме. И да бъдем много смирени през цялото време, защото трябва да се променяме.

Доколко убедени сте, че Швеция е избрала правилния път?
- Изобщо не съм убеден. Постоянно мислим за това в институцията. Какво можем да направим по-добре и какво можем да променим? Трябва да правим това непрекъснато, защото непрекъснато идва нова информация и нови предизвикателства.

Има ли вече нещо, което смятате, че бихте могли да направите по различен начин?
- Не знам какво НИЕ можехме да направим, но аз мисля, че в Швеция като цяло трябваше да направим много повече за грижите за възрастните, старческите домове и здравните грижи. Но това е голям проблем, който имахме от години и той просто стана много ясен сега.

Какво копнеете да направите, когато всичко това приключи?
- Да отида някъде на дълга ваканция. Трудно е да се каже кога ще може да се пътувате отново. Това не зависи само то нас тук в Швеция, а от това какво останалият свят мисли малко в по-дългосрочен план. И вероятно ще варира значително в отделните страни. Има държави като Нова Зеландия, които сякаш смятат, че могат да държат всичко затворено, а има и други държави, които осъзнават, че може да се наложи да се отворят доста бързо, за да не се сринат напълно.
Сега да се върнем на любимата ви тема Мангъров, от който някои са като обсебени, първо той със сигурност си е чел учебниците и за много неща е прав, но изпада в крайности и говори несериозни неща като всички останали, без това да му е оправдание. Конкретно за 500-600 хил. преминали вируса е ясно, че е взел резултатите от рискова група и ги е пренесъл върху цялата популация, което няма какво да се коментира толкова, а и не му е за първи път.

Ангел Кунчев от щаба обаче, който между другото е епидемиолог и който също си е чел учебниците, говори средно за 4-5% разпространение за страната.. Освен тава казва, че първоначалните мерки са били малко пресилени с цел да се ориентират в непознатата и стряскаща ситуацията и подготвят системата, няма начин да се спре въздушно-капкова инфекция и никога не се е случвало, на 90% е сигурен, че се създава имунитет, бил е за по-ранно отворяне на парковете, против е твърдото затваряне на градове, без ежедневни брифинги и за постепенно връщаме към по-нормален живот с отворени границите... Общо взето не много по-различни неща от тезите на Мангъров, с основните, от които той е съгласен, но по-балансирано и без изхвърляния.

Сега ако искате може и Кунчев да намразите и даже може да изгоним едната шепа епидемиолози и инфекционисти, които имаме, като преди това изредите всички квалификации, които знаете по техен адрес и след това можем да ги заменим със зъболекари например, ей така да пробваме може пък да ни се получи кой знае, то човек докато не пробва, не знае, нали така?

И преди някой любезно да ме посъветва да се "проепидемичвам", аз вече веднъж опитах докато на вас ви изнасяха открити уроци за грип Б директно от (най-)първата коремна хирургия на републиката, и наблюдавах всичко, което се случваше в Ломбрадия отблизо и конкретно стоях и цяла седмица в Бергамо след като започнаха блокадите... и наистина нямам нужда някой да ми казва какво е било там, но за успокоение тези неща няма как да се случат у нас. Зад епидемичните взривове стоят конкретни причини, в Италия повечето от тях са добре известни още от сега (туристически център на Европа, възраст на населението, голям хъб на Ryanair в Бергамо, неадекватна здравна система, индустрия, интереси, политика, подценяване, недостатъчно адекватни мерки...), да не говорим, че все пак има и мерки и някакъв контрол и яснота около ситуацията. Казвам само, за да не се престараете с пожеланията и все пак наистина някои от вас да се успокоят поне малко, няма полза от толкова негативни емоции, но вреда може и да има, без да съм специалист по темата.

# 21 747
Tия хора се оляха, не разбраха, че във ваксина колкото и пари да налеят няма да стане бързо. С лекарствата е същата работа, иска се доста време докато ново лекарство докаже свойствата си и се одобри. Може да пробват с вече готови лекарства за други болести, но все ще е на метода "проба-грешка". Дори някои вече трупат запаси от ваксини, които не е ясно дали ще работят на принципа "страх лозе пази".

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 02:42 от pehoko

# 21 748
С този пост са потвърдени съмненията ми. Главно хоспитализираните и медицинския персонал, освен домовете за възрастни хора. Радвам се, че са решили да увеличат обхватът.
Първо се насочват силите и ресурсите към най слабите места, укрепват се болниците, за да не стават те разпространители на вируса, за да не се губи медицински персонал и хронично болните и спешните случаи да получават безопасна помощ. Също и домовете за стари и болни хора, защото те са най слабото звено в обществото.

Във почти всички държави в началото на епидемиите си нямаха капацитет за повече тестове, липсваха и реактиви, и предпазни средства.

То иначе не вярвам да има държава без желание и планове за увеличение на капацитета за тестване, но не става веднага.

# 21 749
Tия хора се оляха, не разбраха, че във ваксина колкото и пари да налеят няма да стане бързо. С лекарствата е същата работа, иска се доста време докато ново лекарство докаже свойствата си и се одобри. Може да пробват с вече готови лекарства за други болести, но все ще е на метода "проба-грешка". Дори някои вече трупат запаси от ваксини, които не е ясно дали ще работят на принципа "страх лозе пази".
Тук са описани различни лечения с познати лекрства
https://www.bbc.co.uk/news/health-52354520

Общи условия

Активация на акаунт