COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 263
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 810
Не е по темата, но по повод децата. Коя година сътвориха тази глупост, деца до 12 г. да не остават сами.
Преди нямаше такова нещо, децата от 1 клас сами отиваха и се връщаха от училище. Боравеха успешно с ключ, отключват и се прибират в къщи. Родителите бяха на работа и вземаха отпуск само в началото, от 15 септемрви, докато свикне детето, че е вече ученик.
По темата: Не ви ли се струват много жертвите в Русия и Турция, които криеха, че имат заразени. При пълния с туристи Истанбул беше странно да нямат нито един случай.

# 21 811
Видин +21, не почнаха ли да говорят нещо, какви мерки се взимат? Много болни има там. На глава от населението минаха цифрите на София.

# 21 812
  • sofia
Гледах поредният брифинг на Вълчев. Отново се почувствах излъгана. Уж, ще се подкрепят родителите на малкитя деца, понеже са изчерпали отпуски и пари, обаче, не се предвиждат целодневни занимания... Е, как ще стане?!? Ето, след 10 дена трябва да се върна на работа. Постявиха ми ултиматом, но 10 годишният ми син остава в къщи. И така цяло лято?
ще отпуснат още 30 дни неплатен отпуск, които ще се признават за осигурителен и трудов стаж.
Може, но на мен не желаят да ми дадат. Мога да се заям и накрая ще се наложи дя напусна...

# 21 813
  • София
Няма как да кажеш, че един вирус е безмилостен, при положение, че в 80% от случаите минава леко. И по този въпрос мисля спор няма, навсякъде признават, че огромната маса го изкарва леко и без усложнения. Та в тоя смисъл безмилостен, смъртоносен и тн не му прилягат.
При хора над 65 години смъртността нараства до 20% -25%. "Огромната маса" деца и млади може да го изкарват леко, но има групи от обществото, които са много уязвими и за много от тях е безмилостен.

# 21 814
  • София
Коя година сътвориха тази глупост, деца до 12 г. да не остават сами.
Само, ако с това се застрашават децата, иначе може. Тоест, спокойно можеш да си го оставиш детето, ако е примерно 10-11 годишно и е у дома си следобяд след училище.
Не можеш да го оставиш примерно през нощта само, или ако е на 4-5 годинки.
Изобщо, никаква промяна няма, само се въртят тия 12 години из пространството абсолютно неправилно.

# 21 815
  • София
От днешния брифинг ми направи впечатление новината за това как са изловени на летището двама пристигащи българи с температура и грипоподобни симптоми, които са отведени в болница за изследване. Предполагам, това е в отговор на шумотевицата, която се вдигна около пристигащите болни нашенци, оставени да си пътуват свободно из страната. Явно се опиват да ни покажат, че нещо се прави по въпроса, но всъщност ... нищо не се е променило.
Вчера е имало брифинг на транспортния министър Росен Желязков, на който са го питали за карантината и за въведената във Виена практика за PCR-тестове на летището.
По думите на Желязков Австрия е взела решение да отпадне задължителната карантина, ако при PCR тест на прибиращите се нейни граждани се даде отрицателен резултат.
Желязков обясни, че у нас влизали само граждани с българско гражданство или постоянно пребиваване в, а за останалите дъражви, които имат ограничения от ЕС и държави от трети страни, нямало да се допускат да влизат в страната. От изказването му стана ясно, че няма общи мерки по отношение на въздухоплавателния сектор. От гражданското въздухоплаване обаче са поискали унифициране на мерките.

от ТУК
Те докато унифицират мерките - пандемията ще свърши. Явно трябва да се надяваме поне термометрите им на летището да работят и да откриват поне явно болните. Досега поне такива пътуваха с таксита, а вече има нов почин - на автобуса, че по-евтино, и към родното село.

# 21 816
Не е по темата, но по повод децата. Коя година сътвориха тази глупост, деца до 12 г. да не остават сами.
Преди нямаше такова нещо, децата от 1 клас сами отиваха и се връщаха от училище. Боравеха успешно с ключ, отключват и се прибират в къщи. Родителите бяха на работа и вземаха отпуск само в началото, от 15 септемрви, докато свикне детето, че е вече ученик.
По темата: Не ви ли се струват много жертвите в Русия и Турция, които криеха, че имат заразени. При пълния с туристи Истанбул беше странно да нямат нито един случай.
Русия имат едни от най-ниските проценти на смъртни случаи за момента, текущо е 0.9%. Не е малко само по себе си, но в сравнение с много други държави изглеждат като да държат нещата под контрол.

Pimpinela, да, така е. В известна част от случаите вирусът е безмилостен. Но случаите, в които не е, не са изключение, а преобладават.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 14:24 от Mosquita

# 21 817
Аз се чудя-не подлежат ли на някаква съдебна отговорност тези болните които знаят, прибират се,лъжат и обикалят България или някой град  да заразяват хора без да си спазват карантината????
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/v-bylgarii … -predstoi-6109130
Андреа Амон: В България най-лошото с COVID-19 предстои
Европейският център за контрол на заболяванията предупреди 5 държави.

