COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 933
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 575
Сега съм навън и не съм гледала новините, когато са съобщили за самолета със още заразени.
Вече съм сигурна, че наистина заразата става при близък контакт  в затворено пространство.
Улиците на Варна винаги са били пълни с хора, още от началото на ИП.
Отваряли църкви в Германия, но без пеене.
Това се опитах да кажа и аз в преден пост, че е хубаво да има статистика кой кой е и как се е заразил. Опасните места като болници, ромски махали и други затворени пространства на всички са ясни, както е ясно, че вирусът идва често от чужбина. Но не съм чула някой да се е заразил просто от въздуха, защото покрай него е минал болен. В България според мен няма такова количество на вируса, че да го прихващаме от въздуха. А мой роднина с ковид живя седмица с температура 40 градуса в малък апартамент с дъщеря си и жена си преди да го вземат в болница и той беше много зле, но те двете не се разболяха.

# 22 576
  • Другата България
Разглеждам снимки от Пловдив, ми точно гръб-гръб са си по заведенията, няма никаква дистанция

https://trafficnews.bg/obshtestvo/ailiakat-se-vazrodi-plovdiv-gl … cKyHzdGNtxe86KlNQ
Наистина ли сте очаквали нещо различно?
Или пък че няма да има хора? И вчера го писах, ето вече е факт - хората са по заведенията, и тепърва се започва.

# 22 577
Хората сядат по пейките и още как! Вчера минах покрай два парка - по двама-трима човека на пейка имаше, ленти няма, дори се чудя дали някога е имало.
Дълбоко се съмнявам, че ще се спазват сериозно правила за дезинфекция в заведенията на открито, невъзможно е да се спазват.

Тук аз и един съсед забелязахме много интересна тенденция. Той  живее до парка, активен спортист от 20+  години, всяка вечер след работи ходи да тича в парка, по 1 и същи алеи и вчера ми каза само едно "не знам какво става, но толкова много хора в парка никога не е имало, ама никога". Мен също ми се наложи да мина, в час, в който знам какво е и е факт, егати адът беше в парка. Съвсем сериозно и аз за първи път виждам чак толкова много хора, а имам години наблюдения над този парк спец. И сега се чудя защо са там всички тези хора? Защото беше забранено някакво време , позволиха го и айде юруш? Къде бяха предните години? Grinning . Като да не ме разберете погрешно, няма проблем да са в парка, ама никога не е имало толкова много хора..нито по неговия маршрут, а по моя пък ептен. Лятно време,с високи температури , съм се разхождала сама по тия алеи, а вчера не мога да се размина с хората на адекватно разстояние.

Отговорът е много прост. Само трябва да се замисли човек .
Около мен има много спортуващи. Практикуват различни спортове.
Футбол, ски, фитнес, йога, зумба, танци най-различни видове, източни бойни изкуства, гимнастики, баскетбол, волейбол.... Да не изброявам. Всичко това е забранено.
За човек, който е свикнал да практикува спорт и да се движи това седене е нетипично, трудно поносимо и за психиката включително.За това търсят варианти да Не се обездвижват. Изходът е физически упражнения у дома и тичане в парка.
За това се увеличава бройката тичащи, която виждате.
Щом пуснат другите спортове тичащите ще се редуцират.
Който спортува редовно ще ме разбере какво имам предвид.
Който не е влизал и в час по Фвс дори, ще твърди, че това не е жизненоважно и е заплаха. ( нямам теб предвид).

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 13:21 от gerka

# 22 578
Като приключи задължителната учебна година много деца ще заминат в провинцията и градовете ще опустеят, не се притеснявайте

# 22 579
Вчера тук излезе статистика за заразените и починалите по квартали в Стокхолм. Моят квартал се нарежда на четвърто място по смъртност на 10 000 души след трите стокхолмски гета. Очаквано - в моя квартал също има обособено гето, та е обяснимо защо сме на четвърто място по смъртност. Аз живея в частта, населена с предимно етнически шведи, но това не е кой знае какво успокоение.

