COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 263
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 780
Adventurer, "стряскащата и ненаучна статия" е с автори професор по биология и биостатистика. Но дори и без overshoot, пак ще има милиони жертви.
А това, че Ангел Кунчев бил за стадния имунитет с някакви негови извадени цитати от контекст е вече връх на манипулацията. В едно от неговите интервюта той казва, че този вирус може да се самоограничи и да изчезне, без всички да го преболедуват.
И докато ти обясняваш тук какво можело и не можело с такава категоричност и желаеш да експериментираш, разпалвайки пожари, които си мислиш, че ще можеш да контролираш, един куп държави правят "невъзможното" явно, спират разпространението на този вирус и нямат никакво намерение да придобиват стаден имунитет. Сигурно са тъпи и си нямат мангъровци там да им обясняват как стоят нещата.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 09:25 от LillyM

# 21 781
Mama Nana, не знаем, но аз ти говоря за общата картина. Иначе аз мога да се разболея и то тежко, може и да не го преживея. Но това не прави вирусът по-смъртоносен.

# 21 782
Аз се чудя, за тези, за които тестването било малко, вие как си го представяте  иначе. Да се събират случайни хора по улицата за тестване ли ?
Нашите управляващи може би са се окуражили за охлабване на мерките и поради начина на протичане на епидемията при нас - на локални огнища, основно знаете къде.
 Днес даваха по НОВА, че едната заразена от Ямбол имала 28 контактни лица и то ако не се лъжа във фамилията си!!!Аз като ходя на работа може би бих имала толкова....
Кунчев не съм чула да е за стадния имунитет.

# 21 783
  • Bulgaria
Президентът на Танзания разкри с измама колко недостоверни са тестовете за коронавирус в страната.

https://www.actualno.com/world/prezidentyt-na-tanzanija-razkri-s … news_1459294.html

# 21 784
Притеснявам се, че с отпускането на мерките в световен мащаб и в частност в България в един момент ще стане мазало. Има реална възможност в един последващ момент да бъдем изправени пред неконтролируема ситуация. Така и така икономиката в световен мащаб се срина. Мерките трябваше да продължат още известно време. Не му е времето сега да се разхлабват нещата. Видно е, че продължаваме да бъдем неподготвени. Нямаме опит, нямаме рутина. Няма лекарство, няма ваксина. Ако много хора се разболеят кой ще я движи тази пуста икономика, ако няма кой да работи. Кръга е омагьосан. Предполагах, че в човечеството има повече разум и човечност. Света трябваше да се обедини, всяка държава да се затвори. За два месеца икономиката нямаше да се срине повече отколкото сега. Трябваше да задушим вируса с общи усилия, а не да бъдем риба, рак и щука. Мисля, че Света можеше бързо да се справи с вируса, ако имаше единство, желание, човечност, разум и ако в световен план се ценеше човешкия живот. Но, той не значи нищо, не струва нищо, парите са важни. Хвърлиха се толкова много ресурси напразно и хаотично, ресурси, които за два месеца можеше да бъдат оползотворени правилно в борбата с вируса. Щяхме да успеем с общи усилия, а не всеки за себе си. Утопия, да, но напълно постижима, ако у човеците беше останало нещо човешко.
Вчера във Варна града беше оживен все едно няма още ИП. Никой вече не носи маски, хората закусват по улицата с ръце, които са пипали какво ли не. Дистанция няма, бутат се един в друг, събират се на групи, автобусите пълни, каква социална дистанцираност, каква отговорност, какво самосъзнание, какви 5лв. Даже едни колеги ми направиха забележка, че навън маските не били задължителни и какво съм се маскирала. Репликирах ги, че и да си отговорен все още не е задължително, но е силно препоръчително. Освен това отивах до магазинчето до офиса, а в магазина маските все още са задължителни. Та такива ми ти работи.

