COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 702
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 22 305
За неразбралите ще поясня, че притесненията ни не са резултат от разхлабването на мерките, а от падането на всички мерки едновременно накуп. И абсолютното масово  безхаберие за носене на маски и дистанция в закрити помещения.

Само Господ може да ни помогне!

# 22 306
Цитат
Казано е:Помогни си сам,да ти помогне и Господ.Каквото зависи от мен се старая да спазвам.Виж това с дистанцията,наистина никой за нищо го няма.Аз по принцип не обичам да се бутат и завират в мен.Сега пък съвсем ме дразни.

# 22 307
Тесла, да, бяха зле, имат много повече жертви и не трябва да поучават, но кажи честно не те ли притеснява това, че Австрия и Швейцария вече регистрират по-малко случаи от нас? При положение, че държави, които бяха много по-зле от нас, в момента са по-добре, това какво говори?  Просто се опитвам да кажа, че в най-добрия случай тъпчем на едно място, а в най-лошия случай се влошаваме.
Ма какво значи че се влошаваме, как по точно се влошаваме настигнали сме Германия,Франция, Британия, Испания, Италия, по починали на глава от населението ли. Ние не излизаме от топ 4 на ЕС по успешно справяне с епидемията ама се влошаваме, айде първо да излезем от топ 4 за да кажем че се влошаваме, че тия дето ни го обясняват че катастрофата идва, вече няма накъде по надолу да идат. Седнали да ми обясняват как в България катастрофата идва държави с 10-ки и 100-ци пъти повече починали на глава от населението от нас дето и да искаме не можем толкова да утежним ситуацията при нас.

# 22 308
Добре де, защо на фона на всичко това, нашите отварят заведенията?
държавата ни е слаба, не можем повече да сме на нулата

То пък от заведенията ли ни зависи нулата?

Отварят ги, защото са ги натиснали явно. Дори и с махането на ИП ресторантите трябваше да изчакат.А те вече и претенции проявиха, които пак им ги уважиха.

# 22 309
  • София
Крайно време е да спрем да се дракаме и да поискаме тези, които вземат решения, да си свършат работата! А тя не е да ограничават здравите, а да тестват, да издирят болните и контактните им, да ги изолират и така да намалее разпространението на вируса.

Както казваха в любимото ми шоу Улицата при политическия дебат между дядо Коледа и дядо Мраз:
- Какво направихте с ракетите земя-въздух?
- На склад са. Чакаме по-добър курс на долара.

И ние така с тестовете. На склад са. Пазим ги. Или пък нямаме тестове?

Исках да кажа че най важен е броят починали на глава от населението. Това е индикатора кой как се справя.
Относително. Ако в Андора починат двама, то на глава от населението е огромна бройка.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 23:46 от АРТЕМИС

# 22 310
Chokolina, тъй като няма как да знаем кой реално е здрав, т.н. здрави все пак ще трябва да спазват някакви мерки за физическа дистанция, маски, хигиена. Няма как да стане иначе. Ето тези, които са разпалили новите огнища, почти всеки един от тях си е мислел, че е здрав и вероятно мерките са спазвани през пръсти. Ако това се спазва + усилено търсене, тестване и карантиниране на болните и техните контактни, това е начина за контрол над епидемията. Но ние все се опитваме да минем метър, ако може и с едното и с другото, ами няма да стане така.

# 22 311
@Тесла един лекар пулмолог в съседната тема каза, че сме 6 пъти по-добре само заради бцж ваксината. Не знам да вярвам ли, но досега научни доказателства не са се появили. Появиха се обаче данни за починали лекари от западни страни с бцж ваксина - значи или е пресилено или непроучено добре.