В моя квартал статистиката е следната, населението на квартала е 73 000 души:

- доказани случаи - 278
- починали - 68, като тази цифра ни говори, че заразените са много повече от доказаните заразени 278
- починали на 10 000 души  - 9,2 души (в най-заразеното гето Rinkeby-Kista е 14,3 починали на 10 000 души)

Та аз ще продължа да си спазвам стриктно мерките. Имам предплатена карта за фитнес, която продължавам да си плащам, но не съм стъпвала във фитнеса от март месец. Не съм ходила по ресторанти, заведения и молове, мисля все още да се въздържа от посещения на подобни места. С приятели и познати не сме се виждали от март - те също нямат желание да си обменяме вируси. Ся пък зор да се заразя - нямам! Търпение и смирение, поне докато ситуацията в моя квартал е с подобни цифри. Детето си ходи на училище, има риск разбира се, но поне искам да сведа риска от заразяване като продължа да не посещавам ресторанти, молове, фитнеси и да се бутам зор-заман в тълпите.

# 22 580
Зари, ако не трябваше да излизам служебно и до магазина, хич нямаше и да излизам. За съжаление не може всички да са на само хоумофис. Твоята логика е от типа "когото го е страх да не го блъсне кола, да си седи вкъщи". А логиката трябва да бъде "да се спазват правилата и указанията". Трябва да се санкционират шофьорите, които не спазват правилата, а фучат през светофара, а не на пешеходеца, който правилно пресича на светофара.
Интересна аналогия, но не е правилна според мен. Шофьорите трябва да спазват правилата, защото те контролират всичко в колата. Ако не карат внимателно или употребяват алкохол, вероятността за ПТП върви към 80-100 %. При вирусите първо, не всичко е под наш контрол, точно обратното. Второ - хората които ходят до парка по дефиниция не са болни или ако са, още не го знаят. Не могат да бъдат обвинени, че се разхождат, защото някой го е страх от вируси. И затова такива изисквания са извън здравия разум, докато задълженията за внимателно шофиране са изцяло здрав разум, т.е. обосновани.
Подходящата аналогия в случая по-скоро трябва да е с нещо форсмажорно, което не може да се контролира лесно. Например: страх ме е от наводнения, затова живея в някоя пустиня и призовавам и другите да го правят, те луди ли са да си построят къща на брега на реката.

# 22 581
  • София
Зари, не е ограничаване на правата на други хора, а имаме епидемия, при която има указания какво да бъде поведението на хората. Указанията са кратки и ясни. Не става въпрос за страхове, а за спазване на необходимите указания, за да се намали вероятността от заразяване и разпространяване на вируса. Това, че някой е достатъчно безотговорен да не спазва правилата и така да подлага на риск хората, не прави другите хора подвластни на страховете и да им казваме да стоят вкъщи. А това за "важно ми е..." често е на ниво... подкорова дейност, да го кажа, за да не звучи обидно, а не на работа на кората на главния мозък, намираща се непосредствено зад  костта на челото.

Пешеходците и шофьорите са участници в уличното движение. За да уточня примера и да избегна неточностите - пешеходци, шофьори, колоезвачи, мотористи - всички участват. Пешеходецът също може да не спазва правилата и с безразсъдството си да пресече на червено и да се набута под колелата на някоя кола и тогава шофьорът ще е потърпевш, защото него ще го разследват и ще е тегне на главата му някаква вина, макар да е спазил правилата. Тогава какво да кажем на шофьора -"като те е страх да не сгазиш някого не ставай шофьор" ли? То затова правилата за движение са за всички участници в движението, а не само за шофьора или за пешеходеца.

# 22 582
  • на пъпа на Златията
Разглеждам снимки от Пловдив, ми точно гръб-гръб са си по заведенията, няма никаква дистанция

https://trafficnews.bg/obshtestvo/ailiakat-se-vazrodi-plovdiv-gl … cKyHzdGNtxe86KlNQ
Или пък че няма да има хора? И вчера го писах, ето вече е факт - хората са по заведенията, и тепърва се започва.

Мери , ами смятай.
Човек със стола  към  50 см , масата 1 метър  , следва пак човек със стол  срещу него ,  до тук  са  към 2 метра,  Като добавиш и още  50 см страничните които биха могли да му кихнат  - стават някъде към  2,5 метра дистанция
Страничните  са  към метър дистанция .
Ако сте познати на масата няма проблем .
Виж ако някой ти се лепне на масата непознат става неприятно .

# 22 583
Скрит текст:
Скрит текст:
Тук има трафик на пътници, на товари, вижда се, че и да са карантина пристигналите, докато се карантинират заразяват цял самолет, после цял автобус и сигурно от един такъв това ще са още 1000 нови случая.

Кога е имало заразен цял самолет или цял автобус?
Не че защитавам или оневинявам безотговорните, които пътуват с ясното съзнание, че са болни, но в темата продължават да се дрънкат врели некипели със завидна категоричност.

Никога не е имало цял заразен самолет или автобус, най-много тези в непосредствена близост да се заразят. И стига с тоя вирус по тия пейки. Първо не оцелява толкова, второ би бил в някакво минимално количество и трето аз не ги лижа тия пейки, а и си мия ръцете редовно.
Мангъров обясни подобен казус. При трима болни в самолет, заразата ще носят минимум 90%. Климатикът разпространява вируса лесно.

Самолетите (поне на уиз еър) са оборудвани с някаква антивирусна и антибактериална система, която филтрирала 99.7 от вирусите и бактериите. Освен това си с маска в самолета. Освен това ако наистина беше така, вече трябваше и тези от предишния самолет да са заразени. А те очевидно не са.

# 22 584
Андариел, като цяло се спазват правилата, от това което аз виждам,изключения винаги има, това не е от днес и само в това отношение, но те не са правилото. За тях нали си има санкциите режим, който му е в задълженията да си го изпълнява. Но заради тях нито е редно да се наказват спазващите правилата, нито е редно да се обобщава.
Указанията се спазват  от по-голямата част от хората. Сега, че някой не ги спазвал се превръща в обобщение. Достатъчно военни има начело на държавата, самоназначените се старшинки са ми в повече.

# 22 585
Проф. Лъчезар Аврамов: Новата война е информационна, не микробиологическа

Както някой писа по-рано, има си причини защо в определени страни се получиха епидемични взривове (предиспозиция на части от населението).

# 22 586

А какво пречи пеенето?

# 22 587
  • Другата България
Скрит текст:

Мери , ами смятай.
Човек със стола  към  50 см , масата 1 метър  , следва пак човек със стол  срещу него ,  до тук  са  към 2 метра,  Като добавиш и още  50 см страничните които биха могли да му кихнат  - стават някъде към  2,5 метра дистанция
Страничните  са  към метър дистанция .
Ако сте познати на масата няма проблем .
Виж ако някой ти се лепне на масата непознат става неприятно .
За мен дистанцията от 2,5 метра беше ок. Сега нищо не е по-различно от това, което беше и преди ИП. Видно и от показаните снимки за Пловдив, предполагам навсякъде ще е така. Но аз продължавам да смятам, че не заведенията са източник от първостепенна важност за разпространението на вируса.
Откакто се преместиха видинските пациенти във Враца, се наблюдава повишаване на болните и в област Враца. СлучаЕност? Не мисля. Въпреки, че се издириха и пътниците от самолета на въпросния бай...ром от Търнак, за когото ви писах тук, и който си беше дошъл от Нидерландия на 26 април заразен /трима вече има установени с коронавирус от пътниците/, те не са от Врачанско. Чакат се пробите на хората от дома в Добри дол, където има двама вече установени, санитари. Няма как да не "цъфнат" и домуващи. Отделно от това, видински пациенти се настаняват вече и в Монтана, и за това писах, въпрос на време е и в Монтана да нараснат случаите. Веригата пациент-лекар-пациент просто няма как да се скъса, дори и това да се случи, се качват нови "брънки" и процеса продължава. Във Видинската болница отделенията със заразени медици са вече пет - неврология, кардиология, хирургия, вътрешно и СПО. Така като гледам, май всички...
Същевременно медици от Враца отказват категорично да се местят във Видин.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 14:02 от Merri_An

# 22 588

А какво пречи пеенето?
Най-вече е свързано с дълбоко поемане на въздух.Затворено помещение и е ясно вече.

# 22 589

Общи условия

Активация на акаунт