# 21 785
  • Пловдив
Представям си го да тестват всички със симптоми, а не да си стоиш вкъщи и да чакаш да опреш до болница. Да се поемат тестовете от касата, частните лаборатории ще се организират, щом за държавните не могат да се погрежат адекватно. Първо така по-бързо ще откриват и карантинират, второ минаваш под лекарско наблюдение и евентуално някакво ранно лечение, за да не стигаш до интензивно отделение, ако имаш хронично заболяване.

# 21 786
Как парите управляват здравеопазването, една неконспиративна гледна точка https://trud.bg/%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0 … 0%B9%D1%82%D1%81/
Даа...показателно.
Най-вероятно обаче, ще остане неразбрана от любителите на апокалипсиса тук.В нея няма бройки, няма заразени, няма брой починали на ден.
"Когато дадени факти нямат логическа връзка и обяснение, търсете парите!".....Колко вярно.

# 21 787
  • Bulgaria
От масовото тестване на персонала в социалните домове: Две положителни хигиенистки в дома за възрастни в с. Добри Дол.

https://novinitem.com/dve-higienistki-ot-doma-v-s-dobri-dol-s-c-19

# 21 788
Кунчев за мерките от днес:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/05/4062485_doc_angel_kun … li_sme_preminali/
Обяснява достъпно и не виждам как след това интервю може да има неразбрали или ритащи срещу разхлабването. Хареса ми.
Цитат: Можете ли да дадете препоръка как да организираме живота си спрямо разхлабените мерки, напр. да продължават ли да работят дистанционно тези, които имат възможност?
-А.К: "Горещо им препоръчвам да го правят. Да го съчетават на 3-4 дни или през уикенда с дълга разходка в планината, но през другото време да ограничават контактите, най-вече с възрастните хора, които се опитваме да пазим. Сами виждате, че не е толкова фатално: много хора вече се "срещнаха" с вируса, изкараха го съвсем леко или изобщо без симптоми. Очевидно това ще е масовата практика. Това, което трябва да правим, е да пазим тези, които са в особен риск. Затова в момента изследваме всички домове - и за възрастни хора, за умствена изостаналост, резидентен тип. А това е много голяма бройка - над 17 000 души е обемът."

Тоест, човекът си казва, че поетапно се връщаме към медицински мерки, а политическите и репресивните отпадат.
Като цяло аз съм повече от доволна от развитието на ситуацията. При такива нива на заболеваемост и смъртност това беше най-нормалното нещо.
А Кунчев преповтаря доста от нещата, казани от Мангъров, макар и по-умерено.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 09:39 от Анонимен

# 21 789
  • София
За мен охлабването на мерките е разумно. Психиката на хората, способността им да спазват мерки, да са в изолация и да се лишават от основни неща са разклатени силно. Вече мина доста време, в момента е пролет и тенис, голф, плуване или разходка в парка няма да пропидемчат никого, според мен. За заведенията също. Гледам какво се случва из центъра без да са отворени заведенията и като се натълпи народ, като си заближат сладоледа, вземат си кафенце, пица, седнат на пейка, бордюр или друго не е по-различно. Ако стоим затворени цяло лято при по-кротко развитие на епидемията ще се избием през есента и зимата. А и да не мине толкова добре едва ли ще настъпи апокалипсис, а просто ще затегнат отново, но поне всички буйстващи конспиратори и 5G маниаци ще са кортнали малко.

