COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 329
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 910
Аз пък не искам да мисля как се живее, ако определяме забраната за използване на парковете като "взривяване на къщата" и  как бихме живели ако бяха затворили всички магазини и дребни бизнеси като фризьорския,  а бяха останали да работят само хранителните и аптеките. Много лесно ни се взривява къщата, ако може да ни разклатят 20 /?/ дни носене на маски на открито.

Съгласна съм! Големи драматизации и тръшканици за 20 дена маски на открито и пейки в парка. Бели кахъри както се казва.

Я да броите в България като в Швеция вече осма седмица по 600-700 нови случая на ден и по 70-80 трупа средно на ден, какво ли щеше да се излее в тази тема?! Или да ви кажат, че близките ви над 70 години няма да получат респиратор?! Останаха ли още в темата, които се прехласваха по шведската стратегия?!

А тук в темата продължава да се тропа с краче колко неадекватни били мерките в България за едни маски, пейки и КПП-та за някакъв кратък период от време, вместо да се радвате че преминахте повече от успешно засега през тази пандемия. Все едно слушам тригодишни деца в детската градина!

# 29 911
Процентът на заразените спрямо направените тестове днес ми действа доста оптимистично. Най-вече защото в момента почти никакви мерки не се спазват.. и пак нещата са сравнително спокойни. Много се надявам да се запазят такива. Вчера по време на разходката ни в квартала влезнах в няколко малки хранителни магазинчета и в нито едно продавачът не беше с маска, предполагам съответно и не изисква такава от клиентите. В един магазин за плодове и зеленчуци продавачът излезе да сложи кайсии на едни клиенти, като подсмърчаше и си избърса носа с ръката. Със същата ръка, с която после пипаше плодовете. Направо се потресох, не само заради короната. Иначе в аптеката също бяха без маски. В последните месеци често ми се появява дразнене в гърлото поради различни причини и винаги гледам да имам нещо за облекчаването му. Та аптекарката ми заяви, че днес направо са й изкупили трахизана. Хич не ми прозвуча добре това, явно много хора страдат от болки в гърлото. Та... надявам се в следващите седмица-две да не пропищим.

# 29 912
Има ли още гладни в темата, за да се обсъждат икономическите мерки ?

Да, в условия на пандемия, нищо не е същото.

Да си кажат гладните и от какво пострадаха.

Аз от два месеца и половина си плащам данъци, осигуровки, наеми на офис, хонорари нямам. Не съм поемала дела, защото не можех да поема отговорност.
За нас, адвокатите ,бяха само някакви безлихвени заеми. Ми трябваше да рева ли ?
Да сте чули адвокати да пищят. Седим си на задниците и толкова.
Между другото , в СРС е много добра организацията/ противоепидемичната /- и в Гражданска колегия, и в Наказателна.
Браво на Шефа им !

# 29 913

Много е отвратително в условия на пандемия да се плюе правителство, което се е справило.
Никога не съм гласувала  за ББ, но сега одобрявам мерките, които наложи. Не и разпускането им хаотично.
Но досега нещата вървят добре. Какви са тези простотии , че правителството е било неадекватно при толкова малко жертви на фона са световна пандемия. Всеки вижда числата.
Един път да сме в първенците, и пак насаждане на недоволство. Алтернатива ?

Даже въобще не можем да сме сигурни че е приключило нещото Ковид.
Относно плюенето, дайте ми пример за друг министър-председател да излиза и да се кара от телевизора на народа като на говеда.
Числата у нас са в някаква различна Вселена....това, което се отчита, изобщо няма логична връзка със заразността на това чудо.
Какви първенци, какви чудеса.
Дали ще разберем някога какво стана?!

# 29 914

Много е отвратително в условия на пандемия да се плюе правителство, което се е справило.
Никога не съм гласувала  за ББ, но сега одобрявам мерките, които наложи. Не и разпускането им хаотично.
Но досега нещата вървят добре. Какви са тези простотии , че правителството е било неадекватно при толкова малко жертви на фона са световна пандемия. Всеки вижда числата.

