COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 265
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 490
Как е положението в UK? Като гледам смъртността много бързо надминаха Италия, а не чуваме разкази от там за препълнени отделения, несмогващи морги и пр.? По-добре се справят от Италия, или просто не се разбира за проблемите там?

Имам наблюдение чрез близки, които живеят там, един работи за NHS и обикаля здравните заведения. Повечето починали са извън Лондон, в провинцията, по старчески домове, бездомни и сред мигрантите. Болниците и спешните центрове са празни. Страх няма, хората си чакат да отворят пъбовете и останалите бизнеси. Парковете са пълни с народ, някои плажове - също.

ПП: маски почти никой не носи никъде, единици са.

“Наблюденията” ви са ...хайде да не казвам Simple Smile
Ето, можете да прочетет малко информация от днешните вестници.

“ NHS hospital in Somerset seaside town of Weston-super-Mare shuts A&E and stops taking new patients because of surge in Covid-19 cases”

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8354401/NHS-hospital-So … vid-19-cases.html

# 29 491

Morgan, щом и в ОК, при броя им заразени, болниците са празни, не знам вече какво да мисля аз за този вирус...

Тя не живее там, а информацията й е от ЕЖК. Тук пишеше една съфорумка, която е медицинско лице в лондонска болница- на нея бих вярвала повече.

# 29 492
  • София
Детските градини в София отварят само с 26% от децата. В яслите капацитетът е запълнен наполовина.

https://dnes.dir.bg/sofia/176-detski-gradini-v-sofiya-otvaryat-v … -26-poseshtaemost

Това означава, че огромното мнозинство от родителите са предпазливи и ще си пуснат децата едва когато се уверят, че е сравнително безопасно и нещата са под контрол.

Според мен правят всичко възможно да не пуснат децата, дори и плановете преди това да бяха да си ходят на градина сега се впрегна цялата рода да гледа децата. Аз съм на прага също да опукам отпуската на всички, само ме спира въпросът- до кога ще я караме така.

# 29 493
Докогато решите да я карате така.

# 29 494
Смъртни случаи по седмици в Швеция:

Седмица 12: 20
Седмица 13: 127
Седмица 14 : 291
Седмица 15: 498
Седмица 16: 641
Седмица 17: 654
Седмица 18: 485
Седмица 19: 546
Седмица 20: 454
Седмица 21: 319

Също така в момента в интензивните отделения има 347 души, допреди две седмици не падаха под 500-550 души. Общо 1 957 пациенти с ковид-19 са получили интензивно лечение в страната.

Да се радвам ли, не знам...мисля да изчакам цифрите за смъртността през тази седмица, за да видя дали този спад е траен.

Днес има докладвани 31 смъртни случаи, но Тенгеле каза, че след три почивни дни отчитането се забавя. Освен това няколко региона докладват смъртните случаи само два пъти седмично, затова дневните цифри не са точни и е най-добре да се сравняват цифрите по седмици.

Последна редакция: пн, 25 май 2020, 16:18 от Анонимен

# 29 495
Вече е официално, Австрия отпуска още мерките.
От 29.05. са разрешение събития (например концерти) с до сто човека при дистанция от един метър. От 01.07. събития с до 250 човека, а от 01.08. събития до 500 човека. Ще има и събития до 1000 човека, но още изготвят план. И отварят кината от 01.07. Да видим за театрите какво ще кажат, днес няма информация.

До момента общо 16.459, актуално болните са само 760.

ПП Ще има културни събития, но тъй като постановките се подготвят, а репетиции не са разрешени в момента, ще се състоят по-късно. Иначе са разрешени от 29.05. Ще сядаме през ред с маски или на един метър разстояние без такива. Ще има и напитки и малък бюфет по време на паузите, най-вероятно ще е със запечатан провиант. 100 е броят на публиката, защото само симфоничният оркестър е например 50 човека и не е възможно да броят заедно.

