COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 235
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 475
Скрит текст:
Имам въпрос : първият ден на карантината от кой ден се брои? От деня на полета, тоест датата, на която е издадено самото предписание, или от следващия?
От датата на кацането в България.
Датата на предписанието. Но понеже масово става объркване, винаги се съветват хората да си прибавят и един ден повече, тоест, 15 дни.

Благодаря! А къде става объркване? При МВР ли?
Иначе и за мен е логично денят, в който те поставят под карантина да е първият и от него да броиш 14 дни. А не 15.

# 29 476
Вие пък наистина не може да осъзнаете България колко го е закъсала Без вируса, камо ли с него....
Закъсали сме, вярно е, може и още да закъсаме, но колко трябва да сме наивни, че отваряйки границите за хора отвсякъде, отваряйки курорти и всичко, което можем, ще се измъкнем от кризита. Дори да няма поява на КВ т.е. по някакъв начин ни се размине, дали печалбата от това ще бъде достатъчна за да постабилизира държавата и туризма да процъфти.

# 29 477
Тук е интересно кога ще започнат да валят бройките от новозаразени. Малко преди падане на ИП се започна разпускане на мерките, а след 13-ти направо настъпи истерия, по мое скромно мнение. Почивните дни почти не тестват, значи няма да е в началото на следващата седмица, но вероятно по-следващата? А и зависи къде и кого ще тестват. В Италия и Испания близо месец се проепидемчваха здраво преди да се омажат. Или бъркам? Прогнози?

Моята прогноза е - никога. Сега ще се заредят едни нула положителни няколко дни и от първи юни - ще махнат и маски, и карантина най-вероятно, за да може да почва туристическият сезон.
Есента, я накой се тества, я - не. По-скоро ще е второто. Втора вълна няма да има, и да има, няма да разберем.
Днес в моя град всичко живо беше навън до степен да ти се отще да се разходиш.

# 29 478
  • София
Как е положението в UK? Като гледам смъртността много бързо надминаха Италия, а не чуваме разкази от там за препълнени отделения, несмогващи морги и пр.? По-добре се справят от Италия, или просто не се разбира за проблемите там?

# 29 479
PURE, а контактни лица издирват ли се
и как стои въпроса с карантините?

Контактни лица не се издирват от 13 март, когато Тенгеле каза, че инфекцията вече е с общо разпространение и нямало смисъл да издирват контактни, нито да се тестват. Всички усилия ще се насочат към защита на  възрастните хора и най-уязвимите, но накрая както знаем, се провалиха и с тази най-важна задача.

Карантината винаги е била доброволна и никой не те проверява или задължава да спазваш карантина. Разчита се на съвестта на отделния индивид, че ако има симптоми ще си остане вкъщи.

# 29 480
Скрит текст:
Тук е интересно кога ще започнат да валят бройките от новозаразени. Малко преди падане на ИП се започна разпускане на мерките, а след 13-ти направо настъпи истерия, по мое скромно мнение. Почивните дни почти не тестват, значи няма да е в началото на следващата седмица, но вероятно по-следващата? А и зависи къде и кого ще тестват. В Италия и Испания близо месец се проепидемчваха здраво преди да се омажат. Или бъркам? Прогнози?

Моята прогноза е - никога. Сега ще се заредят едни нула положителни няколко дни и от първи юни - ще махнат и маски, и карантина най-вероятно, за да може да почва туристическият сезон.
Есента, я накой се тества, я - не. По-скоро ще е второто. Втора вълна няма да има, и да има, няма да разберем.
Днес в моя град всичко живо беше навън до степен да ти се отще да се разходиш.
Hands Plus1
Само ако има висока смъртност и няма как да остане скрито, ще се разбере, че има нещо притеснително.

