COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 271
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 640
Интересно, защо никой не казва нищо за Беларус - единствената страна в Европа в която не бяха въведени никакви мерки.
Какво става в Беларус - някой да е чул да има масов мор сред населението?
Тук не вярват на Беларус, напълно излишно е да я коментираш тази държава. Не са им верни данните и точка. Пълен игнор.
На мен ми изглеждат правдоподобни, като за липса на мерки имат 37 000 заразени. Смъртните случаи няма да ги коментирам, защото там ако им вярваме, теорията за невижданата ярост отива на кино. Всъщност, тя така или иначе отиде на кино.
Но пък тогава, ако не вярваме на Беларус, защо вярваме на Путин? Щото докладва рекордни цифри на заразени и починали? Е това си е двоен аршин отвсякъде. И двете държави са диктатури и лично за мен могат да крият точно толкова информация, колкото и Китай.

# 29 641
Тук не вярват на Беларус, напълно излишно е да я коментираш тази държава. Не са им верни данните и точка. Пълен игнор.
На мен ми изглеждат правдоподобни, като за липса на мерки имат 37 000 заразени. Смъртните случаи няма да ги коментирам, защото там ако им вярваме, теорията за невижданата ярост отива на кино. Всъщност, тя така или иначе отиде на кино.
Но пък тогава, ако не вярваме на Беларус, защо вярваме на Путин? Щото докладва рекордни цифри на заразени и починали? Е това си е двоен аршин отвсякъде. И двете държави са диктатури и лично за мен могат да крият точно толкова информация, колкото и Китай.
Вярно е, че на диктатори като Путин, Лукашенко и Си Дзипин не може да се вярва напълно, но както обича да казва  оня гологлавия : "Труповете не могат да се скрият, нали?"
Така че, ако цифрите не са верни, то поне труповете по улиците и препълнените болници не могат да се скрият. Но такова нещо няма нито в Русия, нито в Беларус.
Нали уж това пазехме три месеца в България с тези мерки - пазехме болниците да не се препълнят и да не могат да приемат нови болни. А то не само, че не се препълниха болниците, ами доста болници стояха празни и лекарите се чудеха какво да правят и играеха белот.

# 29 642
Интересно, защо никой не казва нищо за Беларус - единствената страна в Европа в която не бяха въведени никакви мерки. Даже вчера там завърши футболното първенство - единственото първенство в Европа което продължи да се играе. Даваха финалния мач - претъпкани с хора трубуни, без маски, без нищо. Футболистите също без маски.
Какво става в Беларус - някой да е чул да има масов мор сред населението?
Тук при нас нямаше масов мор (както предричаха някои хора с голи глави) уж защото сме били въвели навреме строги мерки. Е, в Беларус нямаше никакви мерки и пак няма масов мор. Що така?
Нашите умници от щаба казваха, че без мерки болниците щели да се препълнят от болни хора, нямало да могат да приемат повече болни и болните хора щели да умират по улиците.
В Беларус мерки нямаше. Някой да е чул болниците в Беларус да са препълнени от болни хора и хората да умират по улиците?
На 9 май в Беларус се състоя военния празничен парад. Отново без никакви мерки, хиляди хора на площада без маски. Ако това което твърдят нашите умници от Щаба беше вярно, то в Беларус в момента трябва да има вече трупове по улиците. Ама нещо няма?
Прав ще излезе Мангъров като каза веднъж, че ще се окаже, че Лукашенко е най-добрия епидемиолог в Европа, като не допусна паниката да обхване Беларус и живота си продължи спокойно.

Беларус е малка затворена икономика и икономическия крах на Западна Европа не я бърка, затова можеше да си позволи да си остане работеща. Ние не можехме така или иначе.

Лукашенко е много смел да се цепи от останалия свят, качил се на коронавлакчето. А не го е направил без благословията на Путин, който пък обявява стотици хиляди бройки - а са дефакто една държава - един ген, един тип живот, един тип ваксинации по времето на СССР и прочее.