# 21 790
  • В офиса
Половината от здравите хора, ако попаднат в болница, ще осъмнат с поне едно придружаващо заболяване. Който не се изследва, той не намира Simple Smile Особено валидно за тези над 45-годишна възраст. Дали високо кръвно, автоимунно, диабет, пред-диабетно състояние, наднормено тегло, холестерол.... Няма "правило" кой ще го изкара леко и кой тежко.
Аз нямам сред близките си познати преболедували, но имам сред по-далечни, или близки на близки. Знам за възрастен с придружаващи заболявания, който го е изкарал леко, както и за напълно здрав, спортен и сравнително невъзрастен (ок. 55 г.), който като се чухме последно с близкия му, с когото сме приятели, беше от седмица в интензивното с тръба в гърлото (не е в Бг)
Липсват ми на мен достатъчно изследвания върху вируса. Мисля си, че се видя, че като цяло светът е концентриран в развитието на бизнеса, изкарването на пари, лесния живот, а не в научни изследвания и прогрес. Мисля си, че научните среди нямат капацитет - не техника и финансиране, а блестящи умове, които сега да са двигатели на пътя ни към справяне със ситуацията.
Мисля си, че западното/съвременното общество се издъни по много показатели.
Иначе от самия вирус не ме е страх, очаквах да е много по-смъртоносен и много по-заразен. За пръв път съм съгласна с резултатите от "математиката" на Тесла. Около 0.8% ще се окаже смъртността. Заразяването е основно по въздушно-капков път, а не чрез пренасяне по въздуха, сякаш и върху предмети не е толкова вирулентен, колкото си мислехме в началото. От злите неща, най-лошите не се сбъднаха. Сега трябва да си направим правилните изводи...

# 21 791
Представям си го да тестват всички със симптоми, а не да си стоиш вкъщи и да чакаш да опреш до болница. Да се поемат тестовете от касата, частните лаборатории ще се организират, щом за държавните не могат да се погрежат адекватно. Първо така по-бързо ще откриват и карантинират, второ минаваш под лекарско наблюдение и евентуално някакво ранно лечение, за да не стигаш до интензивно отделение, ако имаш хронично заболяване.
Добре, но тук опираме пак до самосъзнаение. В една от всичките заповеди на здравния министър на карантина подлежаха и всички лица с грипоподбни симптоми- не говорим за завърнали се от чужбина. Силно ме съмнява някой да я е спазил.  За мен нещата опират ОСНОВНО до съвест на всеки един- пример е пловдивската авантюристка.........

# 21 792
Има си хора в София специално и по улиците, нормално е. Тук всъщност сме доста гъсто населени, особено в делник в центъра си е фраш. Като пуснат учениците и детските градини още повече ще се омешаме. Гледайте Москов при Ризова, дава разумни предложения, ясни индикатори докъде сме в кризата , но не с масово тестване с бързи тестове, обясни и защо е против това. Дано от щаба се вслушат.
Определено Москов даде ясни индикатори, но предложенията му да не се тества масово са всичко друго но не и разумни. И дано никой да не се вслуша в него, нито щаба, нито който и да е, а всъщност всеки който взима решения да се замисли върху математиката с която Москов демонстрира според него защо не трябва да се тества масово, а напрактика демонстрира как едни изключително неточни тестове всъщност могат да са изключително точни, защото точно това направи (всичко е въпрос на желание и малко мисъл) и трябва наистина масово да се тества нищо че са с достоверност 52% при заразени 200 от 10 000. Нека всички изгледат това предаване много е важно.
https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/petar-moskov-masov … tno-izlishno.html
Москов е абсолютно прав във всичко което казва от А до Я (изключвам критиките му към Мангъров), освен в изводите си че не трябва да се тества масово за антитела защото тестовете които използваме са изключително неточни. Не че има нещо лошо да купим и много по точни от тия тестове, не знам какви тестове има по света и какви можем да купим, ние май никакви тестове не щем да купуваме, защото не искаме явно да знаеме истинската картина. Мангъров е абсолютно прав че отказът на държавата от масово тестуване за антитела е необясним. И няма никакво значение дали сме в началото или края на епидемията. Защото покрай масови тестувания на имунитета, ние хващаме и активно болни (Банско) които иначе ги пропускаме те заразяват (Р на вируса е 3,5) и утежняват ситуацията. Защото например аз в момента след участието на Москов наистина не разбирам защо не тестваме масово дори и с тия тестове, ако не можем да набавим по точни. Не само че ще разберем каква е истинската смъртност, не само че ще разберем истинската картина в България каква е, но ще откриваме и ограничаваме активни инфекции и ще късаме вериги на препредаване които по друг начин не можем да ги късаме. Защото да правим масово тестване с ПСР като Исландия например не можем, защото те по тоя начин показаха и истинската картина и си ограничиха заразата. Но ние не можем защото те са скъпи, бавни, нямаме обучени специалисти, нямаме лаборатории защото тия тестове са сложни изискват специално обучени специалисти, лаборатории, все минуси и пречки които при бързите тестове ги няма.

За съжаление по отношение на истинската смъртност от вируса и истинските мащаби на разпространение, понеже преди малко изчислих какви са истинските мащаби на заразата в Банско със същите тия неточни тестове (и със същата Математика, защото тя поначало математиката е една и съща, която използва Москов за да ни убеди да не вярваме в техните резултати) се убеждавам че истинската картина в България за съжаление е по близо до тази която аз описвам а не тази която Мангъров описва. Заразените в България не са стотици хиляди, това показва тестуването на Банско. В Банско среща с вируса са имали 4,04% от населението, това показва математиката ако Москов е прав във твърдението че тестовете за антитела имат 80% чувствителност и 98% специфичност.
https://www.mediapool.bg/v-bansko-za-virusa-sa-izsledvani-nad-15 … i-news306902.html
Прав е Москов че колкото повече се повишава имунитета, толкова по точни стават тестовете. Цитирам го:
"Ако нивата на заразяването в обществото стигнат 5-6-7%, тогава достоверността на бързите тестове ще е по-висока - 80-90-95%"
В Банско при ниво на заряване 4% достоверността на тестовете е 63%

За да не пиша цял чаршаф, в отделен пост ще напиша как стигнах до този резултат и защо изводите ми са такива каквито са.
Добре де, Тесла. Преди две - три седмици изследваха 1016 полицая с бързите тестове. Картинката тогава беше, че към 1% от тях имаха IgG и/или IgM.  Изясни ли ти се тогава картинката за изследваната група и за популацията като цяло? На мен-не. И ако приемем, че все пак тестовете са точни, и картинката за въпросната изследвана тогава група е била ясна, то към днешна дата това изследване актуално ли е, носи ли ни информация за броя на хората с антитела към момента в същата тази група? За популацията като цяло няма да питам. Или какво да се прави? Да изследваме едни и същи групи през две седмици? Или най-добре през ден. Подобни изследвания с нищо няма да ни помогнат за овладяването на заразата. Ресурси трябва да се концентрират в бързото откриване на контактни и карантинирането им, а не да проучваме профилактично тук там, за да разберем, ако не сме го разбрали, че вирусът засега изобщо не ни е нагазил.

# 21 793
  • Сф
Скрит текст:
.... сякаш всичко приключва с приключването на ИП. Това, че част от мерките ще бъдат въведени в закон ще си остане само там.
Прави впечатление, че с излизането от ИП хората вярват, че всичко приключва и се връщаме в положението без вируса. 
Лекарите казват, че коронавирусът не дискриминира по отношение на възраст, пол или други заболявания.
“Този вирус идва тихичко – не го виждаш, не го чувстваш, но след това е много безмилостен, много безмилостен”.

Това го казват тези, които са на първа линия и ежедневно се сблъскват/борят с този вирус. Дали някой би се усъмнил в думите им и би предпочел да вярва, че всичко просто минава!
Да вируса си върлува, това е ясно. Голямата част ще го изкарат леко и безсимптомно и няма да стигнат до болница. В Болница отиват тежки случаи. Това, че има тежки случаи, не значи че всеки заразен ще бъде тежък случай, хубаво е тези неща да се изясняват.
Колко леко да протича? Има няма 20 дни.Суупер леко с неизвестен край.Хубаво е и за това да помислим.

# 21 794
  • sofia
Гледах поредният брифинг на Вълчев. Отново се почувствах излъгана. Уж, ще се подкрепят родителите на малкитя деца, понеже са изчерпали отпуски и пари, обаче, не се предвиждат целодневни занимания... Е, как ще стане?!? Ето, след 10 дена трябва да се върна на работа. Постявиха ми ултиматом, но 10 годишният ми син остава в къщи. И така цяло лято?

Общи условия

Активация на акаунт