# 22 312
  • Bulgaria
Имам и едно друго подозрение, което се случва при тестването. Не знам дали ви е направило впечатление, но например за Видин не излизат всеки ден положителни, не, защото няма, а явно, защото се тества в определен момент, а не постоянно и изведнъж имат 22, а след това 0. Особено през почивните дни. Та, мисля си, че когато се концентрират в една област и хванат някакво огнище или клъстер, игнорират тестването до някаква степен в останалите области, докато се занимават с това и по това време излизат единични случаи само на хора, които са попаднали в болницата евентуално или са се тествали на частно. Освен това за резултат се чака няколко дни. РЗИ няма как да карантинират контактни и да ги тестват /не, че много го правят/, когато все още нямат потвърден резултат. В много градове нямаме възможност за частно тестване.
Иначе лекарите трябва да се тестват постоянно като рискови, но това на фона с едно огнище като Видин как да стане, като капацитетът ни е малко над 1000 теста на ден, а сигурно и тестовете са ограничени.

# 22 313
Тесла,никога не съм говорила за апокалипсис.Не го очаквам,не го и искам.Нито пък може да сме като Италия(базирам на брой население).Пикът не е апокалипсис.И естествено,че ще следваме Европа.Да не мислиш,че ББ ще застане като мъж и ще намери някакво решение,което да е ползотворно и за здравето,и за икономиката.Само да ти кажа,че Европа го прави при тенденцията на понижаване бройки новозаразение.А ние?И да,лошото е ,не че се отхлабиха мерките в един аспект от ежедневието,а в много широк кръг.Тесла,моля те,дали сме в топ 4 по брой направени тестове на глава от населението?Тогава бих се съгласила.В момента никой не знае как сме и докъде сме.Представят ни някакви предначертани графики с умишлено увеличение на тестуването и изразяване на пикове и плато.

# 22 314
Лекарите в Пирогов се тестват на 2 седмици на PCR, затова смятам, че беше безумие да не се съберат всички ковид болни в 1 максимум 2 големи болници а вместо това да ги лекуваме навсякъде в страната. Това е ужасно заразно заболяване, не е ебола, но е не много по-малко заразно ... с грип е безпредметно да се сравнява. Да припомня, че д-р Фаучи каза, че лекарите са били изненадани колко силно заразна е тая гадина, това е огромния проблем всъщност.

# 22 315
  • София
red_balloon Направих си труда да извадя статистика, къде сме ние в ЕС, по брой направени тестове на 1 милион население. Ти твърдеше, че не сме последни, но цифрите показват друго. Информацията е от Worldometer.

# 22 316
  • Варна
За тестването, дистанцията, маските и хигиената сме на едно мнение, LillyM. Трябва да се спазват и всеки, който наруши мерките, трябва да се санкционира. Но и тези, които трябва да тестват и проследяват случаите (да речем, че отговорни са РЗИ, макар, че е доста размита отговорността, както винаги у нас) също трябва да бъдат санкционирани, ако не си вършат работата.

По повод поста на PURE, си мисля, че нашите икономически мерки не са чак толкова зле - към момента доста фирми са се възползвали от 60/40 и това ги е спасило от подообни фалити, като във Швеция, където явно няма такива мерки.

# 22 317
Цитат
Казано е:Помогни си сам,да ти помогне и Господ.Каквото зависи от мен се старая да спазвам.Виж това с дистанцията,наистина никой за нищо го няма.Аз по принцип не обичам да се бутат и завират в мен.Сега пък съвсем ме дразни.

Днес отидох до работата (иначе работя от в къщи). Бях с маска. И колегите, без маски, ме питат: Ама ти защо си с маска? Маските вече отпаднаха.
Обясних им, че няма значение, дали са задължителни или не, за мен е важно да я нося, за да предпазя тях или мен евентуално от зараза. Гледаха ме като извънземно.

# 22 318
Дали има нови пациенти на които да са преляли плазма? Или от новите 2 лекарства започнали ли са да предписват? 
В четвъртък може би да очакваме подробности Thinking

# 22 319

П.П. София от 30+ нови на ден, падна на 6. Някак си спряхме разпространението и без да спазваме много мерките.

Или са намалили  тестването в София, за да тестват във Видин.

Общи условия

Активация на акаунт