# 29 481
Как е положението в UK? Като гледам смъртността много бързо надминаха Италия, а не чуваме разкази от там за препълнени отделения, несмогващи морги и пр.? По-добре се справят от Италия, или просто не се разбира за проблемите там?
В UK са по-добре отколкото бяха преди, имаха и те сериозни проблеми като споменатите.  Имат 14 дневна карантина за всички новопристигащи с малки изключения, юни мислят да отварят училищата.
Ето по-конкретно как са:
Таксиджия почина от Covid-19, след като бе наплют от заразен клиент
ни най-малко не държа подобни индивиди да се возят в таксита по нашето черноморие.

# 29 482

Имам наблюдение чрез близки, които живеят там, един работи за NHS и обикаля здравните заведения. Повечето починали са извън Лондон, в провинцията, по старчески домове, бездомни и сред мигрантите. Болниците и спешните центрове са празни. Страх няма, хората си чакат да отворят пъбовете и останалите бизнеси. Парковете са пълни с народ, някои плажове - също.

ПП: маски почти никой не носи никъде, единици са.

Последна редакция: пн, 25 май 2020, 15:05 от Morgan_H

# 29 483
Това всъщност обяснява защо шведите са толкова зле, въпреки че все пак пазят физическа дистанция и избягват събиранията на големи групи. Съжалявам за великия специалист Тегнел, но Тедрос от СЗО беше прав. Тестването, проследяването и карантинирането се оказаха много важни и това държавите, които преживяха първия САРС също го знаеха много добре.

# 29 484

Имам наблюдение чрез близки, които живеят там, един работи за NHS и обикаля здравните заведения. Повечето починали са извън Лондон, в провинцията, по старчески домове, бездомни и сред мигрантите. Болниците и спешните центрове са празни. Страх няма, хората си чакат да отворят пъбовете и останалите бизнеси. Парковете са пълни с народ, някои плажове - също.

ПП: маски почти никой не носи никъде, единици са.

Е, те затова са били империя. Че масата са прости, прости са, ама са безстрашни.
И ги лъжат като за световно.

# 29 485
Черна гора днес: 0 активни случаи. Браво!

# 29 486
На мен ми се струва, че още не сме се разпуснали максимално и хората се държат доста разумно.
И моите наблюдения са такива. И преди в ИП, и сега, масово се спазват правилата. Има изключения, разбира се, но те са единици. Освен в магазини, ходих и до застрахователите, при ортодонта, в козметичен център, в голям търговски център. Освен, че има строг контрол на влизане, самите хора внимават и масово са с маски, а много от тях и с ръкавици.
Morgan, щом и в ОК, при броя им заразени, болниците са празни, не знам вече какво да мисля аз за този вирус...
Днес ние имаме 6 нови, което, сравнено с предишните пъти и при броя тествани традиционно в  неделя, ми се струва много добра новина.

# 29 487
Детските градини в София отварят само с 26% от децата. В яслите капацитетът е запълнен наполовина.

https://dnes.dir.bg/sofia/176-detski-gradini-v-sofiya-otvaryat-v … -26-poseshtaemost

Това означава, че огромното мнозинство от родителите са предпазливи и ще си пуснат децата едва когато се уверят, че е сравнително безопасно и нещата са под контрол.

Във Великобритания всъщност вървят надолу, което не се вижда много добре на графиката, защото сега правят много повече тестове, отколкото в началото, но определено вървят надолу.
Даже някакви учени от Оксфорд сега се оплакват, че скоро нямало да има достатъчно заразени, че да си тестват ваксините. Да им имам проблемите.

https://news.sky.com/story/coronavirus-disappearing-so-fast-oxfo … -working-11993739

Последна редакция: пн, 25 май 2020, 15:25 от LillyM

# 29 488
Тц. Това означава, че голяма част от родителите още са си по къщите.

# 29 489
Аз мисля, че дори още по-малко ще си пуснат децата от утре, предвид лошото време. Няма да е възможно да се стои навън през по-голямата част от времето. И ако има поне един родител, който работи от дома, за детето също би било най-добре да си е вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт