COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 392
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 925
  • Русе
Факт е, обаче че след Великден изпуснахме нещата и имахме увеличение на случаите, което забави овладяването на епидемията с поне няколко седмици. Това беше ненужно и безсмислено. Реално ние можеше да се справим много по-добре от това, с много по-малко случаи и по-рано.

Ама защо не пише и колко хора са тествани в този период. Защото в един момент около Великден заработиха още няколко лаборатории и се увеличи броя на тесовете.

Факт е че до 15 март кафенетата си бяха пълни и не мисля, че вирусът е влязъл в страната с дата и час, фиксирани от НОЩ

Последна редакция: ср, 27 май 2020, 23:59 от Не се сърди, човече

# 29 926
Според мен там кризата до голяма степен се дължи и на фактори, които не са свързани с вируса: частно здравеопазване и недостъпност на лечението (САЩ), застаряващо население и свит капацитет на лечебни заведения (Италия) и т.н. Да не забравяме и безумния начин, по който се броят починалите, със, а не от ковид. Аз на техните статистики просто не вярвам. Предпочитам тези на Беларус.
Множеството старчески домове са другия фактор, който при нас го няма.
Тоест, тяхната криза трудно би могла да ни достигне. И то като се има предвид, че ние напълно съзнателно си блокирахме (от чиста паника и некомпетентност на управляващите) лечебната грижа за времето на ИП.

Не мога да разбера как според вас при толкова некомпетентни мерки и правителство КВ кризата не засегна България. Или за разлика от Америка  и Италия ние имаме предимно младежко население, страхотно здравеопазване и малко старчески домове.
А и към примера на Беларус, може да добавите Северна Корея и Венецуела.

# 29 927
Скрит текст:

Вече от три седмици сме без мерки и пак няма голямо разпространение в Бг. Както и да го въртим, не са мерките тези, които ни спасиха.

Няма голямо разпространение сега, защото мерките от началото на март и следващите два месеца не позволиха голяма обща инфекция в обществото. Не знам какво въртиш, но заключенията са ти без никаква логика.

А Банско? А махалата в Ямбол? А завод "Мизия"?

Значи един корейски гей може да отиде в няколко клуба и да предизвика огнище, но от 19 работнички нито една не спи до мъжа си, нито една няма деца или майка и нито една до ходи до магазина, та заразата си остана капсулирана в предприятието?

Ах, чудо.

И добре, ако е вярно, че безсимптомните не разнасят заразата, какво стана с нидерландските фурии? Издирваха контактни таксиджии, пътници, роднини ... май така си и остана.
От мерките ще да е.

Не е чудо и това също беше обяснено, но специално за теб ще го повторя пак
Повечето хора не заразяват никого. 1-10% от хората предават 80% от инфекцията по нататък.
Това е отличителна черта на ковид и неговите братовчеди, които се оказва, че са шампиони по клъстърно разпространение.
Корейският гей и други такива са т.н. супер-разпространители. Повечето искри от ковид реално угасват от самосебе си. Затова дори и да не успееш да хванеш всички случаи (което и реално се случва) е достатъчно да ровиш агресивно в клъстърите, за да успееш да гасиш ковид, както и да сложиш прегради на местата, където могат да се случат епизодите на супер-разпространение, т.е. там, където се струпват или минават много хора.
Според епидемиологът-математик Адам Кучарски ковид трябва да бъде внесен около 4 пъти на дадена територия, за да има шанс да се установи трайно там.

# 29 928
Амбър, доцент Попов казва да очакваме горе-долу втората вълна наесен и трета няма да има защото ще излезе ваксината,  по негово мнение.Доверявам му се, а и изглеждаше много по-спокоен чевекът.