Абе странна е работата с Беларус, много даже.

# 29 643
  • София
Имате ли идея пазарите и парковете още ли са с еднопосочно движение?

# 29 644
  • Пловдив
Значи не вярваме на Китай и Русия, а трябва да вярвяме на Лукашенко?

Имате ли идея пазарите и парковете още ли са с еднопосочно движение?

Последно на пазарите, на които съм ходила, си имаше обособен вход и изход, вътре всеки си върви, накъдето му скимне. Та не бих казала, че движението е еднопосочно.

# 29 645
Ето таблица от Шведския регистър за интензивно лечение за сезон 2019-2020 година, 206 души са получили интензивно лечение поради грип А и грип Б

https://portal.icuregswe.org/siri/report/inrapp

Пак от същия този регистър колко хора са получили интензивно лечение поради ковид-19 - досега 2 014 души, първият пациент на интензивно лечение е регистриран в средата на март.
- средна възраст на пациентите - 59 години
- 74,1% от тези 2 014 души с имали някакъв рисков фактор
- остават едни 26%, които са били напълно здрави, но са се озовали в интензивното поради ковид-19.
- от тези 2 014 пациенти, 518 са жени (25,7%)

https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

Последна редакция: вт, 26 май 2020, 14:23 от Анонимен

# 29 646
Според мен не провеждаме експеримент, защото липсва последователност/етапност при отпускане на мерките  и не се прави оценка на ефекта от всяка мярка поотделно. Като че ли липсва и активно проследяване на веригите. Който попадне в болницата, според зависи, може и да го тестват.
Според мен съвсем съзнателно приеха модела на Швеция.
Известно време лавината ще набира сила и после ще сеотприщи.

# 29 647
Беларус, държава, която доскоро нямаше почти никакви случаи, в момента катереща се нагоре към челните места в черните статистики, докато почти навсякъде другаде епидемията затихва. Не разбирам за какво е пример Беларус, освен за това какво не трябва да правиш.

# 29 648
Беларус имат по седемстотин до хиляда случая дневно в продължение на месец, какво да им гледаме ...

# 29 649
Значи не вярваме на Китай и Русия, а трябва да вярвяме на Лукашенко?
Проблемът е, че на едните се вярва, а на другите не, щото едните имат много заразени и умрели, а другите - не.
И това на фона на факта, че Русия с ограничителни мерки е зле, а пък Беларус - без, е доста по-добре.
Някой лъже тука по трасето, обаче кой. Сега е удобно да е Беларус, то е ясно. Цялата картина на Ковид-19 е крива, на световно ниво. Но трябва време, за да започнем да си задаваме повече въпроси и да търсим отговорите им.
Аз лично отдавна не гледам по колко случая новозаразени ми докладва Уърлдометър. Някакви бройки безсимптомни, ами мерси, безполезна информация. Ако една зараза протича в голямата си част безсимптомно, тя не е опасна и поставям под сериозно съмнение необходимостта от следенето и под лупа.
Важни са болните, критичните и починалите, а като гледам Беларус там не отбелязва нищо твърде фатално.

Последна редакция: вт, 26 май 2020, 12:36 от Анонимен

# 29 650
  • Mostly in my mind
Кога се заключва темата? На 2000 стр ли? Като социолог по образование, ми идва на ум, че може на следващата да се направи анкета. Смятате ли, че действията на щаба и правителството бяха правилни? Как оценяте работата им? Или някакъв друг въпрос примерно. Simple Smile

# 29 651
"През април 10 485 души са починали в Швеция и това е най-смъртоносният месец в страната от 1993 г. насам, когато в страната има бум на заразени със сезонен грип, отчитат държавната статистическа служба.
Швеция, чието население е около 10 млн. души, не наложи обществени ограничения за разлика от по-голямата част от държавите в Европа. "Не успяхме да защитим най-уязвимите хора, най-възрастните, въпреки най-добрите ни намерения", призна премиерът Стефан Льовен миналата седмица.