# 21 818
При хора над 65 години смъртността нараства до 20% -25%. "Огромната маса" деца и млади може да го изкарват леко, но има групи от обществото, които са много уязвими и за много от тях е безмилостен.
Това важи за абсолютно всеки респираторен вирус. Гриповете даже са по-тежки, защото при тях за децата няма данни да ги изкарват леко или безсимптомно, напротив.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 11:25 от Анонимен

# 21 819
  • Пловдив
В бункера ще стоите, ако се заразите. Целта е по-малко хора по бункерите. Това се постига с мерки и рестрикции, или със самосъзнание и дисциплина. Българинът отрича и двете възможности. Цунг-цванг.

# 21 820
Никой вече не носи маски, хората закусват по улицата с ръце, които са пипали какво ли не. Дистанция няма, бутат се един в друг, събират се на групи, автобусите пълни, каква социална дистанцираност, каква отговорност, какво самосъзнание, какви 5лв. Даже едни колеги ми направиха забележка, че навън маските не били задължителни и какво съм се маскирала. Репликирах ги, че и да си отговорен все още не е задължително, но е силно препоръчително. Освен това отивах до магазинчето до офиса, а в магазина маските все още са задължителни. Та такива ми ти работи.
Хайде на бас че няма да умрат ...
Вероятно! Но пък някой възрастен родител или лекар, защо не?
  Аз като пиша така не си мислете че не спазвам и няма да спазвам мерките, просто имам наблюдения как тези които не спазват нищо им няма. Иначе ги избягвам, да.

# 21 821
Просто не са изследвали до определен момент. След това, когато са започнали, известно време обработват резултати, за да преценят дали, от кога и какви мерки да въведат.
Лично аз споделям становището, че вирусът "броди из Европа" ако не от 12.2019 г., то от началото на 2020 година, когато са установените първи случаи официално, което обхваща всички държави.
Наши познати от Москва разказват, че при тях в момента преди излизане от къщи се подава заявление чрез едно приложение и се чака за разрешение. За ходене на работа било като нашите КПП - издава се удостоверение от работодателя.

Коя година сътвориха тази глупост, деца до 12 г. да не остават сами.
Само, ако с това се застрашават децата, иначе може. Тоест, спокойно можеш да си го оставиш детето, ако е примерно 10-11 годишно и е у дома си следобяд след училище.
Не можеш да го оставиш примерно през нощта само, или ако е на 4-5 годинки.
Изобщо, никаква промяна няма, само се въртят тия 12 години из пространството абсолютно неправилно.
Така е. Административно-наказателната отговорност следва ЗЗД. Хората се бъркат с нормите от СК, които регламентират не глобите, а отговорност за поведението на децата.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:28 от Judy

# 21 822
  • Bulgaria
Видин +21, не почнаха ли да говорят нещо, какви мерки се взимат? Много болни има там. На глава от населението минаха цифрите на София.
Само да добавя, че освен, че подпалиха болницата си, 2 дома за възрастни хора и 1 за деца, са напът да запълнят капацитета в болниците и на съседните градове и области. Настанени ще бъдат в Лом, Монтана и София възрастните хора от дома в гр. Кула. Във Враца са основно тези от Гара Орешец. Днес има потвърдени 2 положителни проби на персонал в с. Добри Дол, което е общ. Лом и силно се надявам този дом да не пламне, защото аз не виждам къде ще бъдат настанявани тези хора. Безхаберието по повод Видин мина всички граници. Затвориха далеч по-малки огнища при по-малко случаи.

# 21 823
.... сякаш всичко приключва с приключването на ИП. Това, че част от мерките ще бъдат въведени в закон ще си остане само там.
Прави впечатление, че с излизането от ИП хората вярват, че всичко приключва и се връщаме в положението без вируса. 
Лекарите казват, че коронавирусът не дискриминира по отношение на възраст, пол или други заболявания.
“Този вирус идва тихичко – не го виждаш, не го чувстваш, но след това е много безмилостен, много безмилостен”.
Това го казват тези, които са на първа линия и ежедневно се сблъскват/борят с този вирус. Дали някой би се усъмнил в думите им и би предпочел да вярва, че всичко просто минава!
Няма как да кажеш, че един вирус е безмилостен, при положение, че в 80% от случаите минава леко. И по този въпрос мисля спор няма, навсякъде признават, че огромната маса го изкарва леко и без усложнения. Та в тоя смисъл безмилостен, смъртоносен и тн не му прилягат. Разбирам ги лекарите, те се сблъскват само с тежките случаи, но на всеки тежък има по четирима, при които вирусът идва тихо и си отива също така тихо.
Зависи какво разбираш под "леко". Знам за една разминала се леко. Отслабнала е 15 килограма, пък е лежала само. Не е била в болница.

# 21 824
Някой чул ли е до кога ще се запазят мерките за задължителна карантина при влизане в страната?

Общи условия

Активация на акаунт