# 29 929
Да си кажа и моето мнение по въпроса. Не съм лекар, още по-малко епидимиолог, но съм добре с математиката и статистиката и си вадя хляба с обработка на данни най-общо казано.
Изобщо не съм фен на управляващите, но за първи път реагираха добре и на време.
Господ не е българин, гените ни не ни пазят, не е БЦЖ-то, единственото, което може би ни помогна, е една структура, наследство на "развития социализъм", време, за което не искам да си спомням. Но все пак имаше и някои добри неща, като РЗИ-тата. В Западна Европа чак сега и еднократно назначават и обучават хора, а при нас тези служби съществуват от години.
Предполагам, че и втората грипна ваканция се оказа добра мярка - със сигурност освен грип В е имало някоя и друга корона между нас.
Ето данни от вчера от съседни на нас страни, със същия манталитет и бит като нас, с чиито граждани можем да се разбираме добре без преводач.
България - 7 милиона, заразени 2443, починали 130
Босна и Херцеговина е с население наполовина от нашето, и със същата бройка случаи:

Сърбия - с население колкото нас, и с много повече случаи, еднакви с тези на много милионната и гъсто населена Южна Корея.

Македония - само 2 милиона, съизмерими с нас случаи:

Не знам за Босна, но дълго време мерките в Сърбия и Македония бяха много по-жестоки от нашите.
ЕДИНСТВЕНАТА РАЗЛИКА - нашите мерки бяха взети по-рано, преди да се разпространи по-силно и дифузно заразата.

# 29 930
  • София
Някой няма ли да пусне нова тема? Две хиляди страници стигат.
РЗИ-тата са много хубава структура, също и руснаците много добре правят с тяхното РЗИ. Мерките бяха взети навреме, само дето не спряха потока с пристигащи, защото те спомогнаха упорито за разнасянето на вируса. В някаква степен ми е жал за членовете на щаба, защото ако бяха оставили нещата на самотек като другите държави, щеше при нас да стане много зле - когато предпазиш някого от нещо лошо, рискуваш и често вместо благодарност получаваш заплюване, че си го спасил от нещо, което не съществува. То не е само там, среща се често в битови ситуации.

# 29 931
  • Русе
Амбър, доцент Попов казва да очакваме горе-долу втората вълна наесен и трета няма да има защото ще излезе ваксината,  по негово мнение.Доверявам му се, а и изглеждаше много по-спокоен чевекът.
Сега ще си мерим доцентите. Академик Гълъбов, виросолог например се съмнява.
 https://bnr.bg/horizont/post/101282342/akad-angel-galabov-nama-d … a-ot-koronavirusa

# 29 932
  • София
Леле нямате изчитане.
Признавам си, че не съм изчела всичко, но искам да попитам две неща .

Ще бъде ли премахнат и кога зеления коридор за хората над 60г.

След като отварят ресторанти и барове на закрито ще бъдат ли премахнати маските на закрито

# 29 933
А защото е зам. шеф на ВМА затова му се доверих ама знае ли се вече.

# 29 934
единственото, което може би ни помогна, е една структура, наследство на "развития социализъм", време, за което не искам да си спомням. Но все пак имаше и някои добри неща, като РЗИ-тата. В Западна Европа чак сега и еднократно назначават и обучават хора, а при нас тези служби съществуват от години.
Не знаех, че на запад нямат здравни служби. Кой контролира работата на лекарите и болниците им?
Иначе има логика това да е още един фактор, който ни помага.

# 29 935
единственото, което може би ни помогна, е една структура, наследство на "развития социализъм", време, за което не искам да си спомням. Но все пак имаше и някои добри неща, като РЗИ-тата. В Западна Европа чак сега и еднократно назначават и обучават хора, а при нас тези служби съществуват от години.
Не знаех, че на запад нямат здравни служби. Кой контролира работата на лекарите и болниците им?
Сигурно имат здравни служби, но те отговарят за различни неща. Едно време РЗИ-тата се казваха ХЕИ - хигиенно ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА инспекция!

Последна редакция: ср, 27 май 2020, 18:34 от Недоволна

# 29 936
  • Пловдив
Вече от три седмици сме без мерки и пак няма голямо разпространение в Бг. Както и да го въртим, не са мерките тези, които ни спасиха.
Смислените варианти са два: или нямаше кой знае какво сериозно, от което да ни спасяват (напълно го допускам), или имаме фактори, които ни помагат (БЦЖ, по-лека мутация на вируса и т.н.)
Моето предположение е, че накрая ще се окаже комбинация от двете.

Писах го още в първата тема. За да се разпространи масово вируса му трябва гостоприемник. Колкото повече гостоприемници, толкова по-голямо разпространение. С ограничаването на движението и контактите, ограничихме гостоприемниците. Колкото по-малко болни, толкова по-малко заразени. Два месеца бяха напълно достатъчни за това. Нищо, че тук се чакаше двугодишен апокалипсис. Сега вече не е толкова опасно. Заразата се ограничи контролирано. И затова се разпуснаха мерките. Вярно, малко прибързано, но сега е рискът е много по-малък, отколкото през март. Кое точно не ви е ясно, че все още чакате волът да роди теле. Бизнесът, онзи с яденето и пиенето, само спечели от вируса. Пък вие го оплакахте и погребахте......преди два месеца, за две години.....

# 29 937
Скрит текст:

Много е отвратително в условия на пандемия да се плюе правителство, което се е справило.
Никога не съм гласувала  за ББ, но сега одобрявам мерките, които наложи. Не и разпускането им хаотично.
Но досега нещата вървят добре. Какви са тези простотии , че правителството е било неадекватно при толкова малко жертви на фона са световна пандемия. Всеки вижда числата.
Един път да сме в първенците, и пак насаждане на недоволство. Алтернатива ?

Даже въобще не можем да сме сигурни че е приключило нещото Ковид.
Относно плюенето, дайте ми пример за друг министър-председател да излиза и да се кара от телевизора на народа като на говеда.
Числата у нас са в някаква различна Вселена....това, което се отчита, изобщо няма логична връзка със заразността на това чудо.
Какви първенци, какви чудеса.
Дали ще разберем някога какво стана?!
Отричате пандемията ли ? Ако да- няма как да водим диалог.
Ако не- ще Ви отговоря.

Не отричам никаква пандемия.
Числата у нас не са релевантни просто, предвид колко е висока заразността на вируса.
Изобщо не ми се спори с вашата теза.
И да няма Алтернатива, но това е от 2009 насам.
Няма алтернатива след 2009. Като че ли тогава откриваме сезона .
Повече от десет години все с това робско мислене ли да сме. Че няма алтернатива, ама и това, дето ни е по телевизора , не става.
Ми не е теза това.
Както и да е, темата е за Ковид. И това хаотично / на пръв изглед , иначе си е еднолично/  управление, добре, че се довери на този, дето го е я оперирал, я не знам къде му е бъркал, та 40 дни бяхме кротки.
Явно това са съдбоносните дни. Тепърва ще се правят анализи .
Яд ме е , че темата ни е много информативна и интелигентна, повече си я харесвам от всякакви анализатори, коментатори, критиКатори. Пък може  и да крадат оттук. Няма как, като във ФБ, да сме затворена група.

# 29 938
Поредната глупост! Имат но не се казват РЗИ!

# 29 939
  • Русе
G.Savova, по полека. Самочувствието не винаги отговаря на потенциала. По-скоро е реципрочно.

Не знам как се следи в другите страни, но при нас явно всяко съмнение за необичайна,извън сезоннаните вирусна инфекция мисля че се проследява. Преди десетина години, моето дете получи пристъп с повръщане. Понеже бяхме на диви място, избрах да се приберем, но поради голямата дистанция прецених и останахме в болницата в Габрово за наблюдение. Та там дойдоха на втория ден от РЗИ и много подробно ни разпитаха къде сме ходили и с кого сме контактували.

Общи условия

Активация на акаунт