Относно плюенето, дайте ми пример за друг министър-председател да излиза и да се кара от телевизора на народа като на говеда.
Числата у нас са в някаква различна Вселена....това, което се отчита, изобщо няма логична връзка със заразността на това чудо.
Отричате пандемията ли ? Ако да- няма как да водим диалог.
Ако не- ще Ви отговоря.

# 29 915
Скрит текст:

Отричате пандемията ли ? Ако да- няма как да водим диалог.
Ако не- ще Ви отговоря.

Не отричам никаква пандемия.
Числата у нас не са релевантни просто, предвид колко е висока заразността на вируса.
Изобщо не ми се спори с вашата теза.
И да няма Алтернатива, но това е от 2009 насам.

# 29 916
Да не забравяме и безумния начин, по който се броят починалите, със, а не от ковид. Аз на техните статистики просто не вярвам. Предпочитам тези на Беларус.
Множеството старчески домове са другия фактор, който при нас го няма.
Тоест, тяхната криза трудно би могла да ни достигне. И то като се има предвид, че ние напълно съзнателно си блокирахме (от чиста паника и некомпетентност на управляващите) лечебната грижа за времето на ИП.
Първо беше вижте Швеция без мерки как добре се оправя, като отпадна Беларус.
Беларус имат прозрачност на медиите може би нещо средно между Северна Корея и Русия. Ще се разбере какво е било евентуално ама още малко ще се скатават.

# 29 917
  • Варна
Продължавам да смятам, че неадекватните мерки не бяха тези, дето ни помагат да преминем по-леко през медицинската част на кризата. Дали е ген, БЦЖ, по-лека мутация на вируса или друга причината, не знам. Но не са и действията на отговорните органи, ни най-малко.
Абсолютно съм съгласна с цялото ти мнение. Единствено съм резервирана относно т.нар. ковид катастрофа в Италия, Испания, САЩ и др. държави. Според мен там кризата до голяма степен се дължи и на фактори, които не са свързани с вируса: частно здравеопазване и недостъпност на лечението (САЩ), застаряващо население и свит капацитет на лечебни заведения (Италия) и т.н. Да не забравяме и безумния начин, по който се броят починалите, със, а не от ковид. Аз на техните статистики просто не вярвам. Предпочитам тези на Беларус.
Множеството старчески домове са другия фактор, който при нас го няма.
Тоест, тяхната криза трудно би могла да ни достигне. И то като се има предвид, че ние напълно съзнателно си блокирахме (от чиста паника и некомпетентност на управляващите) лечебната грижа за времето на ИП.

Съгласна съм, има доста утежняващи обстоятелства в тези страни, като изброените от теб, които спомогнаха за бума на тежките случаи и смъртността. По-скоро имах предвид, ако ни се беше стоварило такова мащабно разпространение на вируса, както там.

Но при приключил процес, и то успешно, да се плюе, не е самоцел.
Щеше да е хубаво по време на тревожните месеци на угроза, да се предложат по - адекватни мерки.
Обобщаване в негативен план , при добри резултати, е целенасочено.

Процесът не е приключил, хеле пък, успешно! Светът продължава да гори и това, което тепърва ще последва е много по-страшно от това, което беше досега. Икономическата криза, която се разгръща в световен мащаб, е с такива размери, че Великата депресия ще бледнее пред нея. Хубавото е, че в България и Източна Европа, а и в бедните страни, като цяло, сме някак по-закалени откъм кризи, свикнали сме и оцеляваме дори и при най-тежки условия. За Щатите и запада ще е много трудно, милиони вече са без работа, а животът им е "на кредит".

Още веднъж ще напиша, по някаква причина извадихме късмет за медицинския аспект на кризата до момента, но добрите резултати не се дължат на мерките (освен най-ранните такива (затварянето на учебните заведения, масовите събития, моловете, като място, където се събират много хора), които, смятам, че бяха навременни, за да се ориентираме в обстановката). Носенето на маска от всеки в закрити обществени места също намирам за адекватна мярка.