От Агенцията за обществено здраве в Швеция казват пред Би Би Си, че 48,9% от смъртните случаи до 14 май включително са на обитатели на старчески домове.

Швеция забрани посещенията в старческите домове на 31 март. Но както в много европейски страни роднини, персонал и профсъюзни служители изразяват притеснения, че защитното облекло е пристигнало прекалено късно. Освен това в началото на кризата някои служители са ходили на работа, въпреки че са имали симптоми на COVID-19.
"Казаха ни, че не трябва да изпращаме никого в болница, дори ако са на 65 г. и могат да живеят още доста време. Казаха ни да не ги изпращаме“, разказва Латифа Льовенберг - медицинска сестра, която в началото на пандемията е работила в няколко старчески домове около Йевле, северно от Стокхолм. "На някои обитатели може да им остават много години, за да живеят с близките си, но не получават такъв шанс ... защото никога не стигат до болницата", казва тя. "Те се задушават до смърт. Това предизвиква голяма паника, много е трудно просто да стоиш и да гледаш."

Льовенберг в момента работи в COVID-19 отделение в голяма болница в шведската столица, където според нея демографските данни на пациентите, които лекува, са още едно доказателство, че възрастните хора са изоставени. "Нямаме много възрастни хора. Повечето пациенти са родени през 90-те, 80-те, 70-те години".
Предпочела да остане анонимна парамедик, работещ в Стокхолм, заяви пред Би Би Си, че не е била извикана в нито един старчески дом заради COVID-19, въпреки че е работила извънредно по време на кризата."
https://segabg.com/category-observer/nay-mrachniyat-opit-borbata … -19-e-na-shveciya

Последна редакция: вт, 26 май 2020, 14:49 от Не се сърди, човече

# 29 652
Мда, ето ги най-големите жертви на кризата с коронавируса:
Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере представител на бранша в интервю пред БНР. "Много трудно можем да си позволим намаляване на цените за клиентите. Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб", коментира Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна и преподавател в тамошния Икономически университет.
"Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите", обясни той. ДДС също бе посочен като голям разход, затова и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка.
   от ТУК
Не искам да споря с учени икономисти, но да обявяваш ДДС за разход, при положение, че той се плаща изцяло от крайните клиенти, а бизнесмените само го събират и внасят в бюджета . newsm78....  Аз ли нещо не разбирам, или някой майтап си прави?
Доста пари, компенсации и подпомагане под разни форми се раздаде и раздава по повод на тази криза, надявам се поне повечето да са попаднали на точно място и да са били от полза на истински засегнатите. Опасявам се, обаче, че по някое време ще обявят, че хазната е празна и ще вдигнат данъците, а и фондовете на НОИ са се поизпразнили, та и осигуровките могат да се преразгледат...
Та ако говорим за "втора вълна"на кризата - аз повече от такава се опасявам.

Мен ми е интересно как се дадоха милиони за предпазни облекла, маски и в крайна сметка в много болници има недостиг.

Също много ми харесаха брошурите за разходка в парка на Столична община - можеше направо реклама в полувремето на СуперБоул да платят за нещо, което траеше седмица.

ДДС-то за кръчмарите, договора за Националната детска болница, бюджета на НОЩ ... абе въобще много палави теми има за обсъждане, ама нека първо да оцелеем, пък после ще му мислим. Хайде пък и пари, хайде пък и свободи, хайде пък и прозрачност - само да сме живи.
Нали не мислиш, че сутринта като сложиш едно предпазно облекло и го сваляш чак в края на смяната?
Хубаво е да не се коментират неща от които си нямаме никаква представа.

# 29 653
Аз на данните от Беларус, Русия, Венесуела не вярвам. Труповете лесно се крият, обявяваш ги за починали от нещо друго и готово.

# 29 654
  • Mostly in my mind
То за вярване ли е на Русия....

Общи условия

Активация на акаунт