Последна редакция: пн, 25 май 2020, 16:04 от Анонимен

# 29 496
Значи за МОЛ-ове, фитнеси, ресторанти и т.н. мога да приема, че може да се поддържа някаква социална дистанция между хората и те да бъдат отворени и да работят. Но можете ли само да си представите - вчера в центъра на София имаше протест на школите по танци от цялата страна с искане и те да бъдат отворени и да работят. Ако отворят и танцовите школи, това вече ще е трагедия и втората, още по-страшна вълна от вируса ни е сигурна. Представете си само как се танцуват латино танци - салса, меренге, пачанга и т.н. или пък танго, със социална дистанция и разстояние между танцуващите от 2 м. Просто да се смееш ли, да плачеш ли?
Според мен, танцовите школи трябва да отворят след поне една година, най-малко, когато е ясно дали има лекарство или ваксина за вируса. Отварянето преди това на танцови школи в които хората танцуват плътно притиснати един до друг си е престъпление направо. Могат евентуално да се отворят само школите за народни танци и то ако в тях се танцува само ръченица или казачок - танци при които няма изискване за плътна близост от танцуващите. Но да се отварят школите за латино-танци е малоумно при сегашното положение. А те изобщо не са малко. Само в София сигурно са над 100.

# 29 497
Австрия от поне 1 месец насам вече държат епидемията под контрол.

# 29 498
  • Другата България
Скрит текст:
Имам въпрос : първият ден на карантината от кой ден се брои? От деня на полета, тоест датата, на която е издадено самото предписание, или от следващия?
От датата на кацането в България.
Датата на предписанието. Но понеже масово става объркване, винаги се съветват хората да си прибавят и един ден повече, тоест, 15 дни.

Благодаря! А къде става объркване? При МВР ли?
Иначе и за мен е логично денят, в който те поставят под карантина да е първият и от него да броиш 14 дни. А не 15.
Защото хората пристигат по различно време. А денонощието е 24 часа. И ако например си влязъл в 23:00 часа, няма как този оставащ един час да ти се брои за цял ден. РЗИ понякога го брои, но МВР не. Основно при РЗИ става объркване.

# 29 499
Тц. Това означава, че голяма част от родителите още са си по къщите.

И аз така мисля. В момента, в който масово отменят хоум офисите, децата ще тръгнат на ДГ, няма как. Отпуските (платени) отдавна свършиха на повечето хора. Неплатените е ясно, че масово не са опция за семействата. Лични наблюдения.

# 29 500
И ако например си влязъл в 23:00 часа, няма как този оставащ един час да ти се брои за цял ден. РЗИ понякога го брои, но МВР не. Основно при РЗИ става объркване.

Има си законно установен начин за броене на срокове и никой, даже и МВР, не може да го променя, макар да са прави, ако броят от следващия ден, защото точно така се брои, ако ще в 6 сутринта да си пристигнал.

# 29 501
Чакайте, чакайте. Последно от кога мислите, че се брои? Според мен първи ден е деня на датата на самото предписание. Питах и в районното, те същото казаха. Обаче някои районни гледали и точния час на влизане в страната.
Софт, какво имаш предвид?

# 29 502
В самото предписание би трябвало да пише от кой ден започва. Наистина ли 1 ден в повече е такъв въпрос? Тогава чакай въобще карантината са падне или не се прибирай.

# 29 503
Нали ще те наблюдават, ще ти кажат кога свършва карантината. Ако имаш някакви планове за точен ден то по-добре това да стане 2-3 дни по-късно а не на другия ден след като изтече срока.

# 29 504
  • Другата България
Чакайте, чакайте. Последно от кога мислите, че се брои? Според мен първи ден е деня на датата на самото предписание. Питах и в районното, те същото казаха. Обаче някои районни гледали и точния час на влизане в страната.
Точно това имах предвид, като написах предния пост за МВР. Правилно са ти казали.
Съфорумката казва, че часът на влизане няма значение, и дори час да е от днешния ден примерно, то и той се брои.
Ако правилно съм разбрала.
Права е, но аз говоря за практиката. Затова, за да не става объркване, съветът ми е да се изчака превантивно още един ден.

Общи условия

Активация на акаунт