# 29 918
И аз не спирам да се чудя на това тръшкане и мрънкане. Веднъж държавата ни да реагира адекватно и навреме и пак се намира кой да мрънка и недоволства. Ирландия според мен малко закъсня с мерките. После бяхме седем седмици и половина в пълен локдаун. Позволено ни беше да излизаме до 2км от дома си, а отскоро до 5км. В момента сме в 1 фаза от общо 5 на отпускане на мерките и все още много от отраслите не работят. Едва на 10 август ще пристъпим към последната 5 фаза, когато живот и здраве ще отпаднат и последните мерки. Няма тръшкане, няма мрънкане. Преобладаващите мнения под публикациите, които следя, през цялото време бяха от рода: "Ще се справим", "Заедно ще успеем да натиснем кривата". "Да почиват в мир"(жертвите) и т.н.

# 29 919
Е направо започвам да си мисля, че БЦЖ-то помага.Знам ли?

# 29 920
  • Варна
Не е "мрънкане", защо продължават някои така да наричат споделянето на различно мнение в темата?!

Основният проблем у нас беше комуникацията - слушах английската кралица, премиерът на Сингапур, както и доста други държавни лидери - всички казваха "Заедно ще се справим!", изразяваха доверие в народите си и търсеха подкрепа. В България ни начукваха канчетата, наричаха ни "тулупи", "маргинали", налагаха ни неадекватно големи глоби, приказваха ни как детските площадки ще станат морги, а майките ще затварят мъртвите си деца в хладилниците, как чувалите няма да стигнат на болниците да прибират труповете... Не е това начинът! Така се подхожда единствено, ако смяташ, че хората в управляваната от твоето правителство държава са примати с интелигентност на 3 годишно дете и единствено това отношение ще ги спре да щъкат.

Последна редакция: ср, 27 май 2020, 17:27 от chockolina

# 29 921
Защо наричате критичното мислене тръшкане и мрънкане?

Защото критичното мислене е съвсем друго нещо.

"четяха как никога повече няма да отидем в парка, никога няма да можем да посетим Милано и предстои смърт на вентилатор за всички баби."

Не знам къде сте ги чели тези неща, със сигурност не и от мен или от който и да е друг. Това е някаква ваша измислица и фантазия, някакъв ваш страх, може би това обяснява и част от вашето поведение, но не е лошо да се научите да приемате нещата от живота с по-голямо спокойствие и по-малко истерия, ще ви бъде от полза. Никога никой не е предвиждал, че мерките ще бъдат завинаги, особено пък нещата, които изброявате, за пръв път чувам такова нещо.

# 29 922
Вече от три седмици сме без мерки и пак няма голямо разпространение в Бг. Както и да го въртим, не са мерките тези, които ни спасиха.

Както и да въртим, благодарение на това, че противоепидемичните мерки бяха взети рано, България можеше да си позволи да бъдат леки и при това ограничи епидемията до степен, която да й позволи рано да ги свали /например "нелепата" мярка затваряне на фитнеси при нас вече е премахната, в други страни си стои/ . Така поне излиза до момента. Може ли наистина да си позволим да махаме мерките, без да увеличаваме тестването, проследяването и ефективното карантиниране на заразените, ще си проличи в бъдеще.

Икономическите ни мерки мисля, че са от най-неадекватните, но това е отделен въпрос.

# 29 923
Вече от три седмици сме без мерки и пак няма голямо разпространение в Бг. Както и да го въртим, не са мерките тези, които ни спасиха.

Няма голямо разпространение сега, защото мерките от началото на март и следващите два месеца не позволиха голяма обща инфекция в обществото. Не знам какво въртиш, но заключенията са ти без никаква логика.

# 29 924
Защото непрекъснато изкривявате отсрещната гледна точка, довеждате я до накакъв абсурд и екстремност и тогава я "оборвате", а понякога направо си измисляте. Това показва, че аргументите са ви слаби, иначе щяхте да коментирате по същество и тогава щеше да има и уважение. Кой например е казал "всички ще умрем"? Никой. Това е изцяло ваш конструкт, срещу който си спорите сам. Факт е, обаче че след Великден изпуснахме нещата и имахме увеличение на случаите, което забави овладяването на епидемията с поне няколко седмици. Това беше ненужно и безсмислено. Реално ние можеше да се справим много по-добре от това, с много по-малко случаи и по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт